Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Τεταρτη 13 Ιουλιου 2016


Εσύ ο αρχιμαλακας που ενοχλείσαι επειδή ασκούμε κριτική στον συντηρητισμό των μαλακιστηριων της Βουλής των Εφήβων, υποστηρίζοντας ότι ως νεότερα μαλακιστηρια δεν μπορεί παρά να έχουν δίκιο, υποθέτω πως δεν λες το ίδιο συγκρίνοντας τους νέους της επαναστατημένης Γερμανίας του 1918-19 με τους νεότερούς τους του 1933. Ή τους αμερικανούς νέους της εποχής του ροκ, των αντιπολεμικών κινημάτων και της αμφισβήτησης της δεκαετίας του '60, μ' αυτούς της εποχής του γιαπισμού, που ήταν κατά πολύ μεταγενέστεροι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΠΑΡΟΖΟ. ΑΠΟ TON ANTIΣΟΒΙΕΤΙΚΟ "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ" ΣΤΗ GOLDMAN SACHS
Μεγάλος ο θόρυβος που προκλήθηκε διεθνώς από την ανακοίνωση της ανάληψης ηγετικής θέσης στη Goldman Sachs από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η έμπρακτη αποκάλυψη των συμφερόντων που εξυπηρετούσε επί χρόνια ο πορτογάλος πολιτικός έφερε στην κουβέντα και το ξεκίνημά του στην πολιτική, από τις γραμμές του MRPP, του Πορτογαλικού Λαϊκού Επαναστατικού Κινήματος. Καθώς η Επανάσταση των Γαριφάλων, στα 1974-76, έπαιρνε όλο και πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις που τη στήριζαν πολώθηκαν μεταξύ αυτών που ευνοούσαν τη μετεξέλιξή της στην κατεύθυνση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού και εκείνων που ήθελαν τον περιορισμό της σε πλαίσιο αστικοδημοκρατικό. Με το φιλοσοβιετικό Κ.Κ. να βρίσκεται, έστω και άτολμα, στην πρώτη τάση, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, το πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Δύση ολόκληρη και φυσικά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ανέμιζαν το φάντασμα του κινδύνου μετατροπής της Πορτογαλίας σε "δορυφόρο της ΕΣΣΔ". Το σχετικά μαζικό μ-λ (μαοϊκό, φιλοκινεζικό) κίνημα της Πορτογαλίας πολώθηκε επίσης. Η ισχυρότερη οργάνωσή του -αδελφή του δικού μας ΚΚΕ (μ-λ)- το Κ.Κ.Πορτογαλίας (ανασυγκροτημένο), τάχθηκε υπέρ της ριζοσπαστικοποίησης της επανάστασης. Η δεύτερη και κατά πολύ μικρότερη οργάνωση, το MRPP -αδελφή του ΕΚΚΕ-, έχοντας υιοθετήσει την άποψη πως υπ' αριθμό ένα επικίνδυνη δύναμη παγκοσμίως είναι ο "σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός" και στην Πορτογαλία το "σοσιαλφασιστικό πρακτορείο του", δηλαδή το Κ.Κ.Π., αντιτάχθηκε και κατήγγειλε τον κίνδυνο επιβολής "σοσιαλφασιστικού" καθεστώτος. Στην οργάνωση αυτή εντάχθηκε ο 19χρονος Μπαρόζο το 1975. Κομμουνιστής επαναστάτης μεν, αλλά αναγνωρίζοντας ως κύριο εχθρό το Κ.Κ. και την ΕΣΣΔ. Πολύ σύντομα έπαψε να νιώθει και κομμουνιστής. Προσχώρησε στο κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ήταν τέτοια η αίγλη των αριστερών ιδεών που και οι κεντροδεξιοί θεώρησαν αναγκαίο να έχουν κάτι από σοσιαλισμό στον τίτλο τους) κι άνοιξε ο δρόμος για την πολιτική καριέρα που τον έφερε στην πρωθυπουργία και στην προεδρία της Κομισιόν. Κι από κει στη Goldman Sachs.
Σχολιο.- Δεν συγκρίνονται βέβαια τα μεγέθη, αλλά θυμήθηκα τον Τσουκάτο, του πάλαι ποτέ ΕΚΚΕ, που μετα από ένα χρονο ΕΚΚΕ πηγε στο ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, δεν μπορούμε να χρεώσουμε την εξέλιξη του Τσουκάτου στο ΕΚΚΕ ούτε του Μπαρόζο στο MRPP. Αλλιώς θα πρέπει να χρεώσουμε και τον Χρύσανθο στον Ρήγα, τον Κατρούγκαλο στην ΚΝΕ, τον Σταματάκη, την Μωροπούλου και πάει λέγοντας...
Σχολιο.- Αυτό που σκέφτομαι είναι απλώς η ευκολία με την οποία κάποιος που ανακαλύπτει τον "κομμουνισμό" μέσα από την αντίληψη πως κύριος εχθρός είναι οι άλλοι κομμουνιστές. μπορεί να περάσει και στον απροκάλυπτο αντικομμουνισμό. Ο Μπαρόζο δεν χρειάστηκε πολλά χρόνια για να μετατοπιστεί.
Σχολιο.- Αυτή ήταν και η ιστορία της τάσης Μπάρναμ-Κέναν που συγκρούστηκαν με τον Τρότσκι υποστηρίζοντας πως η ΕΣΣΔ ήταν το ίδιο επικίνδυνη με η ναζιστική Γερμανία, της ομάδας που απέμεινε από τον ιστορικό αρχειομαρξισμό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, του ισπανικού POUM κ.ά.
Σχολιο.- Αξιοθαύμαστη μέσα στη γραφικότητά της παραμένει η ΟΑΚΚΕ, που παρά την ευθυγράμμισή της με τον δυτικό ιμπεριαλισμό, την Ε.Ε., τον αστικό εκσυγχρονισμό κ.λπ., εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ
Όπως η εξαθλίωση δεν φέρνει πάντα την αφύπνιση και την εξέγερση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στη μοιρολατρική παραίτηση και τον συμβιβασμό με την άθλια πραγματικότητα, έτσι και η απαξίωση και ο εξευτελισμός των αστικοδημοκρατικών θεσμών δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην επαναστατική ανατροπή. Μπορεί να καταλήξει στην απαξίωση της ίδιας της δημοκρατίας και στη σταθεροποίηση ενός καθεστώτος περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας, ακόμη και με τους αστικοδημοκρατικούς όρους.
Δεν χαίρομαι με τη δικαστική μεθόδευση που θα καταλήξει στην παραγραφή του σκανδάλου της Siemens. Δεν αρκούμαι στην αποκάλυψη της απάτης της αστικής δικαιοσύνης, όσο κι αν είναι κι αυτή αναγκαία. Με τρομάζει η αδυναμία μας. Γιατί η αδυναμία του λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς είναι που επιτρέπει αυτές τις μεθοδεύσεις. Καθώς είναι το δημόσιο συμφέρον που θίγεται στην προκειμένη περίπτωση, δεν θα μπορούσαν οι αριστεροί νομικοί να απαιτήσουν διαδικασία δίωξης των υπεύθυνων για τις παραβλέψεις που οδηγούν στην παραγραφή;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και όταν τελείωσαν τα συντηρητικά έως ανατριχιαστικά λογίδρια, ως μέλη της Βουλής των Εφήβων, έβγαλαν και σέλφι με τον πρωθυπουργό των μνημονίων.
Ανυποψίαστα τα μαλακιστηρια για το μισό εκατομμύριο των νέων που μετανάστευσαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ανυποψίαστα για το ότι ο κύριος αυτός εκχώρησε για έναν αιώνα τον δημόσιο πλούτο στα ξένα συμφέροντα. Ανυποψίαστα για το ότι ανήκουν σε μια γενιά που θα ζήσει σε συνθήκες που ζούσαν οι παππούδες της πριν από μισό και περισσότερο αιώνα.
Δική τους η ευθύνη; Σιγουρα θα έλεγα. Η ευθύνη βαραίνει όμως και σε αυτους από τη γενιά που μεγάλωσε αυτά τα παιδιά. Αυτους από τη γενιά που νόμισαν πως η επισφαλής ευημερία των δεκαετιών που ακολούθησαν την πτώση της Χούντας ήταν αντικειμενικά δεδομένη. Και εγκατέλειψε -και χλεύασε- αγώνες και αξίες, και βουλιάζοντας η ίδια στο έλος του ατομικισμού, μεγάλωσε και παιδιά που περνώντας τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια στο κυνήγι των βαθμών και της αριστείας, ως μόνη αξία διδάχτηκαν την ατομική κοινωνική ανέλιξη. Στα σκλαβοπάζαρα της ξενιτιάς, πλέον...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νεκρός σε ενέδρα οπλαρχηγός της Αλ Κάιντα στη Χάμα της Συρίας
Ένας διαβόητος τζιχαντοφασίστας οπλαρχηγός του Μετώπου Αλ Νούσρα, του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, σκοτώθηκε από Σύρους στρατιωτες του Αραβικου Συριακου Στρατου σε ενέδρα που του έστησαν νοτιοανατολικά της επαρχίας Χάμα. Ο Αμπντουλάχ Αλ Μαχζούμ και πέντε άνδρες του σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα του Αραβικου Συριακου Στρατού στα δυτικά της Αλ Σαλαμίγια.
Επίσης στην επαρχία Χάμα, την Κυριακή, Αραβικες Συριακές δυνάμεις ειδοποιημένες από ανθρώπους των υπηρεσιών πληροφοριών, εντόπισαν και έπιασαν ένα βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα για τους τζιχαντοφασιστες της συμμοριας Ισλαμοφασιστικό Κράτος στη Γουαντί Αλ Αζίμπ. «Ένα βυτιοφόρο που μετέφερε 8 τόνους πετρέλαιο εντοπίστηκε και πιάστηκε από τους στρατιώτες κοντά στην πόλη Ακαϊραμπάτ, 70 χλμ ανατολικά της πόλης Χάμα», είπε μια τοπική πηγή και πρόσθεσε: «Οι Σύροι στρατιώτες προηγουμένως έδωσαν σκληρή μάχη με τους τζιχαντοφασιστες που συνόδευαν το φορτίο, καταφέροντας τελικά να σκοτώσουν και να τραυματίσουν πολλούς, ενώ οι υπόλοιποι τρομοκράτες το έσκασαν προς την έρημο».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι ακριβώς συμβαίνει στη Νότια Σινική Θάλασσα
Η Κίνα δεν αποδέχεται την απόφαση του «Διεθνους» «δικαστηριου»της Χάγης, αμερικανικων συμφεροντων, και υπάρχουν φόβοι ότι το κλίμα θα "θερμανθεί"
12.7.2016 | 16:09
Το «δικαστήριο της Χάγης», αμερικανικων συμφεροντων, δικαίωσε τις Φιλιππίνες για την Νότια Σινική Θάλασσα, απόφαση που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι δεν θα δεχθεί, καθώς η προσφυγή στη Χάγη ήταν μονομερής πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης των Φιλιππίνων. Ο Σι τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα επηρεασθούν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από την απόφαση. Οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου έγιναν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η διαιτησία για τη Νότια Σινική Θάλασσα, που ξεκίνησε μονομερώς από τις Φιλιππίνες, αποτελεί πολιτική φάρσα με νομικό πρόσχημα. Ο Γουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκδοση της τελικής απόφασης από το διαιτητικό δικαστήριο για τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Τι όμως ακριβώς συμβαίνει με την Νότια Σινική Θάλασσα;
Το «διεθνές δικαστήριο της Χάγης» αμερικανικων συμφεροντων, συντριπτικά υποστήριξε τις Φιλιππίνες στην υπόθεση σχετικά με τα αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, κρίνοντας ότι οι βραχώδεις απολήξεις στη θάλασσα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα ως βάση εδαφικών διεκδικήσεων. Αποφάσισε ότι ένα τμήμα αυτής της θαλάσσιας έκτασης είναι «μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων» και διαπίστωσε ότι η Κίνα είχε παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων σε αυτά τα ύδατα παρεμβαίνοντας με την αλιεία της, τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και με την κατασκευή τεχνητών νησιών.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το θέμα;
Ο έλεγχος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι το πιο αμφιλεγόμενο και εκρηκτικό διπλωματικό ζήτημα στην ανατολική Ασία, με την Κίνα να εδραιώνει την κυριαρχία της πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την ώρα όμως που τμήματα των περιοχών αυτών διεκδικούνται από το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Η Ουάσιγκτον συμμετέχει ενεργά, υποστηρίζοντας θέσεις κατά της Κίνας και διεξάγοντας στρατιωτικές περιπόλους. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο από τις Φιλιππίνες, αυτό θα επηρεάσει όλες αυτές τις χώρες, δημιουργώντας μια σειρά από «τρύπες» και νεκρές ζώνες που το Πεκίνο θεωρεί επικράτεια του. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται ότι έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι μια διαδρομή αξίας περίπου 4.5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμπόριο. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα ο υπΕξ της Κίνας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αμερικανό ομόλογό του για να προειδοποιήσει για κινήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας. Την ίδια ώρα η Κίνα διεξάγει στην περιοχή στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Bonnie Glaser, διευθυντής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), think tank στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η απόφαση Της Χάγης δεν θα ακυρώσει όλες τις αξιώσεις του Πεκίνου αλλά θα περιορίσει πραγματικά την ποσότητα των υδάτων πάνω στα οποία οι κινέζοι προβάλλουν απαιτήσεις κυριαρχίας.
Ποιος πήγε στο Δικαστήριο;
Οι Φιλιππίνες πήγαν την υπόθεση το 2013 στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρισμός του Πεκίνου παραβιάζει συμβάσεις του ΟΗΕ. Το Πεκίνο έχει απορρίψει την εξουσία του δικαστηρίου, αμερικανικων συμφεροντων, να αποφανθεί σχετικά με την υπόθεση και έχει επίσης προσπαθήσει να δυσφημίσει το έργο του ως μεροληπτικό, τονίζοντας το γεγονός ότι ένας δικαστής από την περιφερειακή αντίπαλο της Κίνας, την Ιαπωνία συμμετείχε στη δημιουργία του.
Τι έχει συμβεί στο μεταξύ;
Η Κίνα έχει αυξήσει τις δραστηριότητες της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά τους τελευταίους μήνες για την περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας της στην περιοχή. Έχει χρησιμοποιήσει πλοία βυθοκόρησης για να ρίξει άμμο σε κοραλλιογενείς υφάλους και να τους μετατρέψει σε νησιά. Σε αυτά τα νησιά ο κινεζικός στρατός έχει εγκαταστήσει εκτοξευτές πυραύλων, διαδρόμους, στρατώνες και άλλες εγκαταστάσεις ασφαλείας. Το δικαστήριο κλήθηκε να διερευνήσει κατά πόσον αυτές οι τεχνητά κατασκευασμένες περιοχές θεωρούνται «νησίδες» βάσει του διεθνούς δικαίου, που με κύριο κριτήριο αυτό ακριβώς, χορηγεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Οι Φιλιππίνες υποστήριξαν ότι πολλά από τα νησιά θα έπρεπε να θεωρούνται βράχια. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει συνήθως μια ζώνη 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή για την οικονομική αποκλειστικότητα. Αλλά η Κίνα διεκδικεί το 90% της περιοχής, μια πολύ μεγαλύτερη ζώνη. Οι Φιλιππίνες έχουν πλέον συνεργασία με τον πρώην εχθρό Ιαπωνία για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσγειώνουν μαχητικά εκεί.
Πώς είναι πιθανό να αντιδράσει η Κίνα μετά από αυτή την απόφαση;
Οι εμπειρογνώμονες διίστανται σχετικά με το πώς η Κίνα θα αντιδράσει στην ετυμηγορία. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Κίνα θα λειτουργήσει πιο επιθετικά αν το δικαστήριο σταθεί κατά των συμφερόντων της. Ήδη αντέδρασε οργισμένα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αβάσιμη» και «άκυρη». Πιθανές μορφές αντιποίνων περιλαμβάνουν την προσγείωση μαχητικών αεροσκαφών σε αμφισβητούμενες περιοχές, δηλώνοντας μια ζώνη αεράμυνας πάνω από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή επεκτείνοντας τις βυθοκορήσεις στο Scarborough Shoal, το οποίο διεκδικείται τόσο από τις Φιλιππίνες όσο και από την Κίνα. Υπάρχει και προηγούμενο βίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, η Κίνα και το Βιετνάμ ήρθαν σε στρατιωτική αντιπαράθεση αρκετές φορές, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και πολλά βυθισμένα πλοία. Εμπειρογνώμονες δηλώνουν πάντως ότι το Πεκίνο θα αποφύγει αποσταθεροποιητικές ενέργειες, καθώς το Σεπτέμβριο φιλοξενεί τη Σύνοδο των G20 τον Σεπτέμβριο . Αλλά, υπάρχει και ο ενδεχόμενο η κατάσταση να πάει προς την άλλη κατεύθυνση, καθώς Κινέζοι πιστεύουν ότι είναι θύματα εκφοβισμού, και ότι το κόμμα πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κίνας και κάθε σπιθαμή του εδάφους της. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες μάλλον προκλητικές κινήσεις. Ο Ashley Townshend, υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Κέντρου Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι πιστεύει πως το Πεκίνο θα επιδιώξει μια «μέση οδό: είναι ένας τρόπος να μην υποταχθούν, αλλά και ένας τρόπος για να μην κλιμακώσουν την κατάσταση».
Πώς θα αντιδράσουν οι Φιλιππίνες;
Ο Rodrigo Duterte, νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων, έχει αφήσει τους εμπειρογνώμονες να μαντέψουν ως προς το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει σε μια απόφαση που είναι πιθανό να είναι προς όφελος της χώρας του. Έχει ήδη ορκιστεί να κάνει τζετ σκι σε επίμαχες περιοχές της Νότιας Θάλασσας της Κίνας σε πείσμα του Πεκίνου. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα. Ο Duterte έχει υποστηρίξει τις πολυμερείς συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος. Οι στενότερες σχέσεις με το Πεκίνο θα δώσουν στη Μανίλα πρόσβαση σε κινεζικά δάνεια και πολύ σε αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές.
Ποιον έχει η Κίνα στο πλευρό της;
Η Ρωσία υποστήριξε τη θέση του Πεκίνου ότι συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν χώρα άμεσα. Το Πεκίνο που παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα συνωμοσίας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης τον Ιανουάριο ότι στο πλευρό του τάσσονται το Βανουάτου, το Λεσότο και η Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως είναι δύσκολο να παίξει η Κίνα το ρόλο του θύματος, αν δεί κανείς την ταχύτητα με την οποία κινείται και το μέγεθος των κατασκευών στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσα.
Σχολιο.- Το ζήτημα είναι περίπλοκο και η απόφαση των δικαστών ύποπτα απλουστευτική. Οι Κινέζοι δεν λένε ψέματα όταν λένε ότι έχουν ιστορία χιλιετιών στην περιοχή. Επίσης, τα βράχια, που έγιναν νησιά, τους ανήκουν. Δεν είναι γκρίζες ζώνες όπως χαρακτηρισαν οι Τουρκοι τραμπουκοι τα Ίμια (υπάρχουν βέβαια και τέτοιες)*. Ασφαλώς κι οι υπόλοιπες χώρες δικαιούνται κομμάτια της θάλασσας αυτής. Η απόφαση, όμως, δεν φαίνεται να κρατά ισορροπίες. Γιατί, άραγε; * Με την Ταιβάν δεν ξέρω τι παίζει, δλδ δεν ξέρω αν μπορεί να τα διεκδικήσει.
Σχολιο.- δεν υποστηρίζω την Κίνα λόγω ιστορικότητας, αλλά επειδή νομικά κάποια απ' τα βράχια της ανήκουν (δεν της ανήκουν και όλα όσα διεκδικεί, βέβαια!). Πάντως, αν κάνουμε κι εμείς αυτό που έκαναν οι Φιλιππίνες, μην περιμένεις την ίδια απάντηση. Δεν έχουμε την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. να μας προσφέρουν καθολική στήριξη.
Σχολιο.- Λες οι αμερικανοί να αφηναν τον μεγαλυτερο ανταγωνιστη τους να εχει κυριαρχικα δικαιωματα σε μια περιοχη που αξιζει τρισεκατομμυρια?? Και μονο ενθαρρυντικό δεν ειναι το οτι παγια τακτικη των αμερικανών ειναι το " διαίρει και βασίλευε" και χωνουν παντου τη μυτη τους οταν βλεπουν $$$$$.....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πόσοι διάβασαν το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ;
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 13:10
Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία υποστηρίζει ότι η Συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: το ΝΑΤΟ αποτελεί το όργανο για την επιδιωκόμενη από τις ΗΠΑ κλιμάκωση της εξαιρετικά επικίνδυνης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ο κόσμος δεν χρειάζεται περισσότερο ΝΑΤΟ, αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο… Αναρωτιέται ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, από τη στήλη του στην ιστοσελίδα του «The Independent»: «Πού να βρίσκονται, άραγε, οι τιτάνες της πολιτικής σήμερα;». Και αναφέρει ως παράδειγμα κάποια ονόματα του περασμένου αιώνα: Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Τίτο και Στάλιν, «άνθρωποι που έκαναν τη γη να σείεται», όπως γράφει. Το δημοσίευμα αυτό ήρθε στον νου με την ανάγνωση του κειμένου του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, που πρόθυμα υπέγραψαν οι «υποτελείς ηγέτες», χωρίς φυσικά -πάω στοίχημα για αυτό- να διαθέσουν την ώρα που απαιτεί έστω και η απλή ανάγνωσή του, όχι η μελέτη του.
Διαβάζοντας άρθρο-άρθρο το ανακοινωθέν, διακρίνει ο αναγνώστης τα «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά», που θέλουν όλο να αρπάζουν, ξεχνώντας πόσα δεινά έχουν προκαλέσει σε λαούς, όπως του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, του Αφγανιστάν, με τη Συμμαχία να επικαλείται τις «καλές προθέσεις της». Σε γενικές γραμμές κυριαρχείται από ένα αντιρωσικό μένος, με πρόφαση τα γεγονότα στην Ουκρανία, ενώ ξεκινά με την ανακοίνωση ότι στους κόλπους της Συμμαχίας θα συμπεριλαμβάνεται πλέον και το Μαυροβούνιο, ως 29ο μέλος.
Το ανακοινωθέν
1. «Εμείς, οι επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συγκεντρωθήκαμε στη Βαρσοβία μια αποφασιστική στιγμή για την ασφάλεια των κρατών και των λαών μας…». Θα προσπαθήσω να απομονώσω μερικά σημεία του ανακοινωθέντος των προθύμων ηγετών, ξεκινώντας με τη «σημαντικότερη απόφαση» για συνεισφορά από τον ΝΑΤΟϊκό προϋπολογισμό «ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αμερικανική προσπάθεια στο Αφγανιστάν». Αυτό ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg το Σάββατο, μετά τη λήξη της συνόδου, σε συνέντευξη Τύπου, λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να διατηρηθούν 8.400 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Το δισεκατομμύριο θα διατεθεί «για να ενισχυθούν οι ΗΠΑ, να χρηματοδοτήσουν την αφγανική ασφάλεια στα επόμενα τρία χρόνια».
Κατά τ' άλλα, στο άρθρο 24 του ανακοινωθέντος τονίζεται: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των εταίρων μας να λαμβάνουν ανεξάρτητες και κυρίαρχες επιλογές σε εξωτερικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, ελεύθερα από εξωτερική πίεση και εξαναγκασμό». Από το άρθρο 5 αρχίζει να διαφαίνεται η εμμονή στην αντιρωσική ρητορική: «Υπάρχει ένα τόξο ανασφάλειας και αστάθειας κατά μήκος της ΝΑΤΟϊκής περιφέρειας και πέραν αυτής. Με προκλήσεις που δέχεται η Συμμαχία τόσο εξ Ανατολών όσο και από τον Νότο, από κρατικούς αλλά και μη κρατικούς παράγοντες. Από στρατιωτικές δυνάμεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, είτε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο»… «Οι επιθετικές δράσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων προκλητικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια του ΝΑΤΟ με στόχο την επίτευξη πολιτικών στόχων μέσω απειλής ή χρήσης ισχύος, προκαλούν περιφερειακή αστάθεια και πρόκληση στη Συμμαχία, με καταστροφικές συνέπειες στην Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια απειλώντας τον στόχο που έχει τεθεί από καιρό, μιας ενιαίας Ευρώπης, ελεύθερης και ειρηνικής…».
Παρεμβάλλονται άρθρα με αναφορές στους κινδύνους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (βλέπε Λιβύη) και ειδικότερα στον κίνδυνο από το «ISIL/Daesh» (Ισλαμικό Χαλιφάτο). Σ' αυτά τονίζεται πως «η παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας δεν γνωρίζει σύνορα, εθνικότητα ή θρησκεία» και υποστηρίζεται πως «θα συνεχιστεί ο πόλεμος της απειλής αυτής στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου και των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ». Στο άρθρο 9, το ανακοινωθέν επανέρχεται στη «ρωσική απειλή»: «Πλέον των δύο δεκαετιών το ΝΑΤΟ αγωνίζεται να οικοδομήσει συνεργασία με τη Ρωσία, μέσω του μηχανισμού του Συμβουλίου NATO-Russia (NRC). Αλλά οι πρόσφατες δραστηριότητες και πολιτικές της Ρωσίας μείωσαν τη σταθερότητα και την ασφάλεια…, ενώ το ΝΑΤΟ μένει σταθερό στις διεθνείς υποχρεώσεις του». Το άρθρο 10 αναφέρεται στις «ρωσικές δράσεις αποσταθεροποίησης» με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Στις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ απέναντι στις «ρωσικές δράσεις» αναφέρονται τα άρθρα 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 (Ουκρανία κ.λπ.) 17 (Κριμαία οι κακόμοιροι Τάρταροι), 18 (Ουκρανία - νεκροί του εμφυλίου), 19 (υποχρεώσεις από συνθήκες του Μινσκ), 20 (Αποστολή ΟΑΣΕ στην Ουκρανία), 21 (Ντόνετσκ - Λουχάνσκ) 22 (ρωσικές υποχρεώσεις που συζητήθηκαν στους G-7 για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία) 23 (επικρίνεται η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο και τη Βαλτική).
Στο άρθρο 24 το ανακοινωθέν υπεραμύνεται των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Μολδαβίας. Στα άρθρα 25-26-27 πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην κρίση στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική. Χωρίς να αναφέρεται όμως τι την προκάλεσε. Στο άρθρο 28 καλείται «το καθεστώς της Συρίας να συμφωνήσει πλήρως με την απόφαση 2254 του Ιουνίου 2012 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση πολιτική μεταρρύθμιση με νέα αντιπροσωπευτική ηγεσία». Το άρθρο 29 αναφέρεται στο Ιράκ «για την εγκαθίδρυση σταθερότητας και ασφάλειας». Το ανακοινωθέν στο άρθρο 30 «καλωσορίζει τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στη Λιβύη από τον Δεκέμβριο του 2015» και στο 31 φτάνει στο Μάλι, υιοθετώντας την εκεί ειρηνευτική συμφωνία.
Αναφορά στην Ελλάδα και το Αιγαίο
Στο άρθρο 92 γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, με αφορμή την «απόφαση των υπουργών Αμύνης του Φεβρουαρίου 2016 για την αποστολή ναυτικής δύναμης αποτροπής στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Όπως τονίζεται, πρόκειται «για αποφασιστικής σημασίας συνεισφορά στον έλεγχο της μη τακτικής μετανάστευσης στην περιοχή, με την οποία προσφέρονται νέες ευκαιρίες συνεργασίας με την Ε.Ε. σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο»…
Εκτός του ότι -όπως τονίζεται στο άρθρο 110- «οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας και είναι ικανές να αναλάβουν τις ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν», το μακρύ χέρι έχει απλωθεί και αλλού: Στο άρθρο 104 εξαίρεται η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας πως υπάρχει συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση. Στα άρθρα 111 -112 εξαίρεται η προσπάθεια που οδηγεί στην ένταξη της Γεωργίας, κάτι που η χώρα έχει αιτηθεί από το 2008. Και η Συμμαχία ενθαρρύνει «τις προσπάθειες της Γεωργίας να κάνει χρήση των ευκαιριών που της προσφέρει το ΝΑΤΟ»… Στο άρθρο 115, δεν ξεχνά να «επαναβεβαιώσει την υποχρέωση του ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Τι στο καλό άλλωστε, βομβάρδιζε τη Σερβία για να επιτύχει τον διαμελισμό της αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβίας).
Πάντως, στο άρθρο 108 τονίζεται πως η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Σερβίας είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Για να μη φανεί ότι αφήνει κάτι απ' έξω χωρίς να το αναφέρει, το ανακοινωθέν στο άρθρο 131 αναφέρεται «στη γυναικεία συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτική θητεία των οποίων καθιστά ισχυρότερη τη Συμμαχία», ενώ στο άρθρο 133 εκφράζει ανησυχίες επειδή «τα παιδιά εξακολουθούν να αποτελούν θύματα εκτεταμένης βίας» και καταδικάζει τη στρατολόγηση ανηλίκων. Στο άρθρο 110 προτρέπονται η Γεωργία και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να συνεχίσουν τις προσπάθειες ένταξης στη Συμμαχία. Στο άρθρο 114 επαναλαμβάνεται: «Eπαναβεβαιώνουμε την απόφαση που ελήφθη το 2008 στη διάσκεψη στο Βουκουρέστι για την ένταξη της FYROM στη Συμμαχία, μόλις αμοιβαία γίνει αποδεκτή η λύση στο ζήτημα της ονομασίας». Το κείμενο του ανακοινωθέντος που υπέγραψαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται σε 50 σελίδες. Περιέχει 139 άρθρα και μία υποσημείωση: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα» (αναφερόμενη σε όσα περιγράφει περί πΓΔΜ).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκικό δικαστήριο μείωσε ποινή τζιχαντιστή, λόγω «καλής συμπεριφοράς»
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, 11:57
Τουρκικό δικαστήριο, μείωσε την ποινή σε τρομοκράτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου «λόγω καλής διαγωγής» αν και ουδέποτε παρακολούθησε την δικαστική διαδικασία, όπως επισημαίνεται στον τουρκικό Τύπο. Ο τρομοκράτης είχε πρωτόδικα κριθεί ένοχος επειδή είχε εκπαιδευθεί σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Συρία καθώς και για ανάμιξη σε δολοφονία Σύρου πολίτη. Δικαστήριο στην επαρχία Γκαζιάντεπε μείωσε την ποινή του Ahmet Güneş από εφτά χρόνια και έξι μήνες σε έξι χρόνια και τρεις μήνες παρ΄ όλο που είχε αρνηθεί να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσής του όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan News.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στις 13 Ιουλίου 1968 πέθανε, εν μέσω γενικής απαξίωσης, ο παλιός σοσιαλιστής ηγέτης και μετέπειτα πρωθυπουργός των αποστατών, Ηλίας Τσιριμώκος.
Στις 13 Ιουλίου 2015 ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εκλέχτηκε με αντιμνημονιακά συνθήματα, Αλέξης Τσίπρας, υπέγραφε τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.Μια βδομάδα μετά από το περήφανο ΟΧΙ του λαού μας. Συμπτώσεις...
Σχολιο.- Τσιπριμώκος...
Στις 13 Ιουλίου 1968 πέθανε ο Ηλίας Τσιριμώκος. Η κηδεία του ήταν μια διπλά θλιβερή τελετή, καθώς σ' αυτήν δεν παραβρέθηκαν παρά ελάχιστοι άνθρωποι.
Ολοι το 1966 στα Ιουλιανα τραγουδούσαν στον ρυθμό του εαμίτικου "Τίνος είναι, βρε γυναίκα, τα παιδιά": "Η ιστορία σου αρχίζει απ' τα βουνά η ιστορία σου αρχίζει απ' τα βουνά. Κι ύστερα πήγες στο Κέντρο κι από κει στη Δεξιά Τσιριμώκο, Τσιριμώκο, μασκαρά!",
Ο σοσιαλιστής εαμικός υπουργός της κυβέρνησης των βουνών, ο άνθρωπος που όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής επί κυβέρνησης Ένωσης Κέντρου,το 1963, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τη Δεξιά, προκαλώντας δυσφορία και στο παλάτι, θα γινόταν τον Αύγουστο 1965 ο δεύτερος μετά τον Νόβα και το βασιλικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, πρωθυπουργός κυβέρνησης αποστατών. Τελικά, το όνομα του ανθρώπου που από τις στήλες της εφημερίδας "Μάχη", την οποία διηύθυνε, αποκάλυψε το 1950 τη φρίκη του κολαστηρίου της Μακρονήσου, ξεσηκώνοντας διεθνή κατακραυγή, έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο της προδοσίας...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε 261 χρονια θα εξοφλησει η ΝΔ τα χρεη της στις τραπεζες, και το ΠΑΣΟΚ σε…. 630!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφωρα, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει τον θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί… Είμαστε υποτελείς και εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε. Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
John Swinton (1829-1901)
Oλοι οι αλητες δημοσιοκαφροι, μιλανε για τον «μακελαρη» του Νταλλας του Τεξας, και λεγοντας «μακελαρη» εννοουν τον ηρωα που αγανακτησε από τις δολοφονιες των μπατσογουρουνων των ΗΠΑ, πηρε ένα οπλο και σκοτωσε 5-6 τετοια καθαρματα!!! Δυστυχως δεν προλαβε παραπανω!!!! Ολοι οι γειτονες του μιλανε για ένα ησυχο παιδι, που βοηθουσε ολους οσους γνωριζε!!! Για ολους τους λαους του κοσμου, αυτος είναι ηρωας!!!! «Μακελαρηδες» είναι οι αλητες γουρουνια δημοσιοκαφροι, και τα αδερφια τους οι μπατσοι!!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας - Αναζητείται ο δράστης
Τετάρτη, 13 Ιούλιος, 2016 - 17:28
Ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν νεκρό και δύο τραυματίες σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Κουμουνδούρου και Ζήνωνος, στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ομόνοια. Συγκεκριμένα, γύρω στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, ένας άνδρας ιρακινής καταγωγής εισήλθε σε κατάστημα ρούχων και διαπληκτίστηκε για άγνωστο λόγο με μία Αλβανίδα υπάλληλο. Ένας φίλος της υπαλλήλου και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έσπευσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ο Ιρακινός όμως επέστερψε λίγη ώρα αργότερα και αφού τράβηξε όπλο πυροβόλησε τουλάχιστον δέκα φορές εναντίον των δύο ατόμων. Ο φίλος της υπαλλήλου τραυματίστηκε βαριά στα πλευρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου διεκομίσθη. Από τους πυροβολισμούς παράλληλα τραυματίστηκαν στα πόδια, ευτυχώς ελαφρά, ένας περαστικός και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Και οι δύο διακομίσθησαν στον "Ευαγγελισμό". Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δύο από τους τραυματίες είναι αθίγγανοι. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ ο δράστης αναζητείται ακόμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη ένας αλλοδαπός συνεργός του δράστη.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φίλος εκπαιδευτικός έκανε στο ιστολόγιό μου το εξής σχόλιο για τα μέλη της Βουλής των Εφήβων, που απαντά στο (εύλογο) ερώτημα πώς επιλέγονται και ποιους εκπροσωπούν:
"Είναι εκπρόσωποι του εαυτού τους και μόνο. Αναδεικνύονται με κλήρωση, μεταξύ όσων μαθητών Β΄ Λυκείου είχαν το χρόνο και τη διάθεση να τρέξουν όσες περισσότερες δραστηριότητες και κουίζ στον σχετικό ιστότοπο (http://www.efivoi.gr/) -όσα περισσότερα τελειωμένα, τόσοι περισσότεροι κλήροι. Διαδικασία που έγινε Φλεβάρη και Μάρτη". Νομίζω πως είναι χρήσιμο να το ξέρουμε αυτό, εξηγεί αρκετά πράγματα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χωρίς ντροπή... εκδήλωση της ΔΕΑ, ΛΑΕ, ΣΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διοργανώνεται από τιμητές των μισθοφόρων-φονιάδων του λαού της Συρίας!
Χωρίς να ντρέπονται... οι επαγγελματίες "αντιρατσιστές" διοργανώνουν αύριο στην Ομόνοια "διαδήλωση" υποστήριξης των εγκληματιών μισθοφόρων του χαλιφάτου και του φασίστα Ερντογάν: (Διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες) Ούτε μια λέξη, μια αναφορά για τους περισσότερους από 250.000 χιλιάδες νεκρούς στη Συρία... Ούτε μια λέξη για τα ανθρωπόμορφα κτήνη του "ελεύθερου συριακού στρατού", των δολοφόνων που υψώνουν σημαίες σε όλη της Ελλάδα! Το παρακράτος που φίμωσε την φωνή του Συριακού λαού είναι εδώ, μέσα στην πατρίδα μας! Απάντηση σ' όλους αυτούς η λαοπρόβλητη πολιτική ηγεσία της Συρίας, η κυβέρνηση Άσαντ, στην οποία συμμετέχουν τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα της Συρίας! Οι εγχώριοι μισθοφόροι του Σόρος και των ιμπεριαλιστών, οι υπάλληλοι του σιωνιστικού ισραηλινού ναζιστικού καθεστώτος και των μοναρχών-δικτατόρων ξεσκεπάζονται! Το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Συρίας με έναν υπουργό, τον Υπουργό Επενδύσεων
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ταύρος δεν είναι επιθετικό ζώο. Ο λόγος που είναι θυμωμένος είναι γιατί μέρες είναι νηστικός και απίστευτα-βάναυσα ταλαιπωρημένος
Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουν όλοι όσοι έχουν για θεούς τους και θαυμάζουν τους ταυρομάχους, δεν είναι ένα δυνατό ζώο, αλλά ένα ταλαιπωρημένο, βασανισμένο και εξαντλημένο ψυχικά ζώο. Σε αυτό το υπερήφανο και δυνατό πλάσμα, βάζουν υγρές εφημερίδες στα αυτιά του και τα μάτια του είναι γεμάτα βαζελίνη για να θολώνουν την όρασή του... Τα ρουθούνια του είναι γεμάτα βαμβάκι ώστε να του κόβει την αναπνοή και στα γεννητικά του όργανα έχουν κολλήσει μια βελόνα.Υποσιτίζεται για μέρες ώστε να είναι αδύναμος και είναι φυλακισμένος για μέρες σε ένα σκοτεινό κουτί ώστε να χάσει τον προσανατολισμό του και να του δημιουργηθεί στρες.
Έτσι όταν βγαίνει στην αρένα απο το κουτί αυτό, τρέχει απεγνωσμένα νομίζοντας πως το μαρτύριο του έχει τελειώσει. Αντ΄αυτού το εξαντλημένο και κακοποιημένο ζώο έχει να αντιμετωπίσει τις ιαχές του πλήθους και τους δολοφόνους του που το εξαντλούν ακόμη περισσότερο με τα χτυπήματα τους. Τι ηρωισμός. Τι γενναιότητα. Πως ο άνθρωπος έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο κτήνος που δολοφονεί για την απόλαυσή του... Είμαστε μοναδικοί σε αυτό τον πλανήτη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κοινή αντικατοχική ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας και Οικολόγων
Η ΕΔΕΚ απευθύνει θερμή πρόσκληση στα μέλη και στους φίλους του Κινήματος, αλλά και σε όλους τους πολίτες, να δώσουν μαζικά το παρών τους στην κοινή αντικατοχική εκδήλωση μνήμης και αντίστασης που... συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών- Συνεργασία Πολιτών.
Η κοινή αντικατοχική εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 1930 στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσια με κεντρικό ομιλητή τον διεθνούς φήμης πανεπιστημιακό και βαθύ γνώστη του κυπριακού Βαγγέλη Κουφουδάκη. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Aυτός θα είναι ο διάδοχος του Renzi!
Σβύνει το αστέρι του Renzi μετά τη συντριβή στις ιταλικές δημοτικές εκλογές, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την δέσμευση από το διευθυντήριο της Ε.Ε. για Συνταγματική "αναθεώρηση", του πιο προχωρημένου και προοδευτικού αστικού συντάγματος σ' ολόκληρο τον κόσμο. Τρίτος δοτός πρωθυπουργός της Ιταλίας (με παραβίαση του Συντάγματος για το καλό και τη διάσωση της χώρας), προερχόμενος από τη δεξιά, μασόνος, αγαπημένος των σιωνιστών... Και το όνομα αυτού... Luigi Di Maio!
O ακτιβιστής των πλατειών του "Κινήματος 5 Αστέρια" (Movimento 5 Stelle - M5s) του Beppe Grillo, σε ηλικία 26 ετών διορίστηκε βουλευτής και ήταν ο νεώτερος Αντιπρόεδρος στην ιστορία του ιταλικού Κοινοβουλίου. Να σημειώσουμε ότι το "Κίνημα 5 Αστέρων" του Beppe Grillo, είναι το πρώτο σε εκλογική δύναμη πολιτικό κόμμα στην Ιταλία, αλλά ο εκλογικός νόμος δίνει "μπόνους" εδρών στους σχηματισμούς κι όχι στα μεμονωμένα κόμματα Το 2016, με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του "Κινήματος 5 Αστέρια", κέρδισε μια θέση στη λίστα των πιο υποσχόμενων και με μεγαλύτερη επιρροή Ευρωπαίων πολιτικών του πλανήτη, για πολιτικούς κάτω των 30 ετών, από το γνωστό Forbes.
Ο Luigi Di Maio γεννήθηκε στο Αβελίνο, στις 6 Ιούλη 1986, από μια οικογένεια με φασιστικη πολιτική παράδοση. Ο πατέρας του Antonio, υπήρξε σημαντικό στέλεχος του νεοφασιστικού κόμματος του Giorgio Almirante, του φίλου και συναγωνιστή του Κώστα Πλεύρη, το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (Movimento Sociale Italiano) και μετά τον εκσυγχρονισμό που υπέστη από τον διάδοχο του Almirante, το νεοφασίστα Gianfranco Fini, της Εθνικής Συμμαχίας (Alleanza Nazionale). Η μητέρα του είναι καθηγήτρια ιταλικών και λατινικών. Επίσης έχει μια αδελφή κι έναν αδελφό, μικρότερους σε ηλικία. Γεννήθηκε στο Αβελίνο, γιατί εκεί βρισκόταν το κοντινότερο νοσοκομείο του Δήμου Pomigliano d'Arco, της επαρχίας Νάπολης, όπου μεγάλωσε. Το Pomigliano d'Arco, την πόλη του πάλαι ποτέ εργατικού κινήματος τους εργοστασίου της Alfa Romeo, που σήμερα δεν υπάρχει. Τελείωσε το κλασικό Λύκειο το 2004 κι εκλέχθηκε στο "15μελές" (για να κατανοήσουμε κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά δεδομένα) με αυτόνομη κάθοδο κι όχι με την αριστερά ή τη δεξιά. Γράφτηκε στο Πολυτεχνείο της κοντινής Νάπολης και ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα που τον γεμίζουν σε ενέργεια. Όμως, το Πολυτεχνείο δεν τον ελκύει κι έτσι ο Luigi Di Maio αλλάζει σχολή και γράφεται το 2006 στη Νομική της Νάπολης. Εκλέγεται στους φοιτητικούς εκπροσώπους της σχολής κι ασχολείται με την ηλεκτρονική σελίδα που προσφέρει πληροφορίες και βοήθεια στους νέους φοιτητές της Νομικής. Με την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο έρχεται σε επαφή με το διαδικτυακό κίνημα του Beppe Grillo, το "Κίνημα 5 Αστέρων (Movimento 5 Stelle - M5s) και γίνεται ακτιβιστής του κινήματος. Το 2007 είναι ο ακτιβιστής-μοντέλο του M5s και γίνεται γνωστός πανιταλικά για τις συνεχόμενες δράσεις του. Μάλιστα, ο Beppe Grillo, προσφάτως δήλωσε πως "μαθαίνει συνεχώς από τον νεαρό Di Maio, ακόμη κι όταν είναι σιωπηλός". Ακόμη κι ο Dario Fo, Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον Luigi Di Maio, χαρακτηρίζοντάς ως τον "Ιταλό πολιτικό που κανείς δεν θα πίστευε πως θα γινόταν πολιτικός". Η πορεία του νεαρού Di Maio προς τον διορισμό του ως βουλευτή κύλισε ομαλά και ταχύτατα... Ακτιβιστής του διαδικτύου... θέτει υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος στο Pomigliano D'Arco (40.000 κάτοικοι) και λαμβάνει μόλις 59 σταυρούς προτίμησης (μόνον στις πολιτικές εκλογές καθιερώθηκε λίστα), ούτε καν τις προτιμήσεις της οικογένειάς του και των φίλων του. Στις εκλογές του Φλεβάρη 2013, το "Κίνημα 5 Αστέρων", ένα κίνημα αγανακτισμένων στις πλατείες και τις περιοδείες του Beppe Grillo σε όλες τις ιταλικές πόλεις, με δημόσιες παραστάσεις και τον τίλο"Ημέρα Άντε Γαμηθείτε" V-Day (οι πολιτικοί), αναζητεί υποψήφιους στη Νότια Ιταλία, ώστε να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια. Και να, στην εκλογική περιφέρεια "Καμπανία Ι" (Νάπολη), ο αφιερωμένος στον διδικτυακό ακτιβισμό για το κίνημα M5s, ο νεαρός Luigi Di Maio στη δεύτερη θέση της λίστας, αποτελεί επιλογή χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Η αναπάντεχη ανάδειξη του "Κινήματος 5 Αστέρων, Beppe Grillo", σε πρώτο κόμμα με ποσοστό 25,56, αναδεκνύει τον 26χρονο -που άφησε τις σπουδές για τον ακτιβισμό και δεν πήρε ποτέ πτυχίο- σε βουλευτή και ταυτόχρονα σε Αντιπρόεδρο της ιταλικής Βουλής.
Προσφάτως ο Beppe Grillo εκδήλωσε την επιθυμία να αποσυρθεί και επισήμανε πως είναι η ώρα να αποκτήσει το κίνημα αρχηγό κι όλα δείχνουν πως το φαβορί στην κούρσα για την ηγεσία του "Κινήματος 5 Αστέρων", είναι ο 30ρης Luigi Di Maio. Και τότε συνέβη αυτό που συνήθως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: η προετοιμασία τους επόμενου πρωθυπουργού από το "σύστημα". Δεν μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα -κι όχι μόνον- χωρίς να μην έχεις μεταβεί στις ΗΠΑ, το Κόμο, το αμερικάνικο εβραϊκό κογκρέσο... να πάρεις την ευχή του σιωνιστικού-ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ. Όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από μια προσωπική ατζέντα με ιεράρχηση: πάλη εναντίον της διαπλοκής, της διαφθοράς, σκληρός υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων. Η εξελίξεις στην καριέρα του σκληρού κι ανένδοτου νεαρού ακτιβιστή Luigi Di Maio... είναι ραγδαίες. Το Σεπτέμβρη κλήθηκε να μιλήσει στο "Harvard" (άραγε να συνεισφέρει στην επιστημονική κοινότητα με ποιες γνώσεις, για ποιο θέμα, με ένα απολυτήριο Λυκείου;) και να έχει επαφές με γνωστά think tanks, policy institute που περνούν όσοι προαλείφονται από τοι "μαγαζί" για πρωθυπουργοί στις χώρες τους (σας θυμίζει κάτι;). Τώρα μετάβαση στο Βερολίνο, Λονδίνο και το Παρίσι... (σας θυμίζει κάτι;) Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μιλήσει με θέμα τις τράπεζες... Στο μεταξύ, το Κίνημα που είναι στην ίδια ευρωομάδα με τον Nigel Farage, του Kόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκίνησε να μεταβάλει τις θέσεις του: "Δεν μιλήσαμε ποτέ εναντίον της Ε.Ε. και του ευρώ, ήταν προσωπικές απόψεις στελεχών μας... θα αλλάξουμε από μέσα την ευρωζώνη και δεν θα γίνουμε προτεκτοράτο, όπως έκανε την Ελλάδα ο Τσίπρας..." και γελάει ο κάθε πικραμένος με τις κωλοτούμπες που όμως οδηγούν στην κυβερνητική εξουσία. Μάλιστα, ο υποψήφιος αρχηγός του κινήματος Luigi Di Maio, τάχθηκε ανοικτά εναντίον του Brexit... δίνοντας το προσωπικό του "πολιτικό στίγμα".
Στις 24 Απρίλη 2016, ο Roberto Fico, βουλευτής, ο επιστήμονας του διαδικτύου κι από τους πρώτους που πλαισίωσαν τον Beppe Grillo (πτυχιούχος στην Επιστήμη της Επικοινωνίας) και το σημαντικότερο, ένας από τα πέντε μέλη της κεντρικής καθοδήγησης του "M5S", με αφορμή την ανοικτή συμπαράταξη και σχέση του οργανισμού "Trilaterale" με την αριστερά του Renzi (συμμετοχή στον οργανισμό οικονομικό δολοφόνο της αριστερής υπουργού για τις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις -έχει και τέτοιο υπουργείο η αριστερή κυβέρνηση Renzi-, της Elena Boschi), στην επίσημη ιστοσελίδα του Beppe Grillo, εκφράζει τη γραμμή του Κινήματος για αυτούς τους "οργανισμούς. Ο Roberto Fico, μεταξύ άλλων επισημαίνει:: «Το 2012 ήταν στην Μπίλντεμπεργκ, σήμερα στην Trilaterale, που συνεδρίασε στη Ρώμη με την προστασία απερίγραπτων δυνάμεων ασφαλείας. Να θυμίσουμε ότι η Trilaterale, οργάνωση των οικονομικών ελίτ επηρεάζει τις πολιτικές των δυτικών χωρών. Το δόγμα της Trilaterale βρίσκεται περιληπτικά στην Έκθεση του 1975: η δημοκρατία εισέρχεται σε κρίση όταν συμμετέχουν πολλοί πολίτες και είναι ενεργοί πολίτες... Το θεμελιώδες δόγμα της Trilaterale είναι ο ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ εξουσίας (kratos) και λαού (demos)... Μια αντιδημοκρατική αντίληψη που διεισδύει στην κοινωνία μέσω των ΜΜΕ και υλοποιείται προοδευτικά από δυτικές κυβερνήσεις. Όταν μιλούν για "κυβερνητική σταθερότητα" από πίσω υπάρχει το δόγμα της Trilaterale. Η Υπουργός Boschi, που κλήθηκε στη σύσκεψη των ισχυρών, συμβολίζει μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει αυτονομία, σκαλί μιζέριας στην υπηρεσία ξένων συμφερόντων κι όχι λαϊκής βούλησης... Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη σιωπή και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να την ξεσκεπάσουμε». Απλές, καθαρές, ιερές λέξεις και θέσεις ενός λαϊκού κινήματος-κόμματος χωρίς εξαρτήσεις. Στη γραμμή Beppe Grillo, που όταν τον κάλεσε ο Renzi για να συμμετέχει στην κυβέρνηση, απαίτησε να υπάρχει απευθείας μετάδοση βίντεο της συνάντησης, από την ιστοσελίδα του και του είπε κατάμουτρα: Εμείς με μασόνο, δοτό πρωθυπουργό εκφραστή ξένων συμφερόντων, δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Τις ίδιες ημέρες που συνεδρίαζε η Trilaterale στη Ρώμη κι ο Roberto Fico, αρμόδιος για το θέμα έκανε τις παραπάνω διαπιστώσεις εκφράζοντας την ήδη γνωστή γραμμή του κόμματος για τους οικονομικούς δολοφόνους... ο Luigi Di Maio καλέστηκε κι αυτός στη "σύσκεψη των ισχυρών", στην Trilaterale.
Στον αέρα η "κόκκινη γραμμή" που διαχωρίζει το "Κίνημα 5 Αστέρων" από την αριστερά και τη δεξιά
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ «Πλούσια» η ατζέντα συναντήσεων Σούκρι στο Τελ Αβίβ...
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ανώτερους αξιωματούχους, στο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών σχέσεων, διαβουλεύσεων αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, αλλά και αναβίωσης της ειρηνευτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Η εμφάνιση του Σούκρι στο Ισραήλ, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ τα τελευταία εννιά χρόνια, ερμηνεύτηκε από ξένες διπλωματικές πηγές, που μίλησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σαν «έκφραση της προθυμίας της Αιγύπτου να δημοσιοποιήσει την ισχυρή σχέση της με το Ισραήλ». Πραγματοποιείται δύο βδομάδες μετά την εμφάνιση του Σούκρι στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα και θεωρείται πως σχετίζεται και με τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι Γάλλοι τον περασμένο Ιούνη για την πραγματοποίηση μίας διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό και την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης έως το τέλος τρέχοντος έτους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το διήμερο που ο Αιγύπτιος υπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, το αμερικάνικο δίκτυο «Βloomberg», επικαλούμενο «πρώην ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο», μετέδωσε πως το Ισραήλ πραγματοποίησε «διάφορες επιδρομές με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά κατά θέσεων τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" με τις ευλογίες του Καΐρου»...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΛΙΒΥΗ Φουντώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις και οι μάχες
TΡΙΠΟΛΗ.-- Στα κεντρικά γραφεία των δύο μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εισέβαλαν δεκάδες διαδηλωτές που έφθασαν σε απόγνωση από τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση (ενώ επικρατεί μεγάλη ζέστη και αυξημένη υγρασία), την ανυπαρξία βασικών υπηρεσιών εν μέσω κλιμακούμενης επιδείνωσης της ζωής τους από την ιμπεριαλιστική αποικιοκρατικη επιχείρηση του 2011 έως σήμερα και την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες. Επίσης, αργότερα μεταδόθηκε η πληροφορία πως μέρος του πλήθους εισέβαλε και στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Αμπου Σίταχ, όπου είχε έως προχτές την έδρα της η (υποστηριζόμενη από τον ξεφτιλοΟΗΕ των αμερικανων αποικιοκρατων) κατοχικη λιβυκή κυβέρνηση, η οποία πλέον βρίσκεται σε κυβερνητικό μέγαρο της Τρίπολης πέντε χιλιόμετρα μακριά. Η έλλειψη ρευστού στις τράπεζες της Λιβύης που παρατηρείται εδώ και καιρό προκαλεί τεράστιες ουρές έξω από πολλά υποκαταστήματα, όπου οι περισσότεροι πελάτες δεν καταφέρνουν να πάρουν περισσότερα από 200 δηνάρια Λιβύης, τα οποία δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών της καθημερινότητας. Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις ενόπλων που στηρίζουν την κατοχικη λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» και οι οποίοι έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος τζιχαντοφασιστών του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» στην πόλη της Σύρτης από τις 12 Μάη. Στις αρχές Ιούνη, κατάφεραν να μπουν σε ένα μέρος του κέντρου της πόλης και έκτοτε πολιορκούν τους τζιχαντοφασιστες, επιδιώκοντας την πλήρη ανακατάληψη της πόλης που αποτελεί και το προπύργιο των δυνάμεών τους στη Λιβύη. Ιατρικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησαν πως στις συγκρούσεις του τελευταίου διμήνου σκοτώθηκαν πάνω από 240 μέλη των κατοχικων φιλοκυβερνητικών ενόπλων και τραυματίστηκαν πάνω από 1.400 άλλοι. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι κάποιοι από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί «στο εξωτερικό, σε κοντινές χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Ιταλία. Τέλος, έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Βεγγάζη όπου χτες εκπρόσωπος των κατοχικων λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη επιχείρηση "Αξιοπρέπεια"» (του ε.α. στρατηγού Χάφταρ) κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη μετά την προέλαση ισλαμοφασιστών από τις λεγόμενες "Ταξιαρχίες Αμυνας της Βεγγάζης"».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Απειλές λέει πως δέχεται ο Κόρμπιν
Συνεχίζεται η αναταραχή και στους αντιπολιτευόμενους «Εργατικούς», μετά την ανοικτή πρόκληση στην ηγεσία του κόμματος από τον Τζέρεμι Κόρμπιν που πρόβαλε η Αντζελα Ιγκλ. Χτες, στελέχη του κόμματος και γνωστοί συνδικαλιστές όπως ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου UNITE, Λεν Μακλάσκι, αποδοκίμασαν τις προσπάθειες της Ιγκλ να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της «πραξικόπημα». Αλλοι εξέφρασαν ανησυχία ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, δήλωσε πως δέχεται απειλές για τη ζωή του, ενώ η αστυνομία ερευνά την επίθεση με τούβλο που σημειώθηκε στο κομματικό γραφείο της Αντζελα Ιγκλ στη βορειοδυτική Αγγλία.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρια. Κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην Παλμύρα
Χθες, στην Παλμύρα της Συρίας τα ρωσικά βομβαρδιστικά κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις τζιχαντοφασιστών του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους», έπειτα από την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στο τέλος της περασμένης βδομάδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, από ισλαμοφασιστες μισθοφόρους, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων πιλότων. Στις χτεσινές επιχειρήσεις συμμετείχαν τουλάχιστον έξι ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου «Tu-22M3», που απογειώθηκαν από αεροπορική βάση της Ρωσίας και χτύπησαν θέσεις του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους» ανατολικά της Παλμύρας, καθώς και στις περιοχές αλ Σουκχνέχ και Αράκ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Προωθεί αυξημένο στρατιωτικό - διπλωματικό ρόλο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το επικαιροποιημένο νέο σχέδιο για την «αμυντική πολιτική της Γερμανίας» ισχυρίστηκε χτες ότι έχει στα χέρια του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα. Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανία επιβεβαιώνει τη θέλησή της για αυξημένο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή σε ό,τι «αφορά τα ζητήματα ασφάλειας» (ό,τι χρησιμοποιείται ως τέτοιο από τους ιμπεριαλιστές). Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι η δέσμευση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μη βγάζει στρατεύματα στο εξωτερικό έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Αλλωστε και το ίδιο το κείμενο κάνει έναν απολογισμό ουσιαστικά των τελευταίων 2,5 χρόνων, όπου η Γερμανία σημειώνεται ότι έπαιξε καθοριστικό διπλωματικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία και πήρε μέρος με στρατιωτικές δυνάμεις στις επεμβάσεις «ενάντια στους ισλαμιστές» στο Μάλι και αλλού. Φυσικά, είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στο Αφγανιστάν. Στο κείμενο συμπληρώνεται ακόμα ότι η χώρα έστειλε όπλα στους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, αλλά ότι επίσης, παρά τον αυξημένο διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο, «είναι ακόμα μικρή η δυνατότητα - αφού κάθε στρατιωτική αποστολή πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο - να μεταφέρει μάχιμες δυνάμεις σε εστίες στον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία ή η Γαλλία». Την ίδια ώρα, δηλώνεται ότι «η Γερμανία δεν επιθυμεί να δρα μόνη της και ότι όλες οι στρατιωτικές και διπλωματικές δράσεις πρέπει να διευθετούνται και να λύνονται με τους συμμάχους της χώρας», ενώ οι «ένοπλες δυνάμεις εστιάζουν τη δράση τους σε πολυμερές πλαίσιο» και επιλέγουν το συντονισμό με τους συμμάχους. Ομως, υπάρχει και σαφής προτροπή ότι η κυβέρνηση να δηλώσει την ετοιμότητα της να γίνει η ίδια καθοριστικός παράγοντας έμπνευσης στον διεθνή διάλογο, να πάρει την ευθύνη να ηγηθεί». Γίνεται αναφορά, επίσης, σε σκέψεις στο γερμανικό στρατό να μπορούν να ενταχθούν και υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ και που θα είναι ένα δυνατό μήνυμα για τη διαδικασία ενοποίησης. Και βεβαίως δηλώνεται ότι η Γερμανία στηρίζει την παραίνεση του ΝΑΤΟ για αύξηση των «αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ» και δηλώνεται ότι θα το προσεγγίσει σταδιακά αυξάνοντας από 1,19% φέτος σε 1,21% το 2017.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Προσπάθεια εξωραϊσμού της κρατικής ρατσιστικης βίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Προσπάθειες «εθνικής συμφιλίωσης» κατέβαλαν στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, στη διάρκεια παρεμβάσεων που έκαναν στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο Ντάλας, στη μνήμη των πέντε λευκών γουρουνομπατσων που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του ηρωα για ολους τους λαους 25χρονου Αφροαμερικανού πρώην έφεδρου του αμερικανικού στρατού, Μίκα Τζόνσον, μετά τις δολοφονίες δύο Αφροαμερικανών από τις σφαίρες γουρουνομπατσων. Οι οποιοι δολοφονοι γουρουνομπατσοι κυκλοφορουν ελευθεροι. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ανεβαίνοντας στο βήμα, αναφέρθηκε στη σύντομη προσωπική διαδρομή των πέντε γουρουνομπατσων που σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τα πυρά του 25χρονου Μ. Τζόνσον και κάλεσε τους Αμερικανούς «να βρουν νόημα στη λύπη». Με γενικολογίες για τα «θετικά του αμερικανικού έθνους» και τις δυνατότητες που έχει «να ξεπερνά ενωμένο τις δυσκολίες...», με επικλήσεις στη χριστιανική πίστη και «ενέσεις» πατριωτισμού, αμφισβήτησε ότι «οι Αμερικανοί δείχνουν σήμερα περισσότερο διχασμένοι από ποτέ». Ο Ομπάμα, επίσης, δεν μπόρεσε να κρύψει το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, τη μεγάλη οπλοκατοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένας έφηβος πιο εύκολα παίρνει ένα όπλο από ένα βιβλίο». Αλλά τα απέδωσε γενικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κρύβοντας ότι αυτή είναι η σαπίλα του συστήματος που υπερασπίζεται, που σπέρνει το θάνατο, την κουλτούρα του παγκόσμιου χωροφύλακα και αιματοκυλά άλλους λαούς. Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, πριν μεταβεί στο Ντάλας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις οικογένειες των Αφροαμερικανών Αλτον Στέρλινγκ και Φιλάντο Κάστιλ που έχασαν τη ζωή τους άδικα στις αρχές της περασμένης βδομάδας σε Μινεσότα και Λουιζιάνα. Ωρες πριν την εκδήλωση στο Ντάλας, χιλιάδες Αμερικανοί συμμετείχαν σε δεκάδες διαδηλώσεις σε πόλεις της χώρας ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι συλλήψεις διαδηλωτών.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ανοιχτές «πληγές» και διεργασίες
Συζητήσεις για το Ιντσιρλίκ
Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Γερμανία μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για τις τουρκικές ενστάσεις στα περιθώρια Γερμανοί βουλευτές να επισκέπτονται τις δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ. Χτες, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, δήλωσε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» πως «ενδεχομένως να πρέπει να καταστεί εκ νέου σαφές ότι η Μπούντεσταγκ στηρίζει την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό, μόνο στο πλαίσιο διεθνών αποστολών και εφόσον είναι ευπρόσδεκτοι», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως «οι στρατιώτες που δεν είναι ευπρόσδεκτοι δεν θα μείνουν εκεί μόνιμα». Την ίδια στιγμή, ανοίγει η συζήτηση και για «εναλλακτικές» στην περίπτωση που οι γερμανικές δυνάμεις φύγουν από το Ιντσιρλίκ. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk» ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστων (CSU), Φλόριαν Χαν, τονίζοντας πως αν η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων «θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές», αλλά και πως το αν αυτές οι χώρες συμφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο εσωτερικό της Τουρκίας δυναμώνει η αντιπαράθεση για τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε Σύρους πρόσφυγες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει δημοψήφισμα. Σε επαρχίες όπως η Κόνια, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων προσφύγων, με δύο νεκρούς μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Εξελίξεις που προμηνύουν νέα όξυνση
Διαιτητικό δικαστήριο με έδρα τη Χάγη αμφισβητεί την Κίνα στην περιοχή. Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την απόφαση
ΠΕΚΙΝΟ.-- Καινουρια τα όσα ανακοίνωσε χτες το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (Permanent Court of Arbitration - PCA) με έδρα τη Χάγη, όπου οι Φιλιππίνες είχαν προσφύγει μονομερώς το 2013, σχετικά με τις διεκδικήσεις που προβάλλει η Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), περιοχή στην οποία έχουν εδαφικές διαφορές Πεκίνο - Μανίλα αλλά και πολλοί άλλοι. Σύμφωνα με το κείμενο που αναπαρήγαγαν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, το συγκεκριμένο Δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της "γραμμής με τις 9 παύλες" (Nine Dash Line, η ζώνη που η Κίνα θεωρεί έδαφος με δική της κυριαρχία)». Ακόμα, ότι «η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη», αλλά και ότι «τα στοιχεία» (σ.σ. νησίδες) που διεκδικεί η Κίνα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς «δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Επίσης, αν θεωρηθεί δεδικασμένο στο «ναυτικό δίκαιο», μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την κατάσταση στο Αιγαίο. Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας. Ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα δε θα δεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια που θα βασίζεται στη χτεσινή «απόφαση», προσθέτοντας ότι η εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας στην περιοχή δε θα επηρεαστούν. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «άκυρη» την απόφαση, ενώ το υπουργείο Αμύνας δηλώνει ότι «θα διαφυλάξει αταλάντευτα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα αντιμετωπίζει όλων των ειδών τις απειλές και προκλήσεις». Η Ταϊβάν, μέσω του εκπροσώπου του «ΥΠΕΞ», Ντέιβιντ Ταουέι Λι, είπε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση, αντιδρώντας στο ότι η απόφαση εμφανίζει την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας και εκτιμώντας ότι αυτή δεν εξυπηρετεί τις δικές της εδαφικές διεκδικήσεις. Να διευκρινιστεί ότι το ξεφτιλισμενο PCA των αμερικανων δεν αποτελεί κάποιο είδος «διεθνούς» δικαστηρίου και δεν έχει καμία σχέση με το ξεφτιλισμενο «Διεθνές» «Ποινικό» «Δικαστήριο» της Χάγης που συνδέεται με τον ξεφτιλοΟΗΕ και είναι οργανο των αμερικανων. Ουσιαστικά, είναι ένα είδος διακρατικού επιτελείου που οργανώνει διαδικασίες διαιτησίας για εδαφικές διαφορές.

2 σχόλια:

e-h είπε...



Miami Five Freedom Tour this week
René González and Gerardo Hernández will speak in Glagow, Manchester, Cardiff, London and the Toluddle Festival as part of the Miami Five Freedom tour this week.
Please come to the meetings to show your support for the two Cuban heroes and give them the welcome to Britain they deserve.

Tour dates
Wednesday 13 July – 19.00, Glasgow
Scottish Trades Union Congress,
333 Woodlands Road, Glasgow, G3 6NG
with: Grahame Smith, STUC, General Secretary,
Denise Christie, Chair, FBU Scotland,
Sam McCartney, Chair, Unison Scotland, International Committee,
Neil Findlay, MSP, Vice Convener, Cross Party Group on Cuba
Chair, Vicky Grandon, SCSC
followed by cocktails and music from Valentina and Voces Del Sur
Thursday 14 July – 18.30, Manchester
Town Hall, Albert Square, Manchester, M2 5DB
with: Tony Lloyd (Interim Mayor of Greater Manchester)
Angela Rayner MP
Bob Oram (Cuba Solidarity Campaign)
Paula Barker (North West UNISON Regional Convenor)
Chair: Geoff Bottoms
With music from Omar Puente
Friday 15 July – 12.00, Cardiff
City Hall, Gorsedd Gardens Road, Cardiff, CF10 3ND
Friday 15 July – 18.30, London
Mander Hall, Hamilton House, Mabledon Place,
London, WC1H 9BD
with special guests
Sunday 17 July – Tolpuddle Martyrs Festival
Dorchester Road, Tolpuddle, Dorset, DT2 7EH
Full details here

We look forward to seeing you at one of the meetings.
Best wishes
The Cuba Solidarity Campaign Team


e-h είπε...


Μαϊάμι Πέντε Ελευθερία Tour αυτή την εβδομάδα
O René González και o Gerardo Hernández θα μιλήσει σε Glagow, Μάντσεστερ, το Κάρντιφ, το Λονδίνο και το Φεστιβάλ Toluddle ως μέρος του Μαϊάμι Πέντε Ελευθερίας περιοδεία αυτή την εβδομάδα.
Παρακαλούμε να έρθετε στις συνεδριάσεις για να δείξετε την υποστήριξή σας για τους δύο Κουβανούς ήρωες και να τους δώσετε το καλοσορισμα στη Βρετανία που τους αξίζει.

ημερομηνίες περιοδειών
Τετάρτη 13 Ιούλιος - 19.00, Γλασκώβη
της Σκωτίας Συνέδριο συνδικάτου,
333 Woodlands Road, Γλασκώβη, G3 6NG
με: Grahame Smith, STUC, Γενικό Γραμματέα,
Denise Christie, πρόεδρο, FBU Σκωτία,
Σαμ McCartney, πρόεδρος, Unison Σκωτία, η Διεθνής Επιτροπή,
Neil Findlay, MSP, Αντιπρόεδρος Σύνεδρος, Ομάδα Σταυρού Κόμμα για την Κούβα
πρόεδρος, Βίκυ Grandon, SCSC ακολουθούμενη από κοκτέιλ και μουσική από Βαλεντίνα και Voces Del Sur
Πέμπτη 14 Ιούλιος - 18.30, Μάντσεστερ
Δημαρχείο, Πλατεία Albert, Μάντσεστερ, M2 5dB
με: Tony Lloyd (Ενδιάμεση Δήμαρχος Greater Manchester)
Άντζελα Rayner βουλευτής
Bob Oram (Καμπάνια Κούβα Αλληλεγγύης)
Paula Barker (North West UNISON Περιφερειακής Convenor)
Πρόεδρος: Geoff πυθμένες Με τη μουσική του Omar Puente
Παρασκευή 15 Ιούλιος - 12.00, Κάρντιφ
Δημαρχείο, Gorsedd Gardens Road, Κάρντιφ, CF10 3η
Παρασκευή 15 Ιούλιος - 18.30, στο Λονδίνο
Mander Hall, Hamilton Σπίτι, Mabledon Place,
London, WC1H 9BD
με special guests
Κυριακή 17 Ιούλιος - Tolpuddle Μαρτύρων Φεστιβάλ
Dorchester Road, Tolpuddle, Dorset, DT2 7EH
Πλήρεις λεπτομέρειες εδώ

Ανυπομονούμε να σας δούμε σε μία από τις συναντήσεις.
Τις καλύτερες ευχές μου
Η ομάδα Αλληλεγγύης για την Καμπάνια για την Κούβα