Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Σαββατο 14 Οκτωβριου 2017




Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου ως κτίριο κι οικόπεδο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βάζει το Δήμο Λαυρεωτικής να κάνει την βρώμικη δουλειά παίρνοντας πλειοψηφικά απόφαση κατεδάφισης, προκειμένου να εκποιήσει άλλο ένα κομμάτι δημόσιας περιουσίας, ένα κομμάτι της ιστορίας του Λαυρίου και να κάνει και το χατίρι του Ερντογάν ,που χρόνια τώρα θέλει να διώξει τους Κούρδους από το Λαύριο. Του Λαυρίου το λιμάνι είναι βαθύ . Ας πάνε να πνιγούν όλοι οι «δικαιωματούληδες» του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπουλούν τα πάντα χωρίς ίχνος ντροπής !
Πώς μπορεί να αποφασίζει ο Δήμος να γκρεμίζει κάτι που δεν είναι δικό του ; Εκτός αν έγινε ανταλλαγή -συμφωνία στα μουλοχτά με Δήμο και κυβέρνηση . Ο Λούκας (νυν Δήμαρχος) πάντα να το πάρει το οικόπεδο ήθελε. Οι δεσμεύσεις της Περιφέρειας Αττικής προφανώς ήταν προεκλογικές παπάτζες.
Θα ξεπεράσουν σε ξετσιπωσιά Λοβέρδο και Σαμαρά σε σχέση με το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου ;;;;


Κατεδάφιση του Κέντρου Προσφύγων στο Λαύριο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής
13/10/2017
Στο χθεσινό (12.10.2017) Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την λήψη απόφασης για την εξέλιξη του κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών που βρίσκεται στο Λαύριο αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Το Κράτος με τα αρμόδια Υπουργεία να δώσει άμεσα την καλύτερη δυνατή λύση μετεγκατάστασης των Προσφύγων Μεταναστών σε δομές που υπάρχουν γι αυτό τον σκοπό.
2. Το κτήριο να κατεδαφιστεί μια και η επικινδυνότητα κατάρευσης είναι μεγάλη.
3. Ο χώρος να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για ανάπλαση.
4. Το Κράτος και ο Ερυθρός Σταυρός να πληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους προς τον Δήμο – ΔΕΥΑΤΗΛ για Ύδρευση, Αποχέτευση που φθάνουν τις 200.000€ περίπου και παράλληλα να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τους εργαζόμενους του κέντρου.
5. Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους πολίτες λόγω κατάρρευσης του κτηρίου αλλά και λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο με φόβο να υπάρξουν προβλήματα σε θέματα υγείας του κοινωνικού συνόλου το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν ξεκινήσουν μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα το αργότερο να δρομολογούνται από τους αρμόδιους φορείς θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην προσπάθεια να διαφυλάξει το συμφέρον και να προφυλάξει το κοινωνικό σύνολο, τους Πολίτες αλλά και τους ίδιους τους Πρόσφυγες.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα, από τις 9.00 έως τις 13.00, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμαρτυρόμενη για την επιχειρούμενη ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτες.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Στάση εργασίας στη Θεσσαλονίκη
14/10/2017

Στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα, από τις 9.00 έως τις 13.00, προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμαρτυρόμενη για την επιχειρούμενη ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτες.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη συνεδρίασή της την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, αποφάσισε την προκήρυξη ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για την ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης από τις 9:00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι.
Στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού που αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου από την Δημοτική Αρχή, έναντι του ποσού των 3.000.000 ευρώ!
Καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Θερμαϊκού ότι, παρά το γεγονός πως πλέον δεν υφίσταται απαγόρευση προσλήψεων στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες (Καθαριότητα) των Δήμων, δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα και δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση της υπηρεσίας Καθαριότητας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία πρόφαση!!!
Η σκόπιμη απαξίωση της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού και η επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει το ξεπούλημα Δημοτικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών που θα κληθούν να βάλουν «βαθιά το χέρι στη τσέπη»… ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
Καλούμε την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, να ανακαλέσει άμεσα κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας.
Στηρίζουμε ενεργά την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού και καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. του Νομού Θεσσαλονίκης να συμπαρασταθούν και να παρευρεθούν στις 9:00 το πρωί της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου 2017, στο Δημαρχείο Θερμαϊκού έτσι ώστε κινηματικά, ενωτικά και αγωνιστικά να σταθούν εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου.
Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι ενωμένους σε κάθε προσπάθεια, από όπου κι αν προέρχεται, που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Κοινωνίας.
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Και ενώ όλο το χωριό είναι χτισμένο σε θαυμάσια θέση, αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου, να που δυο σπιτάκια, εκεί χαμηλά που περνάει το ρέμα, κάθε που θα ξεσπάσει παρατεταμένη καταιγίδα πλημμυρίζουν.
Όταν θα κουβεντιαστεί το ζήτημα ξέρω τι θέση θα πάρεις:
"Το χωριό έχει πιο σοβαρά προβλήματα να λύσει. Σιγά μην ασχολούμαστε τώρα με τα ασήμαντα. Άλλωστε, μόνο δυο οικογένειες απασχολούν".
Γι' αυτό με αηδιάζεις, ρε φίλε! Γι' αυτό σε αποφεύγω. Με παλιανθρώπους δεν θέλω να 'χω ούτε καλημέρα.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όχι MALL στην Ακαδημια Πλατωνα! Συζητηση.
Σήμερα, Σαββατο 14/10 στις 5 μ.μ. στο Παρκο Ακαδημια Πλατωνα (Τριπολεως & Κρατυλου)
Στα υπόψη ότι πρόκειται για βρώμικη συναλλαγή μεταξύ Σταθάκη και εταιρίας από την οποία ο ίδιος έχει άμεσο υλικό συμφέρον.
Ζέχνει η κυβέρνηση των τραπεζοτσολιάδων!



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ. και από άλλες παράνομες ενέργειες είναι οι συλληφθέντες Ρωσοποντιοι, που ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στον ξυλοδαρμό των δύο πακιστανών εργατών το περασμένο Σάββατο στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις νέους ηλικίας 17-18 χρόνων, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, κινούνται στον ακροδεξιό χώρο. Στα σπίτια τους κατασχέθηκαν ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.
Όπως αναφέρεται, τον περασμένο Απρίλιο είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, που επιχείρησαν να τους ελέγξουν στον Ασπρόπυργο, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, όπου επιτέθηκαν και πάλι σε αστυνομικούς, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.
Λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούνιο, συνελήφθησαν ξανά στον Ασπρόπυργο, μετά από επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον της αντιρατσιστικής διαδήλωσης έξω από το δημαρχείο, με αφορμή τις επιθέσεις από ομάδα περίπου 30 ατόμων, στους χώρους που διέμεναν πακιστανοί μετανάστες.
Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Ταυτόχρονα, αναζητούνται άλλοι τρεις νεαροί, μεταξύ των οποίων είναι και ο αδελφός του πρώτου 17χρονου, προκειμένου να εξεταστούν για την υπόθεση.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μήνυμα νίκης από τους μαθητές της Χίου
13/10/2017
Μπορεί να μην είδε το φως της δημοσιότητας στην έκταση που της αναλογεί, αλλά η νίκη των μαθητών των ΕΠΑΛ της Χίου σηματοδοτεί μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας που ζούμε ως κοινωνία μετά την προδοσία του καλοκαιριού του 2015. Συγκεκριμένα, δείχνει πως τίποτα δεν είναι εξαρχής χαμένο και ότι τα σχέδια της κοινωνικής καταστροφής μπορεί να μένουν στα χαρτιά.
Όλα ξεκίνησαν όταν εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας όριζε ότι φέτος δεν θα λειτουργούσαν οχτώ τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού, που σημαίνει ότι οι μαθητές τους θα υποχρεώνονταν να επανεξετάσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου ξεσήκωσε μαθητές, καθηγητές και γονείς, στη Χίο και στα Καρδάμυλα όπου βρίσκονται τα σχολεία αυτά, με τους μαθητές να συγκροτούν μαχητικές διαδηλώσεις σχεδόν καθημερινά.
Οι κινητοποιήσεις είχαν ως συνέπεια την ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, με το κλείσιμο του συνόλου των σχολείων στα Καρδάμυλα και του ΕΠΑΛ Βροντάδου, αν και το ίδιο δεν απειλήθηκε φέτος. Χαρακτηριστική της έκτασης που προσέλαβε η αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους μαθητές ήταν και η εκδήλωση συμπαράστασης από τον Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος εξέδωσε και την πρώτη ανακοίνωση κατά της διακοπής λειτουργίας των τμημάτων. Χαρακτηριστικό, επίσης, στοιχείο της πολιτικοποίησης του αγώνα των μαθητών ήταν ο καθημερινός αποκλεισμός των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των μαχητικών πορειών και διαδηλώσεων.
Αποτέλεσμα αυτών των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ήταν η άτακτη υποχώρηση του υπουργείου, πριν λίγες μέρες, στις 10 Οκτωβρίου. Κανένα τμήμα δεν θα κλείσει στα ΕΠΑΛ Χίου. Οι μαθητές νίκησαν και έστειλαν πανελλαδικά μήνυμα αισιοδοξίας.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πρακτική άσκηση χημείας!
13/10/2017
Με βροχή χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ στη διαμαρτυρία των φοιτητών για την έλλειψη συγγραμμάτων στα ΑΕΙ, όπως αναφέρεται και σε σχετικό σημερινό ρεπορτάζ της Iskra.
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον πανεπιστημιακό υπουργό κ. Γαβρόγλου, δεν επρόκειτο παρά για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών στη χημεία.
«Τι να τα κάνουν τα συγγράμματα, όταν τους προσφέρεται άμεση πρακτική γνώση;», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου. «Άλλωστε, τελειώνοντας τις σπουδές τους, τις πρακτικές τους γνώσεις θα ελέγχει ο εργοδότης στη Γερμανία και την Αυστραλία».



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Καμιά απολύτως συμφωνία μεταξύ του γνωστού βασανιστή κρατουμένων γυναικών Κοντονή και των τραπεζών δεν υπάρχει για εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς κατοικιών αξίας κάτω των 300 χιλιάδων ευρώ.
Η αλητεία των τραπεζοτσολιάδων που είχε ξεσαλώσει χθες και μας έλεγε ότι συνεχίζοντας τον αγώνα υπερασπιζόμαστε τους εφοπλιστές, πού έχει εξαφανιστεί; Μήπως έχει χωθεί σε τίποτα γραφεία τραπεζιτών για να εισπράξει το επίδομα δωσίλογου συκοφάντη;



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το ξεπούλημα εδαφών από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Κράτος Κατοχής συνεχίζεται χωρίς σταματημό.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει την μεγάλη οργή των Παλαιστινίων που μας θεωρούν υπεύθυνους γιατί δεν κάνουμε τίποτα για να το σταματήσουμε...
Και έχουν απόλυτο δίκιο!

 Η Σιωνιστική Κατοχή της Παλαιστίνης, ξεκινάει το 1948 και όχι το 1967 όπως λανθασμένα αναφέρουν οι συγκεκριμένες ΜΚΟ που μιλάνε για Κατοχή 50 ετών. Επίσης οι Διεθνείς Οργανισμοί που ζητάνε βοήθεια, έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται υπό την πλήρη καθοδήγηση από τα Σιωνιστικά κέντρα.
Όσο αφορά την Ελλάδα, το πρώτο που προέχει είναι να σταματήσει κάθε στρατιωτική, ενεργειακή συμμαχία που είναι και τα ζητήματα για τα οποία δεν μιλάει κανένας. Μετά από αυτά είναι το θέμα του Πατριαρχείου που ξεπουλάει την περιουσία του στους Κατακτητές και να βάλει τέλος στην οποιαδήποτε "πολιτιστική" συνεργασία.
Οι εποικισμοί είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα, όμως δεν συμφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να αντιμετωπιστεί από αυτές τις ΜΚΟ(βλέπω και σκοπιμότητα), που έτσι και αλλιώς δεν αποδίδει.
Το πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι η ίδια η Κατοχή και το τέλος της. Μόνο έτσι μπορούν να σταματήσουν αυτά τα ζητήματα και για να συμβεί, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως πρέπει να ενισχυθεί αποκλειστικά και μόνο η Παλαιστινιακή Αντίσταση




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ακομη εδω η σκατο αλεπου ο Κισσινγκερ ,να σπρωχνει τον παραφρονα Τραμπ να ''μην αφησει το Ιραν να κερδισει στην Συρια''...
ειμαστε στο ελεος των ηλιθιων,των παραφρονων εξουσιαστων και των φιλοπολεμων καθαρματων



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΗΠΑ /Νεα Υορκη .....Η ράπερ Princess Nokia έριξε καυτή σούπα σε ρατσιστή μέσα σε τρένο.
Τις τελευταίες ώρες, ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια τη διάσημη ράπερ που έχει γεννηθεί στο Μπρονξ, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
https://www.youtube.com/watch?v=FAn4vSVl-wg
L Train Racist Soup Toss
Rapper Princess Nokia Threw the Soup at the Racist Guy on Subway
Όπως γράφει το περιοδικό Dazed, η 25χρονη βρισκόταν σε τρένο στη Νέα Υόρκη, όταν έλαβε χώρα ένα περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης μπροστά της.
Ένας άνδρας καταφερόταν εναντίον νεαρών με ρατσιστικά σχόλια με εκείνους να προσπαθούν να τον απομακρύνουν από το βαγόνι. Όταν το τρένο σταμάτησε σε έναν σταθμό, η νεαρή εκτόξευσε ένα κύπελλο με σούπα προς τον άνδρα που απειλούσε μαύρους συνεπιβάτες του, προσπαθώντας να τον απομακρύνει.
https://jezebel.com/rapper-princess-nokia-says-she-threw-the-soup-at-the-ra-1819359859



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Τραμπ μόλις έδωσε μια ομιλία σε μια αντι-LGBTQ ομάδα μίσους και τους αποκάλεσε "φίλους" του
Ο παραφρονας πλανηταρχης Τραμπ με τους ομοφοβικους και ακροδεξιους φιλους του .. πατριαρχια ,φασισμος white pride,ομοφοβια,σεξισμος ,ιμπεριαλισμος,πολεμολαγνια,αποικιοκρατια και ρατσισμος ...αυτος τα συγκεντρωνει ολα ...ειναι η φατσα του καπιταλισμου ..θαυμαστε τον



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Την Μαγιαντίν κατέλαβε ο συριακός Στρατός
 Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, 15:39
Δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ανακατέλαβαν την πόλη Μαγιαντίν στην ανατολική Συρία από την συμμορια Ισλαμοφασιστικό Κράτος, δήλωσε σήμερα συριακή στρατιωτική πηγή, εξασθενίζοντας περαιτέρω τη μειούμενη παρουσία των τζιχαντοφασιστών στη Συρία.
Η Μαγιαντίν, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, είχε γίνει κύρια βάση των μαχητών του ΙΚ κατά την εκδίωξή τους από την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία, τη Ράκα, από μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση.
Η εκστρατεία της συριακής κυβέρνησης για την ανακατάληψη της Μαγιαντίν υποστηρίχθηκε από πυκνές επιδρομές της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Μαγιαντίν βρίσκεται νότια της επαρχιακής πρωτεύουσας Ντέιρ Εζόρ, όπου συριακές και συμμαχικές τους δυνάμεις προσπαθούν επίσης να εκδιώξουν τους τζιχαντοφασιστες από έναν μικρό θύλακο τον οποίο εξακολουθούν να ελέγχουν.
Η συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε πως οι τζιχαντοφασιστες στη Μαγιαντίν υπέστησαν «κατάρρευση» στις γραμμές τους.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο αρχηγός της ΝΔ καπηλεύεται τη μνήμη ενός νεκρού για να ασκήσει αντιπολίτευση χαμηλού επιπέδου; Γιατί δυσφημεί την πρωτεύουσα της χώρας καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες, γιατί δηλώνει ότι "επικρατεί κλίμα ανομίας στο κέντρο της Αθήνας" επειδή κάποιοι αδίστακτοι πελάτες ενός άτυχου επαγγελματία, στους οποίους ο ίδιος άνοιξε την πόρτα κατόπιν ραντεβού, τον δολοφόνησαν στο γραφείο του που έτυχε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στη Γλυφάδα, την Κηφισιά ή αλλού; Αναρωτιέμαι σε ποιο σοβαρό κράτος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα εκμεταλλευόταν πολιτικά ένα τέτοιο θλιβερό γεγονός και σε τι ωφελεί τη χώρα, που έχει ήδη Γρηγορόπουλο να τη διχάζει, να αποκτήσει και Ζαφειρόπουλο; Ντροπή!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Νίκος Γόδας: Λοχαγός στον 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς του Ε.Λ.Α.Σ. στην μάχη της Ηλεκτρικής. Μετά την Βάρκιζα σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 | 11:43 π.μ.
Για την Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, που έγινε σαν σήμερα στις 13 Οκτώβρη 1944 γράψαμε σε περασμένη ανάρτησή μας. Εδώ θα κάνουμε αναφορά σε έναν αγωνιστή που πήρε μέρος σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη για την διάσωση της Ηλεκτρικής Εταιρείας στον Πειραιά, την οποία ήθελαν να ανατινάξουν οι υποχωρούντες Γερμανοί.  Αναφερόμαστε στον Νίκο Γόδα, τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και Λοχαγό στον 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς του Ε.Λ.Α.Σ.
Ο Νίκος Γόδας ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που με το παράδειγμα της θυσίας τους μετατρέπονται σε συμβολικές μορφές. Για την αντιστασιακή του δράση αναφερόμαστε αναλυτικά στην παραπομπή που παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης,  απ' όπου και αντιγράφουμε:
... Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας κατεβαίνει στον Πειραιά όπου μετά από λίγο συλλαμβάνεται με την υπόδειξη ενός χαφιέ. Σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών ο Γόδας καταδικάζεται σε θάνατο. Μεταφέρεται στις φυλακές της Κέρκυρας. Ο σύντροφος και συγκρατούμενός του Σταμάτης Σκούρτης τον θυμάται μαζί με άλλους ποδοσφαιράκηδες μελλοθάνατους να αποσύρονται όποτε το ραδιόφωνο μετάδιδε κάποιον αγώνα και να μουντζώνουν και να χειρονομούν! Και ως την τελευταία στιγμή έκαναν σχέδια πως θα παρατάξουν την ομάδα της φυλακής στο επόμενο παιχνίδι. Ο Γόδας δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και έτσι η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη.
Στο τελευταίο γράμμα προς τους δικούς του έγραψε: «πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου». Το ποια ήταν αυτά τα ιδανικά το μαρτυρούν πέρα απ' τη δράση του, τα ίδια του τα λόγια τη στιγμή που τον έπαιρναν για να τον εκτελέσουν: -Νενικήκαμεν. Ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού». Την ίδια στιγμή οι συγκροτούμενοι του τραγουδούσαν τον ύμνο της Διεθνούς. Τελευταία επιθυμία του ήταν να τον εκτελέσουν με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας! Όπως και έγινε!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο άγνωστος Έλληνας πιλότος της RAF που κατέρριψε στον πόλεμο 19 γερμανικά αεροπλάνα. Για κάθε νίκη ζωγράφιζε μία σβάστικα στο αεροπλάνο του, που είχε το όνομα Καίτη...

Γεννημένος στην βρετανική αποικία της Νότιας Ροσεδίας, ο Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής υπήρξε κορυφαίος πιλότος κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά απορρίφθηκε από την ΡΑΦ, γιατί είχε ελληνική υπηκοότητα αλλά αργότερα διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε για την συνεισφορά του στον πόλεμο.
Ο Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1919 στο Χάρτλεϋ της Ροδεσίας, την σημερινή Ζιμπάμπουε, που τότε ήταν αποικία και μέρος της Βρετανικής κοινοπολιτείας. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Λήμνο και ο Πλαγής διατήρησε την ελληνική του υπηκοότητα  και  βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Στην ηλικία των 20 θέλησε να ενταχθεί στην πολεμική αεροπορία της Ροδεσίας, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε, καθώς δεν ήταν Βρετανός υπήκοος. Ένα χρόνο αργότερα, με την είσοδο της Ελλάδας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων, ο Πλαγής ξεκίνησε την εκπαίδευση του ως πιλότος στη Ροδεσία.
Προσγείωση στη Μάλτα και διακρίσεις...
Το 1942 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και μετατέθηκε στη Βρετανία με τον βαθμό του Επισμηνία. Τον ίδιο χρόνο προθυμοποιήθηκε να μεταβεί στη Μάλτα, όπου δεχόταν συνεχόμενες επιθέσεις από ιταλικά και γερμανικά αεροσκάφη. Η Αγγλική Βασιλική αεροπορία είχε χάσει περισσότερα από 300 αεροσκάφη και η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ο Ιωάννης Αγοραστός, Ανθυποσμηναγός πλέον, απογειώθηκε από την Αλγερία και έφτασε στη Μάλτα για να αντικρίσει μια άνιση μάχη. Η αεράμυνα του νησιού είχε σχεδόν αποδεκατιστεί. Τα περισσότερα αεροσκάφη είχε τεθεί εκτός μάχης, ενώ τα πολεμικά αεροπλάνα του Άξονα υπερτερούσαν κατά πολύ αριθμητικά. Για κάθε τέσσερα διωκτικά συμμαχικά αεροπλάνα ισοδυναμούσαν περίπου 150 βομβαρδιστικά και μαχητικά εχθρικά αεροσκάφη. Ωστόσο, το σθένος του Έλληνα πιλότου ήταν τεράστιο. Την πρώτη Απριλίου 1943 μαζί με τέσσερα αεροπλάνα τύπου «Spitfire Mk Vb», ο Πλαγής κατάφερε να αναχαιτίσει ένα ιταλογερμανικό σμήνος που αποτελούταν από 260 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη! Μάλιστα κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα εχθρικά αεροπλάνα. Για το κατόρθωμα αυτό, κέρδισε το παράσημο του «Διακεκριμένου Σταυρού Πτήσεων» και προάχθηκε σε Υποσμηναγό. Δύο μήνες αργότερα, κατέρριψε άλλα δύο αεροσκάφη και αναχαίτισε περίπου 40 γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Όσο διάστημα έμεινε στην πρώτη γραμμή της άμυνας του νησιού, ο Ιωάννης Αγοραστός κατάφερε 13 καταρρίψεις. Για κάθε μία κατάρριψη, σχεδίαζε μια σβάστικα στο εμπρόσθιο μέρος του αεροσκάφους του, κάτω από το όνομα KAY. KAY ήταν η αγγλική συντόμευση του ονόματος Καίτη. Ονόμασε το αεροσκάφος του Καίτη, το όνομα της αγαπημένης του αδερφής....
Καταστροφή του αρχηγείου της Γκεστάπο...
Τον Αύγουστο του 1943, ο Ιωάννης Πλαγής επέστρεψε στην Αγγλία. Το σώμα και το πνεύμα του είχαν εξαντληθεί και χρειαζόταν άμεση ανάρρωση. Πριν φύγει, οι Έλληνες κάτοικοι της Μάλτας του δώρισαν μια τιμητική πλακέτα για την συνεισφορά του στην αμυντική υπεράσπιση του νησιού. Μετά την επιβαλλόμενη ξεκούρασή του, ο Αγοραστός επέστρεψε στο μέτωπο του πολέμου, ως διοικητής της Μοίρας  64. Για αρκετούς μήνες συμμετείχε σε πολεμικές αποστολές, πετώντας πάνω από την Δυτική Ευρώπη. Πέτυχε άλλες δύο καταρρίψεις. Τον Σεπτέμβριο του 1944, και ενώ πετούσε πάνω από την Ολλανδία, κατά την διάρκεια της μάχης του Άρνεμ, το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε. Ο έμπειρος άσσος κατάφερε να επιζήσει, αφού την κατάλληλη στιγμή εγκατέλειψε το αεροπλάνο και διασώθηκε με λίγες επιφανειακές εκδορές και τραύματα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας βράβευσε με τη σειρά της τον τολμηρό αεροπόρο. Στις 17 Μαρτίου 1945 ήταν η τελευταία πολεμική επιχείρηση που συμμετείχε ο Πλαγής. Συνόδευσε βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα οποία είχαν ειδική αποστολή να καταστρέψουν το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη....
Επιστροφή στον τόπο που μεγάλωσε
Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιωάννης Αγοραστός επέστρεψε στην Ροδεστία. Ωστόσο, εξ αιτίας της εμπειρίας του επέστρεψε στην Αγγλία δύο χρόνια αργότερα, όπου διοίκησε μια μοίρα τζετ, μοντέλου «Gloster Meteor». Το 1948, στην ηλικία των 29 ετών, ο Πλαγής αποστρατεύτηκε και επέστρεψε οριστικά στη Ροδεσία. Απέκτησε την ροδεσιανή υπηκοότητα και άνοιξε μία οικογενειακή επιχείρηση στο Χάρτλεϋ. Ο Πλαγής απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το 1974, αυτοκτόνησε για λόγους που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί....
Ο Έλληνας άσσος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πέτυχε 19 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και συμμετείχε σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις. Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστός στο ελληνικό κοινό, μνημονεύτηκε από τον στρατιωτικό τύπο και έμεινε γνωστός κυρίως για τις αερομαχίες στη Μάλτα....



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Πορεία αλληλεγγύης για την Ηριάννα και τον Περικλή στο κέντρο της Αθήνας
 Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, 13:57
Συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου με επικεφαλης την Αντιεξουσιαστικη Κινηση Αθηνας πραγματοποιησαν πορεία αλληλεγγύης για την Ηριάννα και τον Περικλή, με αφετηρία το Μοναστηράκι, ενόψει της εκδίκασης, τη Δευτέρα 16/10, της δεύτερης αίτησης αναστολής έκτισης της ποινής τους.
«Η Ηριαννα και ο Περικλής με βάση τις προσωπικές και τις κοινωνικές τους σχέσεις καταδικάστηκαν σαν μέλη της ε.ο. ΣΠΦ σε 13 χρόνια φυλακή. Δείγματα DNA που η αστυνομία δεν επιτρέπει να επανεξεταστούν γιατί τελείωσαν (sic). Ανύπαρκτοι μάρτυρες που εξαφανίστηκαν. Δηθεν αποτυπώματα σε κινητά αντικείμενα και άλλα "αδιάσειστα" στοιχεία και παρανομες αντιδημοκρατικες δικαστικες πληρωμενες αποφασεις τους εστειλαν στη φυλακή χωρίς αναστολή. Την Δευτέρα 16/10 δικάζεται η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης τους», τονίζεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κάλεσμα.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο κάτοχος του φετινού Νόμπελ Ειρήνης καταγγέλλει την «απόπειρα αποσταθεροποίησης» εκ μέρους του Τραμπ
 Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, 00:10
Ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην «επικυρώσει» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ευνοήσει τη διάδοση και χρήση των πυρηνικών όπλων.
Η απόφαση «παροτρύνει τη διάδοση, καθιστά δυσκολότερη τη σύναψη άλλων συμφωνιών για τον περιορισμό της πυρηνικής απειλής και αυξάνει τον κίνδυνο παγκοσμίως της χρήσης πυρηνικών όπλων» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο διεθνής συνασπισμός.
«Ως κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η ICAN επικρίνει σφόδρα αυτήν την απόφαση» επισημαίνεται.
Η διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων Μπεατρίς Φιν κατήγγειλε την «απόπειρα αποσταθεροποίησης της συμφωνίας για το Ιράν από τον πρόεδρο Τραμπ» την ώρα που «η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε επανειλημμένως ότι το Ιράν τηρεί τους όρους» της συμφωνίας.
«Με τις αυξανόμενες απειλές ενός πυρηνικού πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροδοτεί νέες εστίες αντιπαράθεσης αντί να μειώσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου» κρίνει ο συνασπισμός ΜΚΟ.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Νετανιάχου συνεχάρη τον Τραμπ κάνοντας λόγο για «θαρραλέα απόφαση» εναντίον της Τεχεράνης
 Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, 21:22
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα την «θαρραλέα απόφαση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» επεσήμανε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά που προβλήθηκε λίγο μετά την ομιλία του Αμερικανού ηγέτη.
«Ο Τραμπ δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.
Σύμφωνα με το Ριαντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Βενσαν Ντεκομπ. «Οι ευχαριστημενοι λαοι δεν ψηφιζουν ακρα δεξια»


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Γκοραν Μπρεγκοβιτς.  «Το μεγαλο προβλημα της εποχης μας είναι η ελλειψη νεων ιδεολογιων»



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Από την Αρχιεπισκοπη. Δωρεαν  φροντιστηριο για 320 μαθητες.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αληθινή ιστορία μου την είπε εργαζόμενος στο Δαφνί.
Στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης χρόνιων ψυχιατρικών ασθενών η διοίκηση του Δαφνιού κάλεσε την μητέρα μιας ασθενούς και της είπε να πάρει σπίτι της την κόρη της. Η μικροσυνταξιούχος μητέρα της ασθενούς τους είπε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την κόρη της γιατί είναι μόνη και μεγαλώνει την κόρη της ασθενούς και το σπίτι της είναι μικρό και η σύνταξή της ακόμη μικρότερη.
Και η διοίκηση του ψυχιατρείου της απάντησε: "δώσε το παιδί στο Χαμόγελο του παιδιού".
Ουδέν σχόλιο γιατί τα σχόλια πια είναι περιττά με την ξεφτίλα τους.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Δεκάξι νεκροί εργάτες μέσα σε δύο μήνες, ηταν η "κακιά" ώρα. Ένας νεκρός δικηγόρος, δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Αυτοί είστε.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Στον Καρανίκα η… κάνναβη
12:41 μ.μ. | 14/10/17
Θα συντονίζει την ρύθμιση που ετοιμάζεται για την ιατρική χρήση της
Κομβικό ρόλο στην υπό κατάθεση ρύθμιση της κυβέρνησης για χρήση της λεγόμενης «ιατρικής κάνναβης» έχει ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.
Ο εκτός των άλλων στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε πολύ δραστήρια το προηγούμενο διάστημα στο κομμάτι της διαβούλευσης για το θέμα ενώ σε κατ' ιδίαν συζητήσεις λέει ότι έχει κάνει και κάποιες επαφές με εκπροσώπους κομμάτων ενόψει της σχετικής συζήτησης στη Βουλής, σύμφωνα με το «Secret» των Παραπολιτικών.
Μάλιστα την προηγούμενο βδομάδα είχε συνάντηση στο κοινοβούλιο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
Ο κ. Καρανίκας είχε ξεσηκώσει σάλο πέρυσι με αναρτήσεις του στο facebook και συγκεκριμένα σε μία από αυτές φιλοξενούνταν ρεπορτάζ όπου προτεινόταν σε καρκινοπαθείς η χρήση κάνναβης αντί για χημειοθεραπείες.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Όλοι οι δανειολήπτες ανακαλέστε τις δηλώσεις διορισμού αντικλήτου που έχετε υπογράψει με τις δανειακές σας συμβάσεις.
Ορίσατε αντίκλητο κάποιον υπάλληλο της τράπεζας. Δηλαδή ορίσατε ότι θέλετε να ενημερώνεται αντί για εσάς, ο υπάλληλος της τράπεζας.
Κι έτσι θα βρεθείτε μια μέρα με την πλάτη στον τοίχο.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



YEMENH η επιδημια χολερας χτυπαει ρεκορ στην ιστορια ενα εκατομμυριο ανθρωποι θα νοσησουνε στο τελος του χρονου,απο αυτους 600 000 παιδια ..
Η ΔΥΣΗ ? ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ (και κυνερνητικη και κινηματικη)
(οπλα να πουλαει και η Σαουδικη Αραβια στο συμβουλιο ανθρωπινων Δικαιωματων του ΟΗΕ



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Τι κερδίσαμε;

Το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια για να παραμείνουμε στο ευρώ.
Σου είπαν πως αν φύγουμε από αυτό και πάμε στη δραχμή θα χάσουμε το 35% του εισοδήματός μας.
Για να δούμε τι έχουμε χάσει μέχρι... σήμερα;
1. Μείωση εισοδήματος εργαζόμενων 48%
2. Μείωση εισοδήματος συνταξιούχων 67%
3. Ελαστικές μορφές απασχόλησης για 850.000 εργαζόμενους.
4. Κατάργηση κάθε εργασιακού δικαίωματος.
5. Μετανάστευση νέων επιστημόνων 480.000
6. Ανασφάλιστος πληθυσμός 2.000.000
7. Κάτω από το όριο της φτώχειας 1.100.000
8. Νέοι χρεωμένοι πολίτες στο Δημόσιο 365.000
9. Υπερ-Χρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους 125.000
10. Διαλυμένο τραπεζικό σύστημα με ανύπαρκτες πραγματικές καταθέσεις αποταμιευτών 240 δις.
11. Υγειονομική περίθαλψη και νοσοκομεία που υπολειτουργούν.
12. Κατάργηση του ΕΚΑΣ 100%
13. Ανεργία στο 26%
14. Χαμένες θέσεις εργασίας μέσα στη πενταετία 2010- σε απόλυτους αριθμούς 1.283.000
15. Λουκέτα σε 387.000 επιχειρήσεις.
16. Μείωση του ΑΕΠ 27%
17. Αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων 35%
18. Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, λιμάνια, αεροδρόμια, γή, ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, συγκοινωνίες.
19. Αύξηση του χρέους κατά 120 δις.
20. Χαμένο εισόδημα από την πρωτογενή παραγωγή 87 δις.
21. Capital controls
Σταματάω εδώ γιατί μπορώ να γράψω άλλα τόσα.
Αναλογιστείτε μόνο ολοι εσείς, που επιμένετε στο ευρώ, πρωτίστως πως καταστρέφετε πρώτα τη χώρα, μετά τις μελλοντικές γενιές τα παιδιά σας και μετά τους εαυτούς σας.
Αναλογιστείτε ποιανού παιχνίδια παίζετε άθελά σας.
Αναλογιστείτε πως έχετε φτάσει στο έσχατο σημείο να χωνεύετε το σανό που σας ταίζουν.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΤΟ  ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΕΝΑΝΤ ΙΟΝ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ 3 ΑΙΩΝΕΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Πώληση μεγάλης ακίνητης περιουσίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Εντονη ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί στην παλαιστινιακή κοινότητα η επιλογή του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ να συνεχίσει το ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας που έχει σε τίτλους ιδιοκτησίας του, σε κτηματομεσιτικά γραφεία που στήνουν οργανώσεις Εβραίων εποίκων, τα στοιχεία των οποίων κρύβονται συχνά πίσω από εταιρείες - «φαντάσματα», φορολογικών παραδείσων του εξωτερικού.
Χτες, εκτενές ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ανέφερε ότι ανώνυμη εταιρεία που έχει εγγραφεί σε φορολογικό παράδεισο του εξωτερικού πλήρωσε μόλις 3,3 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, με συγκροτήματα 240 διαμερισμάτων και πάρκο σε κεντρική περιοχή της Ιερουσαλήμ. Η πώληση έγινε με τη σφραγίδα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος γης στην Ιερουσαλήμ μετά την Ισραηλινή Αρχή Γης (Israel Lands Authority).
Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο συνεχίζει το ξεπούλημα γης και κτιρίων στην Ιερουσαλήμ, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας, με εξαιρετικά χαμηλό τίμημα. Πρόσφατα είχε πουληθεί έναντι μόλις 1,5 εκατ. δολαρίων ακριβό συγκρότημα επιχειρήσεων και γραφείων, έκτασης έξι στρεμμάτων, κοντά στον Πύργο του Ρολογιού στη Τζάφα. Αλλα 430 στρέμματα στην περιοχή Καισάρεια, όπου περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα ενός εθνικού πάρκου και αμφιθέατρο, πωλήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αγοραστές φαίνεται πως είναι ξένες εταιρείες.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΥΣΤΡΙΑ
Προεκλογικές δεσμεύσεις υπέρ του κεφαλαίου
Εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές για Ασφάλιση, Υγεία, ανέργους κ.λπ.) και κίνητρα και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους υπόσχονται όλα τα αστικά κόμματα στην Αυστρία, ενόψει των αυριανών εθνικών εκλογών.
Την ίδια στιγμή, έξω από το «κάδρο» των δεσμεύσεων των κομμάτων του κεφαλαίου είναι μια τεράστια κατηγορία εργαζομένων, όπως οι ημιαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, και ιδιαίτερα οι γυναίκες εργαζόμενες. 2,5 εκατ. χαμηλόμισθοι, που αντιπροσωπεύουν το 60% των συνολικά 4,2 εκατ. εργαζομένων, ζουν κυριολεκτικά με μισθούς φτώχειας. Εχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ καθαρά (15.500 ευρώ μεικτά), οριακά πάνω από το όριο του κινδύνου φτώχειας στη χώρα, που ορίζεται στα 14.200 ευρώ ετήσιο μεικτό εισόδημα (περίπου 1.180 ευρώ το μήνα).
Ανάμεσά τους, 313.000 (8% των εργαζομένων) είναι οι επίσημα «φτωχοί εργαζόμενοι», δηλαδή όσοι κερδίζουν από την εργασία τους λιγότερα κι από το επίσημο όριο φτώχειας. Ως αιτίες για τη «φτώχεια στην εργασία» αναφέρονται η μερική απασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί στην πλήρη απασχόληση, αλλά ακόμα και η οικογενειακή κατάσταση (π.χ. από το μισθό να πρέπει να ζήσουν περισσότερα του ενός άτομα), δηλαδή η ύπαρξη παιδιών ή ηλικιωμένων θεωρείται παράγοντας φτώχειας!
Την ώρα που για τους επιχειρηματίες καταστρώνεται από όλα τα κόμματα μια σημαντική μείωση του μη μισθολογικού «κόστους» (3 - 5 δισ. ευρώ το χρόνο), όλοι αυτοί οι φτωχοί εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν 425 ευρώ το μήνα για Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή πάνω από το μισό εισόδημά τους. Επίσης, ενώ τα κόμματα «δεσμεύονται» για μείωση της εργοδοτικής εισφοράς ασφάλισης των ανέργων, το 55% των ανέργων και το 79% των μακροχρόνια ανέργων απειλούνται από τη φτώχεια.
Η ημιαπασχόληση στην Αυστρία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και έχει φτάσει στο 27,8%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ. Ιδιαίτερα πλήττονται οι γυναίκες, με 1 στις 2 να υποαπασχολείται. Σε μια από τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, με μεγάλο παραγόμενο πλούτο, η ζωή της πλειοψηφίας των ανθρώπων αντί να βελτιώνεται διαρκώς, γνωρίζει σημαντική επιδείνωση. Αυτό αφορά τις γυναίκες σε μεγαλύτερο βαθμό. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα (2016) επίσημα στοιχεία: Το 20% των γυναικών είναι φτωχές. Το 38% των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τους παιδί/παιδιά είναι φτωχές. Μια επίπτωση της γενικευμένης ημιαπασχόλησης, το 22% των συνταξιούχων γυναικών και το 33% των ηλικιωμένων γυναικών που δεν λαμβάνουν σύνταξη, απειλούνται από τη φτώχεια.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΓΑΛΛΙΑ
Προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων
ΠΑΡΙΣΙ.--
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόνξεκίνησε νέο γύρο επαφών με τους
εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, προετοιμάζοντας χωρίς καμιά καθυστέρηση τις επόμενες ανατροπές. Συγκεκριμένα, μετά τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που διευκόλυναν κι άλλο τις απολύσεις και διασφάλισαν τη διάδοση επιχειρησιακών συμβάσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, η κυβέρνηση προετοιμάζει τώρα το έδαφος για νέες «μεταρρυθμίσεις» σε ζητήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας, αλλά και στον τομέα της επιδότησης της ανεργίας. Για αυτά, θα κατατεθεί νομοσχέδιο την επόμενη άνοιξη. Οι επιδιώξεις ασφαλώς αφορούν την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά και όπως απαιτούν οι προσπάθειες της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας να πρωταγωνιστήσει στην ισχυροποίηση και αναβάθμιση συνολικά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.
Ενδεικτικές του ποιον εξυπηρετούν και οι επόμενες «μεταρρυθμίσεις» ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων MEDEF Πιερ Γκατάζ, που βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Μακρόν εμφανίστηκε - κατά την εκτίμηση ΜΜΕ όπως η «Λεζ Εκό» - «ενθουσιασμένος». «Υπάρχει μια τρομερή εμπιστοσύνη από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, διότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται...».
Πιο ομιλητικός ήταν ο πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης U2P Αλέν Γκριζέ, ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει να «εξεταστούν» με ιδιαίτερη επιμονή, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τον «αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης του μισθού των νέων κάτω των 20 ετών» και τη «σύμβαση εργασίας των μαθητευόμενων». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους μαθητευόμενούς τους θα πρέπει να εξαιρούνται από διάφορες «επιβαρύνσεις», για να μπορούν να «εγκαθιστούν τους νέους στην εταιρεία». Εξέφρασε δηλαδή με ειλικρίνεια τις προσδοκίες για διασφάλιση φτηνού και νεαρού εργατικού δυναμικού από σχολές μαθητείας, αλλά και «κινήτρων» για την πρόσληψή τους, για «παράκαμψη» Συλλογικών Συμβάσεων και μισθολογικών δικαιωμάτων, στο όνομα πάντα της «μείωσης της ανεργίας»... Που βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι μείωση ανεργίας, αλλά αύξηση εκείνων που είναι διαρκώς με το ένα πόδι στην ανεργία και με το άλλο στην ημιαπασχόληση με όρους σκλαβιάς.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΡΑΚ
Οξύνεται η ένταση μεταξύ Βαγδάτης και Κούρδων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Συνεχίστηκε και χτες η τεταμένη κατάσταση στα διοικητικά όρια περιοχών του βόρειου Ιράκ που γειτονεύουν με το αυτόνομο Κουρδιστάν, με αφορμή την ανάπτυξη εκ νέου δυνάμεων του ιρακινού στρατού στην επαρχία Κιρκούκ αλλά και Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά σε παρακείμενες περιοχές.
Ωστόσο, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε πρότερες πληροφορίες πως ξεκίνησαν χτες το πρωί «στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Κιρκούκ, λέγοντας πως επρόκειτο απλώς για «νέα ανάπτυξη των δυνάμεων του στρατού μετά τον εκτοπισμό τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». «Πρόκειται για επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν τον Ιούνη του 2014» (οπότε κατελήφθη η περιοχή από τους τζιχαντιστές), ανέφερε η ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών...
Προηγουμένως, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι φέρεται πως διέταξε την ανάσχεση των δυνάμεων ασφαλείας του στρατού προς την πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ, τουλάχιστον εντός τρέχοντος 48ώρου, επικαλούμενος την κίνηση των Κούρδων Πεσμεργκά να υποστείλουν τις κουρδικές σημαίες και να εκκενώσουν στρατώνες στα χωριά Τατζ και Μπασίρ. Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν Κούρδοι αξιωματούχοι, λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για υποχώρηση αλλά για «αναδιάταξη των δυνάμεών τους» στο Κιρκούκ...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία
 ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Το ίδιο 24ωρο, δυνάμεις του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενες από περίπου 30 οχήματα αναπτύχθηκαν σε νέες περιοχές της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, παίρνοντας θέσεις με προφανή στόχο να περιορίσουν τις κινήσεις Κούρδων της περιοχής. Η δράση του τουρκικού στρατού στην περιοχή γίνεται με πρόσχημα τις πρόσφατες συμφωνίες στην Αστάνα του Καζακστάν για τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία.
Νωρίτερα, στελέχη ομάδων των ισλαμοφασιστων των αποικιοκρατων δήλωσαν σε διεθνή πρακτορεία ότι τζιχαντοφασιστες του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση με φορτηγό που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους στην περιοχή Αμπού Φας της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσακα.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Απαραίτητο στήριγμα ο «κοινωνικός εταιρισμός» και η «εργασιακη ειρηνη» λεει στα συνδικατα

Τον «κοινωνικό εταιρισμό» και την «εργασιακή ειρήνη» ως προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν «οι προκλήσεις» του μέλλοντος, όπως ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, υπογράμμισε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές στο συνέδριο των Συνδικάτων Μεταλλευτικών, Χημικών και Ενεργειακών Βιομηχανιών (IGBCE).
«Θεωρώ ότι ο κοινωνικός εταιρισμός στις σημερινές βιομηχανικές "αναταραχές" του 21ου αιώνα είναι τουλάχιστον τόσο σημαντικός όσο στο παρελθόν», σημείωσε και ζήτησε αύξηση της κάλυψης της συλλογικής διαπραγμάτευσης, φυσικά με όρους που εντείνουν την εκμετάλλευση και μειώνουν το εργασιακό «κόστος». Με την ίδια έννοια η Μέρκελ επιθυμεί ισχυρά συνδικάτα στη βιομηχανία. «Η IGBCE έχει μεγάλη εμπειρία αναφορικά με την ευελιξία της εργασίας στις εταιρείες. Αυτή η εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Μέρκελ επανέλαβε πως κατά την ενεργειακή μετάβαση οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν στήριξη. Για παράδειγμα, «η πολιτική θα πρέπει να "συνοδεύσει" την αυτοκινητοβιομηχανία στη μετάβασή της προς την ψηφιοποίηση και την ηλεκτροκίνηση. Από αυτήν προέρχονται 890.000 θέσεις εργασίας και το 20% της προστιθέμενης αξίας», τόνισε.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
«Σπάει» τα συμβόλαια του Obamacare
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε χτες την καταβολή πληρωμών σε ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, (Obamacare), μετά τις αποτυχημένες απόπειρες που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες για απόσυρση και αντικατάσταση του συστήματος στο Κογκρέσο.
Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ ήταν μία γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Υγείας, που ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις του προϋπολογισμού για τις πληρωμές της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει του Obamacare, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση αδυνατεί να καταβάλει νόμιμα την πληρωμή της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά φαρμάκων από Αμερικανούς. Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο αλλά και στους υπουργούς Δικαιοσύνης των Πολιτειών της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, που ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΗΠΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στους 31 οι νεκροί στην Καλιφόρνια
Στην κατασβεση υπαρχουν φυλακισμενοι που δεν πληρωνονται

Μακραίνει διαρκώς η μαύρη λίστα των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μία βδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια. Οι νεκροί χτες έφτασαν τους 31, οι αγνοούμενοι είναι πλέον 400, ενώ έχουν εγκαταλείψει ή χάσει τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές πάνω από 25.000 Καλιφορνέζοι. Πολλοί από αυτούς έχουν μείνει άστεγοι, καθώς τα σπίτια ή οι αγροικίες τους έγιναν παρανάλωμα πυρός και δεν τα είχαν ασφαλίσει...
Οι 31 νεκροί αποτελούν «θλιβερό» ρεκόρ των τελευταίων περίπου 100 χρόνων, αφού το προηγούμενο είχε καταγραφεί το 1933, οπότε έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες φυλακισμένοι, με αμοιβή που δεν ξεπερνά το ένα δολάριο την ώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ABC News», οι φυλακισμένοι παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, δίχως να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση για το ρόλο του πυροσβέστη...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Επιδημία πανούκλας, με δεκάδες νεκρούς σε πάνω από 560 κρούσματα, πλήττει τις τελευταίες βδομάδες τη Μαδαγασκάρη. Η υπόθεση ανάγκασε χτες τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου να στείλει ομάδα ειδικών και να στήσει κέντρο περίθαλψης. Η βουβωνική πανώλη μεταδίδεται στον άνθρωπο από παράσιτα που ζουν σε ζώα, όπως διάφορα είδη τρωκτικών.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο ακροδεξιος  Τραμπ ενάντια στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην άσκηση φασιστικης πίεσης έναντι του Ιράν προσανατολιζόταν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε διάγγελμα που είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει γύρω στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμενόταν να μην επιβεβαιώσει την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τη μεριά της Τεχεράνης, ώστε να αναγκάσει το Κογκρέσο, μέσα στις επόμενες 60 μέρες, να κρίνει εάν θα επαναφέρει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ή θα κωδικοποιήσει κάποιες νέες απαιτήσεις προς την Τεχεράνη, ώστε να συνεχίσει να επωφελείται από την τήρηση της συμφωνίας.
Το βασικό «επιχείρημα» του Προέδρου κατά της διεθνούς συμφωνίας για περιορισμούς στην ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος (που υπογράφηκε τον Ιούνη του 2015 από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και τη Γερμανία) αναμενόταν σύμφωνα με πληροφορίες να είναι ο ισχυρισμός πως αυτή δεν εξυπηρετεί πλέον τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει αυτόματα την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης, που έχουν σημαντικές διαφορές, μιας που είναι ισχυροί γεωπολιτικοί αντίπαλοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Τραμπ έτσι θα επιχειρήσει να προβάλει τους ισχυρισμούς του κατά της συμφωνίας αναφερόμενος στο ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα, στο ρόλο υποστήριξης που παρέχει η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση της «Χεζμπολάχ». Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναμενόταν να υποστηρίξει πως η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «παραβιάζει το πνεύμα της περιφερειακής σταθερότητας». Αναμενόταν επίσης να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης».

Πιέσεις στον Τίλερσον
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι δήλωσε πως τυχόν αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία θα σημάνει «διεθνές χάος» και πως θα συνιστούσε «προσβολή στον ΟΗΕ».
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας τηλεφώνησαν στον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλερσον, ζητώντας του να συνεχιστεί η επιβεβαίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε χτες στον Τίλερσον ότι το Ιράν εκτελεί στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε πως η μη επιβεβαίωση της συμφωνίας «θα πλήξει αναμφίβολα την ατμόσφαιρα προβλεψιμότητας, ασφάλειας, σταθερότητας και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο».
Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς την «ισχυρό όργανο» για την αποτροπή της κατοχής πυρηνικών όπλων από το Ιράν, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «την πλήρη υποστήριξή» της.
Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικώνεπίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να διαφυλάξουν την τήρηση της συμφωνίας, εκτιμώντας πως είναι «σημαντική για τη διασφάλιση του διεθνούς καθεστώτος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων».
Στο Παρίσι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη «δέσμευση» της Γαλλίας στη διεθνή συμφωνία για το Ιράν, τονίζοντας τη «σημασία των πολυμερών προσπαθειών για την επίλυση διεθνών ζητημάτων».



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΙΣΠΑΝΙΑ
Κινήσεις τακτικής στην αντιπαράθεση

Εν αναμονή της απάντησης στο τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, από τον Πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ (έως τη Δευτέρα) για το αν έχει ανακηρυχθεί ή όχι η ανεξαρτησία της επαρχίας, πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της καταλανικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, σύσκεψη των δυνάμεων που τη στηρίζουν για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.
Οι δυνάμεις αυτές είναι ο συνασπισμός «Junts pel Si» («Μαζί για το ναι» - ένα συνασπισμος πολιτικών κομμάτων με πιο ισχυρό το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα - PDeCat, από κεντροδεξιά του Πρόεδρου, έως τη λεγόμενη «Ρεπουμπλικανική Αριστερά» - ERC αριστερών τάσεων, που έχουν τους 62 σε σύνολο 135 βουλευτών). Επίσης, την κυβέρνηση στηρίζει η αριστερή «Υποψηφιότητα για τη Λαϊκή Ενότητα» CUP (αδελφο κομμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με 10 βουλευτές. Στη συνάντηση όπως καταγράφουν τοπικά μέσα υπήρξαν διχογνωμίες για το αν πρέπει άμεσα να απαντηθεί το αίτημα Ραχόι. Η CUP μαζί με την λεγόμενη Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), που είναι κοινωνική οργάνωση που πρωτοστατεί στο αυτονομιστικό κίνημα, ζητάνε να ανακηρυχθεί άμεσα η ανεξαρτησία και να αρθεί η λεγόμενη αναβολή της την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος την Τρίτη, ώστε να υπάρξει διάλογος με την ισπανική κυβέρνηση. Οπως λένε, το τελεσίγραφο Ραχόι συνιστά άρνηση διαλόγου και οι απειλές του πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Μάλιστα, υποστηρίζουν, η ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα συμβάλει, ώστε να αναδειχθεί η καταλανική κυβέρνηση ως πολιτικό υποκείμενο και έτσι να αναζητήσει πιο εύκολα διεθνείς συμμαχίες και στηρίγματα.

Παρόμοιες θέσεις διατυπώνει και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά, ωστόσο το μεγαλύτερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα φαίνεται να θέλει διαφορετική τακτική και επιμένει στη γραμμή του διαλόγου με την ισπανική κυβέρνηση με διεθνή διαμεσολάβηση. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί απ' την ισπανική κυβέρνηση με τη στήριξη και των σοσιαλδημοκρατών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Πολιτών, οι οποίοι επίσης τη στηρίζουν στην εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που προβλέπει την άρση της αυτονομίας και μεταφορά της διοίκησης της επαρχίας στην κεντρική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 1934, όταν ο τότε Πρόεδρος Λουίς Κομπάνις από την Ρεπουμπλικανική Αριστερά ανακήρυξε την ανεξαρτησία και αποπέμφθηκε, φυλακίστηκε και στη συνέχεια το 1940 εκτελέστηκε από την δικτατορία του Φράνκο (χτες εκ παραδρομής γράφτηκε ότι αυτό έγινε το 1934 κάτι που δεν ισχύει, αφού ο Φράνκο πήρε την εξουσία τον Σεπτέμβρη του 1936 ενώ εξελισσόταν ο Ισπανικός Εμφύλιος. Το 1931 ο Λουις Κομπανις συμμετείχε στην ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας από τον Φρανσέσκ Μασιά, μετά τον θάνατο του οποίου ανέλαβε την προεδρία της Ζενεραλιτάτ. Εντούτοις, η ανακήρυξη εκ μέρους του τού Καταλανικού Κράτους το 1934 επέφερε τη φυλάκισή του από την δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας. Με την νίκη του Λαϊκού Μετώπου το 1936 απελευθερώθηκε και ανέλαβε εκ νέου τα ηνία της Ζενεραλιτάτ. Η συμβίωση με την εμπόλεμη Ισπανική Δημοκρατία στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου χαρακτηρίστηκε από δυσκολίες. Η δημοκρατική ήττα επέφερε την εξορία του στη Βόρεια Καταλονία, όπου συνελήφθη από μέλη της Γκεστάπο και παραδόθηκε στο φρανκικό καθεστώς στην Ισπανία. Μετά από τον βασανισμό του εκτελέστηκε στο φρούριο του Μον Ζουίκ στη Βαρκελώνη στις 15 Οκτωβρίου 1940).

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των κινήσεων τακτικής,  το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα πρότειναν μια διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με σύσταση επιτροπής για 6 μήνες, ειδικά για τα ζητήματα της διοικητικής δομής της Ισπανίας και του καθεστώτος αυτονομίας. Ωστόσο, οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Καταλονίας βλέπουν πολύ επιφυλακτικά μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, παρά την αντιπαράθεση ένας νέος συμβιβασμός δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Κατά την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας τάχθηκε, για άλλη μια φορά, χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι είναι «εσωτερικό θέμα της Ισπανίας», ενώ επισήμανε και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε η ανεξαρτητοποίηση και σε άλλες περιοχές της ΕΕ που εκδηλώνονται αυτονομιστικά κινήματα. Και το ΔΝΤ επισημαίνει συνέπειες στην οικονομία της Ισπανίας και της ΕΕ με φόντο την κίνηση 44 μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν έως τώρα μεταφέρει την έδρα τους από την Καταλονία σε άλλες περιοχές της χώρας.