Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Κυριακη 28 Αυγουστου 2016


Ο Άρης του επαναστατικού αγώνα
του Τάσου Κατιντσάρου
Στη Βίνιανη, τον καιρό που ήταν να γίνουν τα ρεζιλίκια του Λιβάνου, είχε κατέβει και ο Άρης γυρίζοντας από την Ήπειρο. Παίρναν και δίναν, νύχτα και μέρα οι συσκέψεις με τον Σιάντο και τον Ιωαννίδη. Προσπαθούσε να τους πείσει να μην κάνουν το λάθος και πέσουν στην παγίδα των Άγγλων και των παλιών πολιτικών. Αυτοί εκεί, δώστου το χαβά τους, κι επιμονή στην επιμονή για τη γραμμή τους, που αποδείχτηκε κατόπιν λαθεμένη.
του Τάσου Κατιντσάρου
Είχε αγγίξει τα όρια για μια απόφαση να τους παραμερίσει. Αλλά τα πράγματα ήταν μπερδεμένα. Από τη μια, οι Άγγλοι και ο Ζέρβας. Από την άλλη, ο κομματικός μηχανισμός και η πίστη των στελεχών στην ηγεσία. Μια αντιηγετική ενέργεια μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κακό. Προτίμησε ν’ αποδεχτεί την εξαποστολή του στην Πελοπόννησο, όπου τα πράματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά με τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες. Κι εκεί ο Άρης δεν πήγε άσχημα. Και ίσως η μετάβασή του στον Μοριά να αποδεικνυόταν σωτήρια για το εθνοαπελευθερωτικό κίνημα, αν δεν επακολουθούσαν οι κατοπινές στραβοτιμονιές της δίδυμης ηγεσίας, οι παλιμβουλίες και οι απαγορεύσεις της.
Ο παλαίμαχος αγωνιστής Πολύδωρος Δανιηλίδης, που ήταν ο πρώτος “πολιτικός επίτροπος” του ΕΛΑΣ και υποβαθμίστηκε κατόπιν σε λοχαγό –όπως έλεγε σε μια κουβέντα μας για τις αντιρρήσεις που είχε– βρίσκει λάθος του Άρη το γεγονός ότι “δεν έδεσε” την “αμαρτωλή ηγεσία” , όταν γύρισε μετά τη Βάρκιζα στα Τρίκαλα. Μπορεί να έχει και δίκιο. Τα πράγματα όμως δεν ήταν και τόσο απλά. Μια τέτοια ενέργεια μπορούσε να οδηγήσει και σε ενδοελασίτικη σύγκρουση, που θα την εκμεταλλεύονταν οι Άγγλοι και οι άνθρωποί τους με οδυνηρότερα ακόμη αποτελέσματα για το όλο απελευθερωτικό κίνημα. Η σύσκεψη των Καπεταναίων στη Λαμία τον είχε διδάξει αρκετά στο σημείο αυτό – ας όψονται όσοι ανέτρεψαν τις πρώτες αποφάσεις της. Πολέμαρχος όχι μόνο του ντουφεκιού αλλά και των ιδεών ήταν ο Άρης. Πραξικοπηματίας όμως κατά τα ξένα και επιχώρια πρότυπα, δεν μπορούσε να είναι, δεν ήθελε να είναι και δεν ήταν ο Άρης. Ήταν συνειδητός επαναστάτης, που όλα τα σκεπτόταν κι όλα τα υπολόγιζε. Γι’ αυτό και προτίμησε να συνυπογράψει την αποστράτευση του ΕΛΑΣ, να φύγει από τον κλοιό της ηγεσίας και να αναπετάσει τη σημαία ενός Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας». Αποσπάσματα από το βιβλίο Ο αδερφός μου ο Άρης που περιέχεται στην Πεζογραφική Τριλογία του Μπάμπη Κλάρα, αδερφού και συντρόφου του Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη), η οποία εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΚΨΜ με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του Άρη.
Ο Άρης Βελουχιώτης είναι και σήμερα πρότυπο του σύγχρονου επαναθεμελιωμένου κομμουνιστικού κινήματος
Τραγική «σύμπτωση»! Στις 16 Ιουνίου 1945, την ίδια μέρα που το κρατικό ραδιόφωνο αναγγέλλει σε όλους τους Έλληνες το θάνατο του «αρχισυμμορίτη καπετάνιου του προδοτικού ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη», ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει την απόφαση της διαγραφής του από το ΚΚΕ: «Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ, γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Σήμερα όμως, σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του, που μονάχα τον εχθρό ωφελεί».
Από τις 12 του Φλεβάρη του 1945 έχει υπογραφεί η επονείδιστη Συμφωνία της Βάρκιζας και έχουν παραδοθεί τα τιμημένα όπλα του ΕΛΑΣ, ενώ ο Άρης, έχοντας μαζί του μερικές δεκάδες λαϊκούς αγωνιστές, αρνείται να πειθαρχήσει, καταγγέλλει τη συμφωνία ως ξεπουληματική και διακηρύσσει την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο αγώνας. Έχει ετοιμάσει μάλιστα και την ιδρυτική διακήρυξη νέας οργάνωσης, του ΜΕΑ (Μέτωπο Εθνικής Ανεξαρτησίας), και νέου στρατού, του ΕΛΑΣ-Ν (ΕΛΑΣ-Νέος). Η ΚΕ του ΚΚΕ τον έχει διαγράψει από τον Απρίλη του 1945, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις του και τις καταγγελίες που της προσάπτει, αλλά έκρινε σκόπιμο να κρατήσει μυστική την απόφαση για δύο μήνες περίπου για ευνόητους λόγους… Από τη μια μεριά, φοβούνται τη σχέση του Άρη με τους αγωνιστές και το λαό και, απ’ την άλλη, αισθάνονται πλήρη ασφάλεια μόνον όταν επιστρέφει ο Νίκος Ζαχαριάδης, στα τέλη του Μάη του 1945, από το Νταχάου της Γερμανίας, και αναλαμβάνει αυτός με το κύρος του την εσωκομματική εκκαθάριση. Και απ’ το «ούτε νερό, ούτε ψωμί στον Άρη», εντολή που δόθηκε σε όλες τις κομματικές οργανώσεις και τα οργανωμένα μέλη του κόμματος, φτάσαμε στον «δειλό, φοβισμένο, προδότη Άρη»!
Ο Άρης λοιπόν ουσιαστικά δολοφονείται δύο φορές: μία από τους κυνηγούς κεφαλών του ελληνικού δωσιλογισμού και πραιτοριανούς των εγγλέζων ιμπεριαλιστών και μία από την ηγεσία του κόμματος στο οποίο αφιέρωσε όλη τη ζωή και τη δράση του! Στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται όλο το μεγαλείο και το δράμα του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος, του μεγαλύτερου κινήματος αντίστασης στην Ευρώπη τα χρόνια της Κατοχής. Σήμερα, 70 χρόνια απ’ το θάνατό του, υπογραμμίζουμε πως ο ελληνικός λαός έχει τελεσίδικα αποφασίσει ποιος είναι ο Άρης Βελουχιώτης και τον έχει κατατάξει στις πιο τιμητικές θέσεις που βρέθηκε ποτέ λαϊκός ηγέτης. Ο Άρης Βελουχιώτης έχει μπει στη λαϊκή συνείδηση ως ο αυθεντικότερος εκφραστής του επαναστατικού αγώνα στη χώρα μας οριστικά και αμετάκλητα.
Γέννημα της εποχής της Οκτωβριανής Επανάστασης, κομμουνιστής από μικρή ηλικία, πήρε το παρατσούκλι Μιζέριας απ’ την εμμονή του να αναφέρεται στη μίζερη ζωή που κάνει ο έλληνας προλετάριος και ο φτωχός αγρότης. Πέρασε όλη τη διαδρομή της κλασικής κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης της Γ΄ Διεθνούς της ηρωικής εποχής. Όπου ανακατεύτηκε βγήκε παλικάρι, είτε στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι είτε στις φυλακές και στις εξορίες. Απ’ τους καλύτερους αγκιτάτορες του κόμματος (έχουν μείνει παροιμιώδεις οι αυτοσχέδιες ομιλίες του στις πλατείες της Αθήνας, τα χρόνια της Τρίτης Περιόδου και της «ηρωικής εφόδου στον καπιταλισμό»). Αυτή την περίφημη αγκιτάτσια θα χρησιμοποιήσει, μόνος και πρώτος απ’ όλους, μετά την κατάληψη της χώρας απ’ τις δυνάμεις του Άξονα, για να σημάνει το προσκλητήριο του αγώνα στις νέες συνθήκες. Από τις συναναστροφές του με κομμουνιστές διανοούμενους του Μεσοπολέμου και την ατίθαση προσωπικότητά του αποκτά και βαθιά κριτικό πνεύμα, θέλει ν’ αγωνιστεί για ν’ ανακαλύψει κι αυτός τον νέο κόσμο μέσα από τη δική του πείρα, κριτικάρει και διαφωνεί με τα «ετοιμοπαράδοτα» προϊόντα…
Όσο για το «κουσούρι» της «δήλωσης μετανοίας», δεν γνωρίζουμε ούτε και πρόκειται να μάθουμε ποτέ τι οδήγησε τον Άρη σ’ αυτή την ενέργεια. Από οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν υπαγορεύτηκε η «δήλωση», εμείς ένα έχουμε να πούμε: όχι μόνο «ξαναγόρασε» με το αίμα του αυτή την πράξη, αλλά κατάφερε ακόμα και την άρνηση να την κάνει θέση! Ο Θανάσης Κλάρας έγινε Άρης Βελουχιώτης μετά τη δήλωση! Βρήκε το ρόλο που του ταίριαζε γάντι, έγινε ο πρωτομάστορας, ο πρωτοκαπετάνιος, ο αδιαφιλονίκητος λαϊκός ηγέτης, ο άνθρωπος που αγαπήθηκε περισσότερο απ’ όλους από τη φτωχολογιά της Ελλάδας και μισήθηκε μέχρι θανάτου απ’ την πλουτοκρατία, τους προδότες και τους ξένους ιμπεριαλιστές. Η λαϊκή συνείδηση έχει «παραγράψει» την οποιαδήποτε «αμαρτία» του Άρη, είτε τη δήλωση είτε την «υπερβολική σκληράδα» απέναντι σε εχθρούς και φίλους την εποχή του αντάρτικου, γιατί η ίδια η ιστορία απέδειξε με γεγονότα ότι ο Άρης ήταν όχι μόνο στρατιωτική ιδιοφυΐα στον παρτιζάνικο πόλεμο, αλλά είχε τη διορατικότητα και την τόλμη να χαράξει κατά βάθος μια σωστή πολιτική γραμμή, απέναντι στην αδιέξοδη και τελικά ξεπουληματική πολιτική των «ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων» που ακολούθησε το ΚΚΕ. Όσο κι αν οι καιροί δεν επέτρεπαν να αναγνωστεί η προγραμματική στροφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 με τα «λαϊκά μέτωπα» και τα σύμφωνα τύπου Σοφούλη-Σκλάβαινα, ο Άρης θέτει, έστω πρωτόλεια, το πραγματικό πρόβλημα: το πρόβλημα «ποιος ποιον», το πρόβλημα της εξουσίας. Ο Άρης όχι μόνο δημιουργεί από το μηδέν τον αντάρτικο στρατό, αλλά διδάσκεται από τη λαϊκή πείρα, εμπνέεται από τους θεσμούς που δημιουργούνται σε απομονωμένα ορεινά χωριά και τοποθετεί στα πρώτα καθήκοντα του ΕΛΑΣ την πάλη για να γεννηθούν και να ριζώσουν η λαϊκή αυτοδιοίκηση και η λαϊκή δικαιοσύνη στην Ελεύθερη Ελλάδα των βουνών.
Η φιλοσοφική λυδία λίθος του Άρη είναι πεντακάθαρη: «Ό,τι συμφέρει το λαό πρέπει να συμφέρει και το κόμμα. Με αυτή τη βάση δεν θα βγούμε ποτέ μπερδεμένοι». (Πόση διαφορά, αλήθεια, απ’ τη φιλοσοφία που αποπνέει η απόφαση της διαγραφής του, και η μισή “αποκατάστασή” του που έγινε πριν από λίγα χρόνια: για το ΚΚΕ πάνω απ’ όλα στέκεται το κομματικό αλάθητο και τα λαϊκά συμφέροντα πρέπει να υποταχθούν στην ακόμη και λαθεμένη κομματική γραμμή). Ο Άρης βλέπει την κοινωνική επανάσταση που συντελείται στην Ελλάδα, συνδυάζει με υποδειγματικό τρόπο το ταξικό με το εθνικοαπελευθερωτικό ζήτημα, διαβάζει σωστά το συσχετισμό δυνάμεων και παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες για να προωθήσει τις λαϊκές θέσεις. Το ΚΚΕ παλινδρομεί, παρακαλάει τα αστικά ραμολιμέντα να συμμαχήσουν μαζί του, έχει τουλάχιστον αυταπάτες για το ρόλο των Εγγλέζων στη μετακατοχική Ελλάδα.
Ακόμα και στα Δεκεμβριανά, μετά τις συνεχείς παλινωδίες και ενώ έχουν προηγηθεί οι καταστροφικές συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας (με τις οποίες αποδεχόταν τη διάλυση του ΕΛΑΣ και παρέδιδε την εξουσία στους «πατέρες του έθνους»), επιλέγει τη σύγκρουση με στόχο τη… συμφιλίωση, διώχνει τον κύριο όγκο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο για να μη λάβει μέρος στη Μάχη της Αθήνας! Άλλωστε, και το ίδιο το ΚΚΕ αναγκάστηκε απ’ τα πράγματα να ακολουθήσει τη γραμμή του Άρη, με καθυστέρηση βεβαίως δύο χρόνων (!) και να οικοδομήσει τον ΔΣΕ στον εμφύλιο 1946-1949, ασχέτως βεβαίως αν και στον κολοφώνα της αντιπαράθεσης, στο Γράμμο και στο Βίτσι, η γραμμή του κόμματος μιλούσε πάλι για «ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις» και «εθνική συμφιλίωση».
Ήταν επόμενο λοιπόν, μετά και τη Βάρκιζα, ο Άρης να κατασταλάξει ως προς αυτά που συνέβησαν. Τα παρακάτω είναι τα λόγια του, όπως τα καταγράφει στη μαρτυρία του ο συναγωνιστής του Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής) μετά τη Βάρκιζα: «Άκου, Περικλή, η συμφωνία της Βάρκιζας είναι προδοσία. Ένα κι ένα κάνουν δύο, η ηγεσία του Κινήματος δεν έκανε λάθη, δεν έκανε σφάλματα, διέπραξε εγκλήματα και γι’ αυτά πρέπει να δώσει λόγο, το Πολιτικό Γραφείο με επικεφαλής τον Σιάντο πρέπει να περάσει στρατοδικείο επί εσχάτη προδοσία. Εγώ δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσω την ηγεσία στην Αθήνα, να γίνω, όπως με θέλουν, πρόεδρος των εφεδροελασιτών, για να πρωτοκολλάω τις σφαγές και τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τους εξευτελισμούς των αγωνιστών. Θ’ ακολουθήσω το δρόμο που χάραξα απ’ την αρχή κι όσοι πιστοί προσέλθετε».
Κατά τη γνώμη μας, ο Άρης Βελουχιώτης είναι όχι μόνο το πρότυπο του κομμουνιστή της τριτοδιεθνιστικής ηρωικής εποχής, της εποχής που ξεκίνησε απ’ τον Οκτώβρη και έφτασε στην Κούβα και στο Βιετνάμ, αλλά και του σημερινού και του μελλοντικού, επαναθεμελιωμένου κομμουνιστικού κινήματος. Η δράση του, η επαναστατική στάση του σε όλες τις δυσκολίες, η προλεταριακή αδιαλλαξία του, η ταύτισή του με τις θυσίες και τα βάσανα του λαού μας, η θέλησή του να μην πειθαρχήσει σε μια συμφωνία που πρόδιδε τα λαϊκά συμφέροντα, ο ηρωικός θάνατός του, αναδεικνύουν τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ σε φωτεινό παράδειγμα άξιου λαϊκού ηγέτη που ζει και θα ζει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά του λαού μας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως η δίωξη γυναικών που φορούν μπουρκίνι αποτελεί "σοβαρή και έκδηλα παράνομη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών, που είναι η ελευθερία της μετακίνησης, η ελευθερία της συνείδησης και η προσωπική ελευθερία". Αναφέρεται σαφώς στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης. Ναι! Αυτής της Επανάστασης με σύμβολο τη γυμνόστηθη γυναίκα, που και μ' αυτήν έχουν προβλήματα διαχρονικά τα φασιστοειδή
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
To μπουργκινι επιβληθηκε από τις χολερικες χιτλερικες νεοταξιτικες βιομηχανιες μοδας (γιατι ο σιχαμενος χιτλερ μιλουσε για νεα ταξη). Οι μουσουλμανες δεν εκαναν ποτε μπανιο στη θαλασσα παραδοσιακα, γιατι απλουστατα ζουσαν στην ερημο, και δεν ασχολουνταν με τη θαλασσα. Ουτε και οι αντρες μουσουλμανοι εκανα μπανιο στη θαλασσα. Καποιοι σειχιδες που πηγαινουν στη θαλασσα, ντυνονται με δυτικα μαγιο. Και τωρα που γινεται ολη η συζητηση για το μπουργκινι, αφορα τις γυναικες των σειχιδων. Γιατι το μπουργκινι είναι πανακριβο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το σημαντικό είναι να αποφασίζουν οι ίδιες οι γυναίκες τι θα φορέσουν κια τι όχι. Αλλά το θέμα είναι αποφασίζουν αυτές, η μήπως αντί για αυτές αποφασίζει η κοινωνία που ζούν, είτε μέσω θρησκείας, είτε μέσω των κάθε λογής ερεθισμάτων και επιβαλλόμενων προτύπων;
Κάθε άνθρωπος ντύνεται στο πλαίσιο που επιβάλλουν πρότυπα, ιδεολογίες, τρόποι ζωής. Δεν θα μπορούσα να κυκλοφορώ με μαγιό στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θα ένιωθα άσχημα κι εγώ με όλα τα βλέμματα πάνω μου, ακόμη κι αν δεν υπήρχε κίνδυνος να συλληφθώ. Ούτε θα έβγαινα με φουστανέλα. Υπάρχουν και καταπιέσεις απ' έξω, σε κοινωνίες συντηρητικές, αλλά είναι λάθος να νομίζουμε πως πράγματι έχουμε πλήρη ελευθερία να ντυθούμε όπως θέλουμε. Και όχι μόνο λόγω εξωτερικών καταναγκασμών.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ως συνειδητός γυμνιστής, είδα ένα παράξενο όνειρο. Ο γυμνισμός στις παραλίες είχε κυριαρχήσει πλήρως και μάλιστα σε μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απαγορευόταν αυστηρά η εμφάνιση με μαγιό. Καθώς η άρνηση να εμφανιστεί κάποιος-α με το σώμα ολόγυμνο θεωρούνταν απόρροια μακραίωνων καταπιεστικών συνηθειών, γυμνοί αστυνομικοί υποχρέωναν όποιον-α φορούσε μαγιό να απελευθερωθεί απ' αυτό. Ελεύθεροι εμείς στις παραλίες και οι συντηρητικοί και οι άλλες με τα μπουργκινι στις μπανιέρες και τις ντουζιέρες τους!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"... Ο δούλος που έχει συνείδηση της θέσης του σαν δούλου και παλεύει ενάντια σε αυτή, είναι επαναστάτης. Ο δούλος που έχει συνείδηση της δουλείας του και που φυτοζωεί, που ζει μια ζωή δούλου χωρίς συνείδηση και μιλιά είναι απλός δούλος. Και ο δούλος που τρέχουν τα σάλια του όταν με αυτοικανοποίηση περιγράφει την ομορφιά της ζωής του σαν δούλου και που πέφτει σε έκσταση και θαυμασμό για τον ενάρετο και καλό του κύριο, είναι λακές, ξεδιάντροπος κόλακας......." Β.Ι. Λένιν
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verdi: Nabucco, Va Pensiero Ώ Πατρίδα γλυκειά μα χαμένη!
Ας ηχήσει ο θρήνος σου ως πέρα, για μια πατρίδα που ζει στη σκλαβιά, και μακάρι ο Κύριος δύναμη να δώσει, να κρατηθούμε ορθοί στα δεινά!
Πέτα σκέψη με φτερά χρυσωμένα, στης γλυκιάς μου πατρίδας τα μέρη, κει που μύρα σκορπάει τ' αγέρι, και η αύρα φυσά δροσερή, Του Ιορδάνη τις όχθες χαιρέτα, της Σιών τα ερείπια τα θλιβερά. Ώ Πατρίδα γλυκειά μα χαμένη! θύμησες ακριβές και πικρές! Άρπα ολόχρυση των προφητών μας, γιατί μένεις βουβή ξεχασμένη; Παρηγόρα τη δόλια ψυχή μας, διηγήσου δόξες παλιές! Ας ηχήσει ο θρήνος σου ως πέρα, για μια πατρίδα που ζει στη σκλαβιά, και μακάρι ο Κύριος δύναμη να δώσει, να κρατηθούμε ορθοί στα δεινά!
Η όπερα Nabucco του Verdi που πρωτοπαρουσιαστικε το 1842 στη Σκαλα του Μιλανου με τον τίτλο «Ναβουχοδονόσορας», αναφέρεται στην ιστορία της σκλαβιάς των Εβραίων στη Βαβυλώνα και η περίφημη άρια «Va' pensiero» τραγουδιέται από τους καταπιεσμένους σκλάβους. Όμως το 1842 στην Ιταλία το κοινό του Ναμπούκο διέκρινε μέσα από την προσευχή των αιχμαλωτισμένων Εβραίων, τις δικές του ελπίδες για απαλλαγή από τον ζυγό των Αυστριακών και για ενοποίηση της χώρας. Το χορωδιακό «Va' pensiero», σύμβολο της αναζήτησης της ελευθερίας του λαού, έγινε σχεδόν ο Εθνικός Ύμνος των Ιταλών από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1842 αυτή η όπερα του Βέρντι μέχρι τις μέρες μας.
https://www.youtube.com/watch?v=e1JkhNOcXGo&feature=share
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σκοπός της διάσκεψης είναι ¨”να συν-ευρεθούν “ανεξάρτητοι” δημοσιογράφοι του νησιού με ψηφιακούς καινοτόμους που επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος της Κούβας μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών”, Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών διατέθηκαν 284 εκατ. $ για την προώθηση προγραμμάτων αλλαγής του καθεστώτος στην Κούβα.
27 Αυγούστου 2016
Η Josefina Vidal καταγγέλει βορειοαμερικάνικη υποστήριξη στα ανατρεπτικά σχέδια
H γενική διευθύντρια ΗΠΑ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας Josefina Vidal κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ για χρήση του ιντερνέτ ως μέσο προώθησης της εσωτερικής υπονόμευσης στο νησί. Μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter η διπλωμάτης επισημαίνει ότι δεν τους αρκεί η παράνομη χρήση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης ενάντια στην Κούβα, αλλά επιμένουν και στη χρήση του διαδικτύου ως όπλο ανατροπής. Η Vidal δημοσίευσε ένα κείμενο στον ιστότοπο Cubadebate με τίτλο “Με χρήμα του φορολογούμενου των ΗΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η συνάντηση για την ανατρεπτική χρήση του ιντερνέτ στην Κούβα”. Στην δημοσίευση αναφέρεται ότι στην πόλη του Μαϊάμι θα φιλοξενηθεί η συνάντηση στα πλαίσια των ανατρεπτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, που επιμένουν στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Επισημαίνεται επίσης ότι η συνάντηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Γραφείου Ραδιοφωνικών Εκπομπών στην Κούβα, αυτού που διαχειρίζεται το Radio & ΤV Mιami. Σκοπός της διάσκεψης είναι ¨”να συν-ευρεθούν “ανεξάρτητοι” δημοσιογράφοι του νησιού με ψηφιακούς καινοτόμους που επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος της Κούβας μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών”, αναφέρει το Cubadebate. Τέλος, ο ιστότοπος σημειώνει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών διατέθηκαν στη χώρα αυτή, 284 εκατομμύρια δολάρια για να προώθηση προγραμμάτων αλλαγής του καθεστώτος στην Κούβα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016
Διεθνής συνάντηση αριστερών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής
Είκοσι αριστερά κόμματα από την Λατινική Αμερική, συναντιούνται στο Περού και συζητούν τις εμπειρίες τους στο Κράτος και έξω από αυτό, την νεοφιλελεύθερη επίθεση κατά των προοδευτικών κυβερνήσεων και την διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος.
Η έναρξη της Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Επαναστατικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Derrama με την παρουσία εκπροσώπων είκοσι πολιτικών οργανώσεων της περιοχής. Η Συνάντηση που συνδιοργανώνεται από το Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Περού – Κόκκινη Πατρίδα, που βρίσκονται σε διαδικασία ενοποίησης, θα αξιολογήσει τις εμπειρίες των αριστερών και προοδευτικών κυβερνήσεων και τους αγώνες των Κομμάτων που δεν βρίσκονται στην διακυβέρνηση του Κράτους. Ανακοινώνοντας την σημαντική αυτή συνάντηση, οι Περουάνοι κομμουνιστές ηγέτες, Roberto de la Cruz και Alberto Moreno, συμφώνησαν και τόνισαν την σημασία της συνάντησης όλων των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην περιοχή, μπροστά στην αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που κυριαρχεί. Ο Moreno υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της μάχης των ιδεών και του φόρου τιμής που αποδίδει η συνάντηση στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και στα 90α γενέθλιά του.
Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κουμμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC), José Ramón Balaguer και ο πρώην Υπουργός Οικονομίας της Βενεζουέλας, Rodrigo Cabezas, από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV), καθώς και εκπρόσωποι του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) της Βολιβίας και του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) από την Βραζιλία.
ΚΚΜεξικου, ΚΚΒενεζουελας, Λαικη Εμπροσθοφυλακη Κοστα Ρικας, ΚΚΚολομβιας, Partido Comunista do Brasil, Εργατικο Κομμα Μεξικου, Frente Amplio de Uruguay (ευρύ μέτωπο της ουρουγουάης), Frente Sandinista (Νικαραγουα), FMLN (Ελ Σαλβαδορ), ΚΚΠαραγουαης,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βραζιλία: Δεν διέπραξε τίποτε παράνομο η Ρούσεφ αναφέρει πρώην υπουργός της κυβέρνησής της
Ένας πρώην υπουργός της Ντίλμας Ρούσεφ τόνισε το Σάββατο ότι η πρόεδρος τηςΒραζιλίας δεν διέπραξε τίποτε παράνομο και άρα δεν μπορεί να καθαιρεθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη της στη Γερουσία. «Δεν υπάρχει τίποτε παράνομο» στις δημοσιονομικές πρακτικές για τις οποίες διώκεται η Ρούσεφ, επέμεινε ο Νέλσον Μπαρμπόσα, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία. «Δεν μπορείτε να ενεργήσετε αναδρομικά κάνοντας νέα ερμηνεία του νόμου», πρόσθεσε.
Η 68χρονη πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας, κατηγορείται από τους δεξιους ότι παραποίησε στοιχεία του προϋπολογισμού για να αποκρύψει το μέγεθος του ελλείμματος, καθώς και ότι υπέγραψε διατάγματα για να γίνουν έκτακτες κρατικές δαπάνες χωρίς τη συναίνεση του Κογκρέσου.
Η Ρούσεφ παύθηκε από τους δεξιους βουλευτες και γερουσιαστες προσωρινά την 12η Μαΐου και η διαδικασία της δίκης της άρχισε την Πέμπτη. Η απόφαση, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, θεωρείται ήδη ειλημμένη, καθώς η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής της. Απαιτείται για αυτή πλειοψηφία δύο τρίτων (δηλαδή 54 ψήφοι επί του συνόλου των 81). Χθες κατέθεσαν στη Γερουσία οι τρεις τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης, έπειτα από τους πρώτους τρεις, την Παρασκευή. Πρόκειται για πρώην υπουργούς και ειδικούς στα πεδία της οικονομίας και του δικαίου. Οι συνεδριάσεις γίνονται σε θυελλώδη ατμόσφαιρα: την Παρασκευή πολλοί γερουσιαστές αντάλλαξαν ύβρεις και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια.
Αύριο η Ρούσεφ, η οποία επιμένει ότι είναι αθώα και θύμα ενός θεσμικού «πραξικοπήματος» θα παρουσιαστεί προσωπικά για να υπερασπιστεί τις ενέργειές της ενώπιον της Γερουσίας, συνοδευόμενη από τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, πολιτικό της μέντορα και προκάτοχό της στην προεδρία (2003-2010). Εάν η Ρούσεφ καθαιρεθεί, ο πρώην αντιπρόεδρός της που μετατράπηκε στον σκληρότερο πολιτικό της αντίπαλο, ο νεοφιλελε Μισέλ Τέμερ (PMDB, κεντροδεξιά) θα συνεχίσει να ασκεί την προεδρία για το υπόλοιπο της θητείας της, ως τις προσεχείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2018. Είναι ήδη προσωρινός πρόεδρος. Η απομάκρυνση της Ρούσεφ από την προεδρία θα σημάνει το τέλος των 13 ετών διακυβέρνησης του κεντροαριστερού Κόμματος Εργατών (PT) στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν Δείτε ΑΥΤΟ το «Αγριόχορτο» στην Αυλή σας, ΜΗΝ το Βγάλετε! ΔΕΙΤΕ γιατί!…
Μπορεί να περνάτε πάνω από αυτό το φυτό κάθε μέρα και να μην το συνειδητοποιείται. Ακριβώς κάτω από τα πόδια σας μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται ένα ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, που καταπολεμά τον καρκίνο, και είναι μια νόστιμη προσθήκη στη σαλάτα σας. Αυτό το φυτό είναι η γλιστρίδα, και ποτέ δεν θα το αγνοήσετε, ως ζιζάνιο ξανά.
Αρχικά κατάγεται από την Ινδία και τη Βόρεια Αφρική, το αντράκλα, τρέβλα, αντραχλίδα, σκλιμίτσα ή χοιροβότανο τώρα μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι στη Βόρεια Αμερική το θεωρούν ακόμα ζιζάνιο, αλλά πολλοί πολιτισμοί το φυτεύουν για μαγειρικές χρήσεις. Είναι γνωστό για την ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση του. Η γλιστρίδα είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην οφθαλμική υγεία, και είναι επίσης ένα ισχυρός σύμμαχος στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου. Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη γη, ξεπερνώντας ακόμη και ορισμένα είδη ιχθυελαίων. Τα οφέλη δεν σταματούν εκεί! Αυτό το μαγικό μικρό φυτό περιέχει επίσης δύο διαφορετικές χημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες: την betaxanthin και την reddish beta-cyanis. Επιπλέον, η γλυστρίδα είναι γεμάτη από βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καροτενοειδή, και μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 25 Κούρδους «τρομοκράτες» στη Συρία
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016, 14:39
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε 25 Κούρδους «τρομοκράτες» με τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στη βόρεια Συρία, όπου έχει ξεκινήσει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την εκδίωξη κούρδων ανταρτών. Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο στρατός ανέφερε πως 25 «τρομοκρατικά μέλη» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη Συρία σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Τζαραμπλούς. Εξάλλου, όπως αναφέρουν τουρκικά μμε, οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον επτά αντάρτες του PKK σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Δύο τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης στις συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν αντάρτες του PKK άνοιξαν πυρ εναντίον τούρκων στρατιωτών, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πραξικόπημα στη Βραζιλία καταγγέλλουν Τσόμσκι, Στόουν, Κλάιν και άλλες προσωπικότητες
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016, 11:27
Η Βραζιλία βγήκε πρόσφατα από μια δικτατορία περίπου 30 χρόνων και οι εξελίξεις αυτές μπορεί να πάνε πίσω δεκαετίες ολόκληρες την πρόοδο της χώρας προς την κοινωνική και οικονομική ένταξη, τονίζουν Ναόμι Κλάιν, Όλιβερ Στόουν, Νόαμ Τσόμσκι, Σούζαν Σάραντον, Αρουντάτι Ρόι και 17 ακόμη ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοούμενοι και δημόσια πρόσωπα. Σε επιστολή που έστειλαν την Τετάρτη στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, οι διανοητές αυτοί καταδικάζουν τη μομφή κατά της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ και ζητούν η Γερουσία της Βραζιλίας να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου 2014 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες».
Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Όχι Πραξικόπημα στη Βραζιλία, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, οι διανοούμενοι υποστηρίζουν ότι η «Βραζιλία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική. Αν αυτή η συνεχής επίθεση στους δημοκρατικούς της θεσμούς πετύχει, τα αρνητικά κύματα από το σοκ θα προκαλέσουν δονήσεις σε όλη την περιοχή». Η δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία απομακρύνθηκε προσωρινά από την εξουσία τον Μάιο και παραπέμφθηκε σε δίκη, άρχισε την Πέμπτη και διακόπηκε για λίγο την Παρασκευή. «Γενικά, αναμένεται ότι μέσα σε λίγες ημέρες οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για την οριστική καθαίρεση (της Ρούσεφ) από την προεδρία. Η διαδικασία μομφής, που χαρακτηρίζεται πραξικόπημα από πολλούς Βραζιλιάνους, έχει προκαλέσει οργή και συχνές διαμαρτυρίες στη Βραζιλία», σημειώνει η Μαρία Λουίζα Μεντόνσα, διευθύντρια του βραζιλιάνικου Δικτύου για την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας καλλιτέχνες και με όλους αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη σε όλη τη Βραζιλία», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η Βραζιλία βγήκε πρόσφατα από μια δικτατορία περίπου 30 χρόνων και οι εξελίξεις αυτές μπορεί να πάνε πίσω δεκαετίες ολόκληρες την πρόοδο της χώρας προς την κοινωνική και οικονομική ένταξη». Τυχόν απομάκρυνση της Ρουσέφ θα τερματίσει 13 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα των Εργατών, με συνέπεια ότι ο «μη εκλεγμένος, κεντροδεξιός Τέμερ» να είναι πρόεδρος της Βραζιλίας μέχρι το 2018, το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ.
Πραξικόπημα στη Βραζιλία
«Ανησυχούμε για την πολιτικά υποκινούμενη μομφή κατά της προέδρου, που έχει εγκαταστήσει μια μη εκλεγμένη μεταβατική κυβέρνηση», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Η νομική βάση για τη μομφή που είναι σε εξέλιξη αμφισβητείται ευρέως και υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι οι βασικοί υποστηρικτές της εκστρατείας της μομφής επιδιώκουν την απομάκρυνση της προέδρου ώστε να σταματήσουν οι έρευνες για διαφθορά στην οποία οι ίδιοι εμπλέκονται». Μεγάλες οργανώσεις καταδίκασαν επίσης τη μομφή κατά της Ρουσέφ. Την Τρίτη, 43 περιβαλλοντικές και θρησκευτικές οργανώσεις καθώς και εργατικά σωματεία στις ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μιλούν για «νομοθετικό πραξικόπημα». «Συντασσόμαστε με κοινωνικά κινήματα και εκατομμύρια ανθρώπους στη Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο απευθύνοντας έκκληση για επιστροφή στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου στη Βραζιλία, την επιστροφή της νόμιμα εκλεγμένης προέδρου Ρουσέφ στο αξίωμά της, την επαναφορά των καθοριστικών κοινωνικών προγραμμάτων και την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζουν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκικά μαχητικά έπληξαν και αμάχους στη Συρία
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016, 16:35
Τουρκικά μαχητικά έπληξαν κατοικίες αμάχων και θέσεις ομάδας που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε χωριό νότια της Τζαραμπλούς. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς, μέλος των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους SDF, ανέφερε πως η επίθεση στο χωριό αλ-Αμάρνα προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων και τη χαρακτήρισε «μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί το μέλλον της περιοχής». Δεν υπάρχει σχόλιο εκ μέρους Τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εμεις τους δωσαμε τα κλειδια κυριε Δραγασακη για να αφελληνισουν τις τραπεζες μας!
Με το νομο 4346/2015, δια χειρος του Ευκλειδη Τσακαλωτου που στη συνταξη του συνεβαλε καθοριστικα ο ανθρωπος του Σημιτη Γιαννης Στουρναρας, αποκλειει τους Ελληνες ακομα και από μελη Διοικητικων Συμβουλιων των τραπεζων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
209 δις ευρω η ζημια της χωρας από τον Γεωργιου. Να γιατι η Κομισιον τρεχει να γλυτωσει από τη φυλακη το δικο της παιδι και εφθασε να απειλει την Ελληνικη Δικαιοσυνη
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν μεχρι το τελος του χρονου δεν υπαρξει ρυθμιση των οφειλων, 100.000 νεα λουκετα και 300.000 στο δρομο! Υπαρχει λυση να αποφευθει ο εφιαλτης με κεφαλαιοποιηση των ληξιπροθεσμων εντοκως και πληρωμη των τρεχουσων εισφορων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
147.000 κατασχεσεις για οφειλη κατω των 3.000 ευρω!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σπιτακι στο Μεριλαντ των ΗΠΑ αξιας 750.000 δολαριων εχει ο Γεωργιου!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μπορει να μας λενε ότι η Κυπρος τα καταφερε να βγει από το μνημονιο και να βγει στις αγορες, αλλα η Τραπεζα Κυπρου εχει άλλη αποψη. Μεταφερει την εδρα της στο Δουβλινο η Τραπεζα Κυπρου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και οι οπαδοί της St Etienne υψώνουν παλαιστινιακές σημαίες! Μετά τους οπαδούς της σκωτσέζικης Σέλτικ, οι οπαδοί της γαλλικής St Etienne ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες στον αγώνα της ομάδας τους με την ισραηλινή Beitar Jerusalem, στο Europe League. Η γαλλική ομάδα μπορεί τώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο από την UEFA (όπως και η Σέλτικ). H Σέλτικ θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει το μερικό κλείσιμο του εδάφους κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Η ομάδα οπαδών της Beitar Ιερουσαλήμ "La Familia", είναι γνωστή για τις ακροδεξιές και τις αντι-αραβικές της απόψεις.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Δαβανέλος
Παιδιά της Κουμουνδούρου έχετε θέμα, γιατί με κάτι τέτοια γελάνε και οι σκάροι!!!.. Ρε σεις, 32 νοματαίοι στα Καλάβρυτα με υπουργάρες ομιλητές και "συμπονετικές" βουλευτίνες από κάτω και στην Τριπολιτσά λαϊκό προσκύνημα (με 1.000 άτομα παρακαλώ!) στον Αρτέμη Σώρρα?...
Και βέβαια, για να το σοβαρεύουμε κάπως, έχουμε εμείς τεράστιο θέμα με εσάς, γιατί με την πολιτική απογοήτευση και την οικονομική ασφυξία που έχετε δημιουργήσει στον κόσμο, τροφοδοτείτε ό, τι πιο απολίτικο, ό,τι πιο κάλπικο και ακροδεξιό κυκλοφορεί με χίλιες δυο "σωτηριολογικές" μορφές στη χώρα... Συντηρητέα δημιουργήματά σας είναι κι ο Λεβέντης, κι ο Γκλέτσος και ο Σώρρας, αλλά και Μιχαλολιάκος.... Γι αυτό και η κατάρρευσή σας θα ισοδυναμεί με τεράστια ανάσα Δημοκρατίας στην κοινωνία....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Καταστρέφονται ζωές από τη «σφαγή» στα ποσοστά αναπηρίας
Ενας ακόμη μηχανισμός περικοπής των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για επιδόματα, συντάξεις και άλλες παροχές Το επόμενο διάστημα, ακόμα κι αυτές οι υποτυπώδεις - επιπέδου πτωχοκομείου - παροχές στα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του κουαρτέτου, όπως προβλέπεται και στο 3ο μνημόνιο, όπως προμηνύει σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλά και μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ενα βασικό εργαλείο περικοπών επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας είναι τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Εδώ και χρόνια, από την ίδρυσή τους, προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στις εκάστοτε κυβερνήσεις, δίνοντας το «επιστημονικό άλλοθι» στην ελαχιστοποίηση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.
Η λειτουργία των ΚΕΠΑ, μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας (σ.σ. κάτω από 67% ή 80%), στερεί από χιλιάδες αναπήρους και χρόνια πάσχοντες τη σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα, ακόμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα, πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα μέσω αυτής της διαδικασίας. Από 212.000 οι ανάπηροι που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα είναι λιγότεροι από 150.000, όταν αυτή τη στιγμή οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι περίπου 500.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Δηλαδή, μόλις 3 στους 10 βαριά ανάπηρους παίρνουν επίδομα. Αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας. Το 2005οι αναπηρικές συντάξεις του ΙΚΑ αποτελούσαν το 14% των συνολικών συντάξεων, ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω από 8% και πέφτει συνέχεια.
Στο μεταξύ, οι ανάπηροι μ' ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας (60%, 50%, 40% κ.λπ.), παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, παρότι στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να δουλέψουν ή δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, δεν έχουν καμία στήριξη. Δεν δικαιούνται επιδόματα, ούτε σύνταξη αναπηρίας, χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Είτε με υψηλά είτε με μέσα και χαμηλά ποσοστά, όλοι οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν ανάγκες - ανάλογα βέβαια με την πάθηση ή την αναπηρία τους: Ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τεχνικά μέσα, θεραπείες, στήριξη, εκπαίδευση, εργασία, δομές φιλοξενίας. Γι' αυτά πρέπει να φροντίζει το κράτος και όλες οι παροχές να είναι δωρεάν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα... Ο ένας τρόπος αποκλεισμού των αναπήρων από τα πενιχρά επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας είναι μέσα από τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χρόνιους πάσχοντες που η κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζει σταθερότητα. Με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει επιδείνωση, μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας τους!
Μία από τις πολλές τέτοιες περιπτώσεις είναι η Γ. Ε. Είναι 63 χρόνων, καρκινοπαθής, που της έχουν αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του εντέρου, 28 λεμφαδένες, η μισή ουροδόχος κύστη, έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία... Ωστόσο, το Γενάρη πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ και μειώθηκε το ποσοστό αναπηρίας της από 67% σε 50% με την αιτιολογία ότι δεν έχει κάνει μετάσταση! Κατά συνέπεια έχασε την αναπηρική σύνταξη (480 ευρώ) που έπαιρνε από τον ΟΑΕΕ, περιμένοντας να συμπληρώσει τα 67 χρόνια για να πάρει την κανονική σύνταξη. «Τι ζητάνε από αυτή τη γυναίκα; Να πάει για δουλειά; Με μισό έντερο και μισή ουροδόχο κύστη;», τονίζει ο σύζυγός της. «Είχαμε μαγαζιά, ήταν 20 χρόνια ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ, πλήρωνε εισφορές και τώρα έμεινε ανασφάλιστη επειδή το ποσοστό αναπηρίας είναι χαμηλό. Στον ΟΑΕΕ μάς λένε ότι στα 67 της χρόνια θα "δικαιούται" σύνταξη και ασφάλεια... Πήγαμε στο ΚΑΤ πριν από λίγους μήνες για εξετάσεις και δήλωσα ότι δεν μπορώ να πληρώσω και ότι είμαι ανασφάλιστος και μου έστειλε το ΚΑΤ χαρτί να πληρώσω 1.000 ευρώ. Για φάρμακα, ό,τι χρειαστεί, επίσης τα πληρώνουμε. Στο μεταξύ, κλείσαμε τα μαγαζιά λόγω της ασθένειας κι εγώ πήγα υπάλληλος για 550 ευρώ το μήνα. Με αυτά ζούμε...».
Τα τελευταία χρόνια, όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις αναπήρων και χρόνιων πασχόντων (καρκινοπαθείς, με σκλήρυνση κατά πλάκας, άτομα με πολύ περιορισμένη όραση, κινητικά ανάπηροι κ.ά.), οι οποίοι ενώ έπαιρναν προσωρινή σύνταξη αναπηρίας, όταν κλήθηκαν για επανεξέταση μειώθηκε το ποσοστό τους κι έχασαν τη σύνταξη. Η μείωση μπορεί να είναι οριακή, αν όμως το ποσοστό αναπηρίας πέσει έστω και λίγο κάτω από το 67%, ο ανάπηρος χάνει το «δικαίωμά» του στο επίδομα, τη σύνταξη, άλλες ελαφρύνσεις, λες και οι ανάγκες του ξαφνικά ...εξαφανίζονται.
Εξηντάρηδες ανάπηροι στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας
Ο Γ. Α. είναι 68 ετών και έχει πολύ χαμηλή όραση λόγω σακχάρου και καταρράκτη. «"Πρακτικά όχι τυφλός", λέει η απόφαση του ΚΕΠΑ επειδή βλέπω ...τον ήλιο και μου έδωσαν ποσοστό αναπηρίας 60%!», υπογραμμίζει. «Ως συνέπεια, από την Πρόνοια δεν παίρνω επίδομα επειδή δεν έχω ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω. Από τον ΟΑΕΕ δεν παίρνω σύνταξη και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, επειδή χρωστάω εισφορές. Ούτε τα 300 ευρώ αναπηρική σύνταξη μπορώ να πάρω, γιατί δεν έχω ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%»... Ολο και περισσότεροι 50άρηδες και 60άρηδες με σοβαρά προβλήματα υγείας αναγκάζονται να ψάξουν για δουλειά για να ζήσουν, είτε γιατί δεν έχουν συγκεντρώσει τα ένσημα είτε γιατί δεν έχουν το όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη είτε λόγω οφειλών ή λόγω χαμηλού ποσοστού αναπηρίας. Ολοι αυτοί ρίχνονται στη «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας. Αλλά και για τους νεότερους ανθρώπους με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις δεν φροντίζει το κράτος να βρουν μια δουλειά προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες τους - λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες συνθήκες, περισσότερες άδειες, κοντά στον τόπο κατοικίας τους κ.λπ. Κινδυνεύουν να επιδεινωθεί η υγεία τους, κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους, αφού είναι πιο εκτεθειμένοι στην πιθανότητα ενός εργατικού ατυχήματος, ενώ η ψυχολογική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία είναι ένα ακόμη βαρύ φορτίο. «Κόβουν» ακόμη και παιδιά με νοητική υστέρηση Ακόμη και σε περιπτώσεις ατόμων με μη αναστρέψιμη αναπηρία, η κατεύθυνση είναι να μειώνονται τα ποσοστά. Δεν διστάζουν να «κόψουν» παιδιά με νοητική υστέρηση, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ούτε να εργαστούν και χρειάζονται εφ' όρου ζωής φροντίδα και προστασία.
Οπως σημειώνει η Κ. Π. ο γιος της, 29 χρόνων, έχει νοητική υστέρηση, «δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά και να μπορούσε να κάνει κάτι, ποιος θα τον έπαιρνε για δουλειά; Ακόμη και μπάνιο εγώ τον κάνω». Πάντα έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας 67%, αλλά από το 2014 που πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ, τους είπαν ότι ...βελτιώθηκε η κατάστασή του κι έτσι το ποσοστό πέφτει στο 35%! Εχασε το επίδομα που έπαιρνε, περίπου 1.000 ευρώ το δίμηνο, και την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη. «Εγώ σήμερα ζω, αύριο δεν ζω - έχω προβλήματα υγείας. Το παιδί πρέπει να έχει πόρους για να ζήσει. Αυτά τα άτομα χρειάζονται φροντίδα, πρέπει να προστατεύονται από το κράτος και την κοινωνία γιατί η οικογένεια κάποια στιγμή "φεύγει". Παλεύω εδώ και χρόνια, με γιατρούς, δικαιολογητικά να περάσω πάλι από επιτροπή μήπως του δώσουν το ποσοστό αναπηρίας που πρέπει», λέει η Κ. Π. Εκτός όμως από ένα επίδομα που θα καλύπτει τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους, τα ΑμεΑ έχουν ανάγκη από κρατικές δομές με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, όπου θα απασχολούνται, θα κάνουν τις θεραπείες τους, θα φιλοξενούνται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Αλλαγή κατηγορίας για μείωση επιδόματος
Επιπλέον, οι υπηρεσίες των ΚΕΠΑ - προφανώς εν γνώσει αν όχι με κατευθύνσεις από το υπουργείο Εργασίας - για να επιβληθούν περικοπές στα επιδόματα των ΑμεΑ αλλάζουν την κατηγορία του επιδόματος αναπηρίας. Ετσι, μειώνεται το ποσό του επιδόματος, ακόμη κι αν το ποσοστό αναπηρίας παραμείνει το ίδιο - ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι κραυγαλέες και δεν μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κ. C., Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα, που έμεινε ανάπηρος μετά από βασανιστήρια και λάμβανε το επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, ύψους771 ευρώ το μήνα. Εγγραφο του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου τον ενημέρωσε πως το επίδομα διακόπτεται και ως «λόγος διακοπής» αναφέρεται πως «θα επιδοτηθεί από το πρόγραμμα βαριάς αναπηρίας», δηλαδή με320 ευρώ το μήνα! Εν ολίγοις, παρότι είναι κινητικά ανάπηρος, τον αποχαρακτηρίζουν από παραπληγικό για να πάρει χαμηλότερο επίδομα. Απόφαση του ΚΕΠΑ μειώνει το ποσοστό του σε 67% από 80% και δεν αναφέρει τον όρο παραπληγία, με αποτέλεσμα η Πρόνοια να του αλλάζει κατηγορία πάθησης.
Ακόμη και άνθρωποι με πάνω από 80% αναπηρία ή και με 100% αναπηρία, που είναι κατάκοιτοι, επίτηδες δεν χαρακτηρίζονται παραπληγικοί - τετραπληγικοί, για να μη δοθεί το αντίστοιχο επίδομα, που θεωρείται «υψηλό». Αλλες κατηγορίες προνοιακών επιδομάτων - πέρα από αυτά της παραπληγίας και της βαριάς αναπηρίας - είναι τα «τυφλότητας», «μεσογειακής αναιμίας», «αιμορροφιλίας», «νοητικής υστέρησης», «βαριάς νοητικής υστέρησης». Αντίστοιχες μειώσεις γίνονται και μέσω του αποχαρακτηρισμού από «βαριά νοητική υστέρηση» σε «νοητική υστέρηση», ανεξάρτητα αν το ποσοστό αναπηρίας παραμένει το ίδιο. Ετσι, το επίδομα «πέφτει» από 500 ευρώ σε 300 ευρώ το μήνα.