Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τριτη 17 Μαιου 2016


Το μάθημα της Βενεζουέλας
15/12/2015
Η πρόσφατη νίκη της αντιδραστικής-συντηρητικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή στην πολιτική ιστορία της χώρας: μετά από 16 χρόνια το- ιδρυθέν από τον Ούγκο Τσάβες- Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Με 99 έδρες ο συντηρητικός συνασπισμός «Τραπέζι τη Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) αποτελεί πλέον την πλειοψηφούσα δύναμη στην Εθνική Συνέλευση, έναντι 46 εδρών του κόμματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το εκλογικό απότελεσμα στη Βενεζουέλα χαρακτηρίζεται ήδη από πληθώρα του ντόπιου και ξένου Τύπου, ως η αρχή του τέλους του «Τσαβισμού»- της λεγόμενης Μπολιβαριανής Επανάστασης που ξεκίνησε με την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία το 1999. Οι λόγοι της ήττας του PSUV μπορούν να εντοπιστούν σε μια σειρά παράγοντες όπως, μεταξύ άλλων:Στην οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, στην ισχυρή-στηριζόμενη από ντόπια και αμερικανικά κεφάλαια- προεκλογική καμπάνια της δεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά και στην αυξανόμενη διαφθορά στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον, η νίκη των αντιδραστικών-συντηρητικών δυνάμεων στις εκλογές έρχεται ως επιστέγασμα της συνεχούς προσπάθειας ιμπεριαλιστικών κέντρων (προερχόμενων, κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ) να υπονομεύσουν και να πλήξουν το κοινωνικό εγχείρημα της μπολιβαριανής επανάστασης που ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια. Οι παραπάνω λόγοι, ωστόσο, δεν αρκούν για να εξηγήσουν την πολιτική κάμψη του«Τσαβισμού» και την εκλογική νεκρανάσταση της αμερικανόφιλης αντιπολίτευσης.
Η μπολιβαριανή επανάσταση στη Βενεζουέλα υπήρξε- και συνεχίζει να είναι- ένα αναμφισβήτητα φιλολαϊκό εγχείρημα, το οποίο κατάφερε να δώσει φωνή και ψωμί σε εκατομμύρια μη προνομιούχων βενεζουελάνων. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιχείρησε, μέσα από ένα ανορθόδοξο μείγμα πατριωτικής μπολιβαριανής κληρονομιάς και λατινοαμερικάνικης θεώρησης του μαρξισμού, να προσεγγίσει τον σοσιαλισμό. Όχι όμως τον σοσιαλισμό με την αυθεντική μαρξιστική-λενινιστική έννοια, αλλά ένα είδος σοσιαλισμού της αγοράς, που έγινε γνωστός ως «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα». Η Βενεζουέλα του Τσάβες μπορεί να άλλαξε σε σημαντικό βαθμό τους κοινωνικούς συσχετισμούς, να προχώρησε σε αναδιανομή πλούτου υπέρ των φτωχών, να εθνικοποίησε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να αγγίξει τον πυρήνα του ζητήματος: την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του παραγόμενου πλούτου. Έτσι, ενώ ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας πέρασε κάτω από κρατικό έλεγχο, ένα άλλο μέρος, εξίσου σημαντικό παρέμεινε στα χέρια ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.Έγραφε σχετικά το 2012 ο αμερικανός καθηγητής James Petras: «Η Βενεζουέλα σήμερα είναι μια μεικτή οικονομία, με τον ιδιωτικό τομέα να κυριαρχεί. Η κρατική ιδιοκτησία έχει επεκταθεί και εθνικές κοινωνικές προτεραιότητες έχουν υπαγορεύσει την ιδιοποίηση των πετρελαϊκών πόρων. Το κράτος κατέχει τον πιο προσοδοφόρο τομέα των εξαγωγών και καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ξένου συναλλάγματος. Ενώ η κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά πολύ τις κοινωνικές δαπάνες, δεν έχει μειώσει τη μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και εισοδήματος στις ανώτερες τάξεις».
Παρά την προφανή λαϊκή αποδοχή της, η μπολιβαριανή επανάσταση, ακολουθώντας μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείρηση, απέτυχε να δημιουργήσει τους αναγκαίους ταξικούς συσχετισμούς που θα της επέτρεπαν να εμβαθύνει στην επαναστατική διαδικασία. Όπως σημειώνεται σε απόφαση του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PCV) το 2011: «…από τη μια πλευρά, το κοινωνικό υποκείμενο που έχει ηγηθεί μέχρι στιγμής της διαδικασίας αντιστοιχεί σε ένα ταξικό προφίλ μεσαίων και μικροαστικών στρωμάτων, όχι στην εργατική τάξη, που είναι το πραγματικό κοινωνικό υποκείμενο που καλείται ιστορικά να οικοδομήσει το σοσιαλισμό. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός στην πόλη και στην ύπαιθρο γενικά, δεν έχουν καταφέρει ακόμα στη χώρα μας να φτάσουν στο απαραίτητο επίπεδο συνείδησης, οργάνωσης, προγραμματικής σαφήνειας και κινητοποίησης που θα τους επέτρεπε να επιβάλουν την ηγεμονία της τάξης τους και να οδηγήσουν την πορεία των γεγονότων στη σωστή κατεύθυνση» («Η πάλη του ΚΚ Βενεζουέλας ενάντια στον οπορτουνισμό», Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση», 2014).
Η πρόσφατη νίκη της συντηρητικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές αποδεικνύει ότι οι αστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, έχοντας την πολυπλόκαμη υποστήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, καραδοκούσαν για να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στον «Τσαβισμό». Το αν αυτή η εκλογική τους νίκη θα σημάνει την αρχή του τέλους της μπολιβαριανής επανάστασης στη χώρα είναι κάτι που θα το καθορίσουν οι εξελίξεις. Το «μάθημα» που, ωστόσο, βγαίνει από την περίπτωση της Βενεζουέλας έρχεται να προστεθεί στην εμπειρία της Χιλής του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Για να επιβεβαιώσει τη μαρξιστική θέση πως το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του δεν διαχειρίζονται, αλλά τσακίζονται με την επανάσταση και πως καμία αντιμονοπωλιακή-αντιιμπεριαλιστική κυβέρνηση (όσο καλές προθέσεις κι’ αν έχει) δεν μπορεί να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ούτε μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Λουκέτο» σε καφενεία – παντοπωλεία χωριών κάτω των 2000 κατοίκων!
Κενό γράμμα παραμένουν οι δεσμεύσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το νέο ασφαλιστικό προστατεύει το 90% των ασφαλισμένων καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου πλήττουν ακόμα και χωριά με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αίρεται το καθεστώς προστασίας για τις περιοχές εκείνες καθώς οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν επιβαρύνονται με μεγάλη αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα στα χωριά κάτω των 2000 κατοίκων (τα γνωστά καφενεία-παντοπωλεία) πλήρωναν μέχρι σήμερα εισφορές 752,13 ευρώ το χρόνο. Με τα μέτρα θα πληρώνουν 586 ευρώ επί 12 μήνες επί 0,70 επί 27,2% = 1338,9! Ουσιαστικά δηλαδή, διπλασιάζονται οι εισφορές, «σφίγγοντας» τη θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων της υπαίθρου. Τι θα γίνει στα 150 χωριά της Ηλείας Η Ηλεία, είναι από τους νομούς που οι ιδιοκτήτες των καφενείων στα χωριά θα υποστούν αυτόν τον αργό και μαρτυρικό «θάνατο» που τελικά θα τους οδηγήσει στην ανεργία μιας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους. Στο νομό μας υπάρχουν πάνω από 200 πόλεις – χωριά και οικισμοί. Με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις του νομού, ένας αριθμός που ξεπερνά τους 150 είναι δημοτικές κοινότητες κάτω των 2 χιλιάδων κατοίκων, στις οποίες λειτουργούν καφενεία – παντοπωλεία.
Οι ιδιοκτήτες με την αλλαγή του ασφαλιστικού τους κλάδου – από ΟΓΑ σε ΟΑΕΕ – θα πρέπει τώρα να πληρώσουν 1338 ευρώ το χρόνο. Χρήματα που σίγουρα δεν υπάρχουν αλλά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξοικονομήσουν από την καθημερινή τους ασχολία. Αποτέλεσμα είναι τα καφενεία να κλείσουν και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να οδηγηθεί στην ανεργία. Να σημειωθεί πως πριν από 7 περίπου χρόνια, υπήρξε μια προσπάθεια της τότε Κυβέρνησης να περάσει σχετική τροπολογία η οποία όμως ακυρώθηκε ύστερα από πίεση που άσκησαν οι λεγόμενοι «βουλευτές της επαρχίας». -που θα πάνε στα χωριά τους οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ και να ξέρουν ότι ο καφετζής και ο περιπτεράς του χωριού κάτω από 2.000 κατοίκους, η δική του υποτιθέμενη αριστερή Κυβέρνηση, εκεί που ήταν προστατευόμενος ασφαλιστικά μέσω του ΟΓΑ, να πηγαίνει στον "καιάδα" του νέου ασφαλιστικού συστήματος».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαμαρτυρίες κατά του Μισέλ Τεμέρ στη Βραζιλία
16/5/2016
Την προηγούμενη Παρασκευή τα κοινωνικά κινήματα της Βραζιλίας οργάνωσαν σε όλη τη χώρα διαδηλώσεις κατά του προσωρινού προέδρου, Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος ανήλθε στο αξίωμα μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως πραξικόπημα από πολλούς ξένους ηγέτες. Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο συγκλήθηκε με το σύνθημα Temer nunca (*) από τη συλλογικότητα «Μέτωπο Λαός Χωρίς Φόβο» και συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές της πρώην προέδρου. Ο ηγέτης του Κινήματος Εργατών χωρίς Στέγη (MTST) και συντονιστής του Μετώπου Λαός Χωρίς Φόβο, που συνενώνει καμιά τριανταριά κοινωνικές οντότητες, Γκιλιέρμε Μπούλος, έχει δηλώσει ότι «όσοι πιστεύουν ότι η απόφαση της Γερουσίας θα ειρηνεύσει τη χώρα θα έχουν την απάντηση στους δρόμους», προειδοποιώντας για την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι διαδηλωτές επικρίνουν επίσης τα πρώτα μέτρα του προσωρινού προέδρου, ανάμεσα στα οποία την κατάργηση υπουργείων όπως της Φυλετικής Ισότητας και των Δικαιωμάτων της Γυναίκας. Η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει μεταξύ άλλων κατακριθεί επειδή αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, δύο από τους οποίους κατηγορούνται για υποθέσεις διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί, όταν εκτός του γεγονός ότι η Ρούσεφ ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος, η Βραζιλία δεν είχε ξανά κυβέρνηση χωρίς γυναίκες υπουργούς από την εποχή του στρατιωτικού καθεστώτος των ετών 1974-1979, με πρόεδρο τότε τον Ερνέστο Ζεϊζέλ. Η δεύτερη κυβέρνηση της Ρούσεφ αριθμούσε 6 γυναίκες σε σύνολο 39 υπουργών. Στην κυβέρνηση Τεμέρ δεν εκπροσωπούνται επίσης οι μαύροι πολίτες, παρόλο που σύμφωνα με απογραφικά στοιχεία του 2010, ο λευκός πληθυσμός δεν αποτελεί πλειοψηφία στη βραζιλιάνικη κοινωνία, με ποσοστό 47,7%. Κατά προσέγγιση οι λευκοί στη Βραζιλία είναι 91 εκατομμύρια, 82 εκ. οι μιγάδες και 15 εκ. οι μαύροι. (*) Λογοπαίγνιο με το όνομα του ντε φάκτο προέδρου: «Ποτέ Τεμέρ», αλλά και «Ποτέ Φόβος»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΞΕΠΛΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
Πρόθυμος να ξεπλύνει έως και τους συνεργάτες των ναζί, προκειμένου να χτυπήσει τον "ελληνικό εθνικισμό", καλοπληρωμένος υπάλληλος της Ε.Ε, ο Ακης Γαβριηλιδης, . συγκρίνει τη συνεργασία των Τατάρων της Κριμαίας με τους χιτλερικούς εισβολείς, με τη συνεργασία των Ποντίων με τον ρωσικό στρατό που κατέλαβε τον Πόντο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά, αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί, το γεγονός ότι διακηρυγμένη θέση και πρακτική του ίδιου του μητροπολίτη Τραπεζούντας (ο οποίος μετά τον Οκτώβριο 1917 ήταν και επικεφαλής του ποντιακού σοβιέτ, όσο παράξενο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο) ήταν η προστασία του τουρκικού πληθυσμού από οποιαδήποτε βιαιοπραγία. Ότι οι Πόντιοι δεν συμμάχησαν με έναν στρατό που πολεμούσε για την εξόντωση των "υπανθρώπων", όπως χαρακτήριζαν οι ναζί τους σλαβικούς λαούς. Ότι οι Πόντιοι δεν πολέμησαν για τη Νέα Τάξη του φασιστικού ολοκληρωτισμού. Μέχρι και στη συνεργασία τουρκόφωνων Ποντίων με τους ναζί στην κατεχόμενη Μακεδονία στα 1941-44 αναφέρεται ο κύριος αυτός. Αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοεί, ότι ήταν πολλά τα ποντιακά χωριά που στήριξαν το ΕΑΜ και χιλιάδες οι Πόντιοι που πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Δεν ήταν όλοι οι Πόντιοι Κιτσά Μπατζάκ. Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν τύπο που έχει γράψει βιβλίο ολόκληρο για να αποδείξει ότι η "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου ήταν εθνικιστική. Άκου να δεις! Μέχρι και "αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτω απ' τα ξένα βήματα", έγραφε ο ποιητής και μελοποιούσε ο Θεοδωράκης. Είναι δυνατόν να μη βολεύονται κάτω από τις μπότες της Βέρμαχτ; Εθνικισμός! Εθνικισμός! Σ' αυτό το βιβλίο είναι που ο Άκης Γαβριηλίδης, γιατί περί αυτού πρόκειται, εξαπολύει και τη μεγάλη ύβρη: Το "οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί", στο "Πάλης ξεκίνημα" του ήρωα της αντιδικτατορικής Αντίστασης, Αλέκου Παναγούλη, που επίσης μελοποίησε ο Θεοδωράκης, αποτελεί ολοφάνερη απόδειξη νεκροφιλίας. Αυτά έγραφε ο ασεβής, πριν αναλάβει το απροκάλυπτο ξέπλυμα των ναζί και των συνεργατών τους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Φλέγεται η Γαλλία. Πρωτοφανής σιωπή των μέσων ενημέρωσης του κόσμου
σσσσσ. θα ξυπνησει η Ελλαδα...
Εν μέσω Eurovision και δημοσιευμένων τέλειων γλουτών περνάει από το τιέλ μου σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα η νέα Γαλλική Επανάσταση. Φλέγεται ολόκληρη η Γαλλία με πρωτοφανείς εξεγέρσεις κατά της λιτότητας, οι οποίες φαίνονται ότι κορυφώνονται. Οδομαχίες, σκληρές συγκρούσεις με την Αστυνομία και απαγόρευση κυκλοφορίας συνθέτουν ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου. Υπάρχουν πλέον ανοιχτά καταγγελίες ότι το Facebook φιλτράρει ειδήσεις. Τα διεθνή μέση τηρούν πρωτοφανή σιγή. Τι ακριβώς φοβούνται? Στην Αγγλία το θέμα του Brexit αρχίζει να φουντώνει με δις να ξοδεύονται για την αποτροπή του. Οι Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους από τις 31 Μαρτίου με χιλιάδες να διαδηλώνουν κάθε ημέρα. Προφανώς δεν διαθέτουν άρτια οργανωμένη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όπως εμείς. Οι Γάλλοι επίσης δεν έχουν ΠΑΜΕ να φυλάει τη δημοκρατία της χώρας τους. Πόσο πίσω πχιά. Διαδηλωτές πυρπόλησαν τράπεζες, κτίρια και αυτοκίνητα, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα ενώ την εμφάνισή τους έκαναν τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα. Έχουμε δημοκρατία στην Ευρώπη. Το κράτος οφείλει απλά να δροσίζει και να φροντίζει για το τακτικό λούσιμο των πολιτών του. Όλα στραβά τα βλέπετε πια. Η γαλλική κοινωνία «βράζει» με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Φ. Ολάντ το οποίο προβλέπει περισσότερες ώρες εργασίας και χαμηλότερους μισθούς, μέχρι 60 ώρες εργασίας. Επίσης ο Ολάντ εισάγει την υποχρεωτική σίτιση με ρύζι στους εργασιακούς χώρους ώστε η Γαλλία επιτέλους να γίνει μια σύγχρονη παραγωγική χώρα κατά τα πρότυπα της Κίνας. Όσο για τις πάνες που έχουν εισάγει στην Αμερική επιφυλάσσεται. Μετά από μια νύχτα επεισοδίων στη Ρεν, οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους! Επίσης επειδή είχε παραγίνει το κακό με τα ξέκωλα Γαλλιδούλες άδραξε την ευκαιρία να επιβάλει και τη χρήση μπούρκας στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα φιλίας προς τους ισλαμιστές αδερφούς. Η «απαγόρευση κυκλοφορίας» έρχεται καθώς σήμερα αναμένονται νέες διαδηλώσεις στην πόλη. Οι νοικοκυρές θα πρέπει να μείνουν στην κουζίνα σύμφωνα με νέο διάταγμα για να στρώσει το πεπτικό του συζύγου από τις μαλακίες που τρώει όλο αυτόν το καιρό απόξω. Μάλιστα, εκτιμάται πως στους δρόμους θα βρεθούν χιλιάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας. Στην Ελλάδα οι αστυνομικοί είναι φίλοι μας οπότε τέτοιου είδους λαϊκίστικες εκδηλώσεις δεν απαιτούνται. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε Παρίσι, Τουλούζ, Ρεν, Ναντ… Σε ένδειξη συμπαράστασης στο χειμαζόμενο Γαλλικό λαό στην Ελλάδα αναμένονται εκατοντάδες εξαγριωμένοι πολίτες στο Μπαϊρακτάρη για σουβλάκια. Στην Ελλάδα παρακολουθώ 100-150 άτομα του ΕΠΑΜ στην πλατεία του Συντάγματος να κάνουν κάτι σαν επανάσταση. Μόνοι τους. Πόσο θλιβερή εικόνα. Κάποια στιγμή όλοι θα κατεβούμε στους δρόμους. Δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα. Το σύστημα των μπάνκστερς δεν θα λειτουργεί ακόμα για πολύ. Η κρίση του ’29 θα μοιάζει με σχολική εκδρομή. Μπράβο στους Γάλλους. Δείχνουν τουλάχιστον να έχουν λίγη αξιοπρέπεια ακόμα και αν δεν καταφέρουν τίποτα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σοσιαλιστική Κούβα χρειάζεται τη στήριξή μας!
Παρασκευη 13 Μαίου 2016
Το τελευταίο διάστημα, η σοσιαλιστική Κούβα βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο να εισάγει το θεσμό της μικροϊδιοκτησίας, ειδικά στον γεωργικό τομέα, όπου εμφανίζονται σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Πολλοί είδαν πίσω από την κίνηση αυτή, την εμφάνιση δυνάμεων που επιδιώκουν την επιστροφή της Κούβας στον καπιταλισμό. Την ίδια προβληματική προκάλεσε και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το νησί της επανάστασης, μετά από 50 και πλέον χρόνια, όσα δηλαδή ισχύει και το δολοφονικό εμπάργκο. Ένα είναι σίγουρο. Ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά, σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, ώστε, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να τίθεται θέμα επιβίωσης του λαού της. Προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν και οξύνθηκαν μετά την ήττα της σοσιαλιστικής κοινότητας στην Ευρώπη και δη της ΕΣΣΔ, με την οποία η Κούβα διατηρούσε στενές οικονομικές σχέσεις. Η εμφάνιση των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Βενεζουέλας, φαίνεται ότι έδωσε ανάσες στη Κουβανική οικονομία, καθώς εισήγαγε φθηνό πετρέλαιο, αλλά το πείραμα «του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες και το μέλλον είναι αβέβαιο. Όλα τα θέματα αυτά, απασχολούν την ελληνική Αριστερά και σήμερα, και προφανώς θα την απασχολήσουν και στο μέλλον. Το υπ’ αριθμόν όμως ζήτημα, δεν είναι αυτό της κριτικής, η οποία καλώς γίνεται. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι η σοσιαλιστική Κούβα – σήμερα και όχι αύριο – χρειάζεται την βοήθεια όλων μας. Και όταν λέμε βοήθεια, εννοούμε οικονομική στήριξη. Η κουβανική επανάσταση έχει πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Η αίγλη της επεκτείνεται πολύ πέραν των ορίων της Αριστεράς και αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο με δημοκρατική συνείδηση. Τώρα είναι η ώρα της αποφασιστικής στήριξης της σοσιαλιστικής Κούβας! Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα και τον ελληνοκουβανικό σύνδεσμο, ώστε να εκδηλωθεί ένα κύμα αλληλεγγύης προς το νησί της επανάστασης, το οποίο όντος αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Ο ελληνικός λαός τα τελευταία έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στο βιοτικό του επίπεδο. Απώλειες οι οποίες μεταφράζονται σε μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην εκτίναξη της ανεργίας, στην εμφάνιση φαινομένων επιβίωσης στις πιο φτωχές περιοχές όπου διαβιώνει η εργατική τάξη κλπ. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε μια γκρίζα κατάσταση, η οποία είναι σε όλους μας γνωστή. Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για το λαό της χώρας μας, καλούμαστε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τον κουβανικό λαό. Είκοσι ευρώ κάθε μήνα αν καταθέσει κάποιος στον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό, καλύπτει τον μηνιαίο μισθό ενός κουβανού εργαζόμενου. Παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της Ελλάδας, μπορούμε να στηρίξουμε τους μισθούς 10.000 εργαζομένων στην Κούβα. Και έχουμε την εντύπωση, ότι αυτοί που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την καταβολή της μηνιαίας οικονομικής συνδρομής των 20 ευρώ, θα είναι πολλοί, περισσότεροι από 10.000. Είπαμε, ότι η κουβανική επανάσταση, έχει πάρα πολλούς φίλους και στην Ελλάδα. Ας γίνουμε το παράδειγμα, το οποίο, ευελπιστούμε, ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί. Η σοσιαλιστική Κούβα χρειάζεται σήμερα τη στήριξή μας! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι της Κούβας τής χρωστάμε και πάντα θα τής χρωστάμε, ό,τι οικονομική βοήθεια και αν δώσουμε σήμερα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ρίχτερ προκαλεί, η ελληνική κοινωνία θα αντιδράσει;
16/5/2016
Σε σημερινή του συνέντευξη (15/5/2016) -πού αλλού;- στην Καθημερινή, ο καθηγητής Χάιντζ Ρίχτερ προχωράει τις προκλήσεις του εναντίον της χώρας μας και της ιστορίας της ακόμα παραπέρα. Μεθοδικά, βρίσκοντας στήριξη και προβολή, διαχέει τα απίστευτα ψέματα και τις ελεεινές συκοφαντίες του με τρόπο που να χωνεύονται σιγά-σιγά, ένας αναθεωρητισμός ατόφιος μιθριδατισμός. Φαίνεται πλέον αρκετά καθαρά, για όποιον θέλει να δει, ότι ο Χ. Ρίχτερ, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως καθηγητής νεοελληνικής ιστορίας στη Γερμανία και το έργο του για την Κρήτη μαζί δυστυχώς με τις βραβεύσεις του από την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αυτοπροβλήθηκε ως ειδικός για την Ελλάδα σε ηγετικούς κύκλους της Γερμανίας. Εκμεταλλευόμενος την ανοχή και την αμηχανία των ακαδημαϊκών κύκλων τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα προχώρησε αποφασιστικά και ανενδοίαστα στη δημιουργία ενός ερμηνευτικού σχήματος ακραία ρατσιστικού-αποικιοκρατικού λόγου μέσα στην κρίση: οι Έλληνες είναι μια άλλη «ράτσα» (αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί στην τελευταία του συνέντευξη για τους Κρητικούς) που έχουν άλλη κουλτούρα από τους Ευρωπαίους, ορίζονται από τον «πελατειασμό» (νεολογισμός του Ρίχτερ για να «εξηγήσει» τη βαρύτητα του φαινομένου) και δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους παρά την καλή διάθεση που δείχνουν απέναντί τους οι Γερμανοί. Μόνο αν οι τελευταίοι αναλάβουν τη διαχείριση του ελληνικού κράτους, θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Αυτό είναι το σχήμα Ρίχτερ, που προωθούν γερμανικοί κύκλοι και δυστυχώς κέντρα στην Ελλάδα που ταυτίζονται μαζί τους. Για όλα αυτά είχαμε τοποθετηθεί και λίγο καιρό πριν, κρατώντας στάση απέναντί του.
Έξω από την Ελλάδα ο υμνητής των SS! Έξω ο εντολοδόχος του Βερολίνου από τον τόπο μας, τον ποτισμένο με αίμα από τα εγκλήματα του γερμανικού ιμπεριαλισμού!
"Φαίνεται πλέον αρκετά καθαρά, για όποιον θέλει να δει, ότι ο Χ. Ρίχτερ, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως καθηγητής νεοελληνικής ιστορίας στη Γερμανία και το έργο του για την Κρήτη μαζί δυστυχώς με τις βραβεύσεις του από την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αυτοπροβλήθηκε ως ειδικός για την Ελλάδα σε ηγετικούς κύκλους της Γερμανίας. Εκμεταλλευόμενος την ανοχή και την αμηχανία των ακαδημαϊκών κύκλων τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα προχώρησε αποφασιστικά και ανενδοίαστα στη δημιουργία ενός ερμηνευτικού σχήματος ακραία ρατσιστικού-αποικιοκρατικού λόγου μέσα στην κρίση: οι Έλληνες είναι μια άλλη «ράτσα» (αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί στην τελευταία του συνέντευξη για τους Κρητικούς) που έχουν άλλη κουλτούρα από τους Ευρωπαίους, ορίζονται από τον «πελατειασμό» (νεολογισμός του Ρίχτερ για να «εξηγήσει» τη βαρύτητα του φαινομένου) και δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους παρά την καλή διάθεση που δείχνουν απέναντί τους οι Γερμανοί. Μόνο αν οι τελευταίοι αναλάβουν τη διαχείριση του ελληνικού κράτους, θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Αυτό είναι το σχήμα Ρίχτερ, που προωθούν γερμανικοί κύκλοι και δυστυχώς κέντρα στην Ελλάδα που ταυτίζονται μαζί τους".
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποιοι είναι οι οπορτουνιστές-Μια απάντηση στην ηγεσία του ΚΚΕ
Δευτέρα, 16 Μάιος 2016
Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος.
Στην τελευταία ΚΟΜΕΠ (τεύχος 3/2016) δημοσιεύεται άρθρο 38 σελίδων (κάτι περισσότερο από 12.000 λέξεις) με τίτλο «Η ανασύνθεση του οπορτουνιστικού χώρου με ορίζοντα την διαμόρφωση νέου πόλου». Το άρθρο υπογράφει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της ιδεολογικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε με την έγκριση της ηγεσίας του ΚΚΕ κι εκφράζει τις απόψεις της. Άσπρος σκύλος- μαύρος σκύλος…
Το πρώτο πράγμα που καλείται να αναζητήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το άρθρο, είναι αυτό που λέει ο ίδιος του ο τίτλος: Τον οπορτουνιστικό χώρο ο οποίος ανασυντίθεται με ορίζοντα την διαμόρφωση νέου πόλου. Ποιος είναι λοιπόν ο οπορτουνιστικός χώρος; Ποιες δυνάμεις περιλαμβάνει και με ποια κριτήρια ορίζεται ως οπορτουνιστικός; Σύμφωνα με τον Κώστα Μπορμπότη και την ηγεσία του ΚΚΕ, ο οπορτουνιστικός χώρος περιλαμβάνει ό,τι βρίσκεται στην Αριστερά εκτός του ΚΚΕ το οποίο φυσικά θεωρεί ότι αμιγώς εκφράζει την επανάσταση. Οι δυνάμεις που συνθέτουν τον οπορτουνιστικό χώρο, όπως καταγράφονται στο άρθρο, είναι οι παρακάτω: Η ΛΑΕ με όλες τις συνιστώσες της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όλες τις συνιστώσες της και τους συνεργαζόμενους, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ο Σύλλογος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ και η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ. Στο άρθρο δεν υπάρχει μια στοιχειώδης ανάλυση και τα κριτήρια, βάσει των οποίων όλες αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οπορτουνιστικές. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία ανάλυση και κανένα αντικειμενικό στοιχείο που να δικαιολογεί την ομαδοποίησή τους κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κυρίαρχο στοιχείο στο άρθρο είναι η απόλυτη αυθαιρεσία του συγγραφέα του. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει: Όλες οι παραπάνω δυνάμεις είναι οπορτουνιστικές γιατί το ΚΚΕ είναι επαναστατικό. Το ΚΚΕ είναι επαναστατικό γιατί έτσι θέλει και έτσι όρισε τον εαυτό του. Η ομαδοποίηση αυτών των δυνάμεων κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται γιατί έτσι συμφέρει το ΚΚΕ. Συνεπώς το μόνο κριτήριο αλήθειας είναι αυτό που λέει το ΚΚΕ!!! Γιατί λέει αλήθεια το ΚΚΕ; Γιατί έτσι θέλει κι έτσι του αρέσει. Θα αρκούσε μόνο αυτή η διαπίστωση- που είναι διάχυτη στο άρθρο και ορατή δια γυμνού οφθαλμού- για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ και οι βοηθητικοί της μηχανισμοί έχουν ξεκόψει εντελώς από τον μαρξισμό- λενινισμό. Πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μαρξιστές- λενινιστές, οι κομμουνιστές, όπου κι αν βρίσκονται, οφείλουν να αγωνιστούν, με όποιο τρόπο νομίζουν πρόσφορο, ώστε η εργατική τάξη να ξαναποκτήσει το κόμμα που είχε.
Τέσσερις επισημάνσεις για τον οπορτουνισμό
Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία ο αναγνώστης οφείλει να τα έχει υπόψη του ώστε να μπορεί να κρίνει με ακρίβεια την τακτική του τσουβαλιάσματος που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ. Πρώτο: Είναι αλήθεια ότι στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς υπάρχουν δυνάμεις που αναφέρονται στο άρθρο της ΚΟΜΕΠ και που, με μαρξιστικά κριτήρια, κατατάσσονται στον αριστερό ή τον δεξιό οπορτουνισμό. Δεν είναι, όμως, όλες οι δυνάμεις τέτοιες. Το τσουβάλιασμα που επιχειρεί η ηγεσία του ΚΚΕ είναι απαράδεκτο. Χρεώνοντας τον έναν στον άλλον και τσουβαλιάζοντας τους πάντες ελπίζει ότι με την πολιτική του οπορτουνιστή θα λερώσει την πολιτική του επαναστάτη.
Δεύτερο: Ο οπορτουνισμός εννοιολογικά σημαίνει καιροσκοπισμός. Μ’ αυτό το εννοιολογικό περιεχόμενο συναντάται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, οποιαδήποτε ταξική αναφορά κι αν έχουν. Στο εργατικό, όμως, κίνημα θεωρητικά σημαίνει παρέκκλιση από τον Μαρξισμό-Λενινισμό και αναθεώρησή του και πολιτικά παρέκκλιση από τον επαναστατικό-ταξικό αγώνα και αντικειμενικά συμβιβασμός με την αστική τάξη. Για τους μαρξιστές-λενινιστές ο οπορτουνισμός είναι ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα και διακρίνεται σε αριστερό και δεξιό. Το σημερινό ΚΚΕ δεν κάνει κανένα μαρξιστικό προσδιορισμό του οπορτουνισμού. Δεν τον δέχεται ως ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα και δεν τον διαχωρίζει σε αριστερό και δεξιό. Ο οπορτουνισμός για τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ είναι απλώς μια κατηγορία και μια στάμπα- χωρίς πολιτικοιδεολογικά και ταξικά χαρακτηριστικά- που την εξαπολύει και την κολλάει σε όποιον νομίζει κι ανάλογα με το πώς την συμφέρει. Ακόμα και σε κόμματα που δεν υπήρξαν ποτέ εργατικά. Γράφει για παράδειγμα στο άρθρο του στην ΚΟΜΕΠ ο Κώστας Μπορμπότης: «Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε το βασικό φορέα του οπορτουνισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κόμμα με πυρήνα το ‘‘Συνασπισμό της Αριστε¬ράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας’’, τη μετεξέλιξη του ‘‘Συνα¬σπισμού της Αριστεράς και της Προόδου’’ που συγκροτήθηκε όταν ο ομώνυμος συνασπισμός κομμάτων μετατράπηκε το 1991 σε διακριτό πολιτικό φορέα με την προσχώρηση σε αυτόν πολλών μελών και στε¬λεχών που αποχώρησαν από το ΚΚΕ. Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα κόμμα, η ‘‘ραχοκοκαλιά’’ του οποίου προήλθε από το ίδιο το ΚΚΕ την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών της περιόδου 1989-1991».Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς!!! Φανταστείτε τα ΚΚ στη Ρωσία να χαρακτηρίζουν οπορτουνιστές τον Γιέλτσιν, τον Πούτιν και την μετασοβιετική εξουσία σ’ αυτή τη χώρα επειδή η ραχοκοκαλιά της προέρχεται από το ΚΚΣΕ!!! Η άποψη, βέβαια, περί οπορτουνιστικού ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι του Κώστα Μπορμπότη. Την είχε και την διέδιδε στο κόμμα ο στενός πυρήνας της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ που ηγήθηκε της μετάλλαξής του. Αλλά για να ίσχυε αυτή η εκτίμηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οπορτουνιστικός φορέας, θα έπρεπε με μαρξιστικούς όρους να χαρακτηριστεί εργατικό κόμμα- που όμως δεν ήταν ποτέ. Στην πραγματικότητα, αποκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ οπορτουνιστικό φορέα, η ηγεσία του ΚΚΕ λειτουργούσε η ίδια καιροσκοπικά. Γνωρίζοντας ότι ένα σημαντικά κομμάτι της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ προερχόταν από το ΚΚΕ, λόγω της διάσπασης του 1991, κι ότι αυτό το κομμάτι είχε διαπαιδαγωγηθεί στην πάλη κατά του οπορτουνισμού πολεμώντας το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού», έλπιζε ότι θα κινητοποιήσει προς όφελος του κόμματος κάποιους από αυτούς επιδρώντας πάνω τους με την ενεργοποίηση του θυμικού και όχι ιδεολογικοπολιτικά. Έτσι θυσίαζε τον Μαρξισμό στον πολιτικό καιροσκοπισμό και στην πολιτική σκοπιμότητα.
Τρίτο: Το ίδιο το ΚΚΕ, έτσι όπως έχει μεταλλαχθεί μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία που επικυρώθηκε στον 19ο Συνέδριό του, είναι ένα εργατικό κόμμα που έχει αναθεωρήσει αριστερίστικα- και σε ιδεολογικό και σε οργανωτικό και σε πολιτικό επίπεδο- την θεωρία του Μαρξ και του Λένιν για το κόμμα νέου τύπου. Είναι ένα σεχταριστικό εργατικό κόμμα το οποίο ταυτόχρονα με το σεχταρισμό του και στο όνομα της επανάστασης δεν παραλείπει να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς με την αστική τάξη. Την ίδια ώρα που εναποθέτει τα πάντα στην επανάσταση και δηλώνει πως εργάζεται γι’ αυτήν, αποδέχεται την πολιτική των μνημονίων και των δανειστών που κατά τ’ άλλα καταγγέλλει. Τούτο αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα από το γεγονός ότι όποτε μίλησε συγκριμένα τάχθηκε πάντοτε με την κρατούσα κατάσταση. Για παράδειγμα πέρσι, δια στόματος του Γενικού του Γραμματέα, απέρριψε κατηγορηματικά την έξοδο από το ευρώ εφόσον αυτή δεν είναι αποτέλεσμα της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πράγμα που σήμαινε την αποδοχή των μνημονίων αφού παραμονή στο ευρώ δεν υφίσταται χωρίς μνημόνια και χωρίς τους δανειστές να κάνουν κουμάντο. Επίσης, στο δημοψήφισμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ρίξουν στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που ήταν άκυρο για να τους εμποδίσει να ψηφίσουν «Όχι». Μ’ αυτό τον τρόπο, αντικειμενικά στήριξε το «Ναι». Μιλώντας, επομένως, γενικά για οπορτουνισμό, χωρίς θεωρητικούς και πολιτικούς όρους και χωρίς την διάκριση αυτού του φαινομένου στην αριστερή και στη δεξιά εκδοχή του, η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ κρύβει τον δικό της οπορτουνισμό που την έχει οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη των αρχών του μαρξιστικο-λενινιστικού κόμματος και πολιτικά στον άμεσο, αντικειμενικό, συμβιβασμό με το σύστημα.
Τέταρτο: Στο άρθρο του Κ. Μπορμπότη υπάρχει σαφής αναφορά ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια μεταβατικού προγράμματος που θα συνδέει το σήμερα με την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης και θα την προετοιμάζει. Γράφει: «Σε άλλα άρθρα στην ΚΟΜΕΠ έχουμε αναδείξει τόσο τις ρίζες αυτής της ‘‘μεταβατικής’’ αντίληψης στο εσωτερικό του πολιτικού εργατικού κινήματος όσο και με ποιο τρόπο αυτή η λογική και όλα όσα ρητά ή άρρητα την συνοδεύουν (π.χ. διαχωρισμός βασικής-κυρίαρχης αντίθεσης, μίνιμουμ-μάξιμουμ προγράμματος) ‘‘σπρώχνουν’’ (στο όνομα της προσαρμογής στο σημερινό επίπεδο της λαϊκής συνείδησης) στη συμπαράταξη με το ένα ή το άλλο μέρος της όποιας αστικής αντιπαράθεσης, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση δυνάμεων σε αντικαπιταλιστική- αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση». Από μόνη της αυτή η θέση είναι πλήρης άρνηση της ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος από την εποχή της Κομμουνιστικής Διεθνούς ως τα σήμερα. Και μόνο αυτό το γεγονός αρκεί για να επιβεβαιώσει κανείς ότι το σημερινό ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση- πολιτικά και ιδεολογικά- με την μήτρα από την οποία γεννήθηκε. Ταυτόχρονα όμως είναι και πλήρης άρνηση του λενινισμού. Έγραφε ο Λένιν: «Ο μαρξισμός απαιτεί σαφή διαχωρισμό του προγράμματος- μάξιμουμ από το πρόγραμμα- μίνιμουμ. Μάξιμουμ είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, που είναι ακατόρθωτος χωρίς την εξάλειψη της εμπορευματικής παραγωγής. Μίνιμουμ είναι οι μετασχηματισμοί που μπορούν να γίνουν και μέσα στα πλαίσια της εμπορευματικής παραγωγής. Το μπέρδεμα του ενός με το άλλο οδηγεί αναπόφευκτα σε κάθε λογής μικροαστικές και οπορτουνιστικές ή αναρχικές διαστρεβλώσεις του προλεταριακού σοσιαλισμού, συσκοτίζει αναπόφευκτα το καθήκον της κοινωνικής επανάστασης που πραγματοποιείται με την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο» (Λένιν: Άπαντα τόμος 13ος, εκδόσεις Σ.Ε., σελ. 401). Το διαζύγιο της ηγεσίας του ΚΚΕ με τον Μαρξισμό- Λενινισμό είναι απολύτως εμφανές. Το ότι αναθεωρεί τη θεωρία επίσης. Υπό αυτή την έννοια η προσχώρησή της στον αριστερό οπορτουνισμό δεν χωράει αμφισβήτηση.
Τι κόμμα θέλουμε;
Η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται πως έχει θορυβηθεί σφόδρα από την επισήμανση που πρώτος ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ έκανε: ότι με την μετάλλαξη του ΚΚΕ δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα πραγματικό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα νέου τύπου. Το γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αφού ξέρουν πολύ καλά τί είδους ζημιά προκάλεσαν στο ΚΚΕ και πού το πήγαν. Θέλουν όμως να ψαρεύουν σε θολά νερά: Να εμφανίζονται ως κομμουνιστικό κόμμα, να καρπώνονται την ιστορία του ΚΚΕ (έχουν πάρει σβάρνα όλη την Ελλάδα κι όπου υπάρχει σημείο αγώνα, θυσίας και προσφοράς του κόμματος κάνουν κι από ένα μνημόσυνο), να συγκρατούν δυνάμεις και ανενόχλητα, με κάλπικο περιτύλιγμα, να ολοκληρώσουν ανεπιστρεπτί το έργο τους. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο με την μέθοδο του τσουβαλιάσματος προσπαθούν να εμφανίσουν όλους εμάς που μας κατατάσσουν στον οπορτουνιστικό χώρο ότι επιδιώκουμε το ίδιο πράγμα. «Προσανατολίζονται- γράφει ο Μπορμπότης- στη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κάποιου ‘‘κοινωνικο- πολιτικού’’ μετώπου (όπως κι αν ονομάζεται αυτό από την κάθε δύναμη), ενώ αυξανόμενες είναι οι αναφορές στην αναγκαιότητα δημιουργίας σε μια πορεία νέου εργατικού κόμματος, στην ουσία νέου οπορτουνιστικού κόμματος που θα φέρει τον τίτλο ‘‘κομμουνιστικό’’». Και στο τέλος του άρθρο του προσθέτει: «Βέβαια, η επιδίωξη της αστικής τάξης να υπάρχει ένα οπορτουνιστικό κόμμα με γραμμή συμβιβασμού που να φέρει τον τίτλο ‘‘κομμουνιστικό’’ και να δρα ανταγωνιστικά στην επαναστατική γραμμή του ΚΚ δεν είναι νέα, είναι σταθερή. Αυτόν το ρόλο έπαιζε σε άλλη φάση, για παράδειγμα, το ‘‘ΚΚΕ Εσωτερικού’’. Ούτε είναι αδιάφορο για την αστική τάξη η ικανότητα να πιέζει την επαναστατική πολιτική του ΚΚ μέσα από ένα άλλο κόμμα κατ’ όνομα κομμουνιστικό, φτιαγμένο από αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε φάση όξυνσης των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών, σε φάση ξεσπάσματος ιμπεριαλιστικού πολέμου, που τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της στάσης της εργατικής τάξης απέναντι στην αστική εξουσία». Θαυμάσια! Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, η ΛΑΕ και οι συνιστώσες της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι δικές της, ο ΚΟΡΔΑΤΟΣ και η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ λέμε τα ίδια και θέλουμε να φτιάξουμε το ίδιο κόμμα που ο αρθρογράφος, μετά από βαθιά (!!!) ανάλυση, ανακαλύπτει ότι θα είναι κάτι σαν το «ΚΚΕ Εσωτερικού». Αυτό δεν είναι άγνοια. Αυτό είναι παραποίηση χειρίστου είδους που εύκολα την βρίσκει κανείς στα αντικομουνιστικά αναγνώσματα της μετεμφυλιακής περιόδου και της χούντας. Αντί άλλων απαντήσεων θα παραθέσουμε μόνο μερικά αποσπάσματα από την Διακήρυξη της ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ- ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (ΚΚ-ΕΑ). Διαβάζουμε στην διακήρυξη: «Το ΚΚΕ, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με την ευθύνη των καθοδηγητικών του οργάνων, δεν μπορεί να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο, να οργανώσει τους καθημερινούς αγώνες για την επιβίωση του λαού, να προωθήσει την ενότητα της εργατικής τάξης και τη συμμαχία της με τα άλλα εκμεταλλευόμενα και καταπιεσμένα τμήματα της κοινωνίας, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Με τη σημερινή του πολιτική, την τακτική που εφαρμόζει, τις ιδεολογικές και πολιτικές του αντιλήψεις, το πρόγραμμα που ψήφισε στο τελευταίο συνέδριο του, την αναθεώρηση της ιστορίας του που προωθεί, μόνο ως σεχταριστικός φορέας, ο οποίος εξ αντικειμένου δρα ανασχετικά στους αγώνες και στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης, μπορεί να λειτουργήσει.
Όσο το ζήτημα αυτό δεν λύνεται θετική προοπτική για την εργατική τάξη και το λαό δεν μπορεί να διαμορφωθεί. Η ανάγκη μαζικού και ισχυρού πολιτικά και ιδεολογικά μαρξιστικού λενινιστικού κομμουνιστικού κόμματος σήμερα είναι επιτακτική όσο ποτέ και πρέπει να υπάρξει λύση. Είναι πρόβλημα πρωτίστως της εργατικής τάξης και όλων όσων αναφέρονται στην ταξική πάλη και στον αγώνα για το σοσιαλισμό με προοπτική τον κομμουνισμό. Είναι καθήκον πρωτίστως των μελών, των οπαδών και των φίλων του ΚΚΕ. Όχι, όμως, μόνο αυτών. Για τη λύση του προβλήματος αυτού αγωνιούν, σκέφτονται και προβληματίζονται χιλιάδες αριστεροί, χιλιάδες λαϊκοί αγωνιστές ενταγμένοι και ανέντακτοι. Το ζήτημα είναι πώς θα λυθεί. Ποιες δυνάμεις θα πάρουν την πρωτοβουλία. Λύση ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, το πρόβλημα του οποίου έγκειται κυρίως στην πολιτική, στην αλλοίωση της ιδεολογίας του και φυσικά στη ηγετική του ομάδα. Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά λυθεί αυτό το πρόβλημα τόσο το καλύτερο… Η κίνησή μας δεν είναι πολιτικό κόμμα. Δεν έχει σκοπό να απαρνηθεί αυτό που σηματοδοτεί ιστορικά το ΚΚΕ, να γυρίσει την πλάτη στους συντρόφους που είναι μέσα στο κόμμα και αγωνιούν για την τύχη του. Η κίνησή μας έχει σκοπό να συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων ώστε το κόμμα της εργατικής τάξης όπως το γνωρίσαμε και όπως εκείνη το έχει ανάγκη να μην τελειώσει με το ΚΚΕ εφόσον η ηγεσία του συνεχίσει στον ίδιο καταστροφικό δρόμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τίμιους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που διαγράφονται ή αποχωρούν από το ΚΚΕ να πάνε σπίτι τους, να κυριαρχηθούν από την απογοήτευση, να παραιτηθούν από την ταξική πάλη, να ηττηθούν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αλλοίωση της ιστορίας και της ταυτότητας του ελληνικού επαναστατικού κινήματος, της απαξίωση και τη λήθη του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, την διαστρέβλωση και το χαντάκωμα της θεωρίας μας. Οι κομμουνιστές που θέλουν το κόμμα τους όπως το γνώρισαν κι όπως πρέπει να είναι στις σημερινές συνθήκες πρέπει να οργανωθούν και να δράσουν. Πρέπει να αγωνιστούν για τα πιστεύω τους». Έχουν άραγε καμία σχέση αυτές οι θέσεις με όσα λένε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς περί εργατικού ή κομμουνιστικού κόμματος; Μήπως, ακριβώς επειδή δεν έχουν, η ηγεσία του ΚΚΕ κατέφυγε στη μέθοδο του τσουβαλιάσματος για να χτυπήσει τον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ; Μάταιος κόπος σύντροφοι. Δεν σας παίρνει.
Ποιο μέτωπο επιδιώκουμε;
Ας δούμε, όμως, τι λέει η Διακήρυξη της ΚΚ-ΕΑ για το ζήτημα του μετώπου. Διαβάζουμε: «Κινητήρια δύναμη της ιστορίας και της κοινωνίας ήταν, είναι και θα είναι- για πολύ καιρό ακόμη- η ταξική πάλη ενώ βασική αντίθεση στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες είναι η αντίθεση κεφαλαίου- εργασίας που κοινωνικά εκφράζεται από τις δύο βασικές κοινωνικές τάξεις, την εργατική και την αστική και την αναμεταξύ τους πάλη. Στο πλαίσιο αυτό η αστική τάξη έχει περισσότερα από ένα κόμματα για την προώθηση και την επιβολή των συμφερόντων της. Επομένως, για τους κομμουνιστές, για όσους ασπάζονται τον Μαρξισμό - Λενινισμό το θεμελιώδες, το κυρίαρχο, το βασικό και το πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι το ζήτημα του κόμματος της εργατικής τάξης. Χωρίς σημείο αναφοράς την εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική Αριστερά στην κοινωνία. Χωρίς το κόμμα της εργατικής τάξης δεν μπορεί να υπάρξει κανένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο σε αντιιμπεριαλιστική- αντιμονοπωλιακή- δημοκρατική βάση και με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό. Το Αντιιμπεριαλιστικό – Αντιμονοπωλιακό - Δημοκρατικό Μέτωπο προϋποθέτει την ύπαρξη μαρξιστικού- λενινιστικού κόμματος και τον καθοδηγητικό του ρόλο που θα κατακτιέται συνεχώς και θα αναγνωρίζεται από τις λαϊκές μάζες. Οτιδήποτε, έξω από αυτή τη λογική δεν ανταποκρίνεται στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης, είναι έξω από την θεωρία και την πολιτική πρακτική των κομμουνιστών, δεν συνάδει με την ιστορική εμπειρία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας και γενικότερα. Η άποψη που θέλει την προώθηση αριστερών, αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών μετώπων και παραβλέπει, ως πρωτεύον, το ζήτημα του εργατικού κόμματος γιατί- με δεδομένη τη στάση και την πορεία του ΚΚΕ- είναι η πιο δύσκολη, η πιο μακροχρόνια και η πιο επίπονη διαδικασία, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Αφήνει ελεύθερο το πεδίο για να κυριαρχήσει μια ‘‘Αριστερά’’ με ασαφείς ή και καθόλου ταξικές αναφορές ή όπου αυτές υπάρχουν να παραβλέπουν την βασική αντίθεση της κοινωνίας, να την υποβαθμίζουν ή να την αλλοιώνουν. Έτσι ανοίγει διάπλατα η πόρτα σε μια νέα κυριαρχία του ρεφορμισμού. Όχι ενός εργατικού αλλά ενός καθαρά αστικού ρεφορμισμού για την πλήρη ενσωμάτωση των μαζών στο σύστημα. Η κυριαρχία μάλιστα ενός τέτοιου ρεφορμισμού σε συνθήκες κρίσης και αδυναμίας της αστικής τάξης να την διαχειριστεί με παραχωρήσεις στα λαϊκά στρώματα μπορεί να οδηγήσει σε αυταρχικές αντιδραστικές λύσεις, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, συγγενικές ή παρόμοιες με αυτές της Γερμανίας του μεσοπολέμου όπου η σοσιαλδημοκρατία βοήθησε την αστική τάξη να απαλλαγεί από την επανάσταση και ο φασισμός την βοήθησε να απαλλαγεί από την σοσιαλδημοκρατία».
Αντί επιλόγου
Δεν χωράει αμφιβολία ότι με το ψέμα και την διαστρέβλωση η ηγεσία του ΚΚΕ επιχείρησε με ένα σμπάρο να πετύχει πολλά τρυγόνια. Το κυριότερο, να χτυπήσει τους κομμουνιστές που αγωνίζονται- ο καθένας όπως το αντιλαμβάνεται- για να υπάρχει μαρξιστικό- λενινιστικό κόμμα νέου τύπου τσουβαλιάζοντάς τους με όλες τις άλλες δυνάμεις που υπάρχουν στο χώρο της Αριστεράς και που δεν έχουν καμία τέτοια επιδίωξη και καμία τέτοια ανησυχία. Στην πολιτική, βεβαίως, συχνά τα ψέματα και οι συκοφαντίες καθίστανται πλήγμα σε βάρος εκείνου που τα χρησιμοποιεί. Αυτό η ηγεσία του ΚΚΕ θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να στηρίξει τους ισχυρισμούς και τις αλχημείες της γιατί ουδέποτε στηρίχθηκε στην αλήθεια. Υπό αυτή την έννοια- και επειδή εμείς δεν είμαστε αχάριστοι- οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε για το άρθρο του Κ. Μπορμπότη στην ΚΟΜΕΠ. Αποτελεί την αιτία και δίνει μια ευκαιρία να ξαναδιαβάσουν οι κομμουνιστές τα κείμενά μας και να εκτιμήσουν τις θέσεις και τους σκοπούς μας σε αντιπαράθεση με αυτά που λέει και πράττει η κομματική ηγεσία.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για τη Βενεζουέλα – Βραζιλία
Νέα Σπορά – 16/05/2016
Σε κρίσιμη καμπή έχουν μπει οι πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Η αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη την έλλειψη αγαθών κινητοποιεί καθημερινά κόσμο με κύριο σύνθημα την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Τα αστικά ΜΜΕ διεθνώς ασχολούνται συνεχώς με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα παρουσιάζοντας λεηλασίες από καταστήματα τροφίμων. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν ένα επεισόδιο λυντσαρίσματος ενός, κατά τα αστικά ΜΜΕ, κλέφτη τροφίμων, που συνελήφθη από το εξαγριωμένο πλήθος και στο τέλος αφού τον έλουσαν με βενζίνη τον έκαψαν ζωντανό! Η αντίφαση είναι πέρα για πέρα προφανής. Την ώρα που γίνονται λεηλασίες και παρουσιάζονται σκηνές φιλονικιών μεταξύ αυτών που λεηλατούν, πως είναι δυνατό να χαρακτηρίζεται κάποιος κλέφτης και να λυντσάρεται;! Είναι ένα ερώτημα που τα αστικά ΜΜΕ δε μπαίνουν στον κόπο να μας το απαντήσουν.
Έτσι κι αλλιώς έχουμε συνηθίσει από κατασκευασμένα βίντεο και ειδήσεις και από άλλες περιπτώσεις, όπως στη Συρία π.χ., πολύ περισσότερο στη Βενεζουέλα, που εδώ και χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανατροπής του Τσαβικού καθεστώτος και βρίσκεται στο επίκεντρο επιθετικών και συντονισμένων ενεργειών από την πλευρά των ΗΠΑ. Αυτό φυσικά που δε λένε τα αστικά ΜΜΕ είναι ότι η αστική τάξη της Βενεζουέλας συστηματικά σαμποτάρει την παραγωγή από μόνη της ώστε να δημιουργείται τεχνητή έλλειψη αγαθών στην αγορά, συνδυάζοντας αυτό το γεγονός με την αποφασιστική μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, που ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Πτώση, η οποία δεν αφορούσε ειδικά τη Βενεζουέλα αλλά πρόκειται για μια κίνηση, που έχει σαφή γεωστρατηγικό χαρακτήρα και αφορά ορισμένες χώρες, που στηρίζονται οικονομικά στις εξαγωγές πετρελαίου.
Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα πήραν απότομη ένταση μετά και την απομάκρυνση από την προεδρία της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία, η οποία κατηγορήθηκε για ανάμειξη σε σκάνδαλα, κυρίως στην πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και παραπέμπεται σε δίκη. Η βασική κατηγορία για την καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ είναι ότι αλλοίωσε τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού ( από μόνη της αυτή η διαδικασία είναι μια συνήθης πρακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που την έχουμε ζήσει και στη χώρα μας σε αλλεπάλληλους προϋπολογισμούς). Μπορεί να είναι και έτσι, και πράγματι να έχουν αλλοιωθεί τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Κανείς δε μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι οι κατήγοροί της, που είναι χωμένοι στην κυριολεξία σε καραμπινάτα σκάνδαλα, τα οποία με απόφαση της Ντίλμα Ρούσεφ θα έπαιρναν το δρόμο της έρευνας, εκδήλωσαν μιαν πολιτική προληπτικής επίθεσης ενάντια στη Ντίλμα Ρούσεφ, που είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας της ολιγαρχίας στη Λατινική Αμερική, υπό τη στενή καθοδήγηση των ΗΠΑ, να ανακτήσουν το έδαφος απέναντι σε κυβερνήσεις, που προσπάθησαν να πάρουν, υποτυπωδώς έστω, ορισμένα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, έστω και εάν δεν αμφισβήτησαν την κυριαρχία της ολιγαρχίας, αμφισβήτησαν, όμως, την κυριαρχία των ΗΠΑ.
Η Βενεζουέλα π.χ. βρίσκεται στο επίκεντρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία ο Ούγκο Τσάβες. Η Βραζιλία είναι μέλος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που αμφισβητούν την αμερικάνικη οικονομική κυριαρχία και προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν άλλο οικονομικό πόλο παγκόσμιας σημασίας, που θα εκτοπίσει το δολάριο. Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν χάσει σε πολιτική επιρροή στη Νότια Αμερική και είναι σαφής η προσπάθεια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος μπροστά και στην οικονομική διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας. Οργανώνουν την παραδοσιακή Δεξιά και τη βοηθούν να επανέλθει στην εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα κυβέρνηση στη Βραζιλία αποτελείται κυρίως από στελέχη του τραπεζικού τομέα και τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, οι απολύσεις από το δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς.
Η κατάσταση στη Νότια Αμερική οξύνεται συνεχώς και απότομα. Οι καταγγελίες του Νικολάς Μαδούρο για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, δείχνοντας τις ΗΠΑ, έχουν βάση. Απόδειξη οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, που έχει συνδεθεί η πολιτική του παρουσία με τα τάγματα θανάτου, που επιδίδονταν σε δολοφονίες αγωνιστών, και με καρτέλ ναρκωτικών, που καλούν σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Παραθέτουμε τις δηλώσεις του, που έγιναν από τη Φλώριδα των ΗΠΑ: «Ο στρατός … οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να προστατεύουν την αντιπολίτευση … ή ας σκεφτούμε … απλά σκεφτείτε … ποια χώρα είναι διατεθειμένη να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της για την προστασία της αντιπολίτευσης ( Σ.Σ. της Βενεζουέλας ) ; Να είστε προσεκτικοί … η τυραννία δεν ακούει … Αυτοί (Σ.Σ. της Βενεζουέλας) πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με όλη μας την ενέργεια»!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ερντογάν ως Χίτλερ σε διαμαρτυρία στο Βερολίνο
17/5/2016 13.15
Εικόνες του Ταγίπ Ερντογάν και του Χίτλερ προέβαλε την περασμένη εβδομάδα στους τοίχους της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο, μέσω προτζέκτορα, ομάδα καλλιτεχνών, θέλοντας να παραλληλίσει τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου με εκείνες του δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας. Σε μία από τις εικόνες ο Ερντογάν εμφανίζεται με χιτλερικό μουστάκι και φορά κόκκινο και λευκό περιβραχιόνιο. «Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στις τρομερές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες έχει προβεί ο Ερντογάν στη χώρα του, π.χ. δίωξη της αντιπολίτευσης […] και περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου», δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik ο Όλιβερ Μπιενκόφσκι, εκ μέρους της ομάδας PixelHelper, που προέβη στην εν λόγω ενέργεια. Όπως είπε, η ομάδα του δεν έχει δεχθεί μέχρι τώρα κάποια απάντηση από την τουρκική πρεσβεία ή τις αρχές και δεν αναμένει να υπάρξουν νομικές συνέπειες. «Προβάλαμε τη χιτλερική καρικατούρα του Ερντογάν στο κτήριο ως μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, όπως ένα κανονικό καρτούν σε εφημερίδα, βασιζόμαστε στην ελευθερία του Τύπου, για αυτό και δεν μπορούν να υπάρξουν νομικές ενέργειες», πρόσθεσε.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη διάθεση των αναγνωστών τα αρχεία του Σνόουντεν
Τρίτη, 17 Μαΐου 2016, 08:33
Ο αμερικανικός ιστότοπος «The Intercept» ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε στη διάθεση των ΜΜΕ όλα τα αρχεία του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν που αναφέρονται στα προγράμματα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο «Intercept» ανέφερε πως «θα προσκαλέσει δημοσιογράφους, και από ΜΜΕ του εξωτερικού, να συνεργαστούν μαζί του για να εξερευνήσουν το σύνολο των αρχείων του Σνόουντεν». Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις έπειτα από εκείνες που είχαν γίνει το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πληροφορικό και πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA). «Αφού ξεκινήσαμε την κάλυψή μας για τα αρχεία αυτά, ένα από τα στοιχεία της προσέγγισής μας είναι να εργαζόμαστε σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, αμερικανικά ή ξένα, και όχι να προσπαθούμε να κρατήσουμε όλο αυτό το υλικό για εμάς» εξήγησε ο συνιδρυτής του ιστοτόπου Γκρίνγουολντ. Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ διευκρίνισε πως οι δημοσιογράφοι που θα μελετήσουν τα αρχεία θα κληθούν να τηρήσουν ορισμένους κανόνες, βάσει μιας συμφωνίας που είχε γίνει στο παρελθόν με τον Σνόουντεν. «Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα που έχουν αληθινό ενδιαφέρον και μπορούν και πρέπει να αποκαλυφθούν στο κοινό», αλλά «υπάρχουν επίσης έγγραφα στα αρχεία που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να δημοσιευθούν διότι θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο αθώους» πρόσθεσε. Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει ήδη αρχίσει να δίνει πρόσβαση στα αρχεία αυτά σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεθοδευμένη επιχείρηση αρπαγής της γης καταγγέλλει η ελληνική μειονότητα στον νότο της Αλβανίας
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016, 20:32
Στα αλβανικά δικαστήρια έχουν προσφύγει δήμοι και κοινότητες της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διεκδικώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας στην μεθοδευμένη -όπως καταγγείλουν- υφαρπαγή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων λιβαδιών, δασών και καλλιεργήσιμης γης από Αλβανούς, οι οποίοι με αμφιβόλου γνησιότητας χαρτιά εμφανίζονται ως δήθεν ιδιοκτήτες.
Πηγές των μειονοτικών δήμων της Φοινίκης και Δρόπολης, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, ανέφεραν ότι έχει αλλάξει ήδη παρανόμως η κυριότητα επί της γης σε περισσότερες από 220 χιλιάδες στρέμματα, που ανήκαν σε περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η όλη διαδικασία υφαρπαγής με πλαστά έγγραφα, "στημένες" δικαστικές αποφάσεις και εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου, κ.ά., εξελίσσεται τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια, προκαλώντας αναστάτωση στη μειονότητα Όπως καταγγέλλεται στις μηνυτήριες αναφορές ομογενών και φορέων τους, οι παράνομες διεκδικήσεις των Αλβανών στηρίζονται σε δήθεν τίτλους ιδιοκτησίας από την οθωμανική αυτοκρατορία "υποστηριζόμενους" με έγγραφα εμφανώς πλαστογραφημένα κατά πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο.
Μειονοτικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα πως τα δικαστήρια, επωφελούμενα από το γενικώς νοσηρό κλίμα διαφθοράς που χαρακτηρίζει την αλβανική δικαιοσύνη, κάτι για το οποίο κατηγορείται ανοιχτά η Αλβανία από διεθνείς οργανισμούς και δυτικές κυβερνήσεις, πολλές φορές τάσσονται προκλητικά με την πλευρά των καταπατητών, εκκινώντας μάλιστα από εθνικά κριτήρια. Παραθέτουν μάλιστα, ενδεικτικά, περιπτώσεις στη Λιβαδειά, στην Κουλουρίτσα, νομού Αγίων Σαράντα, στο Κώσταρι του νομού Δελβίνου, στο Ραντάτι Αργυροκάστρου και αλλού, όπου καταπατητές εκτάσεων συμπεριφέρθηκαν βίαια εναντίον ομογενών. Όπως έλεγαν κάποιοι εξ αυτών αξίωναν από τους μειονοτικούς να εγκαταλείψουν και τα σπίτια τους, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς τους, τα έχουν κτίσει στις "περιουσίες" τους.
Στο Κώσταρι του Δελβίνου άτομα αλβανικής καταγωγής, περιέφραξαν δια της βίας περισσότερα από 120 εκτάρια γης, ιδιοκτησία της κοινότητας, και απειλούν τους κατοίκους της να παραιτηθούν από το αίτημά τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Δεκάδες τέτοιες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξης, πολλές από τις οποίες παρακολουθεί η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο Αργυρόκστρο. Κύκλοι της ομογένειας έκαναν λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση αρπαγής της γης και των πατρογονικών εστιών του ελληνισμού στο νότο της Αλβανίας.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το δραματικο SOS από το Νοσοκομειο «Αλεξανδρα» προς το Υπουργειο Υγειας. Λειτουργει με το μισο προσωπικο. Ενας προς 30 η αναλογια νοσηλευτη προς ασθενη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα 17 εναπομείναντα προαπαιτούμενα και τον «κόφτη», με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Κυριακή 22 Μαΐου, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 19 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.
ΕΠΑΜ. H υποταγη της κοινωνιας, το νέο «δογμα» της κυβερνησης. Σε θελουν γονατισμενο. Χωρις δουλεια, χωρις σχολειο, χωρις ασφαλιση, χωρις περιθαλψη, χωρις συνταξη, χωρις ιδιοκτησια. Να εξεγερθουμε!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυριο οι φοιτητικες – σπουδαστικες εκλογες. Οι φοιτητες – σπουδαστες να δυναμωσουν με την ψηφο τους την συμμαχια ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ(ανεξαρτητοι πρωην ΣΥΡΙΖΑ)-ΑΡΔΗΝ (ΛΑΕ).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΕΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Όπως μαθαίνω, από σήμερα και μέχρι τις 24 Μαΐου, μέρες της επετείου της Μάχης της Κρήτης, γερμανοί ναζί θα επισκεφτούν το νησί για να τιμήσουν τους γερμανούς στρατιώτες που έπεσαν κατά την επιδρομή του 1941. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ορεινών Καταδρομέων της Άνω Φραγγονίας αναφέρεται σαφώς σ' αυτούς «που μακριά από την πατρίδα και πιστοί στον όρκο και στη σημαία, άφησαν τη ζωή τους για τη Μεγάλη Γερμανία». Οι ναζί θα μείνουν σε ξενοδοχεία του Δήμου Πλατανιά. Ο λόγος στον κρητικό λαό και στο αντιφασιστικό κίνημα της μαρτυρικής μεγαλονήσου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μείωση τιμών ειδών λαϊκής κατανάλωσης στην Κούβα
Στις αρχές του μήνα δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κουβανικές αρχές λίστα με τις ανώτερες τιμές που μπορούν να πωλούνται τα βασικά αγροτικά προϊόντα από τις κρατικές αγορές που διακινούν αυτά τα προϊόντα. Το μέτρο αυτό μείωσε ουσιαστικά τις τιμές μιας σειράς προϊόντων διατροφής. Παράλληλα ανακοινώθηκε το άνοιγμα μιας σειράς νέων κρατικών αγορών διακίνησης των αγροτικών προϊόντων στην Αβάνα με γεωγραφική κατανομή που κάλυπτε όλους τους δήμους και τις συνοικίες της κουβανικής πρωτεύουσας στην κατεύθυνση ευκολότερης πρόσβασης των καταναλωτών σε αυτά τα προϊόντα. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε το κλείσιμο της κεντρικής αγοράς διακίνησης αγροτικών προϊόντων της πρωτεύουσας, όταν μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν διάφορες παρανομίες, οι οποίες -μεταξύ άλλων – είχαν αποτέλεσμα την πώληση σε υψηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, σε σχέση με τις τιμές που έφευγαν αυτά τα προϊόντα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χθες (16/5) δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Εμπορίου και Τιμών τα μέτρα που πάρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τα οποία μειώθηκαν οι τιμές και σε άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ανάμεσα στα είδη που μειώθηκε η τιμή τους είναι το γάλα και το γάλα σε σκόνη (από 9% έως 20%), κρέμες, ρύζι,φασόλια, κονσερβοποιημένο κρέας και θαλασσινά (από 25% έως 30%), παιδικά παπούτσια (6%) κλπ. Τα μέτρα αυτά έρχονται σαν αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε στα Όργανα Λαϊκής Εξουσίας, στις μαζικές οργανώσεις, στο κόμμα και στον τύπο για το οικονομικό κλείσιμο του 2015 τον περασμένο Δεκέμβρη και τις σχετικές αποφάσεις του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου του κόμματος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρυτανεια Πανεπιστημιου Κρητης. Ζητα επανεξεταση της αναγορευσης σε επιτημο διδακτορα του ναζιστη Χαιντς Ριχτερ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προς απομακρυνση το ναζιστικο μνημειο στα Φλωρια Καντανου Χανιων Κρητης?
Αντιδρασεις για τις εκδηλωσεις τιμης προς τους ναζι. Προς ανακληση ο τιτλος του διδακτορα του ναζιστη Χαινς Ριχτερ. Ο επιζων του Ολοκαυτωματος του Σκινε Νικολαος Μιχελακης μιλαει για τη ναζιστικη θηριωδια
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aψηφούν την απαγόρευση και διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη Γαλλία - Καταστολή και δακρυγόνα από την αστυνομία
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μάιος, 2016 - 16:44
Ενώ οι αστυνομικές αρχές στην Γαλλία για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ολάντ, ανακοίνωσαν μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας στοχοποιώντας μέχρι και δημοσιογράφους, η κοινωνική αντίδραση κλιμακώνεται. Σήμερα επτά συνδικάτα κήρυξαν διήμερο απεργιών και διαδηλώσεων έως τις 19 Μάη ενώ στο Παρίσι οι κινητοποιήσεις αρχίζουν από τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Την Κυριακή στο ρεπορτάζ παρουσιάσαμε το εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Γαλλία με τους διαδηλωτές να κατακλύζουν όλες τις πόλεις της χώρας και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις χτυπούν με πολύ άγρια νέους και νέες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μανώλης Γλέζος, ο τελευταίος των "Μοϊκανών": H κυβέρνηση Μαξίμου, φορολογεί και την απλή αναλογική
Από τότε που ο Γιάννης Πασαλίδης ως Πρόεδρος της ΕΔΑ διακήρυσσε την απλή και άδολη αναλογική, ως το μόνο γνήσιο αντιπροσωπευτικό της βούλησης του Λαού εκλογικό σύστημα, έως σήμερα, όλα τα κόμματα της Αριστεράς το είχαν ως πρωταρχικό αίτημα. Όμως "Ουκ έά με καθεύδειν το της εξουσίας τρόπαιον"
Η Λαϊκή κυριαρχία, την οποία αναφέρει το Σύνταγμα (άρθρο 1 παράγραφος 2) και την οποία είχαν καταπατήσει, όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις, στραγγαλίζεται και πάλι και μάλιστα από ένα κόμμα, που το είχε προμετωπίδα στις διακηρύξεις του. Η κυβέρνηση Μαξίμου αφού δέχθηκε όλες τις περικοπές που επιβάλλουν οι δανειστές, αποδέχεται και τις περικοπές της γνήσιας αντιπροσώπευσης της Λαϊκής βούλησης.
Μανώλης Γλέζος Αθήνα 17/5/2016
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aυτή η Ευρώπη, να πάει στο... διάβολο!
Δεν έχουν περάσει 10 ημέρες, όταν στα συντρίμμια της Απελευθερωμένης Παλμύρας γιορτάστηκε η αντιναζιστική νίκη των λαών (9 Μάη 1945) και αποδόθηκε φόρος τιμής και μνήμης στους νεκρούς για την Παλμύρα. Η ιστορική Παλμύρα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για τον ΟΗΕ, ήταν υπό τον έλεγχο των "εξεγερμένων εκδημοκρατιστών" της "αραβικής άνοιξης", από τον Μάη του 2015 μέχρι πριν λίγες ημέρες.
Εκεί, στην απελευθερωμένη Παλμύρα, είχαν "φυτέψει" 180.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς, κάθε είδους φονικές νάρκες και όπλα μαζικής καταστροφής, οι φονιάδες μισθοφόροι του χαλιφάτου, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την πρόσβαση των κατοίκων στις καλλιέργειες τους και την πείνα να θεριεύει -οι "πολιτισμένοι" της δύσης, μαζί κι η Ελλάδα, συνεχίζουν το δολοφονικό εμπάργκο εναντίον του λαού της Συρίας, μέχρι να τον "εκδημοκρατίσουν".
Έτσι εργάστηκαν νυχθημερόν οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποναρκοθέτησης και το "International mine-clearing Center" Στην επίσημη καταγραφή των φονικών κι απαγορευμένων όπλων, όπως οι νάρκες διασποράς (καθώς περιέχουν δεκάδες βομβίδια), που εξουδετερώθηκαν στην Παλμύρα, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι πολεμικές βιομηχανίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Απολύτως "φυσιολογικό", αν και δεν θα απασχολήσει ποτέ τα ΜΜΕ και συνεπώς την διεθνή κοινή γνώμη, αφού η δύση που από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της Συρίας -εδώ και πέντε χρόνια- επιθυμεί διακαώς να "εκδημοκρατίσει" τη χώρα και να απομακρύνει το "αιμοσταγές δικτατορικό καθεστώς Άσαντ".
Οι "πολιτισμένοι" ηγέτες της Ε.Ε. έκαναν καλές μπίζνες με το χαλιφάτο και με το λαθρεμπόριο του ορυκτού πλούτου (κυρίως πετρέλαιο) της Συρίας από το χαλιφάτο, μέσω του καθεστώτος Ερντογάν, πλούτιζαν την κρατική πολεμική τους βιομηχανία. Ταυτοχρόνως, με την επικρατήση της "αραβικής άνοιξης", όπως συνέβη με τη Λιβύη, θα είχαν στην κατοχή τους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. "Μ' ένα σπάρο, δύο τρυγόνια", όπως λέει κι λαϊκή ρήση...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Παράταση του διατάγματος έκτακτης οικονομικής ανάγκης
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, παρέτεινε για δύο επιπλέον μήνες την ισχύ του διατάγματος έκτακτης οικονομικής ανάγκης που είχε παρθεί στις αρχές του χρόνου. Το μέτρο παίρνεται για την αντιμετώπιση της άσχημης οικονομικής κατάστασης, απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και της δυνατότητας των ντόπιων καπιταλιστών που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, να δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος, τον οποίο η αντιδραστική ακροδεξια νεοφιλελε αντιπολίτευση θέλει να αποπέμψει, κατήγγειλε σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα του, αναφερόμενος σε δηλώσεις του αντιδραστικού ακροδεξιου πρώην Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε. Κατήγγειλε ότι ο Ουρίμπε βρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με στελέχη της ακροδεξιας αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, όπου κάλεσε μεγάλες ξένες δυνάμεις σε επέμβαση. Ταυτόχρονα, ο Μαδούρο εξήγγειλε ότι όσες μονάδες παραγωγής εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, θα παραδίνονται σε «τοπικά λαϊκά συμβούλια», για να «ανακτηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας». Επίσης, εξήγγειλε ενίσχυση προγραμμάτων της περιαστικής γεωργίας, ώστε να παραχθούν προϊόντα για τις ανάγκες του λαού. Στη χώρα συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα λεηλασιών καταστημάτων. Βεβαίως, όλη αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η διακυβερνηση του «σοσιαλισμου του 21ου αιωνα» που εγκαινίασε ο Τσάβες, παρά τα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική οικονομική βάση της χώρας. Το ΚΚ Βενεζουέλας, σχετικά με αυτή την κατάσταση, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να αντισταθούν στις αντιδραστικές ακροδεξιες νεοφιλελε δυνάμεις που αποσταθεροποιούν τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και στο συμβιβασμό και τα εκτεταμένα φαινόμενα της κρατικής διαφθοράς και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οπως τονίζει, χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σύστημα δημόσιας και αποκεντρωμένης προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης, που θα καταργήσει το μονοπώλιο των ιδιωτικών σούπερ μάρκετ, να στηριχτεί η παραγωγική ανάπτυξη σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έκκληση να σταματησει η επιθεση κατά της Βενεζουελας με παγκόσμια τηλεδιάσκεψη απηύθυνε ο Ν. Μαδούρο
Τρίτη, 17 Μαΐου 2016, 21:33
Έκκληση προς τους ηγέτες όλου του κόσμου να σταματήσει η επίθεση κατά της Βενεζουέλας απηύθυνε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο σήμερα το βράδυ μέσω παγκόσμιας διαδικτυακής σύνδεσης με όλες τις πρεσβείες της χώρας του ανά τον κόσμο, όπως και αυτή της Αθήνας, για μία ιδιαίτερη συνέντευξη τύπου. Στην ομιλία του από το Καράκας, ενώπιον υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων, αλλά κυρίως του διεθνή Τύπου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η πρωτοβουλία του αυτή να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο πηγάζει από την ανάγκη να "αντιπαλέψει τα ψέματα που γράφονται από τις παγκόσμιες ολιγαρχίες των ΜΜΕ εναντίον του και να αντισταθεί στην μιντιακή εκστρατεία εναντίον της χώρας του". "Στη Βενεζουέλα κρίνεται η τύχη της ειρήνης στη Λατινική Αμερική" είπε επισημαίνοντας ότι η χώρα του που επιθυμεί και προωθεί την διπλωματία της ειρήνης και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιλέγει το δικό της πολιτικο-οικονομικό μοντέλο. Ο κ. Μαδούρο τόνισε ότι "η Βενεζουέλα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής, πολιτικής και διπλωματικής επίθεσης, μίας συνωμοσίας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που έχει επίκεντρο την Ουάσινγκτον και ενεργεί με το σύνδρομο της ανωτερότητας και στόχο την επανάκτηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η γεωπολιτική του κόσμου δεν είναι είναι τίποτα άλλο από την κυριαρχία, κι όπου αυτή δεν μπορεί να υπάρχει επιβάλλεται η καταστροφή και το χάος", πρόσθεσε. Ιδιαίτερη επίθεση έκανε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά της Ισπανίας και του ισπανικού Τύπου για τα συκοφαντικά, όπως είπε, δημοσιεύματα εναντίον του και τη φασιστική τους εμμονή ότι ο Μαδούρο δεν θα τελειώσει τη θητεία του και ότι χάνει ολοένα και περισσότερο τη δύναμή του. Το μόνο που κάνει η Βενεζουέλα, μια χώρα που ξέρει από μάχες και αγώνες, είναι, όπως είπε, να διεκδικεί την ειρήνη, να παρακολουθεί και να καταγγέλλει.