Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Τεταρτη 6 Ιουλιου 2016


Τον Βαρουφάκη ουδέποτε τον υποστήριξα όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση Τσίπρα, Ήταν σαφές πως υπηρετούσε μια πολιτική συμβιβασμού, που ερχόταν σε αντίθεση με τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου 2015. Μόνο που ο Βαρουφάκης ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση αυτή όταν εκδηλώθηκε η πρόθεσή της να ψηφίσει μνημόνιο. Κι ας μη δήλωσε ποτέ μαρξιστής και επαναστάτης ο άνθρωπος.
Έτσι, πάει πολύ να επικρίνει τον Βαρουφάκη για συνέχιση της πολιτικής Σαμαρά, κάποιος με το μηδενικό ηθικό ανάστημα του Νίκου Παππά. Πάει πολύ να προσπαθεί να βγει "από τ' αριστερά" ένας αδίστακτος υπηρέτης της μνημονιακής πολιτικής. Ένα τίποτα, που ουδέποτε είχαμε ακούσει το όνομά του όσοι εντασσόμαστε επί δεκαετίες στην Αριστερά και ξαφνικά βρέθηκε να αναλαμβάνει κεντρικές κυβερνητικές ευθύνες. Ένα παράσιτο που κάνει καριέρα με σύντομη ημερομηνία λήξης, ως ένας από τους πιο βρόμικους και χυδαίους αριβίστες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λίγοι, πολύ λίγοι στο Σύνταγμα για τη συγκεντρωση του ΟΧΙ (γυρω στα 400 ατομα). Πολλές και χτυπητές οι απουσίες και όχι από κόσμο που είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη συγκέντρωση. Απόντα στελέχη, πλήθος στελέχη, από τους πολιτικούς φορείς που καλούσαν, Έτσι συμβαίνει πάντα σε καιρούς μεγάλης ήττας και μαζικής απογοήτευσης. Αλλά ας πέσουν και οι τόνοι της επαναστατικής έξαρσης και της αγωνιστικής πλειοδοσίας, όταν απαξιώνεις με την απουσία σου μια εκδήλωση που έπρεπε να στηριχτεί ακριβώς γιατί είχε απαξιωθεί. Πώς το 'λεγε εκείνο το τραγούδι; Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Στην κοινωνία, προς τα έξω, στη διαδήλωση. Όχι μόνο για το μαγαζάκι και τους εσωτερικούς συσχετισμούς...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συλλαλητήριο για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα του «Όχι» στο Σύνταγμα
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, 20:17
Συλλαλητήριο για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα επί του σχεδίου συμφωνίας που είχαν υποβάλει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος. Ηταν γυρω στα 400 ατομα. Κυριως και βασικα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στο δικό της κάλεσμα στη συγκέντρωση του Συντάγματος, η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι το «Όχι» είναι όσο ποτέ επίκαιρο και «μας ενώνει αγωνιστικά για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και προοδευτική, χωρίς λιτότητα και μνημόνια». Λίγο μετά τις 20.00, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκονται επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Οι Αρχές έκλεισαν τις λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λάμπρος Τζαβέλας: «Αν ο γιος μου δεν θέλει να πεθάνει για την πατρίδα, τότε δεν είναι άξιος να ζει»...
Το 1792 ο Αλή πασάς συνέλαβε ένα σχέδιο για την οριστική υποταγή του Σουλίου. Προσποιήθηκε ότι θα εκστράτευε εναντίον των πασάδων του Δελβίνου και του Αργυροκάστρου. Για την εκστρατεία αυτή, ζήτησε από τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων σουλιώτικων γενών, Γεώργιο Μπότσαρη και Λάμπρο Τζαβέλα, τη συνδρομή τους. Οι Σουλιώτες ηγέτες, είτε γιατί δεν υποπτεύθηκαν τους σκοπούς τους Αλή, είτε γιατί τη δεδομένη στιγμή δεν ήθελαν να αντιπαρατεθούν μαζί του, έστειλαν 70 μαχητές, με επικεφαλής τον Τζαβέλα. Ο ραδιούργος πασάς τους υποδέχθηκε με τιμές και διοργάνωσε αθλητικούς αγώνες προς τιμήν τους. Οι Σουλιώτες άφησαν τα όπλα τους για να συμμετάσχουν και αιχμαλωτίστηκαν από τους Τουρκαλβανούς....
Ο Αλή, πέρα από τον Λάμπρο Τζαβέλα, είχε συλλάβει λίγο καιρό νωρίτερα, με την ίδια μέθοδο, τον γιο του, Φώτο. Οι δύο αυτοί αιχμάλωτοι ήταν απαραίτητοι για το σχέδιό του. Πρότεινε στον Λάμπρο να μεταβεί στο Σούλι και να πείσει τους συμπατριώτες του να συνθηκολογήσουν. Ανταμοιβή γι’ αυτή του την πράξη, θα ήταν χρήματα, αξιώματα, τιμές, η απελευθέρωση των πολεμιστών του και κυρίως του γιου του. Ο Σουλιώτης αρχηγός συμφώνησε. Όταν όμως έφτασε στο Σούλι, πρότεινε την μέχρις εσχάτων αντίσταση. Έστειλε, μάλιστα και μια επιστολή στον Αλή, μνημείο ηρωισμού και φιλοπατρίας: «Αλή πασά, χαίρομαι όπου εγέλασα ένα δόλιο. Είμ’ εδώ, να διαφεντεύσω την Πατρίδα μου εναντίον εις ένα κλέπτην. Ο υιός μου θέλει αποθάνει, εγώ όμως απελπίστως θέλω τον εκδικήσω πριν ν’ αποθάνω. Κάποιοι Τούρκοι, καθώς εσύ, θέλουν ειπή ότι είμαι άσπλαχνος πατέρας, με το να θυσιάσω τον υιόν μου δια τον δικόν μου λυτρωμόν. Αποκρίνομαι, ότι εάν εσύ πάρης το Βουνόν (σ.σ. το Σούλι), θέλεις σκοτώσει τον υιόν μου με το επίλοιπον της φαμελίας μου και τους συμπατριώτας μου, τότε δεν θα ημπορέσω να εκδικήσω τον θάνατόν του, αμμή αν νικήσωμεν, θέλει έχω και άλλα παιδία, η γυναίκα μου είναι νέα, εάν ο υιός μου, νέος καθώς είναι, δεν μένη ευχαριστημένος ν’ αποθάνη δια την πατρίδα του, αυτός δεν είναι άξιος να ζήση και να γνωρίζεται ως υιός μου. Προχώρησε λοιπόν άπιστε, είμαι ανυπόμονος να εκδικηθώ. Εγώ ο ωμοσμένος εχθρός σου, Καπετάν Λάμπρος Τζαβέλας». Η επιστολή εξόργισε τον Αλή. Η πρώτη του σκέψη ήταν να σκοτώσει τον Φώτο. Συγκρατήθηκε όμως από τους αξιωματούχους του, πιθανόν με τη σκέψη ότι ίσως χρησίμευε στο μέλλον. Η μόνη λύση ήταν πλέον η επίθεση. Όμως, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού για τους Τουρκαλβανούς είχε χαθεί. Οι Σουλιώτες ήταν απόλυτα έτοιμοι για την αναμέτρηση. Η επίθεση του Αλή εξαπολύθηκε στις 20 Ιουλίου 1792 και παρά τη σφοδρότητά της, δεν άργησε να καταλήξει σε πανωλεθρία....
Το άλλοτε περήφανο «λιοντάρι της Ηπείρου» αναγκάστηκε να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για συνθήκη ειρήνης. Σ’ αυτή, οι Σουλιώτες επέβαλαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση όλων των συμπατριωτών τους ομήρων. Ο Φώτος Τζαβέλας ήταν πλέον ελεύθερος για να συνεχίσει την ηρωική παράδοση της γενιάς του. Στο σημείο αυτό, ο Χριστόδουλος Ξηρός, που χρησιμοποίησε τη φράση στο γνωστό βίντεο, έκανε λάθος, καθώς στο μανιφέστο της 14ης Ιανουαρίου αναφέρει ότι η πράξη του Λάμπρου Τζαβέλα στοίχισε τη ζωή του γιου του....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
5ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ 1-3 Ιουλίου 2016 - ΜΠΡΟΣΤΑ για τη Νίκη!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», οι εργασίες του 5ουΠανελλήνιου τακτικού Συνεδρίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), με την υπερψήφιση του νέου πολιτικού σχεδίου και του καταστατικού του Μετώπου, καθώς επίσης με την εκλογή του νέου 35μελούς Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου. Το τριήμερο συνέδριο διεξήχθη σε κλίμα αγωνιστικής ενότητας, αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος προβληματισμός, ενώ ψηφίστηκαν αρκετά ψηφίσματα, για τη συμμετοχή του ΕΠΑΜ στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της επετείου του μεγαλειώδους ΟΧΙ του ελληνικού λαού πέρσι στις 5 Ιουλίου, για τις Σκουριές, για την προστασία της οικογένειας και της μητρότητας κα.
1η ημέρα Συνεδρίου, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016
Οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου τακτικού Συνεδρίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) ξεκίνησαν, με χαιρετισμό του Δημήτρη Καζάκη. Στην συνέχεια, την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν πολλοί προσκεκλημένοι από φορείς και συλλογικότητες, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κινημάτων, όπως επίσης και ξεχωριστές προσωπικότητες.
Πήραν τον λόγο και απεύθυναν χαιρετισμό οι:
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου Ο Επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης Το Μέλος του Κ.Σ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Παύλος Αντωνόπουλος Ο Εκπρόσωπος του Σχεδίου Β, Κων/νος Παπουλής Ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, Ιωάννης Ζερβός Ο Γραμματέας της Διοικούσης Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, Παναγιώτης Μαντάς Ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ- Ενιαίο Μέτωπο, Λεωνίδας Παπαδόπουλος Ο Γ. Κόκκας, του κινήματος Άμεση Δημοκρατία Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος ΤΕΛΕΙΑ, Γ. Κάνιαρης Εκ μέρους του Πατριωτικού Κοινωνικού Κινήματος, η Β. Φερτάκη και Γ. Πέτρου Ο Επικεφαλής της Πατριωτικής Ένωσης ΕΛΛΑΣ, Οδυσσέας Τηλιγάδας Ο Θανάσης Γούναρης από το Κόμμα Πειρατών Ο Φάνης Παππάς, Εκπρόσωπος του συλλόγου Κορδάτος Εκ μέρους της Δραχμής – Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση, ο Γ. Καραμολέγκος Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό, οι: Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγ. Καλφαγιάννης Ο Ελληνιστής συγγραφέας, Pedro Olalla Ο σκηνοθέτης, Θεόδωρος Μαραγκός Ο Σπύρος Στάλιας, οικονομολόγος MA, Ph.D. Ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος Η Μαρία – Νεγρεπόντη Δελιβάνη, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Η Νάντια Μήλεση από την Ένωση Αντικατοχικού Συμφώνου
Το συνέδριο επίσης χαιρέτισαν με μηνύματά τους οι:
Εκπρόσωπος του πρέσβη της Βενεζουέλας, κυρία Φιόνα Σάμπο Σιγκαρέλα, Σύμβουλος επικοινωνίας της Πρεσβείας της Βενεζουέλας Ο Πρέσβης της Κούβας, κύριος Οσβάλντο Κομπάχο Μαρτίνες Το Βρετανικό Κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ Το Ισπανικό Κόμμα Socialism 21 Το Γαλλικό Κόμμα της αποπαγκοσμιοποίησης PARDEM Ο Συντονιστής της κίνησης Για μια Ανεξάρτητη Βρετανία, Έντουαρντ Σπάλτον O Antti Pesonen του Φινλανδικού Κόμματος ΙPU Η Κίνηση ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Κύπρου Η Κίνηση Wake up Cyprus κ.α. Παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες ακόμη και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων.
Μετά το πέρας της πανηγυρικής συνεδρίασης, ακολούθησε η εκλογή του προεδρείου του Συνεδρίου, η έγκριση της ημερήσιας διάταξης, η συγκρότηση των δυο ομάδων εργασίας για τον Πολιτικό Σχεδιασμό και την Στρατηγική, καθώς επίσης και για το Καταστατικό.
2η ημέρα Συνεδρίου, Σάββατο 2 Ιουλίου 2016
Ξεκίνησε με την εισήγηση του απολογισμού της απελθούσας Πολιτικής Γραμματείας από τον σ. Θ. Συμβουλόπουλο. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας υπήρχε πλούσιος διάλογος με τοποθετήσεις 10άδων συνέδρων, καταθέσεις προτάσεων κτλ.
3η ημέρα Συνεδρίου, Κυριακή 3 Ιουλίου 2016
Την Κυριακή συνεχίστηκε η συζήτηση από την προηγούμενη μέρα, κατετέθη η πρόταση του Πολιτικού Σχεδιασμού και μετά από διάλογο εγκρίθηκε ως απόφαση του Συνεδρίου από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Στην συνέχεια κατετέθησαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από επί μέρους ψηφίσματα, όπως επίσης και οι προτάσεις για το Καταστατικό. Μετά από συζήτηση επί των προτεινομένων σχεδίων, το σώμα ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το τελικό σχέδιο λειτουργίας του Μετώπου, όπως αυτό είχε κατατεθεί από ομάδα μελών μας στον προσυνεδριακό διάλογο.
Με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, κληρώθηκαν τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου και ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με την εκλογή του 35μελούς νέου Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίουτου Μετώπου, το οποίο αποτελείται από:
1. Αγοραστός Γιάννης 2. Αναλυτής Γιώργος 3. Αριδάς Μιχάλης 4. Γεωργής Γιώργος 5. Γκινοσάτης Γιάννης 6. Γούλα Ελένη 7. Δραμιτίνου Καλλιρόη 8. Ευαγγελάτος Γιώργος 9. Ευγενίδης Θεόδωρος 10. Ζανιδάκης Θανάσης 11. Ιεροδιάκονος Γιώργος 12. Καζάκης Δημήτρης 13. Καλογρίδη Ελένη 14. Καραγιάννης Βασίλης 15. Καρούσος Δημήτρης 16. Κουμαρέλλας Όθωνας 17. Κυπριώτης Δημήτρης 18. Λάππας Λευτέρης 19. Λέτσιος Γιώργος 20. Λουκέρης Ιωσήφ 21. Μόσχος Αποστόλης 22. Μπακόλας Λάμπρος 23. Νευραδάκης Μιχάλης 24. Νικήτας Μιχάλης 25. Παπαηλιόπουλος Γιώργος 26. Παπαντωνίου Αντώνης 27. Πατάτας Μιχάλης 28. Πιερουτσάκος Γρηγόρης 29. Πολυχρονοπούλου Χριστίνα 30. Ράμμου Φωτεινή 31. Τσαρουχίδης Γιώργος 32. Τσαχάκη Ιωάννα 33. Συμβουλόπουλος Θεμιστοκλής 34. Χαρτάλος Χρυσόστομος 35. Χρυσανθόπουλος Λεωνίδας
Το νέο ΕΣΣ συνήλθε τη Δευτέρα 4η Ιουλίου 2016, συγκροτήθηκε σε σώμα, ανέδειξε τη νέα Πολιτική Γραμματεία του οργάνου και καθόρισε επί μέρους αρμοδιότητες στα μέλη του ΕΣΣ.
Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν οι:
1. Αριδάς Μιχάλης 2. Γεωργής Γιώργος 3. Ιεροδιάκονος Γιώργος 4. Καζάκης Δημήτρης 5. Κουμαρέλλας Όθωνας 6. Κυπριώτης Δημήτρης 7. Λάππας Λευτέρης 8. Συμβουλόπουλος Θέμις 9. Χαρτάλος Χρυσόστομος
και ως αναπληρωματικοί οι:
1. Λέτσιος Γιώργος 2. Μόσχος Αποστόλης 3. Παπαντωνίου Αντώνης 4. Πιερουτσάκος Γρηγόρης 5. Πολυχρονοπούλου Χριστίνα 6. Τσαρουχίδης Γιώργος
Ένας ολόκληρος κύκλος έκλεισε για το ΕΠΑΜ, το οποίο εισέρχεται δυναμικά σε αυτή τη νέα φάση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, πιο ώριμο, πιο έτοιμο, πιο ενωμένο από ποτέ και με τα μέλη και τους φίλους του, επίσης, περισσότερο αποφασισμένα από ποτέ.
5 Ιουλίου 2016
Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Άρρωστο» ΕΣΥ: Σοκάρει ο «χάρτης» των ελλείψεων στα νοσοκομεία
5/7/2016 18.00
Άνιση μάχη με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ δίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε... χρήμα, «στραγγαλίζουν» τη δημόσια υγεία. Ο απολογισμός της ΠΟΕΔΗΝ είναι θλιβερός και ενδεικτικός. Παραμένουν κλειστές δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, τα χειρουργικά τραπέζια μειώνονται εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και οι περίφημες λίστες αναμονής χειρουργείων, την ορθή και διαφανή διαχείριση των οποίων έχει εξαγγείλει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μακραίνουν επικίνδυνα, κλινικές λειτουργούν μόνο με ειδικευόμενους γιατρούς, μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για υλικά ή για επισκευές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννακό, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 4.000 άτομα, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αναμένεται να φύγουν την επόμενη διετία. Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κυρίως προσλήψεις που είχαν εγκριθεί μέχρι και το 2012. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν εφέτος 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων. Την αγανάκτησή του για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). «Οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
Η ακτινογραφία των ελλείψεων του ΕΣΥ ανά περιφέρειαΣύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις ανά περιφέρεια είναι δραματικές. Αναλυτικά:
Στερεά Ελλάδα
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας έχουν φθάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Εύβοιας, σε εκείνο της Χαλκίδας υπηρετούν 195 νοσηλευτές και είναι κενές 175 θέσεις. Δεν εφημερεύουν όλο το μήνα Ορθοπεδικοί, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Γυναικολόγοι. Ειδικότητες όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές. Στο νοσοκομείο Κύμης δεν υπάρχουν ΩΡΛ, Οφθαλμίατρος, αλλά ούτε και…μάγειρας. Στο νοσοκομείο Καρύστου δεν υπάρχει νευρολόγος, γυναικολόγος και ΩΡΛ. Στο νοσοκομείο Θήβας η Παθολογική κλινική εφημερεύει 15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ και οι θέσεις οφθαλμίατρου και ΩΡΛ είναι κενές. Στο νοσοκομείο Λειβαδιάς η Παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες είναι διαθέσιμη μόνο η μία. Ειδικότητες όπως ΩΡΛ, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος Πνευμονολόγος είναι κενές. Στο νοσοκομείο Άμφισσας στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κενές 23 θέσεις και 28 θέσεις στο λοιπό προσωπικό. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα. Ο Αξονικός τομογράφος και ο Μαστογράφος του νοσοκομείου Καρπενησίου δεν λειτουργούν και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο για εσωτερικούς ασθενείς. Μετ' εμποδίων λειτουργούν η Μαιευτική και η Παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο Λαμίας.
Πελοπόννησος
Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16 και από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας. Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει τους θερινούς μήνες με ένα γιατρό και το Μικροβιολογικό-Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα. Η ειδικότητα των τραυματιοφορέων είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένας στη βάρδια για το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), κλινικές και ακτινογραφίες. Νυχτερινή, πολλές φορές και απογευματινή βάρδια με μία νοσηλεύτρια ανά κλινική. Στο Νοσοκομείο Τρίπολης οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011. Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μίας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία μιας πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών.
Μακεδονία - Θράκη
Στη νευραλγική και ακριτική περιφέρεια της Μακεδονίας και Θράκης τα νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και υλικών. Ελλείψεις που αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες καταγράφονται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως ΑΧΕΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. Είδος που έχει «εκλείψει» οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμων, το προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ, με τους νοσηλευτές να αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να διεκπεραιώνουν και αυτά τα καθήκοντα. Τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά). Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει καταντήσει κουφάρι, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση. Το ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού – είναι ενδεικτικό ότι στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών. Στο Νοσοκομείο Ξάνθης η κάλυψη από πλευράς προσωπικού ανέρχεται στο 65% των οργανικών θέσεων. Το Νοσοκομείο Καβάλας με αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με ισχνή χρηματοδότηση και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης. Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.
Ήπειρος
Τραγικές ελλείψεις καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Το νοσοκομείο λειτουργεί με τους επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα ΤΕΙ, με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών και Κέρκυρας. Στο νοσοκομείο Πρέβεζας το 1/3 των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κενές. Τα 2/3 των κενών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι «δεσμευμένες» σε αιτήματα για μετάθεση σε άλλα νοσοκομεία.
Κρήτη
Στο νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, αλλά το βοηθητικό προσωπικό είναι ελάχιστο: υπάρχει ένας μεταφορέας ασθενών για όλο το νοσοκομείο. Στα διασυνδεόμενα Πα.Γ.Ν.Η. - Βενιζέλειο καταγράφεται τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Σε πολλές κλινικές ένας νοσηλευτής καλείται να ανταπεξέλθει σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το 2015 εξυπηρέτησε πάνω από 105.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 100.000 στα ΤΕΠ και έγιναν πάνω από 80.000 εισαγωγές. Η Παιδοψυχιατρική κλινική (μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια) λειτουργεί με εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Το νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας καθώς κι εκείνο της Σητείας είναι δύο νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και με σημείο αναφοράς αγροτικές και τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, χαρακτηρίζονται και για τη μεγάλη έλλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος κλπ. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι χειρουργοί και παθολόγοι. Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ακτινολόγων με αποτέλεσμα περιστατικά να μεταφέρονται στα Χανιά. Το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Νεάπολης υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι με καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών. Τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει και οι βλάβες που προκύπτουν δίνονται σε ιδιώτες τεχνικούς.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Στον Λυκαβηττό η «Πλεύση Ελευθερίας» για την επέτειο του δημοψηφίσματος
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ραχήλ Μακρή και καλλιτέχνες όπως η Ελένη Βιτάλη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έδωσαν το παρόν στη συναυλία για τον ένα χρόνο από το «όχι»
5.7.2016 | 23:48
Με κεντρικό σύνθημα «Λέμε ΟΧΙ στα ΝΑΙ τους», η «Πλεύση Ελευθερίας» οργάνωσε τη δική της επετειακή συγκέντρωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο λόφο του Λυκαβηττού. Προσκεκλημένοι του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Θεοδοσία Τσάτσου, η Ελένη Βιτάλη, ο Πασχάλης Τσαρούχας και πλήθος καλλιτεχνών που διασκέδασαν με τα τραγούδια τους τον κόσμο που βρέθηκε εκεί. Δίπλα στην επικεφαλής του κόμματος βρέθηκαν αρκετοί υποστηρικτές της, ανάμεσα στους οποίους και η Ραχήλ Μακρή. «Κάνουμε τη συγκέντρωσή μας εδώ με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος για συμβολικούς λόγους, αφού το Θέατρο του Λυκαβηττού είναι ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί από την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά την αποψινή της ομιλία.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aναστάτωση από φίδι στο νοσοκομείο του Κιλκίς
Ανακοίνωση από το σωματείο των εργαζομένων-Άθλιες οι συνθήκες
4.7.2016 | 10:34
Αναστάτωση προκάλεσε φίδι του εισέβαλε την περασμένη Δευτέρα το χώρο των αποδυτηρίων του προσωπικού των πλυντηρίων στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Το σωματείο των εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το φίδι από τύχη δεν δάγκωσε κάποιον καθώς το αντιλήφθηκε έγκαιρα εργαζόμενος του νοσοκομείου. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Τριανταφυλλίδης κάνει λόγο για ένα κολαστήριο στο οποίο αναγκάζονται να δουλεύουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες για να δείξει τις πανάθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα: Μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας την Παρασκευή Μεγάλη ανοικτή εκδήλωση της «Λαϊκής Ενότητας» με συμμετοχή και προσωπικοτήτων της Αριστεράς από τη Βρετανία με θέμα...
Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8/7/16, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).
Στις 6.30’ μμ, θα πραγματοποιηθούν σύντομοι χαιρετισμοί αριστερών και αντιμνημονιακών κομμάτων και οργανώσεων. Στις 7.30’ μμ, θα ξεκινήσει η κεντρική συζήτηση με χαιρετισμούς και ομιλίες.
Θα χαιρετίσουν: Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑΕ
Θα μιλήσουν:
Tariq Ali , από τη Lexit campaign, στέλεχος σύνταξης του περιοδικού «New Left Review», αρθρογράφος και συγγραφέας John Rees, από τη Lexit campaign, πανεπιστημιακός, στέλεχος του δικτύου «Counterfire» Στάθης Κουβελάκης , καθηγητής πανεπιστημίου Λονδίνου (King College) Κώστας Λαπαβίτσας , καθηγητής πανεπιστημίου Λονδίνου (SOAS), Τόλιος Γιάννης, διδάκτωρ οικονομικών, πρόεδρος του ΜΑΧΩΜΕ
Συντονιστής: Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος Θα ακολουθήσει συζήτηση
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βαγενά: Δεν θέλω να μου μένει τίποτα από τη βουλευτική αποζημίωση
5/7/2016 17.05
«Δεν θέλω να μου μένει τίποτα από τη βουλευτική αποζημίωση όσο οι συνταξιούχοιτου ΕΚΑΣ δεν παίρνουν το επίδομα που έπαιρναν μέχρι τώρα», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά. «Ούτε θέλω να δώσω μάθημα σε κανέναν, ούτε θέλω να φέρω σε δύσκολή θέση κανέναν. Εγώ κάνω αυτό που μου λέει η ψυχή μου και που με κάνει να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη το βράδυ», είπε η κυρία Βαγενά, σχολιάζοντας στην εκπομπή “Tatiana live” την απόφασή της να δίνει τον μισό της μισθό σε χαμηλοσυνταξιούχους. «Από ότι υπολογίζω είναι περίπου δέκα οικογένειες που θα μπορούν να παίρνουν τα 250 ευρώ. Κάποιοι θα δηλώσουν τηλεφωνικά τα στοιχεία τους, δηλαδή πόσο ΕΚΑΣ έπαιρναν και πόσο κόπηκε, και στη συνέχεια θα γίνεται κλήρωση», πρόσθεσε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Συμπεράσματα-καταπέλτης για τον Μπλερ στην έκθεση Σίλκοτ για το Ιράκ...
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ. «Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής. Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.
Ο Bρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ, δίνοντας την πρώτη απάντησή του στην έκθεση για τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο. "Πιστεύω πως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε πραγματικά τα διδάγματα για το μελλον και τα διδάγματα που αναφέρει πολύ ξεκάθαρα", δήλωσε μιλώντας για την έκθεση Σίλκοτ. "Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις και σχέδια που να μπορούν να κάνουν τα πράγματα τέλεια σε οποιαδήποτε απ' αυτές τις περιπτώσεις. "Η στρατιωτική επέμβαση είναι πάντα δύσκολη, ο σχεδιασμός για την εποχή μετά την επέμβαση, αυτό είναι πάντα δύσκολο και δεν πιστεύω ότι στη Βουλή αυτή θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι υπάρχουν τέλεια σχέδια... που μπορούν να λύνουν στο διηνεκές αυτά τα προβλήματα". Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τα λάθη που έγιναν.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις της είναι καλά εξοπλισμένες για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση. "Η απόφαση να πάμε στον πόλεμο ήρθε σε ψηφοφορία σ' αυτή τη Βουλή και μέλη της απ' όλες τις πλευρές που ψήφισαν υπέρ της στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί", δήλωσε στο κοινοβούλιο. "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα ενεργήσουμε με βάση αυτά… Έχει κρίσιμη σημασία για τη λήψη καλών αποφάσεων ο Πρωθυπουργός να δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο οι αξιωματούχοι και οι άλλοι ειδικοί να αισθάνονται ασφαλείς όταν αμφισβητούν την υφιστάμενη πολιτική και τις απόψεις υπουργών και του Πρωθυπουργού", τόνισε.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενώ συνεχίζεται το δολοφονικό εμπάργκο εναντίον του λαύ της Συρίας, η Ρωσία μετέφερε σήμερα 5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στις οικογένειες που έχουν ανάγκη στις επαρχίες της Λαττάκειας και Δαμασκού...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Στάθης τολμά να ανιχνεύει «εθνικά» κόντρα στο Πνεύμα της εποχής…
Το κείμενο του Στάθη
Coscoπολίτες...
-Στη φεουδαλική εποχή η δυτική Ευρώπη ήταν κατατετμημένη σε φέουδα καθώς και σε μια-δυο πολυεθνικές μοναρχίες, που δεν αντιστοιχούσαν, ούτε τα φέουδα ούτε οι μοναρχίες, στα έθνη που είχαν σχηματισθεί ή συνέχιζαν να σχηματίζονται στη Γηραιά Ηπειρο. Ετσι, ένας Ολλανδός, για παράδειγμα, μπορούσε να είναι υπήκοος του Ισπανικού Στέμματος, ένας Γάλλος του Βουργουνδού Δούκα, ένας Ιταλός του Γερμανού Αυτοκράτορα και πάει λέγοντας. -Μόνον μετά το τέλος των θρησκευτικών πολέμων και την Ειρήνη της Βεστφαλίας, καθώς και μετά τη Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους Πολέμους, η Ευρώπη άρχισε να παίρνει μια διεθνική μορφή που μοιάζει με τη σημερινή. Η διαδικασία αυτή πέρασε μέσα από την ενοποίηση των εθνών (Ιταλία, Γερμανία κ.ά.) και έφθασε έως την κατάρρευση και των τελευταίων αυτοκρατοριών (Αυστροουγγαρία, Οθωμανοί κ.ά.) που επέφερε ο Μεγάλος Πόλεμος, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. -Σήμερα, στο πλαίσιο της Ενωσης η δυτική Ευρώπη επιστρέφει στη φεουδαλική εποχή, αλλά και στην εποχή των Αυτοκρατοριών, τις οποίες τώρα έχουν αντικαταστήσει οι πολυεθνικές οικονομικές δικτατορίες. -Το κοινοτικό αίσθημα στο πλαίσιο του έθνους έχει αμβλυνθεί, όπως επίσης και το κοινωνικό συνανήκειν στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας. Ετσι υπάρχουν, φέρ’ ειπείν, Βρετανοί που θα προτιμούσαν να είναι υπήκοοι Βρυξελλών ή Ιταλοί που θέλουν να απαλλαγούν από τη διακυβέρνηση της Ρώμης.
-Αυτή η απαγκίστρωση μέρους των λαών από το εθνικό πλαίσιο και την αστική δημοκρατία θα μπορούσε να είναι σε συνθήκες σοσιαλισμού μια προοδευτική διαδικασία, σε συνθήκες όμως άκρατου καπιταλισμού και άγριου ιμπεριαλισμού η διαδικασία αυτή διευκολύνει την παγκοσμιοποίηση, την επιβολή της ομογενοποιημένης σκέψης και την εδραίωση της Νέας Τάξης. -Μάλιστα μέσα από το internet η διάδοση της ενιαίας σκέψης έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Ετσι όπως ένα σινιέ μαγαζί μπορεί να είναι όμοιο σε έναν πεζόδρομο της Αρτας με ένα άλλο σε έναν πεζόδρομο της Σαγκάης, έτσι κι ένας νεαρός στο Λονδίνο μπορεί να σκέφτεται πανομοιότυπα με έναν νεαρό στην Κρακοβία, εφόσον καταναλώνουν τα ίδια στερεότυπα της ίδιας προπαγάνδας. -Το έθνος σήμερα προβάλλει πάλι ως ένας καταλυτικός παράγοντας για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι εξελίξεις. Το παράδειγμα της Σκωτίας είναι χαρακτηριστικό. Είναι άλλο πράγμα η απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποκτήσει την εθνική της ανεξαρτησία και άλλο η απόσχιση προκειμένου να γίνει υπήκοος Βρυξελλών.
-Το έθνος-κράτος σήμερα στην Ευρώπη αμφισβητείται και απ’ τα δεξιά και απ’ τα αριστερά. Η Καταλωνία και η Βισκάγια, για παράδειγμα, επιδιώκουν την εθνική τους ανεξαρτησία, ενώ η Λίγκα του Βορρά τη διάλυση της Ιταλίας. -Σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που κινείται πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή, με μονά-ζυγά υπέρ των Δυνατών, η εκμετάλλευση των εθνικών ιδιομορφιών είναι προτεραιότητα προκειμένου να συγκεντρώνει εξουσίες στο κέντρο (Βρυξέλλες, δηλαδή Βερολίνο) με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα, ανέχεται την κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά υιοθετεί τις «ανησυχίες» (που εκφράζονται κυρίως μέσω των ΜΚΟ που η ίδια χρησιμοποιεί) για την κατάσταση των μουσουλμάνων στη Θράκη, στη βάση του αυτοπροσδιορισμού των τελευταίων ως Τούρκων. -Στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία, στις Βαλτικές «δημοκρατίες», στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία και αλλού, η εκμετάλλευση των εθνικών διαφορών από την Ενωση γίνεται για ταξικούς λόγους. Η ρητορική της Ενωσης (πολιτικώς ορθή, πολυπολιτισμική κ.τ.λ.) καλύπτει τα αντίθετα απ’ όσα δηλοί. -Απευθύνεται σε χρήστες της ενιαίας σκέψης κατά μάζες, ενώ η ίδια χειρίζεται τις εθνικές αντιθέσεις με όρους όπως εκείνοι που μετήρχοντο οι Δυνάμεις πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολιτική των κανονιοφόρων που οι ισχυρές Δυνάμεις ασκούν στο πλαίσιο της Ενωσης απέναντι (ή εναντίον) στις πιο αδύναμες χώρες το αποδεικνύουν. -Συνεπώς μια φεουδαλική Γαλλία, ή Ιταλία, ή Ισπανία, είναι περισσότερο χρήσιμες στα υπερεθνικά κέντρα, ενώ ταυτοχρόνως οι πολίτες αυτών των κρατών γίνονται λιγότερο ικανοί να προστατεύσουν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που κατέκτησαν στο εθνικό πλαίσιο αυτών των χωρών.
-Για την Ελλάδα δεν γεννάται λόγος. Εγινε ήδη ένα προτεκτοράτο, στο οποίο ένα μέρος του λαού, οι «μενουμευρώπη» αποδεικνύουν το μέγεθος της απόστασης που η ενιαία σκέψη μπορεί να επιφέρει ανάμεσα στην ταξική θέση και την ταξική συνείδηση. -Σήμερα η Γερμανία διοικείται από μια σάπια τράπεζα και δύο ακόμα πιο σάπιες, διαθέτει διεφθαρμένες βιομηχανίες και επανεξοπλίζεται με ένα αμυντικό δόγμα εκ νέου επικίνδυνο. Η χώρα αυτή, δηλαδή η άρχουσα τάξη αυτής της χώρας, διοικεί με τη σειρά της την Ενωση με τον ίδιο τρόπο - τις μίζες, τη διαφθορά, την υπεξαίρεση, την καταλήστευση, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Ομως, ακόμα και η αποξένωση των λαών από την πολιτική που όλα τα παραπάνω επιφέρουν (εκτός απ’ τη χειραγώγηση που έχει ήδη συμβεί) εν τέλει εκβαίνει προς όφελος των τεράτων. Είτε διά της αδιαφορίας (αποχή) είτε διά της αφασίας («μενουμευρώπη», Λεβέντης, Χρυσή Αυγή κ.τ.λ.), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η κατάρρευση της αστικής δημοκρατίας και η αποσάθρωση του έθνους ως πλαισίου λειτουργίας της κοινότητας και της κοινωνίας. -Συντελούνται γιγάντιες αλλαγές, με φορείς μια «χρυσή ορδή» νάνων, από τον κ. Σόιμπλε έως τον κ. Φάρατζ. Τρέμουν οι Λάρητες στα σπίτια, ουρλιάζουν οι χήνες στο Καπιτώλιο, αλλά εμείς Κούλη, Σταυρούλη, Λεβέντη, Φώφη και Αλέξη - τον γίγαντα που έκανε το «ΟΧΙ», «ναι» και εξαφάνισε από τον κινέζικο πολιτισμό τη γραβάτα...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Καταφεύγει πάλι στην αντιδραστική ρύθμιση για να εγκριθεί οριστικά ο «Ελ Κομρί»
Επικαλούμενη με θράσος την ανάγκη «να γίνουν αλλαγές», φυσικά υπέρ του κεφαλαίου
ΠΑΡΙΣΙ.-- Διαπιστευτήρια πλήρους αφοσίωσης στις ανάγκες των μονοπωλίων κατέθεσε ξανά χτες η γαλλική κυβέρνηση, που επιστράτευσε πάλι το αντιδραστικό άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που παρακαμπτει το κοινοβουλιο, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του αντεργατικού πακέτου «Ελ Κομρί» στη Βουλή. Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, επικρίνοντας όσους αντιστεκονται, λεγοντας ο καραγκιοζης Βαλς γελοια επιχειρηματα. Για να δικαιολογήσει τη νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησής του, ο Βαλς υποστήριξε ότι αυτή εντάσσεται στην προσπάθειά της να εμποδίσει όσους «δε θέλουν να αλλάξει τίποτα», επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προχωρά σε διαρκείς ανατροπές, προς όφελος φυσικά των αναγκών του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 49.3, οι νέες ρυθμίσεις εγκρίνονται απλά και μόνο με σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός εάν κατατεθεί πρόταση μομφής εντός 24 ωρών από την ενεργοποίηση του άρθρου. Από τη μεριά των Ρεπουμπλικανών, ο Κριστιάν Γιακόμπ έδωσε «ραντεβού σε εννιά μήνες», εννοώντας τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017, καθώς το κόμμα του δεν θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής (όπως έκανε τον Ιούνη, αλλά δε συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους). Ερώτημα αποτελούσε η στάση που θα κρατούσαν οι «αριστεροί» επικριτές της κυβέρνησης εντός του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος (λεγόμενοι «φροντέρ»), που μαζί με βουλευτές άλλων κομμάτων, προσπάθησαν τον προηγούμενο μήνα να υποβάλουν «αριστερή» πρόταση μομφής, αλλά ήταν λιγότεροι από ό,τι χρειαζόταν.
Νέες κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ, χτες έγιναν νέες κινητοποιήσεις κατά των νέων αντεργατικών ρυθμίσεων, με μεγάλη κινητοποίηση στο Παρίσι αλλά και άλλες πόλεις. Εργατοϋπάλληλοι από διάφορους κλάδους διακήρυξαν την αντίθεσή τους στο «πακέτο» που απελευθερώνει κι άλλο τις απολύσεις, μειώνει την αμοιβή των υπερωριών, ενισχύει τη δυνατότητα της εργοδοσίας να αξιοποιεί μαθητευόμενους για να μειώσει το «εργατικό κόστος». Ενώ φυσικά, μια από τις βασικότερες ανατροπές του νέου νόμου είναι το κουρέλιασμα ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με δεδομένο ότι στο εξής θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές ΣΣΕ, ώστε η εργοδοσία να πετσοκόβει και να προσαρμόζει μισθούς και άλλες παροχές ανάλογα με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της. Πάντως, η πείρα από τις κινητοποιήσεις κατά του «Ελ Κομρί» στη Γαλλία είναι χρήσιμη για το εργατικό κίνημα από πολλές πλευρές, για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον προσανατολισμό του αγώνα.
Ο γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, είπε ότι η χτεσινή ήταν η τελευταία κινητοποίηση πριν τις θερινές διακοπές και ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει «δυνατή επιστροφή»... Την περασμένη βδομάδα, σε συνάντηση με τον Βαλς, ο ίδιος διαπίστωνε «μικρή πρόοδο».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Σε νέους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών από δυνάμεις της ναζιστικής κλικας του Κιέβου (ναζιστικο στρατό και δυνάμεις ναζιστών και φασιστών) στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, χτυπήθηκαν σπίτια και ένα σταθμευμένο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο άμαχοι. Περισσότερο πλήγηκαν περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ και της Γκορλόφκα. Την ίδια ώρα, οι αντιφασιστες πολιτοφύλακες που ελέγχουν την περιφερεια αυτη, ανακοίνωσαν ότι προχωράνε άμεσα στις προετοιμασίες για τη διενέργεια τοπικών εκλογών, καθώς η ναζιστικη κλικα του Κιέβου δεν δείχνει διατεθειμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που προβλέπει τη διεξαγωγή τους.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ αλ-Γκαμπάν, μετά το μακελειό που την περασμένη Κυριακή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 165 ανθρώπους, σε κεντρική συνοικία της Βαγδάτης. Ο Γκαμπάν χαρακτήρισε «απολύτως άχρηστα» τα σημεία ελέγχου που υποτίθεται ότι λειτουργούν σε όλη τη χώρα, καθώς το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα (που συνδέεται με το μακελειό) έφτασε ανενόχλητο στην πρωτεύουσα από τη βόρεια επαρχία Ντιγιάλα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΕΞΙΚΟ - ΧΙΛΗ Κινητοποιήσεις για την Εκπαίδευση
Νέες κινητοποιήσεις για την Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν χτες σε Μεξικό και Χιλή. Στην πόλη του Μεξικού, το Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση εξήγγειλε απεργία διαρκείας ωσότου η κυβέρνηση προσέλθει στο διάλογο, με αίτημα να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε μείωση του προσωπικού, με ό,τι συνέπεια έχει αυτό στη δημόσια Παιδεία και τα λαϊκά στρώματα που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτή. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την Πολιτεία της Οαχάκα, με μπλόκα σε δρόμους, έχουν στοιχίσει, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, τη ζωή σε 13 διαδηλωτές, δάσκαλους και άλλους εργαζόμενους, ενώ άλλοι 25 αγνοούνται. Οι εκπαιδευτικοί και δεκάδες σωματεία εργαζομένων που στηρίζουν τον αγώνα τους, έχουν ανακοινώσει ότι από σήμερα θα επαναλάβουν τα μπλόκα δρόμων στις πολιτείες της Οαχάκα, Τσιάπας και Mιττσοακάν.
Στο Σαντιάγκο της Χιλής, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Μισέλ Μπατσελέτ, που ενώ είχε υποσχεθεί να καθιερώσει τη δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση και να τελειώσει με τη νομοθεσία της χούντας του Πινοσέτ, που ευνοούσε την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, βαδίζει ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο. Οι φοιτητές και μαθητές είχαν προγραμματίσει τρεις διαφορετικές πορείες στο κέντρο της πόλης, που θα κατέληγαν στην έδρα της κυβέρνησης, αλλά η αστυνομία τις απαγόρευσε και επιτέθηκε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.