Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τεταρτη 19 Απριλιου 2017



Ρωσικες και συριακες μυστικες υπηρεσιες αιχμαλωτισαν τον χαλιφη Bakr Al- Baghdadi στη Β Συρια?
Αιχμαλωτίστηκε ο αρχηγός της (Isis) του Ισλαμικού Κράτους ο Abu Bakr al-Baghdadi, σε μια επιχείρηση συντονισμένη ρωσικών και συριακών αρχών σε πόλη στο Βορρά της Συρία  καθώς αυτός είχε εγκαταλείψει τη Μοσούλη στις 2 Απρίλη . Αυτό « ανακοινώνεται σήμερα από ένα ιρακινό site που σχετίζεται με τις σιίτικες πολιτοφυλακές ».
Σήμερα το ιρακινό  site EHS δια του υπευθύνου του των μίντια τον Abu Saeed Heitham, ανέφερε ότι ο ΓΓ του European Department for Security δήλωσε ότι « το γραφείο του δέχθηκε συγκεκριμένες πληροφορίες που αναφέρουν την αιχμαλωσία του αρχηγού της οργάνωσης  Daesh του Abou Bakr al Baghdadi στο Β της Συρίας σε επιχείρηση συντονισμένη των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας Συρίας ».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ασφάλειας και Πληροφοριών ο Haissam Bou Said δήλωσε ότι συνελήφθηκε στη Β Συρία ο χαλίφης από ρωσικές και συριακές υπηρεσίες.



-----------------------------------------------------------------------------------



Η ISIS διεκδικησε την επιθεση :  Τρομοκρατικη επιθεση στην Αγ Αικατερινη του Σινα : 1 νεκρος 4 τραυματιες
 Σκοτώνουν ορθόδοξους...
H αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοινώνει ότι έγινε μια επίθεση ενόπλων κοντά στη μονή της Αγ.Αικατερίνης στο Σινά.Τουλάχιστον ένας νεκρός και 4 τραυματίες.rt
H ISIS διεκδίκησε την επίθεση σύμφωνα με το πρακτορείο της Amaq.

Koπτικά μέσα αναφέρουν αρχικά ότι η επίθεση έγινε εντός της μονης και σκοτώθηκε ένας φύλακας.
Σύμφωνα με την τηλεόραση η επίθεση των ενόπλων στόχευσε αστυνομικούς που ήταν κοντά στη μονή .rt

Για τρομοκρατική επίθεση κάνουν λόγο αιγυπτιακά μέσα κατά ενέδρας που είχε στήσει η αστυνομία στην περιοχή της Αγ Αικατερίνης.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και 4 άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά την Τρίτη 18 Απρίλη μπροστά από τη μονή της Αγ.Αικατερίνης στο Σινά. lemonde

Σύγχιση στην ειδησεογραφία άλλα αιγυπτιακά μεταφέρουν ότι ο διευθυντής της ασφάλειας του Νότιου Σινά αρνήθηκε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια αλλά ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο ενός αστυνομικού στη μονή σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκαν άλλοι 4 συνάδελφοί του κοντά στη μονή.

Aντίθετα το i24news αναφέρει ότι  επίθεση ενόπλων υπέστη ένα μπλόκο της  ασφαλείας στο Νότιο Σινά στην πόλη της Αγίας Αικατερίνης, σκοτώνοντας ένα αστυνομικό και τραυματίζοντας τέσσερις αλλους.Οι αιγυπτιακές πηγές στον Τύπο  αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε  κοντά στο μοναστήρι της  Αγίας Αικατερίνης. Ενώ μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας εξήγησε σε αιγυπτιακή εφημερίδα ότι οι τρομοκράτες επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα και πυροβόλησαν με καταιγισμό πυρών ενάντια  στις δυνάμεις ασφαλείας.Ο π. Γρηγόριος εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης λέει ότι οι μοναχοί του μοναστηριού είναι ασφαλείς  και προστατεύονται από στρατεύματα αυτή την περίοδο και είπε  ότι δεν ήξερε τίποτα για πυροβολισμούς  και ότι οι μοναχοί μέσα στο μοναστήρι είναι καλά..i24news
Και πριν από λίγο το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου τελικά θα παραδεχθεί την επίθεση.

Δήλωσε ότι  αριθμός  ένοπλων επιτέθηκαν σε check point της αστυνομίας στην Αγία Αικατερίνη στο νότιο Σινά  την Τρίτη.

Το υπουργείο Εσωτερικών  είπε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αστυνομικού Amin και τον τραυματισμό 3 άλλων. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.Η μονή είναι σώα.Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση αναφέρει το ανακοινωθέν.elgornal

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα στο σημείο ελέγχου επιφορτισμένο με την ασφάλεια της μονής αναφέρει το AFP όπως και το egyptianstreets.
« Οι τραυματίες είναι σε σταθερή κατάσταση και διακομίστηκαν στην γειτονική πόλη Charm El-Cheikh », δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Khaled Abouhachem,υπεύθυνος του υπ.Υγείας στην επαρχία του Ν Σινά.

Το ανακοινωθέν του υπ.Εσωτερικών της Αιγύπτου για την επίθεση στην Αγ Αικατερίνη στο Σινά .....''Η μονή είναι σώα.Πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ''αναφέρει το ανακοινωθέν.




--------------------------------------------------------------------------------




90 ραβίνοι ζήτησαν με επιστολή στον Τραμπ να βομβαρδίσει τη Συρία

April 18, 2017
Την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ με βομβαρδισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Συριακής κυβέρνησης ζήτησαν με επιστολή τους στον Πρόεδρο Τραμπ 90 εβραίοι ραβίνοι μόλις μία μέρα μετά από την χημική επίθεση στο Ίντλιμπ, αντίδραση που τελικά όντως είδαμε να συμβαίνει τρείς ημέρες μετά με την εκτόξευση 59 πυραύλων Τόμαχοκ από την Αμερικανική κυβέρνηση.
Οι σχέσεις Συρίας-Ισραήλ ήταν ανέκαθεν εχθρικές ιδίως όταν το οροπέδιο Γκολάν κατελήφθη από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1967. Το ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και διάφορα άλλα ψηφίσματα ζήτησαν την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα και καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ εκεί, αλλά παρά τις διεθνείς επικρίσεις, οι πολιτικές του Ισραήλ στο εσωτερικό του Γκολάν συνεχίζονται χωρίς κυρώσεις με παράνομη εξόρυξη Συριακού πετρελαίου και αποικισμό.
Η επιστολή των 90 ραβίνων λοιπόν δεν κάνει τόσο εντύπωση από άποψης πολιτικών συμφερόντων, αλλά από την άποψη πως οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ακριβώς αυτό που πρότεινε.

Ανάλογη επιστολή από τους ραβίνους για τα περίπου 400 νεκρά παιδιά και συνολικά τους περίπου 2.000 νεκρούς αμάχους από την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2014, δεν στάλθηκε ποτέ.



-------------------------------------------------------------------------------



18 Απριλίου 2017
Στη Βενεζουέλα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !
Χεράρντο Ερνάντες Νορντέλο *

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σήμερα επιτίθενται στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα τα ίδια ηγεμονικά συμφέροντα που επιτέθηκαν στο Ιράκ και τη Λιβύη: οι ίδιοι που συνεχίζουν τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα.

Εκείνοι που οργάνωσαν και χρηματοδότησαν πραξικοπήματα σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αυτοί που χειραγωγούν συστηματικά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποσταθεροποιούν κυβερνήσεις και οι οποίοι, παρόλα αυτά, τηρούν σιγή ιχθύος όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματα εκατομμυρίων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, παιδιών που υποφέρουν από πείνα, υποσιτισμό, σεξουαλική κακοποίηση… και δεν μπορούν ούτε καν να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Η Αυτοκρατορία μοιάζει να μην μπορεί να θυμηθεί τα λάθη της, τις ήττες της. Σήμερα χρησιμοποιεί τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για να κάμψει την Βενεζουέλα του Μπολίβαρ, την οποία ο Τσάβες επέστρεψε στο λαό της και της οποίας το έργο συνεχίζει ο Πρόεδρος Μαδούρο.

Ο μισθοφόρος Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ, ο Λουίς Αλμάγρο θέλει να αποπέμψει την Βενεζουέλα από τον πυρήνα του συγκεκριμένου οργανισμού «διότι δεν είναι δημοκρατική». Είναι το ίδιο μοτίβο που ακολούθησαν και με την Κούβα το 1962. Την απέπεμψαν, την συκοφάντησαν, προσπάθησαν να την απομονώσουν. Και τι κατάφεραν;

Η Μπολιβαριανή Επανάσταση αντιστέκεται και συνεχίζει την πρόοδό της. Ο ταπεινός λαός, η πλειοψηφία που ο Τσάβες έσωσε από την εξαθλίωση και την αμάθεια παραμένει στο πλευρό της και σήμερα βροντοφωνάζει, ακριβώς όπως το έκαναν οι κουβανοί στην εποχή τους:

¡Con OEA o sin OEA, continuamos la pelea!  

 (Είτε με τον ΟΑΚ είτε χωρίς τον ΟΑΚ, συνεχίζουμε τη μάχη!)

* Χεράρντο Ερνάντες Νορντέλο, ένας από τους Πέντε Κουβανούς Ήρωες που φυλακίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία. Μέρος του πνευματικού του έργου ως γελοιογράφος, αποτυπώνεται στο βιβλίο του «Χιούμορ από την πένα μου» (2014). Διπλωματικός καριέρας, σήμερα είναι Αντιπρύτανης του Ανώτατου Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων «Ραούλ Ρόα Γκαρσία» και μέλος του Δικτύου Διανοουμένων, Καλλιτεχνών και Κοινωνικών Αγωνιστών στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, στην Κούβα.




-------------------------------------------------------------------------------------




Τρίτη, 18 Απριλίου 2017
Οι Πατριώτες διαδηλώνουν στις 19 Απρίλη στη Βενεζουέλα για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία

Η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας απήθυνε κάλεσμα σε óλο τον Πατριωτικό Λαό να κινητοποιηθεί στις 19 Απρίλη στα πλαίσια του εορτασμού των 207 ετών του αγώνα για την ανεξαρτησία και να επιβεβαιώσει την δέσμευσή του με την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ Ελ Αισάμι,κάλεσε όλο τον πατριωτικό λαό να πραγματοποιήσει μια κινητοποίηση που θα επικυρώσει την δέσμευσή του για την ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδας και την Μπολιβαριανή Επανάσταση.

“Αυτή τη μέρα το Καράκας, από άκρη σ' άκρη, από το Βορρά μέχρι τον Νότο και από τη Δύση μέχρι την Ανατολή, θα ξεχειλίσει από αγάπη για την πατρίδα, από την αγάπη ενός λαού που θα επικυρώσει τη δέσμευσή του για την ανεξαρτησία, τη δέσμευσή του με την Μπολιβαριανή Επανάσταση”, τόνισε ο αντιπρόεδρος.

Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο Ελ Αισάμι τόνισε ότι , “θα ορκιστούμε εκ νέου, όλοι οι βενεζολάνοι και οι βενεζολάνες, την απόλυτη πίστη μας στον αγαπημένο αδερφό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο”.

Η πορεία θα καταλήξει στο κέντρο του Καράκας και θα είναι προς τιμήν των 207 χρόνων από την 19η Απρίλη 1810, που ξεκίνησε ο αγώνας της ανεξαρτησίας της χώρας από την ισπανική κυριαρχία.

Ο Ελ Αισάμι δήλωσε επίσης, ότι αυτή τη μέρα θα γιορταστεί επίσης η επέτειος των 20 χρόνων από την ημέρα που ο Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε την απόφασή του να κατέβει στις εκλογές για να μετατρέψει τον λαό σε κυβέρνηση.

“Στις 19 Απρίλη θα δώσουμε ραντεβού για να τιμήσουμε τα 207 χρόνια, αλλά επίσης και τα 20 χρόνια εκλογικής πορείας της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Ήταν 17 Απρίλη 1997 σε ένα συνέδριο στην πόλη Καραμπόμπο, όταν ο Κομαντάντε Τσάβες, μαζί με την επαναστατική ηγεσία, υιοθέτησαν τον εκλογικό δρόμο για να έρθουν στην πολιτική εξουσία”, τόνισε.

Eπίσης θα εορταστούν, τα τέσσερα χρόνια από την ορκωμοσία ως προέδρου του Νικολάς Μαδούρο Μόρος, μετά τις εκλογές της 14ης Απριλίου 2013.

“Τέσσερα χρόνια από τον όρκο πίστης του Προέδρου μας Νικολάς Μαδούρο, πίστης πρώτα απ όλα στον λαό, πίστης στην κληρονομιά του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, πίστη στην μπολιβαριανή επαναστατική υπόθεση και πίστης στην ιστορία μας”, τόνισε ο αντιπρόεδρος.




--------------------------------------------------------------------------------------



Συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη

 Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017, 08:50
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν για σήμερα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 15.30 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συλλογικοτήτων, είχαν ενημέρωση πως σήμερα θα πραγματοποιούνταν πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης που αφορούν καταστήματα-επαγγελματικούς χώρους σε λαϊκές γειτονιές της πόλης.

Οι πληρωμενοι δημοσιογραφοι διαδιδουν οτι οι πλειστηριασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν για ακόμα μια Τετάρτη από τα καθήκοντα τους, όσο αναφορά τους πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ. Αλλα πλεον ολοι ξερουν ότι οι πληρωμενοι συμβολαιογραφοι συμμετεχουν, και οι πληστηριασμοι δεν πραγματοποιουνται  λογω των κινητοποιησεων.




---------------------------------------------------------------------------------




Νεοναζί ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ

 Τρίτη, 18 Απριλίου 2017, 15:27
Σε κύκλος των νεοναζί φέρεται να στρέφονται οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας για την έκρηξη την οποία σημειώθηκε στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ντόρτμουντ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα με e-mail σε εφημερίδα την επίθεση αναλαμβάνει νεοναζιστική οργάνωση η οποία εξυμνεί τον Χίτλερ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη στην εφημερίδα Taggespiegel, το οποίο δεν υπογράφεται και στο οποίο αναφέρεται πως η επίθεση στο λεωφορείο ήταν «η τελευταία προειδοποίηση».

Το ίδιο μήνυμα κατακρίνει την «πολυπολιτισμικότητα» που αποδέχεται η Γερμανία, ενώ παράλληλα αναφέρει την ύπαρξη μιας «ομάδας της Κολωνίας» η οποία είναι έτοιμη για να χύσει «πολύχρωμο αίμα».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι Γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξετάζουν το e-mail για να μπορέσουν να εξακριβώσουν την αυθεντικότητά του.




-----------------------------------------------------------------------------




Μελανσόν: Εγώ δεν είμαι Τσίπρας, δεν μιλώ 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017, 14:10
Εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λουκ Μελανσόν, μιλώντας στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien.

Ο κ. Μελανσόν απαντούσε στην κριτική που δέχεται σε σχέση με την δέσμευσή του να αναδιαπραγματευθεί τις καταστατικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι, σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, ο ριζοσπάστης αριστερός πολιτικός θα έβρισκε απέναντί του τον «τοίχο» της Γερμανίας.
«Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία η οποία να τους λέει όχι», απάντησε ο υποψήφιος πρόεδρος, του οποίου τα δημοσκοπικά ποσοστά έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντάς ψευδως οι δημοκοποι περιθωρεια για συμμετοχή στον β' γύρο των εκλογών, στις 7 Μαΐου. Πραγμα που βεβαιως δεν εχει καμια σχεση με την αληθεια.

«Εγώ δεν μιλώ 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία!», διακήρυξε ο κ. Μελανσόν, ο οποίος, με το ριζοσπαστικό αριστερό προφίλ του, έχει εισαγάγει στον λόγο του - το τελευταίο διάστημα - στοιχεία του αντιευρωενωσιτικού, εθνοκυριαρχικού λόγου.




-----------------------------------------------------------------------------------


"Αυτόνομοι Αντιφά" λένε οι άλλοι και έχουν γεμίσει την Αθήνα με γιγαντοαφίσες για την προκλητικοτητα δηθεν της Ελλαδας εναντιον της Τουρκιας και που δείχνουν την Παλαιστίνη και την αναφέρουν σαν "Ισραήλ" και άντε να τους πιστέψεις μετά.... Το αστείο είναι πως η αφίσα είναι και γεωπολιτικού περιεχομένου



----------------------------------------------------------------------------------




Έγραψαν σατανιστικά συνθήματα,σύμβολα στον τοίχο του ρώσικου ναού του Αγ.Ηλία στη Χάιφα του Ισραήλ….

Όπως μεταδίδει το Interfax αταυτοποίητοι εγκληματίες έγραψαν σατανιστικά σύμβολα με μαύρο και στον τοίχο της ρώσικης εκκλησίας του Αγ. Hλία στην Haifa του Ισραήλ.Ο ρώσος πρωθιερέας Miroslav Vitiv αποκάλεσε αυτές τις ενέργειες  “βαρβαρότητα του χαμηλότερου επιπέδου ,” αναφέρει το website HaifaRu την Τρίτη.
Όπως ήταν αναμενόμενο όργανα της τάξης θα επισκεφθούν την εκκλησία κια θα καταγράψουν τις παράνομες πράξεις των βανδάλων παρουσία αξιωματούχων του ρώσικου προεξενείου στην πόλη Haifa του Ισραήλ.
Παρόμοιο επεισόδιο συνέβη το Μάη του 2002, όταν στους τοίχους της εκκλησίας σχεδιάστηκαν ανάποδοι σταυροί,πεντάκτινα άστρα και η επιγραφή στα αγγλικά  “Satan was here”.
Ο ναός έχει ένα status εκπροσώπησης και βρίσκεται  σε έδαφος της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στο Καρμήλιον όρος . Οικοδομήθηκε το  1913.




-------------------------------------------------------------------------------




ΑΓΓΛΙΑ - ΗΠΑ απροκάλυπτα σύμμαχοι ISIS, al Qaida.Ο κανίβαλος βρετανός ΥΠΕΞ Boris Johnson δεν χόρτασε από τα 130 παιδιά που έκαψε ζωντανά με τους συμμάχους του.Χαρακτηρίζει τέρας τον Άσαντ κι απειλεί να επιτεθεί με τις ΗΠΑ μ΄αεροπορικές επιδρομές κατά του συριακού στρατού που πολεμάει 6 χρόνια ISIS, Αl Qaida...

Ο βρετανός ΥΠΕΞ Boris Johnson, δήλωσε την Τρίτη 18 Απρίλη ότι μελετά την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.Ο Boris Johnson  Britain δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να προστεθέι στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος του  “τέρατος” Bashar al-Assad.
Η Αγγλία προσανατολίζεται να επιτεθεί κατά των δυνάμεων του Bachar al-Assad. Ο Boris Johnson, χαρακτήρισε « τέρας» τον σύριο πρόεδρο.
Η The Independent αναφέρει ότι ο Boris Johnson, είπε ότι η Μ Βρετανία πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο Trump ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούσαν χτυπήματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης Shayrat.
Σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο εκτιμά ότι θα ήταν δύσκολο για τη βρετανική κυβέρνηση ν΄αρνηθεί ένα αίτημα να οδηγήσει χτυπήματα κατά της Συρίας . «Πιστεύω ότι αν και καμιά απόφαση δεν ελήφθη ωστόσο ένα τέτοιο αίτημα θα διαμορφωθεί στο μέλλον για να επιδιωχθούν οι ίδιοι στόχοι και θεωρώ ότι θα ήταν δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο ν΄αρνηθεί », είπε.
«Γνωρίζουμε (λεει γνωριζοντας ο αληταρας ότι ψευδεται!) ότι αδιαμφισβήτητα 2 αεροσκάφη Sukhoi-22 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Shayrat όπου γνωρίζουμε ότι ήταν αποθηκευμένα χημικά όπλα » είπε ο Johnson στους  βουλευτές την Τρίτη.
«Γνωρίζουμε ότι ήταν περί της 06:39 πμ όταν σύμφωνα με όλους τους αυτόπτες μάρτυρες έγινε η επίθεση.
“Γνωρίζουμε, ξαναλεει ο αληταρας ψευτης,  από τα θράυσματα των πυραύλων στον κρατήρα ότι όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε sarin αλλά sarin που φέρει την ειδική χημική υπογραφή του sarin που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς Assad”
είπε ο αληταρας ψευτης άγγλος ΥΠΕΞ σύμφωνα πάντα με την The Independent.
Λιβύη,Ιράκ,Συρία το Ηνωμένο Βασίλειο του τρόμου μια αιματηρή πορεία του βρετανικού μιλιταρισμού….




--------------------------------------------------------------------------------------


Αντιδρασεις για την ανεγερση ορθοδοξου ναου «ρωσικου στιλ» στην Αλεξανδρουπολη από τον Μητροπολιτη Ανθιμο. Η ανεγερση θελει να γινει για τις λατρευτικες αναγκες των 7.000 ομογενων που μεταφερθηκαν στην περιοχη την δεκαετια του 90 με την επιχειρηση «χρυσομαλλο δερας».



---------------------------------------------------------------------------------------



ΕΛ.ΑΣ. Διαδικασιες πειθαρχικου ελεγχου των αστυνομικων που ενεπλακησαν στη διαχειριση της ληστειας σε διαμερισμα του Παλαιου Φαληρου ενεργοποιησε η ηγεσια της ΕΛΑΣ. Υπενθημιζεται ότι ο ληστης παρεμεινε στην ντουλαπα 14 ωρες, και οι αστυνομικοι δεν ειχαν την προνοητικοτητα να ψαξουν, και μετα διεφυγε ανενοχλητος.




---------------------------------------------------------------------------------



Γεωργιάδης: Πουλήστε παραλίες νησιά και λιμάνια

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις και υπογραμμίζει πως πρέπει να πουληθούν παραλίες, νησιά, λιμάνια και τρένα καθώς μόνο με ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα
Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη θα πρέπει να πωληθούν «παραλίες, νησιά, λιμάνια και τρένα» καθώς αυτός είναι ο τρόπος να έρθει η ανάπτυξη. Υποστήριξε ότι το εθνικό μας συμφέρον είναι να αναπτυχθεί η οικονομία των νησιών. «Μόνο αν μπουν κεφάλαια στη χώρα μέσα από την ιδιωτική οικονομία θα αναπτυχθεί η χώρα».




---------------------------------------------------------------------------------------


Η νοθεια Ερντογαν δεν επηρεαζει τις ΗΠΑ. Όπως επισημαινει η εφημεριδα «Ουασινγκτον Ποστ». «Η στρατηγικη σημασια της Τουρκιας  σημαινει ότι ακομα και αν αποδειχτουν οι εκλογικες παρατυπιες στο δημοψηφισμα δεν προκειται να επιρεασει την αμερικανικη πολιτικη».



------------------------------------------------------------------------------



«ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονικης. Ακουνε ξανα χαρη στα κοχλιακα εμφυτευματα.



-----------------------------------------------------------------------------------



Συναγερμος από την αυξηση θανατων κατά 40% στη Μαγνησια. Επιδημιολογικη μελετη ζητα ο Ιατρικος Συλλογος Μαγνησιας.


------------------------------------------------------------------------------



Στα ορια της φτωχειας ενας στους δυο ιδιωτικους υπαλληλους



-----------------------------------------------------------------------------



Έτσι ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ τους Τούρκους, οι Βούλγαροι! Λϊγες ημέρες πρίν, αλλά ΔΕΝ …»τό μάθαμε»….
Απρίλιος 19, 2017
Διαβάζουμε τον βουλγαρικό Τύπο στην Σόφια, όπου πρίν λίγες ημέρες διεξήχθησαν εκλογές.
Έ, λοιπόν οι …ΣΒΟΥΡΙΧΤΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ που έρριξαν οι Βούλγαροι στους Τούρκους, ήταν το κάτι άλλο!
Οι Βούλγαροι ιθύνοντες  ΔΕΝ μάσησαν!
1.ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ‘τίγκα’ με τουρκοσταλμένους ψηφοφόρους που ενώ διατηρούν επισήμως την βουλγαρική υπηκοότητα, διαμένουν χρόνια στην Τουρκία!
(Όταν «φθάσουν» οι εκλογές, τότε «θυμούνται» να πάνε να ψηφίσουν, ώστε να ΝΟΘΕΥΣΟΥΝ το εκλογικό αποτέλεσμα, υπέρ των επικίνδυνων φιλοτουρκικών κομματιδίων!)
2.ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΝΑΝ ΤΟΥΡΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, τον διευθυντή της Νομαρχίας Ανδριανουπόλεως και έναν ανώτερο Τούρκο διπλωμάτη, που «έχωναν την μύτη τους»  όπως μόνο αυτοί ξέρουν «καλά» να κάνουν,  στις βουλγαρικές εκλογές!
Καί τί λέτε ότι έκαναν οι βουλγαρικές αρχές;
Μά, διετάχθη η Α Π ΕΛ Α Σ Η   ΤΟΥΣ !!!
Σέ απλά ελληνικά, φίλοι πατριώτες αναγνώστες της ‘Οδύσσειας’, ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΑ ΤΣΑ-ΚΙ-ΔΙΑ, αλλά ΟΧΙ μόνον αυτό…
ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ …(ΒΡΩΜΟ)ΠΟΔΑΡΙΑ ΤΟΥΣ, γιά 2 χρόνια στο βουλγαρικό έδαφος!
Α  π ο τ έ λ ε σ μ α;
Το φιλοτουρκικό κομματίδιο ΔΕΝ πήρε τις απαιτούμενες ψήφους (πηρε 2,86% ενώ το οριο εισοδου στη βουλγαρικη βουλη είναι 4%) και ΔΕΝ μπήκε στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο!!!
ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;




------------------------------------------------------------------------------




ΙΣΡΑΗΛ
Απεργία πείνας από χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Επ' αόριστον απεργία πείνας ξεκίνησαν τη Δευτέρα πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, αντιδρώντας στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις ισραηλινές φυλακές και στο ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ που έχουν επιβάλει οι κατοχικές αρχές για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Οι χιλιάδες απεργοί διαμαρτύρονται για τις οικτρές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους πολλές δεκάδες παιδιά και έφηβοι και πάνω από 300 άτομα που έχουν φυλακιστεί δίχως καν απαγγελία κατηγοριών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη σοβαρής ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και απαιτούν το άμεσο κλείσιμο της λεγόμενης «νοσοκομειακής φυλακής» Ράμλα. Απαιτούν να σταματήσουν οι τακτικές απομόνωσης πολλών κρατουμένων, η έλλειψη επικοινωνίας με τους συγγενείς, φίλους ή ακόμη και τους δικηγόρους τους. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση περίπου 700 κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες και καταγγέλλουν πως πολλές δεκάδες έχουν ήδη πεθάνει μέσα στα κελιά λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, επιβεβαίωσε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ότι ο αρχηγός της δεύτερης Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι, τέθηκε σε απομόνωση λέγοντας πως τιμωρήθηκε επειδή «υποκίνησε ανταρσία μεταξύ κρατουμένων και ηγείται της απεργίας πείνας». Απέδωσε την κινητοποίηση των Παλαιστινίων σε «ενδοπαλαιστινιακή διαπάλη εξουσίας».
Με αφορμή τη Μέρα Παλαιστίνιου Κρατουμένου, αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το τελευταίο 48ωρο από σφαίρες καουτσούκ στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη.




----------------------------------------------------------------------------------



ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η αιθιοπική επιτροπή «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε χτες ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 669 άτομα στη διάρκεια πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το Νοέμβρη του 2015 σε αρκετά μέρη της Αιθιοπίας, με επίκεντρο την περιοχή Ορόμια.



-----------------------------------------------------------------------------------




ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιεί σήμερα (η κυριότερη στο Καράκας) το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προς στήριξη του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει από την προδοτική αμερικανοπληρωμενη δεξια αντιπολίτευση προσπάθεια δημιουργίας χάους και αποσταθεροποίησης. Στις εκδηλώσεις, που έχουν και το χαρακτήρα διεθνούς μέρας αλληλεγγύης, συμμετέχει και το ΚΚ Βενεζουέλας, που ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα καταγγέλλει την προδοτική αμερικανοπληρωμενη δεξια αντιπολίτευση που επιχειρεί με την στήριξη του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να αιματοκυλήσει το λαϊκό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένοπλες ομάδες έχουν σκοτώσει νέους που μετά εμφανίζουν ως θύματα της κυβέρνησης.
Η προδοτικη δεξια αντιπολίτευση επίσης έχει καλέσει για σήμερα σε «διαδήλωση»πληρωμενων αληταραδων  στο Καράκας και επιδιώκει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, με στόχο την πτώση του Μαδούρο και πρόωρες εκλογές.




-------------------------------------------------------------------------------




ΗΠΑ
Νέο διάταγμα Τραμπ εθνοκρατικου προστατευτισμου για τους αμερικανους εργατες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στο πλαίσιο τακτικής λήψης μέτρων εθνοκρατικού προστατευτισμού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά από επίσκεψή του σε αμερικανικό εργοστάσιο κατασκευής εργαλείων στο Ουισκόνσιν, επιδίωξε την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος με στόχο την αυστηροποίηση των κανονισμών για τη χορήγηση προσωρινής άδειας εργασίας σε μετανάστες, ώστε να ευνοηθούν αμερικανικά μονοπώλια μέσω αγοράς αμερικανικών προϊόντων και πρόσληψης Αμερικανών εργαζομένων από υπηρεσίες των ομοσπονδιακών υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος «Πρώτα η Αμερική», ο Τραμπ κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία «να αναλάβουν δράση» ώστε να εξαλείψουν τις «παραβάσεις και τη διαφθορά» στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ και να προστατευτούν τάχα οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βίζες εργασίας τύπου H-1B απονέμονται «σε υψηλά καταρτισμένους μετανάστες με τις καλύτερες δυνατές οικονομικές απολαβές».
Εικονική δοκιμή πυρηνικής βόμβας
Η Εθνική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 14 Απρίλη ότι στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου «F-16» από την αεροπορική βάση Νέλις πραγματοποίησε στις 14 Μάρτη στην έρημο της Νεβάδα εικονική δοκιμή της θερμοπυρηνικής βόμβας Β61-12, που αναμένεται να αντικαταστήσει τέσσερις παλιότερους τύπους πυρηνικών βομβών έως το 2020 και να σταλούν 180 τέτοιες βόμβες στις αεροπορικές ΝΑΤΟικές βάσεις Βελγίου, Ιταλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Τουρκίας.
Η εικονική δοκιμή της βόμβας Β61-12 εντάσσεται στο πλαίσιο αποφάσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ στο πλαίσιο όξυνσης της κόντρας με άλλες ιμπεριαλιστικές, ανταγωνιστικές δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα κ.ά.).




--------------------------------------------------------------------------------




Φραγκίσκα Μεγαλούδη
Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεσαιωνική Ιστορία στη Γαλλία.
Εργάζεται ως ερευνήτρια στο ανθρωπιστικό ρεπορτάζ για το ΙRIN news ενω παραλληλα συνεργάζεται με τη Huffington post, το γερμανικό Spiegel, ενω δουλεια της έχει δημοσιευθεί και στο βρετανικό Guardian.
Διατηρεί την προσωπική της ιστοσελίδα από όπου αναδημοσιεύονται άρθρα της (fragkiskamegaloudi.com).
Από τον Φεβρουάριο του 2013 και για 2 χρονια βρίσκοταν στην Βόρεια Κορέα, με αποστολη του ΟΗΕ, σαν δημοσιογραφος.
Εγραψε την εμπειρια της από εκει σε ένα βιβλιο με τιτλο «Στην χωρα των Κιμ», εξαιρετο βιβλιο, που λεει ολη την αληθεια για την Βορεια Κορεα, καταρριπτοντας κάθε προπαγανδιστικο ψεμα των Δυτικων αμερικανοευρωπαιων.



Φραγκίσκα Μεγαλούδη: Η Βόρεια Κορέα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας
Απριλίου 08 2013
Πόσα χρόνια έχετε ζήσει στη χώρα;
Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στη Βόρεια Κορέα και τώρα είμαι εδώ από τον Ιανουάριο του 2013. Εργαζόμουν στο δημοσιογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ ΙΡΙΝ στην Μπανγκόκ οπού έμενα ένα χρόνο και όταν ολοκλήρωσα το συμβόλαιο μου, ήρθα εδώ όπου συνεχίζω πλέον ως εξωτερικός συνεργάτης του ΙΡΙΝ.
Πως θα περιγράφατε την καθημερινή ζωή στη Βόρεια Κορέα;
Η καθημερινή ζωή είναι διαφορετική από την στερεοτυπική εικόνα που έχει κάποιος στο μυαλό του. Σίγουρα είναι πιο ελεγχόμενη και οι πολίτες πιο πειθαρχημένοι αλλά δεν διαφέρει επί της ουσίας από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι  άνθρωποι πάνε στις δουλειές τους, τα παιδιά παίζουν στο δρόμο. Γενικά είναι μια ήσυχη πόλη.
Υπάρχει ανεργία στη Βόρεια Κορέα;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανεργία στην Βόρεια Κορέα με δεδομένο ότι είναι μια καθαρά κρατική οικονομία όπου η κυβέρνηση αποφασίζει και τον καταμερισμό των εργασιών.
Υπάρχει ενημέρωση στη Βόρεια Κορέα, για το τι γίνεται στις χώρες του εξωτερικού; Σε αντιδιαστολή, υπάρχει έλεγχος στη διαδικτυακή ενημέρωση;
Το διαδίκτυο στη ΒΚ είναι  προσβάσιμο μόνο στους ξένους που εργάζονται στην χώρα μέσω δικτύων των δικών τους οργανισμών.. Παρόλα αυτά έχει εξαπλωθεί  η χρήση κινητών τηλεφώνων - κάτι που παλαιοτέρα δεν ίσχυε. Ίσως κάποια στιγμή αυτό να συμβεί και με το διαδίκτυο.
Η ίδια, γράφει άλλωστε της εμπειρίες της και στο προσωπικό της blog, "Ταξιδεύοντας: η άλλη όψη", για την Πιονγκ Γιανγκ με τα εντυπωσιακά της κτίρια και για την καθημερινότητα στην πόλη.
"Θυμάμαι ότι η πρώτη φορά που άκουσα για την Βόρεια Κορέα ήταν στην δεκαετία του 90 όταν ένας φοβερός λιμός είχε πλήξει τη χώρα. Τότε, μεταξύ 1994 και 1998,  οι φυσικές καταστροφές, η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ που έφερε και την κατάρρευση της οικονομίας αλλά  και οι κακές πολιτικές επιλογές οδήγησαν σε μαζικούς θανάτους από πείνα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 300.000 μέχρι 3.500.000", γράφει χαρακτηριστικά.
Για τη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ είναι η χώρα που ποτέ δεν πλήρωσε για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στο βορειοκορεατικό έδαφος αλλά και ένας ιδανικός εχθρός για εσωτερική κατανάλωση. Για τις ΗΠΑ -που ποτέ δεν κέρδισαν τον πόλεμο της Κορέας αλλά αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν-η Βόρεια Κορέα είναι το τελευταίο απομεινάρι του ψυχροπολέμου αλλά και η αφορμή να διατηρούν ακόμα-κάπου 70 χρόνια μετά- στρατιώτες και όπλα στην "πίσω αυλή" της Κίνας.
Ο άξονας του κακού λοιπόν, το ερμητικό βασίλειο, η χώρα με τα πυρηνικά, την πείνα, εκεί όπου όλοι φοράνε στρατιωτικές στολές και ξυπνάνε με σειρήνες κάθε πρωί, κλαίνε με λυγμούς στις στρατιωτικές παρελάσεις και γιορτάζουν ακόμα με λαμπρές τιμές τα γενέθλια του Αιώνιου Ηγέτη που έχει πεθάνει εδώ και είκοσι χρόνια", αναφέρει για τη σχέση Β. Κορέας και ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τα προβλήματα της χώρας, γράφει:
"Το πιο αγκαθωτό πρόβλημα της Βόρειας Κορέας πάντως παραμένει το επισιτιστικό. Η χώρα αποτελείται κατά 80% από ορεινά και άγονα εδάφη ενώ σχεδόν κάθε χρόνο έχει να αντιμετωπίσει τυφώνες, πλημμύρες και εκτεταμένες ξηρασίες. Αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη μηχανοκίνητης γεωργίας και καυσίμων εντείνουν το πρόβλημα. Και σίγουρα το εμπάργκο και οι περιορισμοί στις εισαγωγές δεν βοηθούν την κατάσταση...".
"Τα βασικά προϊόντα, ρύζι, σόγια, πατάτες και αλεύρι μοιράζονται στο 70%  των κατοίκων σε συγκεκριμένους τόπους διανομής  είτε κάθε μήνα είτε κάθε 15 μέρες. Αντιστοιχούν περίπου 200 κιλά δημητριακών το μήνα ανά άτομο ενώ στα κοινοτικά μαγαζιά οι πολίτες προμηθεύονται συγκεκριμένες ποσότητες από λάδι, μπαχαρικά, αλάτι και ξύδι. Οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με την διαθεσιμότητα αλλά και την εργασία των κατοίκων, με τους στρατιωτικούς και τους αγρότες να προηγούνται. Συνήθως οι περισσότεροι συμπληρώνουν το φαγητό τους καλλιεργώντας λαχανικά σε μικρούς κήπους ή μαζεύοντας άγρια φρούτα και χόρτα στις παρυφές των πόλεων.
Υπάρχουν επίσης και αγορές-επίσημες και ανεπίσημες-όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί πολλά περισσότερα αγαθά αρκεί να έχει σκληρό νόμισα να ξοδέψει.
Το παραεμπόριο με την Κίνα ανθεί και στην ουσία αυτό κινεί την οικονομία ολόκληρης της χώρας και επιτρέπει και στους βορειοκορεάτες μια μικρή αλλά γλυκιά γεύση από τα αγαθά του καπιταλισμού.
Ως ανταλλάγματα η Βόρεια Κορέα εξάγει λιγνίτη, χρυσό, σίδερο ενώ υπολογίζεται ότι στο έδαφος της βρίσκεται απόθεμα ύψους 6 τρις σπάνιων γαιών".
Στη συνέχεια τονίζει πως στην πρωτεύουσα της χώρας "δεν κυκλοφορούν άνθρωποι - ρομπότ και στρατιώτες, αλλά "γυναίκες ντυμένες με δυτικά ρούχα και άντρες με κουστούμια. Πολλοί θα μιλάνε στο κινητό τους. Ναι, τα κινητά έχουν κατακλύσει τη Βόρεια Κορέα και ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται κατακόρυφα.
Θα δείτε αρκετό κόσμο να πηγαίνει στη δουλειά του με το λάπτοπ ενώ όλα σχεδόν τα παιδιά θα κυκλοφορούν με roller skates, τη νέα μόδα που έχει τρελάνει κάθε βορειοκορεάτη από 5 έως 15 χρονών.
Αν και τα δημόσια λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ είναι συνήθως ασφυκτικά γεμάτα, η πλειοψηφία προτιμά να μετακινείται με τα πόδια-κυρίως λόγω των συχνών διακοπών του ηλεκτρικού που καθιστούν τις μετακινήσεις με τραμ και τρόλεϊ μάλλον περιπετειώδεις".



H καθημερινή ζωή μιας Ελληνίδας στην Βόρεια Κορέα
30.10.2016
Κατηγορήθηκε από κάποιους ως «απολογήτρια του καθεστώτος». Όπως όμως διευκρινίζει «δεν ξεπλένει τίποτα και κανέναν», ούτε κι έχει λόγο - απλά προσπάθησε να δώσει μια εικόνα του τόπου πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, βασισμένη στα δικά της βιώματα εκεί.
Εζησε κάπου δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα κι έγινε «αξιοπερίεργο» ούσα μια Ελληνίδα που διέθετε άδεια παραμονής και μετακίνησης στην πιο άγρια, την πιο στυγνή δικτατορία της Υφηλίου – ή μήπως τα πράγματα είναι λιγότερο ασπρόμαυρα; Η συνομιλήτριά μου έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην απόλυτη δαιμονοποίηση της «χώρας-φόβητρου» από τη Δύση, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από κάποιους σαν απολογήτρια του καθεστώτος. Όπως όμως διευκρινίζει «δεν ξεπλένει τίποτα και κανέναν», ούτε κι έχει λόγο - απλά προσπάθησε να δώσει μια εικόνα του τόπου πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, βασισμένη τόσο στην ιστορία και την κουλτούρα του όσο και στα δικά της βιώματα εκεί. Να κατανοήσει προτού κρίνει, να εξετάσει προτού αποφανθεί, να είναι η ματιά της όσο το δυνατό πιο αντικειμενική γιατί με τον τρόπο αυτό εκτιμά κανείς ψύχραιμα ανθρώπους και καταστάσεις. Έτσι προέκυψε και το βιβλίο «Στη Χώρα των Κιμ – Δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από (εκδόσεις Εντύποις). Έχοντας στο βιογραφικό της σπουδές αρχαιολογίας, τέχνης και ιστορίας σε Ελλάδα και Γαλλία, όπου απέκτησε διδακτορικό στην Αρχαιοβοτανική, θέση λέκτορα στα Πανεπιστήμια του Αιγαίου και του Περθ της Αυστραλίας καθώς και αξιόλογη ανθρωπιστική δράση σε διάφορες ταραγμένες περιοχές του πλανήτη - δραστηριότητα που εντούτοις αποφεύγει να διαφημίζει -, έχει ενδιαφέρουσες εντυπώσεις και απόψεις, τις οποίες δημοσιεύει κατά διαστήματα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ καθώς και στην προσωπική της ιστοσελίδα (fragkiskamegaloudi.wordpress.com). Συναντηθήκαμε, κουβεντιάσαμε για όλα αυτά κι ομολογώ ότι η κομψή, ευχάριστη, κοσμοπολίτισσα και εξαιρετικά δραστήρια κυρία που γνώρισα μόνο... πράκτορα των Κιμ δεν θυμίζει!
―Πώς αποφάσισες να συγγράψεις το εν λόγω βιβλίο;
Ξεκίνησε βασικά σαν ένα ημερολόγιο ζωής, κάτι σαν συνέχεια του μπλογκ «Ταξιδεύοντας» που άρχισα όταν βρισκόμουν ακόμα στην Ουγκάντα και που είχε γίνει αναπάντεχα δημοφιλές, είχε μάλιστα προταθεί για βραβείο! Στη Βόρεια Κορέα πρωτοπήγα τον Ιούνιο του 2012 όταν ο σύντροφος μου και πατέρας του παιδιού μου στάλθηκε από την υπηρεσία του εκεί. Εγώ εργαζόμουν στο IRIN, το πρώην – τώρα πια ανεξάρτητο - ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ στην Μπανγκόκ και συνέχισα έπειτα ως εξωτερικός συνεργάτης από την Πιονγκ Γιανγκ. Κάλυπτα από εκεί θέματα που αφορούσαν τη ΝΑ Ασία αλλά όχι τη Β. Κορέα καθαυτή, με εξαίρεση ένα ρεπορτάζ για φυσικές καταστροφές το οποίο όμως δεν έλαβε ποτέ άδεια προβολής από την κυβέρνηση.
 ―Πήγες κι έμεινες εκεί δύο ολόκληρα χρόνια...
Ναι μέχρι τον Μάρτιο του '14, οπότε μια ασθένεια του γιου μου σε συνδυασμό με τη μη έγκριση της θέσης μου ως υπεύθυνης επικοινωνίας του γραφείου του συντονιστή του ΟΗΕ είχαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψω τη χώρα αφήνοντας πίσω όλα μου σχεδόν τα υπάρχοντα, μέχρι κι ένα αμάξι – όταν έφυγα, βλέπεις, δεν πίστευα ότι δεν θα ξαναγυρνούσα! Στη συνέχεια έμεινα 18 μήνες στις Φιλιππίνες όπου εργάστηκα για μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση του τυφώνα Χαϊγιαν που είχε πλήξει τη χώρα το Νοέμβριο του 2013, ύστερα στη Νιγηρία, πάντα στα πλαίσια ανθρωπιστικών αποστολών – από φέτος τον Ιανουάριο επέστρεψα και ζω στην Αθήνα.
―Έχεις ξαναμιλήσει για τη βορειοκορεατική εμπειρία σου, κατηγορήθηκες μάλιστα ως ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στο καθεστώς.
Ανοησίες. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν διάβασε ή δεν θέλησε να διαβάσει προσεκτικά τι ακριβώς είχα πει. Τον Απρίλιο του '13 με την κρίση που είχαν προκαλέσει οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας είχα γράψει ότι παρά την ένταση το κλίμα στη χώρα ήταν σχετικά ήρεμο κι ότι είναι απλοϊκό να εστιάζουμε σε έναν παρανοϊκό κακό που απειλεί τον πλανήτη όταν στην περιοχή παίζεται ένα «χοντρό» γεωπολιτικό παιχνίδι όπου εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ καθώς επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και βέβαια η Ν. Κορέα. Είπα επίσης ότι στη χώρα ζουν κανονικοί άνθρωποι και όχι τίποτα ανδρείκελα ή ρομπότ κι ότι οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις πλήττουν τον απλό λαό χωρίς να βλάπτουν την ηγεσία ή να αποφορτίζουν την ένταση, πράγματα που πιστεύω ακόμα. Επιμένω δε στο θέμα των κυρώσεων γιατί ενώ υποτίθεται ότι πλήττουν την πολεμική βιομηχανία, η λίστα των απαγορευμένων αγαθών περιλαμβάνει ένα σωρό «αθώες» πρώτες ύλες κι επίσης τρόφιμα και φάρμακα β' γενιάς, όπως π.χ. για τη φυματίωση. Όταν μάλιστα είχε αρρωστήσει ο γιός μου, δυσκολευτήκαμε να βρούμε παιδιατρικές βελόνες λόγω των κυρώσεων κάτι που είχε συνέπειες στην υγεία του. Στην Βόρεια Κορέα παίζεται ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκείνη την εποχή διάφορα ξένα πρακτορεία με έψαχναν για συνεντεύξεις καθώς μπορούσα να δώσω μια άμεση μαρτυρία για το συνέβαινε μέσα στην Πιονγκ Γιανγκ. Μίλησα τελικά σε ελληνικά ΜΜΕ και ξαφνικά βρέθηκα να με λένε απολογήτρια του καθεστώτος! Βέβαια ειλικρινά λίγο με ενδιαφέρει η γνώμη του καθενός πάνω σε αυτό. Έχω μάθει να λέω αυτό που πιστεύω, έχω αρκετή δουλειά πίσω μου στις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη και δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα. Ο καθένας κρίνει όπως καταλαβαίνει. Πάντως, δεν στρογγύλεψα καμιά εικόνα ούτε είχα κάποιο συμφέρον να το κάνω, μετέφερα απλά διαπιστώσεις της προσωπικής μου εμπειρίας. Η δαιμονοποίηση και η de facto προκατάληψη, που κι εγώ κάπως συμμεριζόμουν προτού η τύχη με φέρει στη Β. Κορέα, είναι κακός σύμβουλος για να κρίνεις αντικειμενικά ανθρώπους και καταστάσεις.
 ―Αν σου ζητούσα μια συνοπτική εικόνα της σύγχρονης Β. Κορέας;
Θα ξεκινούσα από τον μεγάλο λιμό της δεκαετίας του '90 που οφειλόταν σε ένα συνδυασμό θεομηνιών, κακής σοδειάς, ύφεσης, λανθασμένων πολιτικών και κακοδιαχείρισης, ένα κομβικό σημείο στην πρόσφατη ιστορία μιας χώρας που στις δεκαετίες του '60 και του '70 ήταν από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες. Απομυθοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά η ηρωική διήγηση περί περιούσιου έθνους και περί κράτους-στοργικού προστάτη χωρίς όμως κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές. Το μήνυμα «εισακούσθηκε», τρόπον τινά, από την ηγεσία ώστε να αποφευχθούν και τα χειρότερα. Έκτοτε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, που ήταν μάλλον πιο ρεαλιστής από τον πατέρα του ξεκίνησε να κάνει κάποια πρώτα ανοίγματα τα οποία διεύρυνε ο σημερινός ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν . Πλέον οι Βορειοκορεάτες μπορεί να μην τρέφονται πολύ καλά – γι΄αυτό κι εμφανίζουν μεταξύ άλλων αυξημένα ποσοστά αναιμίας, τα οποία πάντως ακολουθούν πτωτική πορεία - αλλά δεν υπάρχει λιμός ούτε γενικευμένη πείνα. Εδώ πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό, τη μορφολογία της χώρας και το κακό οδικό δίκτυο τα οποία δημιουργούν συχνά προβλήματα ανεφοδιασμού, ειδικά στον άγονο βορρά. Μπορεί έπειτα να μην διαθέτουν πολλά αγαθά και ανέσεις, έχουν όμως τα βασικά κι άλλωστε η έννοια της στέρησης είναι σχετική, αυτό που φαντάζει «λίγο» στα δικά μας μάτια μπορεί για κάποιον άλλο λαό να είναι φυσιολογικό.
―Από ό,τι διαβάζω αποκομίζω την εντύπωση ότι παρά τις περιοδικές εντάσεις με τη Δύση η κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια αργά αλλά σταθερά αλλάζει.
Πράγματι, αυτό άλλωστε είναι κάτι που παραδέχονται και οι επικριτές της. Το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει αισθητά, ειδικά στις πόλεις, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος, περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με χόμπι ενώ βρίσκεις πια και εισαγόμενα αγαθά – ρούχα, τρόφιμα, καλλυντικά κ.λπ. - παρά το εμπάργκο. Για όλα, μάλιστα, τα πορτοφόλια – στην Πιονγιάνγκ είχε ανοίξει θυμάμαι ένα κινέζικο σούπερ μάρκετ για φτηνές αγορές καθώς κι ένα από τη Σιγκαπούρη με προϊόντα πολυτελείας. Βρίσκεις φίρμες όπως Zara, Max & Spenser, Coco Chanel, πετυχαίνεις μέχρι κι ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο Σπάρτης, φέτα Δωδώνης και χυμούς Φλώρινας. Πολύ δημοφιλή ήταν επίσης τα πατατάκια Lay's, ανάρπαστα γίνονταν! Έχει σιωπηρά επιτραπεί το άνοιγμα ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπάρχουν ευκαιρίες αυτοαπασχόλησης και μια ανερχόμενη μεσαία τάξη που βιοπορίζεται κυρίως από το εμπόριο ή/και το παρεμπόριο και δεν σχετίζεται με την παραδοσιακή κομματική νομενκλατούρα. Θα πρέπει κανείς να εντρυφήσει στην ταραγμένη κορεατική ιστορία για να μπορέσει να κατανοήσει την ψυχολογία των Βορειοκορεατών. Τα 500 χρόνια φεουδαρχίας ακολούθησε η βάρβαρη ιαπωνική κατοχή, εναντίον της οποίας δρούσε το αντάρτικο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μετά την απελευθέρωση και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε, το κομμουνιστικό καθεστώς του βορρά «αντέστρεψε» την παραδοσιακή κοινωνική δομή τοποθετώντας στην κορφή της πυραμίδας τους αγρότες.  
―Υπάρχει βέβαια και η εξωφρενική, σχεδόν μεταφυσική λατρεία που αποδίδεται στον ηγέτη...
Αληθεύει αυτό, όμως δεν πρόκειται για κομμουνιστικό εφεύρημα αλλά μακρά παράδοση σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ δημοκρατία που βρίσκεται υπο την επιρροή της παράδοσης του κουμφουκιανισμού, η οποία επιτάσσει απόλυτη υπακοή και σεβασμό στους μεγαλύτερους, τους ανώτερους κ.λπ., αντιμετωπίζοντας την κοινωνία σαν μια μεγάλη οικογένεια - οι Βορειοκορεάτες π.χ. που έκλαιγαν κι οδύρονταν μπροστά στο σκήνωμα του αποθανόντος Κιμ το κάνανε πράγματι αυθόρμητα – νιώθανε όντως σαν να είχανε χάσει τον πατέρα τους! Η ίδια κουλτούρα, κοινή στην Άπω Ανατολή, εξυμνεί την αυτάρκεια που είναι κάτι σαν εθνική ιδεολογία, τη λιτή ζωή καθώς και το συλλογικό, συνεργατικό πνεύμα, αξίες που ιδιοποιήθηκε και η κομμουνιστική ιδεολογία. Έντονο είναι επίσης το εθνικιστικό στοιχείο με τη μορφή της εθνικής υπερηφάνειας – μιλάμε δηλαδή για μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα από μια ευρωπαϊκή χώρα του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Και μπορεί η Β. Κορέα να μην έχει πολλές ελευθερίες, δεν είναι όμως ένα απέραντο γκουλάγκ, όπως την προβάλλουν, όχι πια τουλάχιστον.
 ―Είναι δηλαδή μύθος τα γκουλάγκ;
Όχι, πιστεύω ότι θα υπάρχουν όντως στρατόπεδα αναμόρφωσης που βέβαια κανείς δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει πού βρίσκονται, ούτε μιλάνε ποτέ γι' αυτά. Παλιότερες έρευνες αναφέρονταν σε 250.000 κρατούμενους, παραβατικούς και αντιφρονούντες, σήμερα όμως υπολογίζονται σε 70-80.000. Τους πραγματικούς αιρθμούς δεν θα τους μάθουμε ποτέ όμως όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε αισθητά. Αυτό συνέβη κιόλας επειδή καταργήθηκε η αρχή της συλλογικής ευθύνης - δεν τιμωρείται πια ολόκληρη η οικογένειά κάποιου που θα το σκάσει από τη χώρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Επίσης εάν κάποιο επιστραφεί στη Βόρεια Κορέα. δεν φυλακίζεται, αντίθετα του δίνονται κίνητρα να επιστρέψει, πράγμα που έκαναν κάπου 2000 «μεταμελημένοι» ως τώρα. Από την άλλη, η φύλαξη των συνόρων έχει γίνει αυστηρότερη. Εκεί που οι αρχές δεν χαρίζονται είναι σε όσους έχουν εμπλακεί με διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις «αναγεννημένων χριστιανών» που δρουν ως συγκαλυμμένες ΜΚΟ - έχει στηθεί, ξέρετε, ολόκληρη «βιομηχανία» από αυτά στα σύνορα με την Κίνα που υπόσχονται οικονομικά ανταλλάγματα σε όποιον Βορειοκορεάτη φύγει. Προσελκύουν έτσι απλούς ανθρώπους που έλκονται από την προοπτική εργασίας και μετεγκατάστασης στο εξωτερικό. Εδώ να πω κάτι για τις μαρτυρίες των αντιφρονούντων. Φυσικά είναι σημαντικές γιατί όντως προσφέρουν μια εσωτερική ματιά που δεν την έχει κανείς άλλος. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αξιοποίηση τους. Πολλές ιστορίες αντιφρονούντων έχουν αποδειχτεί κατασκευασμένες ή υπερβολικές, όπως για παράδειγμα η ιστορία του πιο διάσημου από τους πολιτικούς κρατούμενους της Βόρειας Κορέας, του Shin Dong-hyuk, στη διήγηση του οποίου βασίστηκε το πολυδιαβασμένο βιβλίο του Blaine Harden Απόδραση από το Στρατόπεδο 14. Αποδείχτηκε ότι πολλές από τις ιστορίες που αναφέρει ότι συνέβησαν στα παιδικά του χρόνια ήταν πλαστές, ενώ δεν έζησε παρά ελάχιστα στο στρατόπεδο 14. Άλλη περίπτωση του Lee Soon Ok, ο οποίος κατέθεσε το 2004 σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι είχε δει χριστιανούς να καίγονται με λιωμένο σίδηρο στο στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων όπου τον είχαν μεταφέρει, αποδείχτηκε ότι δεν είχε ποτέ υπάρξει πολιτικός κρατούμενος, αλλά είχε καταδικαστεί για μικροκλοπές σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Οι περιγραφές του δεν ήταν παρά αποκυήματα της φαντασίας του. Και πιο γνωστή φυσικά η περίπτωση της «Πάρις Χίλτον της Βόρειας Κορέας», της Yeom ni Park η οποία πληρώνεται 20-40.000 δολάρια για κάθε τραγική ιστορία που θα πει, κι ας ήταν μόνο 8-9 ετων όταν έφυγε από τη χώρα. Υπάρχει κι ένα καταπληκτικό άρθρο της καθηγήτριας Song Ji Young, το In The Making of North Korean Defectors/activists που αναλύει πολύ καλά το θέμα αυτό.
―Το καθεστώς είναι άραγε άμοιρο ευθυνών γι΄αυτές τις «τάσεις φυγής»;
Δεν είπα αυτό. Η Β. Κορέα είναι αναμφίβολα ένα κράτος στρατιωτικοποιημένο και ανελεύθερο, όμως η αλήθεια είναι πολλές φορές πιο περίπλοκη από αυτό που μοιάζει προφανές. Έπειτα το καθεστώς διαθέτει ακόμη ένα ευρύ λαϊκό έρεισμα που δεν μπορεί να πει κανείς ότι οφείλεται μόνο στην προπαγάνδα, τον φόβο και την καταστολή... Θυμάμαι με πόσο καμάρι ο κόσμος μας έδειχνε τις καινούριες παιδικές χαρές της περιοχής όπου πήγαινα συχνά με τον γιό μου, πόσο περήφανη ήταν που το κράτος είχε κατασκευάσει κάτι τόσο χρήσιμο! Άλλες νοοτροπίες, άλλα ήθη...  
―Υπάρχει ας πούμε «λαϊκή συναίνεση»;
Σε μεγάλο βαθμό ναι κι αυτό παρότι ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος έχει σχετικά ατονήσει. Παλιότερα ο έλεγχος ήταν πιο αυστηρός. Υπήρχαν και υπάρχουν διάφοροι κρατικοί/κομματικοί σύλλογοι και σωματεία όπου καθένας οφείλει - να είναι μέλος και να προβαίνει κάθε εβδομάδα σε δημόσια αυτοκριτική. Τωρα έχει ατονήσει αυτό αρκετά, αν και θεωρητικά υφίσταται ακόμα όμως, χρειάζεται για παράδειγμα να δηλώνεις πόσα άτομα θα διανυκτερεύσουν σπίτι σου στον υπεύθυνο του ορόφου, ο οποίος θεωρητικά μπορεί να μπει στο διαμέρισμά σου δίχως άδεια για να ερευνήσει. Όμως σπάνια συμβαίνει πια αυτό, ενώ και οι αυτοκριτικές αφορούν ασήμαντα «παραπτώματα». Η πληροφόρηση βέβαια παραμένει ελεγχόμενη, όπως και το Διαδίκτυο όπου έχουν φτιάξει δικές τους πλατφόρμες αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα – ωστόσο οι πανεπιστημιακοί και οι ερευνητές μπορούν να «σερφάρουν» σχετικά ελεύθερα, όπως κι όσοι εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.  
―Για την Ελλάδα τι άλλο γνωρίζουν πέρα από τα προϊόντα που προανέφερες;
Οι Βορειοκορεάτες διδάσκονται αρχαιοελληνική ιστορία, ενώ στην αντίστοιχη ΑΣΚΤ ενδιαφέρονται και για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Δεν γνωρίζω αν έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα τους Έλληνες συγγραφείς, όμως κυκλοφορούν μεταφρασμένα πολλά βιβλία κλασικών συγγραφέων, από Μπαλζάκ μέχρι Ντοστογιέφσκι. Για τη σύγχρονη Ελλάδα δεν ξέρουν πολλά, έχουν ωστόσο κι αυτοί ακουστά για την κρίση.
 ―Η νεολαία ακούει ξένη μουσική; Ευδοκιμούν νεολαιίστικες υποκουλτούρες;
Ναι, αν και τα ακούσματα είναι κυρίως ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του 70 κ 80. Θυμάμαι στα καραόκε πάρτι, οι Abba και κομμάτια όπως το Eye of the Tiger και το Love is in the Air, είχαν την τιμητική τους. Υπάρχει μάλιστα μια τοπική μπάντα που συνδυάζει την ποπ με τα βιολιά, οι Marabong Band. Πολύ δημοφιλής είναι η ρώσικη ποπ και – παραδόξως – γνώριζαν και το νοτιοκορεάτικο Gangnam Style. Γενικά αυτές οι υποκουλτούρες είναι ανεκτές θα έλεγα.
 ―Προσπαθώ να φανταστώ την καθημερινότητά σου εκεί...
Είναι αλήθεια ότι για τους ντόπιους ήμουν στην αρχή, τουλάχιστον, ένα μυστήριο αξιοθέατο. Μια Ευρωπαία μόνη με παιδί που βρίσκεται στη χώρα όχι σαν τουρίστρια αλλά με άδεια παραμονής και μετακινήσεων, δεν είναι δα το πιο συνηθισμένο! Έχει ενδιαφέρον πάντως, μια και μιλάμε για γυναίκες, να πω ότι παρά τη θεσμοθετημένη από το κόμμα ισότητα των φύλων, η βορειοκορεατική κοινωνία παραμένει «παλαιών αρχών», όπως μου εκμυστηρεύονταν και ντόπιες που γνώρισα.
―Δεν καθιέρωσε την ισότητα των φύλων ο κομμουνισμός;
Θεσμικά ναι, και αυτό ήταν πράγματι μια επαναστατική πράξη. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ήδη από τη δεκαετία του '50 κάλεσε τις γυναίκες να βγουν από την κουζίνα και είπε δημόσια ότι μόνο όταν οι γυναίκες θα είναι ισότιμες με τους άνδρες η χώρα θα μπορεί να προοδεύσει. Στην πράξη, όμως, επιβιώνουν εν μέρει οι παλιές αντιλήψεις. Δεν συνηθίζεται π.χ. οι άντρες να βοηθούν με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού, ενώ ούτε για τη συζυγική τους πίστη – την οποία βέβαια απαιτούν από τις συντρόφους τους – διακρίνονται! Ένα άλλο ζήτημα για τα ζευγάρια είναι η τρομερά μεγάλη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας – κρατά κάπου 9 χρόνια κι ένας φαντάρος παίρνει άδεια μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Οπότε τους γάμους κανονίζουν οι οικογένειες των ενδιαφερόμενων, είναι ωστόσο απόλυτα αποδεκτό για μια κοπέλα να αρνηθεί ένα προξενιό που δεν της αρέσει. Θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι η ενασχόληση με το εμπόριο έδωσε χρήμα και δύναμη στις γυναίκες και αυτό έφερε και αλλαγές στην δυναμική των φύλλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα διαζύγια στη χώρα, πράγμα που παλιότερα ήταν σχεδόν ταμπού. Σε τέτοιες περιπτώσεις η σύζυγος παίρνει μαζί τα παιδιά και το νοικοκυριό της που είναι η «προίκα» της. Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι παρότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται «ταμπού», δεν υπάρχει νόμος που να τη διώκει ή να την απαγορεύει ενώ φαίνεται ότι είναι ανεκτή σχετικά στον στρατό. Θα δεις κάποιες φορές στους δρόμους άντρες με θηλυπρεπή, θα έλεγα, συμπεριφορά κι αυτό δεν προκαλεί καθόλου περίεργα βλέμματα ή κοροϊδίες. Απλά δεν είναι κάτι που το συζητάς. Έπειτα η εκδήλωση τρυφερότητας μεταξύ ανδρών δεν είναι κατακριτέα αλλά εθιμική, συχνά θα δεις άντρες να κυκλοφορούν πιασμένοι χέρι-χέρι ή να κάθονται ο ένας στα γόνατα του άλλου, όπως συμβαίνει και σε άλλες ασιατικές χώρες.  
―Η γενική σου εντύπωση από τους ανθρώπους που συνάντησες;
Οι Βορειοκορεάτες είναι φιλότιμοι, φιλόξενοι, περίεργοι για το διαφορετικό και είναι μεγάλη τους χαρά να μοιραστούν ένα φαγητό ή ένα ποτό μαζί σου όταν βγαίνουν στα πάρκα για πικ νικ, που είναι κάτι πολύ διαδεδομένο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Σουτζού λέγεται το εθνικό τους ποτό, κάτι σαν ρακί που το προσθέτουν στην μπίρα τους και είναι δυναμίτης! Έχουν ένα ιδιαίτερο χιούμορ και αυτοσαρκασμό– αποκαλούν π.χ. τα Μac Burger, Mac Kim - κι αν σε εμπιστευθούν σου ανοίγονται αλλά μέχρι ένα σημείο, μια συζήτηση μαζί τους σπάνια βαθαίνει και δύσκολα καταλαβαίνεις τι ακριβώς πιστεύουν. Έχουν διαφορετικούς κώδικες από μας τους Δυτικούς ενώ και λόγω της κυβέρνησης τους γενικά προσέχουν πολύ τι και πώς θα το πουν. Μπορώ πάντως να πω ότι μου λείπει η ζωή μου στη Βόρεια Κορέα και πολύ θα ήθελα να επιστρέψω, όχι όμως σαν τουρίστρια. Στα αρνητικά, τώρα, πέρα από τα αυτονόητα θα προσέθετα τον διαρκή, ανεπαίσθητο φόβο που σε διακατέχει μην τυχόν πεις ή κάνεις κάτι που να αντιβαίνει στους κανόνες, τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει απόλυτα. Καλλιεργείται έτσι ένα συναίσθημα ανασφάλειας εφόσον κιόλας δεν είναι μόνιμοι αλλά μεταβάλλονται κατά το δοκούν!  
―Έτυχε ποτέ να παραβίασες κάποιον τέτοιο κανόνα;
Συνέβη κι αυτό! Βρέθηκα κάποια φορά σε μια πολύ φτωχική περιοχή έξω από μια κεντρική πόλη όπου κανονικά δεν επιτρέπονται αλλοδαποί. Την επομένη με κάλεσαν από το υπουργείο Εσωτερικών – προφανώς κάποιος είχε ειδοποιήσει «αρμοδίως» ότι εθεάθη στην περιοχή μια ξένη - να μου μιλήσουν σχετικά και να μου συστήσουν να αποφεύγω τέτοιες διαδρομές.
 ―Ένα σκηνικό που θα σου μείνει αξέχαστο;
 Πολλά αλλά θα αναφέρω ένα... Είχα επισκεφθεί το νεόκτιστο συγκρότημα με πισίνες μέσα σε ένα πάρκο που δεν φαινόταν να έχει καθόλου κόσμο. Έμεινα λοιπόν με το μαγιό, ξάπλωσα στη μέση του χώρου, ώσπου ξαφνικά ακούω σφυρίγματα, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Σηκώνω το κεφάλι μου και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία φαντάρων, να με κοιτάει, να με χαιρετάνε και να μου φωνάζουν. Το κέντρο ήταν κλειστό κι εκείνη την ημέρα ξεναγούσαν στρατιώτες. Σηκώθηκα, έκανα μια βαθιά υπόκλιση, έστειλα φιλιά στους φαντάρους λες και ήμουν σταρ και αποχώρησα!


1 σχόλιο:

e-h είπε...



La Jiribilla, Número 823
Hoy compartimos con usted la revista de cultura cubana La Jiribilla, que
esta semana nos propone un dossier sobre la decimosexta edición de la
Muestra Joven ICAIC, celebrada recientemente en La Habana. Destaca aquí
un amplio diálogo con la realizadora Marta María Borrás, premiada en
varias categorías del evento por el audiovisual Un instante; así como
una entrevista al viceministro de Cultura Fernando Rojas, acerca de la
asignación de financiamiento a proyectos culturales sin fines
comerciales. También se incluye una aproximación de Joel del Río al
laureado documental Días de diciembre y un artículo que analiza la
presencia del cine de animación en la Muestra. En su edición 823, La
Jiribilla publica, además, un texto de Graziella Pogolotti sobre el
volumen Ser cubano. Identidad, nacionalidad y cultura, del investigador
Lou A. Pérez; y varios materiales de reconocidos intelectuales, en
solidaridad con la República Bolivariana de Venezuela. Completan esta
entrega un nuevo acercamiento al desarrollo del videojuego en Cuba, un
artículo dedicado a la obra de Sindo Garay, y la convocatoria al
Coloquio Internacional Valencia 1937.

A todos estos contenidos usted puede acceder desde intranet e internet,
mediante el sitio web www.lajiribilla.cu



Η Jiribilla, Αριθμός 823
Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας το Jiribilla το περιοδικό για την κουβανική κουλτούρα που
αυτή την εβδομάδα προτείνει ένα φάκελο στη δέκατη έκτη έκδοση του
Νέοι ICAIC πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αβάνα. βρίσκονται εδώ
Για ένα ευρύ διάλογο με την σκηνοθέτη Marta María Borrás, απονέμεται σε
διάφορες κατηγορίες της εκδήλωσης για το οπτικοακουστικό Μια στιγμή, καθώς και
μια συνέντευξη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Fernando Rojas, για
κατανομή της χρηματοδότησης για τα πολιτιστικά έργα χωρίς τέλος
εμπορικό. μια προσέγγιση του Joel del Río περιλαμβάνει επίσης
νικητή Ντοκιμαντέρ του Δεκεμβρίου και ένα άρθρο αναλύει τη
παρουσία σε ταινία κινουμένων σχεδίων στο δείγμα. Στο θέμα του 823, La
Jiribilla δημοσιεύει επίσης ένα κείμενο από Graziella Pogolotti για
Όγκο της Κούβας. Ταυτότητα, την εθνικότητα και τον πολιτισμό, ερευνητής
Lou A. Pérez, και διάφορα διανοούμενοι που αναγνωρίζονται στην
αλληλεγγύη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
προσφέρει μια νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη του παιχνιδιού στην Κούβα
άρθρο αφιερωμένο στο έργο του Σίνδο Garay, και η κλήση σε
Διεθνές Συμπόσιο 1937 Βαλένθια.

Όλοι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο από το intranet και internet,
μέσω της ιστοσελίδας www.lajiribilla.cu