Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Δευτερα 20 Μαρτιου 2017


Ποιος μπορεί πλέον να καταπιεί το παραμύθι της κυβέρνησης για «ούτε 1 ευρώ επιπλέον λιτότητα», όταν μόνο από τη δραματική μείωση του αφορολόγητου, που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει στα 5.900 ευρώ, κάθε εργάτης με το κατώτερο βασικό θα χάσει περίπου 500 ευρώ το χρόνο;
-----------------------------------------------------------------------------------
Παρίσι: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας - Σημειώθηκαν επεισόδια
Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, 22:02
Περίπου 8.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας, λίγες εβδομάδες μετά την «υπόθεση Τεό» που προκάλεσε ταραχές σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Σημειώθηκαν επεισόδια, με κουκουλοφόρους να ρίχνουν μολότοφ στους αστυνομικούς και οι τελευταίοι να απαντούν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά» και «Η αστυνομία δολοφονεί ατιμώρητη».
Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Τεό, ένας 22χρονος Αφροαμερικανός, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς. Ο ένας εξ αυτών διώκεται για σεξουαλική κακοποίηση. «Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο δολοφόνος του αδελφού μου καταδικάστηκε, ωστόσο σε άλλες οικογένειες δεν συνέβη αυτό» είπε μία από τους οργανωτές της κινητοποίησης, η Αμάλ Μπεντουνσί. Ο αδελφός της, ο Αμίν, σκοτώθηκε με μία σφαίρα στην πλάτη από έναν αστυνομικό, ο οποίος καταδικάστηκε για την πράξη του αυτή σε 5ετή φυλάκιση με αναστολή. «Γίνονται πάρα πολλοί φόνοι από αστυνομικούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε η Φατιά Μπουράς, μητέρα ενός θύματος.
----------------------------------------------------------------------------------
Υπάρχει μία Έκθεση που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με θέμα την δεκαετία του 80. Όπως με ενημέρωσαν στην αναφορά για τις σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Αραφάτ, αναφέρεται στον ηγέτη της PLO με τον χαρακτηρισμό "τρομοκράτης" και αναφέρει όλη την Παλαιστινιακή αντίσταση σαν Αραβική τρομοκρατία Την συγκεκιρμένη έκθεση την διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση και πρόεδρος είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Πόπη Διαμαντάκου της Καθημερινής. Αυτό δεν πρόκειται να μείνει έτσι
-------------------------------------------------------------------------------------
Δεκέμβριος του 1981.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά από την ανάληψη της Κυβέρνησης της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζει την P.L.O.(Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Η κίνηση αυτή δημιούργησε την πρώτη σοβαρή κόντρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τότε θεωρούσαν την PLO τρομοκρατική οργάνωση.
Γιατί τα γράφω τώρα όλα αυτά. Γιατί έχω παρατηρήσει μία προσπάθεια να μηδενιστούν τα πάντα που αφορούν την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην χώρα. Ανάμεσα τους και οι προσπάθειες του Αντρέα Παπανδρέου να αναδείξει το Παλαιστινιακό ζήτημα με σκοπό την επίλυσή του
υ.γ. Πριν σκεφτείς να κοροιδέψεις το παλιό το ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο, σκέψου
----------------------------------------------------------------------------------
Οι επαναστάσεις ανήκουν στους λαους και όχι στους μισθοφόρους (με τα χρώματα του fsa) των ιμπεριαλιστών. Αλληλεγγύη στον λαό της Συρίας, τον συριακό αραβικό στρατό, την χεζμπολάχ και στις παλαιστινιακές ταξιαρχίες κατά του ιμπεριαλισμού. Σταθείτε αγωνιστικά μαζί με τον άξονα της αντίστασης στη μέση Ανατολή
-----------------------------------------------------------------------
Υποστηρίζεται εδω μέσα ότι ο ΔΣΕ ηταν ο στρατός που συγκροτήθηκε με βάση την πρόταση για το Σοσιαλισμό. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
Στις 12-15 Φλεβάρη του 1946 συνήλθε στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ με Θέμα: «Η κατάσταση στην Ελλάδα, τα προβλήματα του δημοκρατικού αγώνα και τα καθήκοντα του ΚΚΕ»με εισηγητή τον Νίκο Ζαχαριάδη. Ήταν η Ολομέλεια που αποφάσισε την δημιουργία του ΔΣΕ.
απόσπασμα από την εισήγηση.
..… «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα Δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Για το λαό της Ελλάδας, ο μόνος δρόμος που μένει, είναι πιο ενωμένα, πιο πειθαρχικά, πιο αποφασιστικά να παλέψει παλλαϊκά, πανδημοκρατικά για το ψωμί, τη ζωή, τη λευτεριά, τη Δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία του. Δεν μας μένει παρά να διαλέξουμε: Είτε θα ζήσουμε δούλοι στον ντόπιο φασίστα και εκμεταλλευτή και στην ξενική κατοχή, είτε θα παλέψουμε λεύτεροι, θα νικήσουμε και θα στηλώσουμε ανεξάρτητη, λεύτερη και δημοκρατική Ελλάδα. Η 2η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ διακηρύσσει, ότι το έργο της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας είναι έργο του λαού της Ελλάδας, που για να το φέρει σε τέλος πρέπει να παλέψει σκληρά, ενωμένα, παλλαϊκά, αποφασιστικά, όπως στα 1940-1945….(ΚΚΕ επίσημα κείμενα τόμος 6ος. σελ 174-175 εκδ. ΣΕ).
….Το ΕΑΜ, εμπνευστής και δημιουργός της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης της χώρας απ’ τον χιτλεροφασίστα κατακτητή, έχει πρωταρχικό καθήκον να συνεχίσει την ακούραστη δουλειά του και να κάνει όλα όσα εξαρτιώνται απ’ αυτό για να εξασφαλίσει στην Ελλάδα την ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη. Ο δρόμος αυτός είναι μοναδικός, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού, της Ελλάδας, της Δημοκρατίας και της ειρήνης. Το πιο άμεσο και επιτακτικό καθήκον προς την κατεύθυνση αυτή είναι να συνενωθούν σε ένα πανδημοκρατικό εθνικό μέτωπο όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, που θέλουν ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ. (ΚΚΕ επίσημα κείμενα τόμος 6ος. σελ 176-177).
---------------------------------------------------------------------------------
Ευτυχώς έχουμε ΝΑΤΟ & ευρώ! ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ η Ελλάδα! Το ΝΑΤΟ «σβήνει» τη Λήμνο από άσκηση με απαίτηση της Τουρκίας...
Το ΝΑΤΟ δεν απέφυγε για μία ακόμη φορά να κάνει «φάουλ» κατά της Ελλάδας, μετά από απαίτηση της Τουρκίας. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου, στο Αιγαίο. Στα σενάρια της άσκησης υπήρχε η Λήμνος. Πέρυσι η άσκηση είχε γίνει κανονικά, με τη Λήμνο εντός σεναρίου. Φέτος η Τουρκία, μέσω του επιτελάρχη της που υπηρετεί στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, απαίτησε να εξαιρεθεί η Λήμνος από την άσκηση. Το ΝΑΤΟ ενημέρωσε την Αθήνα αργοπορημένα. Παρόλα αυτά από το ΓΕΕΘΑ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαμαρτυρίες. Το ΝΑΤΟ δεν άλλαξε άποψη και η Ελλάδα αποσύρθηκε από την άσκηση.
----------------------------------------------------------------------------------
Ξεφεύγει κάθε λογικής σκέψης. Όσα Έπαιρνε δώρο Πάσχα το 2010 παίρνει σύνταξη το 2017! 654 ευρω!
---------------------------------------------------------------------------------
Syrian Film Festival!
Syrians
H Rima, μια Σύρια δημοσιογράφος, έχει κολλήσει κατά τη διάρκεια της αποστολής της, σε ένα χωριό που είναι περικυκλωμενο από τρομοκράτες. Εκεί γίνεται μάρτυρας του τραγικού πεπρωμένου των ανθρώπων εκεί, και βρήσκει τον εαυτό της να αντιμετωπίζει προκλήσεις που την απειλουν, και την κάνουν να αναθεωρήσει όλα αυτά που πρόκειται να κάνει στη ζωή της. Συναντά την Ζήνα και τον Yousef, δύο άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο, ακόμη μαθαίνει από αυτους πώς να ζει και να θυσιάζεται. "Σύριοι" σε αρχαίες γλώσσες σημαίνει: «Οι λαοι του Ήλιου".
----------------------------------------------------------------------------------
Περί ανδρισμού και θηλυκότητας... η απάντηση μιας πανεμορφης 18χρονης Γυναικάρας της Συριας!
Τη ρώτησαν: "Δεν ντρέπεσαι που κουβαλας ένα όπλο; Πού είναι η θηλυκότητα σου;"
Τους απάντησε: "Την έχασα... πήγε παρέα με τον ανδρισμό αυτών που το έσκασαν από την υπεράσπιση της πατρίδας και του έθνους"!
Ο στρατός της Συρίας έχει κληρωτούς, παιδιά του λαού, δεν υπηρετούν θητεία οι γυναίκες και παρά την εξαετή ιμπεριαλιστική επίθεση δεν έχει γίνει επιστράτευση... Όμως, γυναίκες και άνδρες υπηρετούν εθελοντικά στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή... Δεν πέρασαν το Αιγαίο για να γίνουν πουτάνες στα μπουρδέλα της "πολιτισμένης" δύσης... Υπερασπίζονται πατρίδα και έθνος!
---------------------------------------------------------------------------------
Αλληλεγγύη από τους επαγγελματίες "αντιρατσιστές", τους εργάτες των εκμεταλλευτών της προσφυγιάς. Όχι διάλυση των ΜΚΟ. Καλύτερες συνθήκες εργασίας στις ΜΚΟ, διπλασιασμός μισθών!
Το είδαμε κι αυτό στη διαδηλωση του Σαββατου 18 Μαρτη: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Τι άλλο να περιμένουμε;
Έχουμε φτάσει σε σουρεαλιστικά επίπεδα. Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ οι οποίες τρώνε λεφτά της ΕΕ επιδοτούμενες με το κεφάλι και των οποίων η ύπαρξη εξαρτάται από την προσφυγιά και την μετανάστευση, παίρνουν μέρος σε αντιρατσιστική συγκέντρωση οι οργανωτές της οποίας επιθυμούν τη διάλυση της Συρίας και συνακόλουθα την διατήρηση της προσφυγιάς. Όπα, τελικά όλο αυτό μου φαίνεται λογικό. It's the money.
* και δυστυχώς δεν "τρώνε λεφτά της ΕΕ", αλλά των ευρωπαίων πολιτών και μεταξύ αυτών και των Ελλήνων, που τους πίνει το αίμα η ιμπεριαλιστική "αριστερά", ή σωστότερα η πρώτη φορά Φασιστερά!
-------------------------------------------------------------------------------
Η Ναμίμπια διεκδικεί αποζημιώσεις για γενοκτονία από τη Γερμανία... H Ναμίμπια... η αποικία Ελλάδα αγαπάει το 4ο Ράιχ!
Η κυβέρνηση της Ναμίμπια αποφάσισε να μηνύσει τη Γερμανία για γενοκτονία, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 400 δις δολαρίων Ναμίμπια (περίπου 30 δις δολάρια ΗΠΑ). Η κυβέρνηση, μέσω του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, έχει προσλάβει δικηγόρους από την Αγγλία και τη Ναμίμπια, προκειμένου να συντάξουν την προσφυγή για τις διεκδικήσεις.
Η κατηγορία για γενοκτονία αφορά στην καταστολή των εξεγέρσεων των φυλών Herero και Nama, μεταξύ 1904 και 1908, από τον αποικιοκρατικό Γερμανικό στρατό, όπου πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 65.000 άνθρωποι. Η κυβέρνηση της Ναμίμπια απέφευγε πάντα τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά τώρα έχει αλλάξει στάση. Ανώτερες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει η ομάδα των δικηγόρων να μηνύσει τη Γερμανία στις ΗΠΑ, ώστε να συνταχθούν οι ΗΠΑ μαζί της στη νομική μάχη και να αναγκάσουν τους Γερμανούς να πληρώσουν για τις αμαρτίες των προγόνων τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις επισήμων, η Ναμίμπια θέλει η ομάδα των δικηγόρων, μαζί με την κυβέρνηση, να σύρουν τη Γερμανία στο Διεθνές Δικαστήριο στην Ολλανδία, με την κατηγορία της γενοκτονίας. Η κύρια επιχειρηματολογία του κατηγορητηρίου και της διεκδίκησης αποζημιώσεων περιλαμβάνει κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία (δουλεία), θανάτους, σεξουαλικές κακοποιήσεις, λαθρεμπόριο ανθρώπων, κλοπές γης και απώλεια του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, με τις ανάλογες ψυχολογικές επιπτώσεις.
Οι Γερμανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες της χώρας και ήδη πολλοί από τους ιθαγενείς δούλευαν ως εργάτες/σκλάβοι σε Γερμανικές επιχειρήσεις. Ακόμα και βάσει νόμου, κάθε Αφρικανός μπορούσε να χάσει την περιουσία του αν κάποιος λευκός ισχυριζόταν ότι του ανήκε. Το Δικαστήριο θα έβγαζε απόφαση υπέρ του λευκού. Τον Ιανουάριο του 1904 οι Χερέρο, με αρχηγό τον SamuelMaharero, εξεγέρθηκαν εναντίον των αποικιοκρατών, σκοτώνοντας 123 – 150 Γερμανούς. Τον Μάιο του ίδιου έτους, ο στρατηγός Lotharvon Trotha, ήρθε με 14.000 στρατό νίκησε σφαγιάζοντας τους εξεγερμένους του Χερέρο στη μάχη του Waterberg και τους οδήγησε στην έρημο Omaheke, όπου οι περισσότεροι πέθαναν από πείνα και δίψα. Αναφέρεται επίσης, ότι οι Γερμανοί δηλητηρίασαν τα πηγάδια της περιοχής, έτσι ώστε ο θάνατός τους να είναι βέβαιος. Τον Οκτώβριο του 1904 εξεγέρθηκαν και οι Nama, που όμως είχαν κι αυτοί την ίδια τύχη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 80% των δύο φυλών εξοντώθηκε. Περίπου 65.000 – 100.000 Χερέρο και 10.000 Ναμάκουα. Όσοι επέζησαν (15.000 μόνο, κυρίως γυναίκες και παιδιά και ελάχιστοι άνδρες) οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου εξαναγκάστηκαν σε σκληρή εργασία, χωρίς πληρωμή, στα χωράφια και τις επιχειρήσεις των αποικιοκρατών., με μόνη αμοιβή λίγο ρύζι. Φυσικά, πολλοί πέθαναν από τις θηριωδίες, τον υποσιτισμό και την εξάντληση. Το 1918 σε εκθέσεις των Βρετανών αναφέρεται ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών, περίπου το 45-74% των Χερέρο και Ναμάκουα πέθαναν, και οι περισσότεροι ήταν γυναικόπαιδα.
Το 1985 τοUNW hitaker Report χαρακτήρισε τα γεγονότα και τις συνέπειές τους ως προσπάθεια εξόντωσης των Χερέρο και Ναμάκουα και ως μία από τις πρώτες απόπειρες γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Το 2004 η Γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε τα γεγονότα και ζήτησε συγνώμη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο αποζημίωσης των απογόνων των θυμάτων. Τον Ιούλιο του 2015, κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε επίσημα τα γεγονότα ως γενοκτονία και ότι αποτελούσαν «μέρος ενός φυλετικού πολέμου», αλλά η Γερμανία αρνήθηκε να συζητήσει για αποζημιώσεις.
Η νοτιοδυτική Αφρική υπήρξε Γερμανική αποικία από το 1884 έως το 1915, όταν στη διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου κατακτήθηκε από Βρετανικές και Νοτιοαφρικανικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο διοικούνταν από την Ένωση Νοτίου Αφρικής (μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) και ονομάστηκε Νοτιοδυτική Αφρική. Το 1990 απέκτησε την ανεξαρτησία της, με το όνομα Ναμίμπια.
------------------------------------------------------------------------------
Gucci – Survivor : 0 – 1
O οίκος Gucci ζητώντας την Ακρόπολη για να κάνει επίδειξη μόδας γνώριζε ότι το ζητούσε από μία χώρα της οποίας oi κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να «ξεπουλήσoυν» τα πάντα. Και ίσως θεωρούσε ότι αυτό ήταν το «ατού» της. Ακριβώς, όμως, γι’ αυτό το λόγο θα συνέβαιναν τα εξής που δεν έλαβε υπόψη του: πρώτον να ενεργοποιήσει όχι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και να συμβολικά συμφραζόμενα που απορρέουν από ένα εμβληματικό μνημείο, ώστε να λάβει ένα καθολικό «όχι», όπως και έλαβε. Δεύτερον: ακριβώς επειδή το ζήτησε από μία χώρα που «ξεπουλάει», αυτή η χώρα να μην ενδώσει στο πιο εμβληματικό της ιστορικό τοπόσημο, μόνο και μόνο για να κρατήσει (προς το παρόν πάντα) κάποια στοιχειώδη προσχήματα.
Οι παραγωγοί, όμως, του νορβηγικού Survivor, φέρθηκαν πιο έξυπνα. Στόχευσαν σε έναν άλλο αρχαιολογικό χώρο, μεγάλο και σπουδαίο, αλλά όχι με το συμβολικό βάρος που φέρει ο Παρθενώνας. Ορέχτηκαν την Αρχαία Μεσσήνη για να γυρίσουν τη δική τους εκδοχή του «ο θάνατός σου η ζωή μου» και η επιθυμία τους εκπληρώθηκε. Ο αρχαιολογικός χώρος έγινε το ντεκόρ του «ανθρωποφαγικού» τηλεπαιχνιδιού, αφού οι παραγωγοί πήραν τη σχετική άδεια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, χωρίς το αίτημα να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο ο οίκος Gucci ζήτησε την Ακρόπολη, αλλά δεν την πήρε και το νορβηγικό Survivor ζήτησε την Αρχαία Μεσσήνη και την πήρε είναι ένα: η διολίσθηση της λειτουργίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε αγοραία επικοινωνιακά τρυκ εμπορευματικής λογικής και χρήσης των μνημείων. Η συνειδητή μετατροπή των ιστορικών σπαραγμάτων από χώροι γνώσης, αισθητικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας σε κερδοφόρα σκηνικά για διαφημιστές, εταιρείες, ιδρύματα, «ευαίσθητους» χορηγούς, «φιλότεχνους» ιδιώτες. Αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο καλλιεργείται συνειδητά από τον αστικό Τύπο, λοιδορώντας όσους αντιστέκονται σε αυτό. Πάνω σε αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο τα δελτία ειδήσεων πανηγύριζαν για τη διαφήμιση της χώρας, επειδή κάποιοι αφηνιασμένοι παίχτες πηγαινοέρχονταν στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης και μετά από αυτό τάχα θα αυξηθεί ο τουρισμός και τα έσοδα από αυτόν.
Το χειρότερο είναι ότι δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Το σουηδικό Survivor έκανε και αυτό το πέρασμά του από την Αρχαία Μεσσήνη και μάλιστα με άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το ακόμα χειρότερο είναι πως όλα αυτά είναι μόνο η αρχή…
--------------------------------------------------------------------------------
Οι ολλανδικές εκλογές καταρρίπτουν στερεότυπα
Συντριβή σοσιαλδημοκρατών, πτώση Κεντροδεξιάς, ισχνή άνοδος Βίλντερς
«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»: το γνωστό καβαφικό δίστιχο μάλλον ταιριάζει γάντι με τις αντιδράσεις που ακολούθησαν το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών. Αφού οι ευρωπαϊστές είχαν φτιάξει κλίμα πανικού λόγω της «επερχόμενης πρωτιάς του ακροδεξιού Βίλντερς», απέμειναν να αλληλοσυγχαίρονται μάλλον χλιαρά και αμήχανα για τη… νίκη του δημοκρατικού τόξου. Λογική η αμηχανία, διότι καταρχήν οι σοβαροί αναλυτές πρέπει να εξηγήσουν πώς ξεφούσκωσε τόσο εύκολα το φόβητρο που επέσειαν. Η μέχρι παροξυσμού ένταση μεταξύ της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ρούτε και της ερντογανικής Τουρκίας μπορεί να ξεγελάσει ως επαρκής αιτιολόγηση μόνο τους αδαείς: ήδη πολλές μέρες πριν ξεσπάσει αυτή η αντιπαράθεση, το PVV του Βίλντερς είχε χάσει την πρωτιά σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, το βασικότερο, οι αναλυτές και οι πανηγυρίζοντες δαγκώνονται, επειδή είναι υποχρεωμένοι να συγκαλύψουν την πανωλεθρία των κυβερνητικών κομμάτων, περιλαμβανομένης της Κεντροδεξιάς του Ρούτε – που ναι μεν πρώτευσε, αλλά με πετσοκομμένα τα φτερά της. Για δε τους σοσιαλδημοκράτες του άτεγκτου Ντάισελμπλουμ, ας μην γίνεται καν λόγος, είναι σαν να κλέβεις παγκάρι εκκλησίας. Πάντως ο εν λόγω κύριος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα «άδικο» και επιπλέον να δηλώσει με θράσος ότι «θα παραμείνει ούτως ή άλλως του Eurogroup πρόεδρος ως το 2018»! Οπότε ίσως το ζήσουμε κι αυτό: να ολοκληρωθεί το ξεμασκάρεμα του θεσμού (που αν και «άτυπος» έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω μας) αφού, κερασάκι στην τούρτα, επικεφαλής του θα παραμείνει κάποιος που κανονικά θα έπρεπε τώρα να ψάχνει για δουλειά – εάν βέβαια ίσχυαν ακόμη στην Ευρώπη οι κανόνες της αστικής δημοκρατίας… Επιπλέον, τα φερέφωνα των ελίτ πρέπει να συγκαλύψουν κι άλλα πράγματα: π.χ. ότι ο «επάρατος» Βίλντερς ήταν κυβερνητικός εταίρος του Ρούτε ως το 2012. Και, ίσως, ότι είναι μάλλον ιδιόμορφος για να θεωρείται νεοναζί, αφού υπερασπίζεται (και μάλιστα με φανατισμό) τα δικαιώματα της LGTB κοινότητας, ενώ είναι και επιδεικτικά φιλοσημίτης. Ψιλά γράμματα βέβαια όλα αυτά, ιδίως αφού χαλούν την κακοστημένη παράσταση των πανηγυρισμών της ευρωκρατίας για την «ιστορική ήττα της Ακροδεξιάς» από το «δημοκρατικό τόξο». Είναι αυτό ακριβώς το δήθεν δημοκρατικό τόξο που τόσο στην Ολλανδία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζει ήδη πολλές από τις ρατσιστικές πολιτικές που επαγγέλλεται ο Βίλντερς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ασφυξία που ένιωσαν εντός του σοσιαλδημοκρατικού PvdA, το οποίο συναίνεσε στην αντιλαϊκή και ρατσιστική ατζέντα του Ρούτε, μια σειρά στελέχη και βουλευτές του – που τελικά αποχώρησαν και κατέβηκαν αυτόνομα στις εκλογές με το νέο κόμμα DENK.
Παραμορφώσεις της πραγματικότητας
Μια ακόμη παράπλευρη επίπτωση που πρέπει να συγκαλυφθεί, μετά το ισχνό 13% της Ακροδεξιάς, είναι η ακύρωση της τάχα αφελούς απορίας διαφόρων οπαδών του κοσμοπολιτισμού (περιλαμβανομένης της «επαναστατικής» εκδοχής του) για το πώς είναι δυνατόν η παραδοσιακά ανεκτική ολλανδική κοινωνία να στρέφεται στον Βίλντερς. Μια πραγματική απορία θα ήταν γιατί αυτοί που με ευκολία σπιλώνουν ολόκληρους λαούς εκστασιάζονται, φανερά ή όχι, με το σκανδιναβικό μοντέλο; Μοντέλο μάλλον ανύπαρκτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, αν και συγκριτικά πλουσιότερες στην Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται γύρω στο 20%, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας «πρωτοπορεί» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ληστεύοντας και με το νόμο όσους πρόσφυγες καταφέρνουν να συρθούν ως εκεί. Υπάρχει βέβαια και το «επιχείρημα» ότι αν έρθει ο… Κούλης (σε κάθε χώρα υπάρχει τουλάχιστον ένας τέτοιος χρήσιμος, ιδίως για την Κεντροαριστερά, μπαμπούλας) θα τους βγάζει και τα δόντια. Μια τελευταία απορία: όλοι αυτοί οι σοβαροί αναλυτές και απολογητές του συστήματος, με τόσα μέσα στη διάθεσή τους, πώς και δεν εντόπισαν μια σειρά ποιοτικές έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν τα θέματα που θεωρούν ως σημαντικότερα οι Ολλανδοί (και όχι μόνο) ψηφοφόροι; Ίσως προκαλεί εντύπωση στον βομβαρδισμένο από τα συστημικά ΜΜΕ παρατηρητή, όμως οι Ολλανδοί για παράδειγμα δεν αξιολογούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά τη διαφύλαξη της κοινωνικής πρόνοιας – την οποία συστηματικά αποψιλώνει το «δημοκρατικό τόξο». Θέλουν αξιοπρεπή δουλειά, θέλουν πραγματικές συντάξεις, θέλουν φροντίδα για τους ανήμπορους: όλα αυτά δηλαδή που ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί κόκκινο πανί. Καλά κάνουν και συγκαλύπτουν λοιπόν κι αυτήν την πλευρά οι απολογητές του. Διότι, αν συνειδητοποιηθεί, θα ξεσκεπαστεί ο πραγματικός μπαμπούλας που διαλύει τις ζωές της μεγάλης πλειοψηφίας και μας αποπροσανατολίζει με σκιάχτρα ώστε να συνεχίσουμε να τον ανεχόμαστε ως «μικρότερο κακό».
Δεν είναι εικονική η κόντρα με τον Ερντογάν
Η πολεμικού τύπου αντιπαράθεση μεταξύ της απερχόμενης κυβέρνησης Ρούτε και του καθεστώτος Ερντογάν (που στο μεταξύ επεκτείνεται και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.) είναι θέμα τεραστίων διαστάσεων. Αυτό υποβαθμίζεται αν αντιμετωπιστεί ως μια απλή πολιτικάντικη αντιπαράθεση η οποία προσωρινά «βόλευε» και τις δύο πλευρές. Είναι κάτι που θα φανεί και στο μέλλον, καθώς θα ολοκληρώνονται οι αναμετρήσεις στις κάλπες αλλά η κόντρα «Σταυροφόρων» και «Ισλάμ» θα παραμένει ισχυρή καθώς ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αναβαθμίσει με κάθε τρόπο το διεθνή ρόλο του. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, δεν διστάζει να παρεμβαίνει επιθετικά στην εσωτερική πολιτική ζωή ευρωπαϊκών κρατών, χρησιμοποιώντας ως όπλο τις μεγάλες κοινότητες μεταναστών τουρκικής καταγωγής και απειλώντας την Ε.Ε. με αντίποινα (π.χ. νέα κύματα προσφύγων). Από την άλλη, η απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση τσαλαπατά τη «δημοκρατία» που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται, με άγρια καταστολή ενάντια σε τουρκικής καταγωγής πολίτες, όπως συνέβη αυτή τη Δευτέρα στο Ρότερνταμ (φωτό): η αστυνομία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους με έφιππες μονάδες, γκλομπ και σκυλιά – τέτοιες σκηνές είχε να βιώσει η Ολλανδία από τον προηγούμενο αιώνα. Φυσικά η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί άμεσα και εκλογικές ανάγκες, τόσο της ολλανδικής κυβέρνησης όσο και του καθεστώτος της Άγκυρας. Η σκληρή στάση του απερχόμενου κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ρούτε απέτρεψε μια εκλογική συντριβή του και ανέκοψε το ήδη ισχνό ρεύμα ενίσχυσης της Ακροδεξιάς. Ταυτόχρονα, την ένταση είχε ανάγκη και ο Ερντογάν, καθώς φαινόταν ότι, παρ’ όλη την ακραία τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει εναντίον πάσης φύσεως αντιφρονούντων, παρέμενε αμφίβολο το αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος.
Τα αποτελέσματα με μια πρώτη ματιά
► Το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική, και όλη η χώρα αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Άρα οι 150 συνολικά έδρες της Βουλής μοιράζονται δίκαια, σε πλήρη σχεδόν αντιστοιχία με το ποσοστό κάθε κόμματος. ► Τα δύο κόμματα της απερχόμενης συγκυβέρνησης είχαν 79 βουλευτές. Τώρα τους απομένουν μόνο 42, κυρίως λόγω της εξευτελιστικής πανωλεθρίας των σοσιαλδημοκρατών του PvdA (έχασαν 29 από τις 38 έδρες τους!). Σημαντική μείωση υπέστη και το κεντροδεξιό VVD. ► Υπερτιμημένη αποδείχθηκε, όπως είχαμε προβλέψει στο Δρόμο και πριν τις εκλογές, η απειλή της Ακροδεξιάς του Βίλντερς (αφού και με τις ευνοϊκότερες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών δεν ξεπερνούσε ποτέ τις 26-32 έδρες σε σύνολο 150). ► Σημαντική άνοδο σημείωσαν δύο «κεντρώα» κόμματα, οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι φιλελεύθεροι του D66. Ιδίως το CDA, στην αντιπολίτευση από το 2012, ανέκτησε μεγάλο τμήμα παλιότερων απωλειών λόγω της διαρκούς συμμετοχής του σε προγενέστερες κυβερνήσεις. ► Στο αριστερό φάσμα της ολλανδικής πολιτικής σκηνής εκτινάχθηκε, όπως αναμενόταν, η Πράσινη Αριστερά (GL), που σχεδόν τετραπλασίασε το ποσοστό και τις έδρες της. Το κάποτε πολλά υποσχόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) παρέμεινε απογοητευτικά καθηλωμένο, καταγράφοντας μάλιστα μικρή μείωση και απώλεια μίας έδρας. ► Δύο μικρότερα κόμματα που καταγράφονται στον προοδευτικό χώρο (φιλόζωοι και συνταξιούχοι), καθώς και τα δύο νέα κόμματα που σχηματίστηκαν από μετανάστες και ευρωσκεπτικιστές, σημείωσαν σημαντική επιτυχία εκμεταλλευόμενα το κλίμα απαξίωσης των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων.
http://www.e-dromos.gr/oi-ollandikes-ekloges-katarriptoun-stereotypa/

1 σχόλιο:

e-h είπε...



60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ/ΕΕ, δεν «γιορτάζουμε» την επέτειο. Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, Τρίτη 28/3 18:00 Αγ. Βενιζέλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΟΚΔΕ για τα 60 χρόνια ΕΟΚ/Ευρωπαικής Ένωσης

Στις 25 Μάρτη συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ, που μετεξέλιξή της είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαλείο των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης για την προώθηση των συμφερόντων τους παγκόσμια, για το χτύπημα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), με όλες τις συμφωνίες και οδηγίες που ακολούθησαν (Σένγκεν, Λισαβόνα, Μπολκενστάιν κ.λπ.), με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος (Ευρώ), η ΕΕ μετατράπηκε σ’ ένα πλήρως αντεργατικό, αντιλαϊκό εργαλείο, που επιβάλει στις εργατικές τάξεις και τους λαούς της Ευρώπης μόνιμη λιτότητα και φτωχοποίηση, κατεδάφιση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ρατσισμό, σύνορα–φρούρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης και δολοφονημένους μετανάστες, εθνικισμό και φασισμό, μετατροπή χωρών σε αποικίες χρέους.
Όλα αυτά έγιναν πολύ χειρότερα με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και ειδικότερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που μπήκαν άμεσα υπό το καθεστώς των Μνημονίων, επιτηρούμενων ασφυκτικά από το «διευθυντήριο» της Κομισιόν, του Γιούρογκρουπ, των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών δανειστών και συμμάχων/εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου
Την ίδια στιγμή, το αντιδραστικό «οικοδόμημα» της ΕΕ τρίζει από πολλές πλευρές. Οι δυνάμεις και τα κόμματα που το υποστηρίζουν ανοιχτά έχουν έρθει σε χάσμα από τις λαϊκές μάζες, έχουν ηττηθεί σε πάμπολλες εκλογικές αναμετρήσεις (π.χ. Brexit, ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα, ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα κ.ά.). Ενώ σε όλες τις χώρες υπάρχουν αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, που αντικειμενικά αμφισβητούν και τις πολιτικές της ΕΕ. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι η ώρα και της δικής μας αντεπίθεσης.
Στην Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία ζούμε τη βαρβαρότητα των Μνημονίων, τώρα του 3ου και των επερχόμενων νέων βάρβαρων μέτρων του «4ου Μνημονίου» (όπως κι αν το ονομάσουν), πρέπει να συνδυάσουμε την άμεση κινητοποίηση για να μην περάσουν τα μέτρα, με την εναντίωση στην ΕΕ, τις πολιτικές της, τους υποστηρικτές της.
Αυτό το αντιδραστικό, νεοφιλελεύθερο μόρφωμα της ΕΕ, δε μπορεί ούτε να αλλάξει, ούτε να μεταρρυθμιστεί, πρέπει να ανατραπεί. Υπάρχει μόνο ως στρατηγείο οργάνωσης επιθέσεων ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς. Γι’ αυτό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία φιέστα των «Μένουμε Ευρώπη», όλων των παλιών και νέων υποστηρικτών των Μνημονίων και των κομμάτων τους στα 60χρονα της ίδρυσης της ΕΟΚ. Να δώσουμε αγωνιστική, ριζοσπαστική φωνή και διέξοδο στην αντιμνημονιακή διάθεση, στη διάθεση απαλλαγής απ’ τη σημερινή άθλια κατάσταση, στην αμφισβήτηση ή και απόρριψη του Ευρώ και της ΕΕ, η οποία μεγαλώνει και στη χώρα μας. Να ενωθούμε με την αμφισβήτηση του «τέρατος» του Ευρώ και της ΕΕ που απλώνεται στους λαούς – ώστε αυτή να μην μένει έρμαιο σε αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Να παλέψουμε για την έξοδο της χώρας μας από τη βαρβαρότητα του Ευρώ και της ΕΕ – και για τη διάλυση αυτούς του αντιδραστικού μηχανισμού, για μια άλλη προοπτική, βασισμένη στους κοινούς, διεθνιστικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας στην Ευρώπη.

ΔΕΝ «ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ» ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ

Κάτω τα νέα βάρβαρα μέτρα, όλα τα παλιά και νέα Μνημόνια
Παύση πληρωμών και μονομερής διαγραφή του χρέους

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Τρίτη 28 ΜΑΡΤΗ – 6μμ Άγαλμα Βενιζέλου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά
Λαϊκή Ενότητα
ΟΚΔΕ
http://www.okde.gr/archives/5756