Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πεμπτη 31 Μαρτιου 2016


Φιντέλ Κάστρο: «ΑΔΕΡΦΕ ΟΜΠΑΜΑ»
Μαρ 30, 2016
Παρακάτω ακολουθεί ένα ακόμη επαναστατικό μανιφέστο του ενορχηστρωτή της Κουβανέζικης Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Ας φτάσει το σινιάλο αντίστασης του απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό μέχρι τον πολύπαθο τόπο μας, όπου το ΝΑΤΟ συνεχίζει σταθερά να έχει ευδιάκριτη παρουσία είτε μέσω των βάσεων είτε μέσω της τωρινής παρουσίας του στο Αιγαίο. Ακολουθεί η μετάφραση του αγγλικού του κειμένου, όπως αποτυπώθηκε στην GRANMA,
Συντάκτης: Fidel Castro Ruz, internet@granma.cu, 28/3/2016
Δεν χρειαζόμαστε δώρα από την αυτοκρατορία. Οι προσπάθειές μας θα είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια και ειρηνικές, γιατί η αφοσίωσή μας βρίσκεται στην ειρήνη και την αδελφοσύνη ανάμεσα σ’ όλα τα ανθρώπινα όντα που ζουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.
Οι βασιλιάδες της Ισπανίας μας έφεραν τους κατακτητές και τους αφέντες, των οποίων τα χνάρια παρέμειναν πάνω στην γη μας που εκχωρήθηκε σε αυτούς που έψαχναν για χρυσό στην άμμο των ποταμών, μια καταχρηστική και ντροπιαστική μορφή εκμετάλλευσης, ίχνη της οποίας μπορούν να παρατηρηθούν από τον αέρα σε πολλά σημεία σε όλη την χώρα. Ο τουρισμός σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει με την θέαση των όμορφων τοπίων μας και την δοκιμή εξαίσιων γεύσεων από την θάλασσα μας, και πάντοτε μοιράζεται από κοινού με το ιδιωτικό κεφάλαιο των μεγάλων ξένων εταιριών που οι απολαβές τους, αν δεν φτάνουν τα δισεκατομμύρια δολάρια, δεν είναι άξιες καμίας απολύτως προσοχής. Από την στιγμή που αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφέρω αυτό το ζήτημα, πρέπει να προσθέσω -πρώτιστα για την νεολαία- ότι λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την σημασία μιας τέτοιας συνθήκης σ’ αυτήν την μοναδική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν θα έλεγα ότι μας τελείωσε ο χρόνος, αλλά δεν διστάζω να επαναβεβαιώσω ότι δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι, ούτε εσείς, ούτε εμείς, για την γνώση και την συνείδηση που πρέπει να έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που ορθώνεται μπροστά μας. Το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι ότι οι ζωές μας δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα κλάσμα ενός ιστορικού δευτερολέπτου, που πρέπει επίσης να αφιερωθεί εν μέρει στις ζωτικής σημασίας ανάγκες κάθε ανθρώπινου όντος. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της συνθήκης είναι η τάση να υπερεκτιμάται ο ρόλος της, σε αντίθεση, από την άλλη πλευρά, με τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ενσαρκώνουν εξατομικευμένα και υψηλόφρονα όνειρα.
Ωστόσο, κανείς δεν είναι ολοκληρωτικά καλός ή κακός εκ φύσεως. Κανένας από εμάς δεν είναι σχεδιασμένος για τον ρόλο που πρέπει να αναλάβει σε μια επαναστατική κοινωνία, αν και οι Κουβανοί είχαν το προνόμιο του παραδείγματος του Jose Marti. Καμιά φορά ρωτάω τον εαυτό μου αν χρειαζόταν να πεθάνει στο Don Rios, όταν είπε: »Για μένα, ήρθε η ώρα,”“ και επιτέθηκε στις Ισπανικές δυνάμεις που ήταν οχυρωμένες σε μια σταθερή γραμμή πυρός. Δεν ήθελε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κανείς δεν μπορούσε να τον αναγκάσει. Κάποιος έσκισε μερικές σελίδες από το ημερολόγιο του. Ποιόν βαραίνει αυτή η προδοτική ευθύνη, που αποτέλεσε αναμφισβήτητα δουλειά κάποιου αδίστακτου συνωμότη; Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών ήταν ευρέως γνωστές, αλλά ποτέ δεν είχαν βάση την απειθαρχία. »Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να σφετεριστεί την Κούβα θα αποκομίσει μόνο την σκόνη του εδάφους της βουτηγμένη στο αίμα, αν δεν πεθάνει κατά την διάρκεια του αγώνα,» δήλωσε ο ένδοξος έγχρωμος ηγέτης Antonio Maceo. Ο Maximo Gomez επίσης αναγνωρίζεται ως ο πιο πειθαρχημένος και διακριτικός στρατιωτικός αρχηγός της ιστορίας μας. Κοιτάζοντας το από διαφορετική οπτική, πώς να μην θαυμάζουμε την αγανάκτηση του Bonifacio Byrne όταν επιβιβασμένος σε ένα απόμακρο καράβι με κατεύθυνση προς την Κούβα, παρατήρησε μια ακόμη σημαία δίπλα σε αυτήν με το μονό αστέρι και αναφώνησε, »Η σημαία μου είναι αυτή που δεν υπήρξε ποτέ μισθωτή…» προσθέτοντας άμεσα μια από τις ομορφότερες φράσεις που έχω ακούσει »Αν σκιστεί σε κομμάτια, θα είναι η σημαία μου μια μέρα.. οι νεκροί μας σηκώνοντας τα όπλα τους θα είναι ακόμη ικανοί να την υπερασπιστούν!». Ούτε θα ξεχάσω τα αφόρητα λόγια του Camilo Cienfuegos εκείνη την νύχτα, όταν, μερικά μέτρα μακριά, μπαζούκας και πολυβόλα Αμερικάνικης προέλευσης βρισκόμενα στα χέρια των αντεπαναστατών σημάδευαν στο σημείο που στεκόμασταν. Ο Ομπάμα γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1961, όπως ανέφερε ο ίδιος. Περισσότερο από μισός αιώνας πέρασε από τότε.
Ας παρατηρήσουμε, ωστόσο, πώς σκέφτεται σήμερα ο περικλεής επισκέπτης μας : »Έχω έρθει εδώ για να θάψω τα τελευταία απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου που βρίσκονται στην Αμερική. Ήρθα εδώ για να απλώσω χέρι φιλίας στον Κουβανέζικο λαό,» ακολουθούμενος από ένα κατακλυσμό εννοιών εντελώς νέες σε εμάς: »Και οι δύο πλευρές ζούμε σε ένα κόσμο αποικιοκρατούμενο από τους Ευρωπαΐους,»συνέχισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, »Η Κούβα, όπως και η Αμερική, χτίστηκε από σκλάβους που ήρθαν από την Αφρική. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κουβανέζικος λαός μπορεί να ανιχνεύσει την κληρονομιά του σε σκλάβους αλλά και ιδιοκτήτες σκλάβων». Οι αυτόχθονες πληθυσμοί δεν υπάρχουν καθόλου στο μυαλό του Ομπάμα. Ούτε αναφέρει ότι η επανάσταση απομάκρυνε τις φυλετικές διακρίσεις ή ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θεσπίστηκαν από αυτήν πριν καν ο κύριος Ομπάμα γίνει 10 χρονών. Το μισητό, μπουρζουάδικο έθιμο της πρόσληψης δυνατών ανδρών με σκοπό την αποβολή μαύρων πολιτών από ψυχαγωγικά κέντρα απομακρύνθηκε από την Κουβανέζικη Επανάσταση -που θα καταγραφεί στην ιστορία για την μάχη απέναντι στο απαρτχάιντ που απελευθέρωσε την Ανγκόλα, βάζοντας τέλος στην παρουσία πυρηνικών όπλων σε μια ήπειρο με πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της αλληλεγγύης μας, αλλά κυρίως η βοήθεια στους λαούς της Ανγκόλας, της Μοζαμβίκης, της Μπισσάου Γουινέα και άλλων που βρίσκονταν υπό την φασιστική αποικιακή κυριαρχία της Πορτογαλίας.
Το 1961, ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, μισθοφόροι με τεθωρακισμένα και πυροβολικό, υποστηριζόμενοι από αεροσκάφη, εκπαιδευμένοι και συνοδευόμενοι από πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην χώρα μας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν τη παράσπονδη επίθεση που κόστισε στην χώρα μας εκατοντάδες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων θανάτων και τραυματισμών. Όσο για την επαγγελματική αμερικάνικη επιθετική ταξιαρχία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ήταν πιθανό να εκκενώσουν έστω και ένα μισθοφόρο. Τα αμερικάνικα αεροπλάνα μάχης παρουσιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν εξοπλισμός μιας ενδεχόμενης Κουβανέζικης εξέγερσης.
Η στρατιωτική εμπειρία και δύναμη αυτής της χώρας είναι πασίγνωστη. Στην Αφρική, πίστευαν ότι η επαναστατημένη Κούβα θα μπορούσε να βγει εύκολα εκτός μάχης. Η εισβολή μέσω της νότιας Ανγκόλας από ρατσιστικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες Βορειοαφρικάνων έφτασε κοντά στην Λουάντα, την πρωτεύουσα στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Εκεί ξεκίνησε ένας αγώνας που διήρκησε για 15 ολόκληρα χρόνια. Δεν θα μιλούσα καν για αυτό, αν δεν είχα το στοιχειώδες καθήκον να απαντήσω στην ομιλία του Ομπάμα στο μεγάλο θέατρο Alicia Alonzo της Αβάνας. Ούτε θα προσπαθήσω να δώσω λεπτομέρειες, μόνον θα δώσω έμφαση στο γεγονός ότι ένα ηρωικό κεφάλαιο στον αγώνα της απελευθέρωσης του ανθρώπου γράφτηκε εκεί. Κατά κάποιον τρόπο, ήλπιζα ότι η συμπεριφορά του Ομπάμα θα ήταν σωστή. Η ταπεινή καταγωγή και η φυσική ευφυΐα του ήταν εμφανείς. Ο Μαντέλα φυλακίστηκε για το ιδανικό της ζωής και μετατράπηκε σε γίγαντα του αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μια μέρα, ένα αντίγραφο ενός βιβλίου που αφηγούταν ένα κομμάτι της ζωής του Μαντέλα έπεσε στα χέρια μου, και – τι έκπληξη!- ο πρόλογος ήταν από τον Μπάρακ Ομπάμα. Φυλλομέτρησα γρήγορα τις σελίδες. Το μικροσκοπικό μέγεθος του γραφικού χαρακτήρα του Μαντέλα να σημειώνει γεγονότα ήταν εξαιρετικό. Γνωρίζοντας άνδρες σαν αυτόν είχε πραγματική αξία.
Σχετικά με το επεισόδιο στην Νότιο Αφρική πρέπει να σημειώσω άλλη μια εμπειρία. Είχα πραγματική περιέργεια να μάθω πως οι Νοτιοαφρικανοί είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα. Είχα μόνο μια ακριβή πληροφορία, ότι δεν υπήρχαν περισσότερες από 10 ή 12 βόμβες. Μια αξιόπιστη πηγή ήταν ο καθηγητής και ερευνητής Piero Gleijeses, που είχε γράψει το κείμενο «Αντικρουόμενες Αποστολές: Αβάνα, Ουάσιγκτον και Αφρική, 1959 – 1976», ένα εξαιρετικό έργο. Ήξερα ότι αποτελούσε την πιο αξιόπιστη πηγή σε σχέση με ότι είχε συμβεί και του το είπα. Απάντησε ότι δεν είχε μιλήσει περαιτέρω για το ζήτημα καθώς στο κείμενο είχε απαντήσει σε ερωτήσεις του συντρόφου Jorge Risquet, ο οποίος υπήρξε Κουβανός πρέσβης και συνεργάτης στην Ανγκόλα, όντας πολύ καλός του φίλος. Εντόπισα τον Risquet. Έχοντας ήδη αναλάβει άλλα σημαντικά καθήκοντα τελείωνε μια σειρά από υποθέσεις που θα διαρκούσαν μερικές εβδομάδες ακόμη. Το έργο του συνέπιπτε με μια κοντινή επίσκεψη του Piero στην χώρα μας. Τον προειδοποίησα ότι ο Risquet ανέβαζε ταχύτητα και η υγεία του δεν ήταν καλά. Μερικές μέρες αργότερα ο φόβος μου έγινε πραγματικότητα. Η κατάσταση του επιδεινώθηκε και έφυγε από την ζωή. Όταν έφτασε ο Piero δεν μπορούσα να του προσφέρω τίποτα παρά υποσχέσεις, αλλά είχα ήδη λάβει πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και την βοήθεια που είχε δεχθεί η ρατσιστική Νότια Αφρική από τον Reagan και το Ισραήλ. Δεν ξέρω τι θα είχε να πει ο Ομπάμα για αυτή την ιστορία τώρα. Δεν είμαι σίγουρος για το τι γνώριζε και τι όχι, ωστόσο είναι απίθανο να μην γνώριζε τίποτα. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι σκέφτεται λογικά και δεν σκοπεύει αυτήν τη στιγμή να επεξεργαστεί θεωρίες σε σχέση με την Κουβανέζικη πολιτική. Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα:
Ο Ομπάμα έβγαλε ένα λόγο που χρησιμοποίησε «σιροπιασμένες» λέξεις για να εκφράσει τα εξής : «Ήρθε η ώρα, τώρα, να ξεχάσουμε το παρελθόν, να το αφήσουμε πίσω, και να ατενίσουμε μαζί το μέλλον, ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρξουν προκλήσεις και θα χρειαστεί να του δώσουμε χρόνο. Αλλά η παρουσία μου εδώ μου δίνει μεγαλύτερη ελπίδα στο τι μπορούμε να κάνουμε σαν φίλοι, σαν οικογένεια, σαν γείτονες, μαζί» Υποθέτω όλοι μας βρεθήκαμε στα πρόθυρα καρδιακής προσβολής ακούγοντας αυτά τα λόγια από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από ένα αδίστακτο εμπάργκο που διήρκησε σχεδόν 60 χρόνια, τι γίνεται με εκείνους που έχασαν την ζωή τους από στρατιωτικές επιθέσεις σε Κουβανέζικα πλοία και λιμάνια, σε αεροπλάνο γραμμής που ανατινάχτηκε στον αέρα, από τις στρατιωτικές εισβολές, από τις πολλαπλές πράξεις βίας και εξαναγκασμού;
Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της αξιοπρεπούς και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα, τα δικαιώματα ή τον πνευματικό πλούτο που έχει κερδίσει με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Επίσης, προειδοποιώ ότι με τις προσπάθειες και την ευφυΐα του λαού μας είμαστε ικανοί να παράγουμε την τροφή και τα υλικά αγαθά που χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε δώρα από την αυτοκρατορία. Οι προσπάθειές μας θα είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια και ειρηνικές, γιατί η αφοσίωσή μας βρίσκεται στην ειρήνη και την αδελφοσύνη ανάμεσα σε όλα τα ανθρώπινα όντα που ζουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.
Fidel Castro Ruz
27 Μαρτίου, 2016 10:25 μ.μ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αήθης επίθεση χωρίς επιχειρήματα
Αήθης επίθεση δημοσιευμάτων που παρουσιάζουν το Νίκο Φίλη να κοιμάται στα έδρανα της βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης για την διαφθορά και την δικαιοσύνη την Τρίτη το βράδυ. Ο ίδιος αναγκάζεται να αποκαλύψει στον αέρα του Κόκκινου ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, «για να κοιμηθώ χρειάζομαι μηχανική υποστήριξη». Όταν κάποιος πέφτει τόσο χαμηλά για να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα του πολιτικού του αντιπάλου, αποκαλύπτει την ένδεια των δικών του.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μαρία Φωκά: Η γνωστή ηθοποιός που καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη
Η Μαρία Φωκά, για τους νεότερους, ήταν η αγαπημένη γιαγιά των σίριαλ, αλλά για τους παλαιότερους, που διατηρούν μνήμες απο τα χρόνια του πολέμου, ήταν μια σεμνή αγωνίστρια του θεάτρου και της ζωής.
Η Φωκά στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ως μέλος του ΚΚΕ συμμετείχε στους αγώνες. Πάλεψε για τις ιδέες της και στα μεταπολεμικά χρόνια κάθισε στο εδώλιο και καταδικάστηκε ως κατάσκοπος κατά της Ελλάδας! Ηταν η εποχή του ψυχρού πολέμου και οι κομμουνιστές αντιμετωπίζονταν ως πράκτορες της Σοβιετικής Ένωσης. Την περίοδο της παρανομίας του ΚΚΕ, ήρθε σε επαφή με αριστερούς στο Παρίσι, που της έδωσαν χρήματα, για να τα μεταφέρει στο κόμμα στην Αθήνα. Έλειπε, όμως, ο άνθρωπος, στον οποίο έπρεπε να παραδώσει τα χρήματα. Ετσι, η Φωκά του άφησε ένα σημείωμα. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο αρτοποιείο, όπου θα παραδίδονταν τα χρήματα, βρήκε το σημείωμα και ενοχοποίησε τη νεαρή ηθοποιό. Αυτό ήταν αρκετό, για να την κατηγορήσουν -όπως όλους τους κομμουνιστές- για αντεθνική δράση και κατασκοπεία. Έτσι, το 1952, βρέθηκε συγκατηγορούμενη των Νίκου Μπελογιάννη, Αργυριάδη, Μπάτση, Καλούμενου, Έλλης Παππά-Ιωαννίδου και πολλών άλλων, στην περίφημη δίκη, που κατέληξε σε εκτελέσεις. Στα πρακτικά αναφέρεται με το όνομα Μαρία Καλλέργη, δηλαδή με το όνομα του τότε συζύγου της, Λυκούργου Καλλέργη, επίσης ηθοποιού.
Το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι οι κατηγορούμενοι «εκηρύχθησαν ένοχοι». Ειδικότερα, καταδίκασε «διά ψήφων 3-2 την Καλλέργη Μαρία επί σκοπώ κατασκοπείας». Η ποινή αρχικά ήταν ισόβια κάθειρξη, αλλά αργότερα μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και επιβλήθηκε «αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων επί 10ετίαν». Από τα πρακτικά της δίκης του «Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών (Τμήμα Β), κατά τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και της 1ης Μαρτίου του 1952, εντοπίσαμε το κάτωθι απόσπασμα, από την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Κωνσταντίνου Παπαθανασίου: «Μετά την λήξιν του συμμοριτισμού υπήρχον πληροφορίαι ότι ειργάζοντο παρανόμως δίκτυα πληροφοριοδοτών και κατασκόπων, κατωρθώθη δε να τεθώμεν επί τα ίχνη των. Το πρώτο εντοπίσθη ασύρματος εις Γλυφάδαν…». Και συνεχίζει: «Η Καλλέργη ήλθεν από το Παρίσι εκ μέρους του Δημητρακαρέα διά να δη αν έφθασαν αι αποσταλείσαι 1.600 λίρες… Τα χρήματα αυτά προωρίζοντο διά τη χρηματοδότησιν του δικτύου». Η καταδίκη απο το Στρατοδικείο ανάγκασε την ηθοποιό να αποχωριστεί το θέατρο για οκτώ περίπου χρόνια.
Επανήλθε στη σκηνή τη σεζόν 1958-59, σε περιοδεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Επαιξε στις ελληνικες ταινιες Οικογενεια Παπαδοπουλου (1960) Τα 201 καναρινια (1964) Ο Μικες παντρευεται (1968) Γοργονες και μαγκες (1968) Ενας ιπποτης για τη Βασουλα (1968) Η κομισσα της φαμπρικας (1969) Αγαπησα μια πολυθρονα (1972) Αγαπη μου παλιογρια (1972) Ήταν Πρόεδρος του ΣΕΗ (1977). Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Λυκούργο Καλλέργη[2]. Υπήρξε μία από τις διασημότερες γιαγιάδες της ελληνικής τηλεόρασης, χαρακτηριστικοί ήταν οι ρόλοι της στις σειρές «Εκμέκ παγωτό» και «Ντόλτσε βίτα». Η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Οι θειοσεβούμενοι» το 2000. Πέθανε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2001, ύστερα από μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα και κηδεύτηκε στο Πόρτσμουθ[3]. Ο τάφος της είναι στο κοιμητήριο του Πόρτσμουθ στη Νότια Αγγλία.Η αγαπημένη γιαγιά του θεάτρου και της τηλεόρασης, η στρατευμένη ηθοποιός, άφησε την τελευταία της πνοή μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιουνίου 2001 στο νοσοκομείο St. Thomas του Λονδίνου, όπου ζούσε μαζί με την κόρη της Ισμήνη Καλλέργη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ ΤΗΣ 31ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1946, Η ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Ένα χρόνο μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, η κατάσταση στην Ελλάδα διέψευδε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τις προσδοκίες πως θα μπορούσε να υπάρχει ομαλή δημοκρατική διέξοδος από την πολιτική κρίση που προκαλούσε η αντιπαράθεση των δυνάμεων της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος με τις δυνάμεις του γερμανοτσολιαδισμού, οι οποίες είχαν και ισχυρή βρετανική πολιτική και στρατιωτική στήριξη.
Τον αφοπλισμό και τη διάλυση του ΕΛΑΣ ακολούθησε ένα όργιο κρατικής και παρακρατικής βίας, με συνέπεια –σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΕΑΜ- να έχουν σημειωθεί, από τον Φεβρουάριο 1945 μέχρι τον Φεβρουάριο 1946, 1.289 φόνοι αγωνιστών της Αντίστασης και της Αριστεράς (οι 953 από παρακρατικές συμμορίες), 6.671 τραυματισμοί, 509 απόπειρες φόνου, 165 βιασμοί γυναικών, 34.931 συλλήψεις, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και υλικές καταστροφές, και 677 καταστροφές γραφείων εαμικών οργανώσεων. Εντούτοις και παρά το τρομοκρατικό όργιο, η επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ (που λειτουργεί πλεον ως συνασπισμός πολιτικών κομμάτων) παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, όπως αποδεικνύει η κατάκτηση της πλειοψηφίας στο σύνολο, σχεδόν, των οργανώσεων του μαζικού κινήματος, ακόμη και της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΣΕΓΑΣ κ.λπ. Η ΕΠΟΝ παραμένει μαζική οργάνωση της νεολαίας, ισχυρό παραμένει το γυναικείο κίνημα, συγκροτημένο στην Πανελλήνια Ένωση Γυναικών και κατόπιν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Γυναικών, η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» και των άλλων εντύπων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, εξακολουθεί να κινείται σε ψηλά επίπεδα κ.λπ. Στις συνθήκες αυτές τίθεται το ζήτημα της εξομάλυνσης της πολιτικής ζωής της χώρας με τη διεξαγωγή εκλογών, για τις οποίες, όμως, δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Εκτός του ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι εκκαθαρίσεις των εκλογικών καταλόγων από όσους δεν βρίσκονταν, πλέον, στη ζωή, δέκα χρόνια μετά από τις προηγούμενες εκλογές του 1936, πράγμα που ευνοούσε τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, η κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, ιδιαίτερα έντονη στην ύπαιθρο, προδίκαζε τη διεξαγωγή τους υπό καθεστώς βίας και νοθειας από την πλευρά της προδοτικης Δεξιάς, των γερμανοτσολιαδων και των μαυραγοριτων, στην οποία Δεξια εντάσσονταν και όλοι εκείνοι οι προδοτες οι οποίοι είχαν συνεργαστεί στα 1941-44 με τις δυνάμεις κατοχής.
Για τον αστισμό και τους βρετανούς προστάτες του η διεξαγωγή των εκλογών αποτελούσε μονόδρομο, αποβλέποντας στη νομιμοποίηση του μεταβαρκιζιανού κατοχικου καθεστώτος. Επιπλέον, η δυνατότητα νόθευσης του αποτελέσματος και η άσκηση τρομοκρατίας για τον εξαναγκασμό αριστερών και δημοκρατικών πολιτών να ψηφίσουν τη προδοτικη Δεξιά, αποτελούσε εγγύηση για ένα αποτέλεσμα ευνοϊκό για την επιδιωκόμενη στη συνέχεια επάνοδο του βασιλιά Γεώργιου Β΄ στον θρόνο, αλλά και τη συνέχιση των νομότυπων διώξεων κατά της Αριστεράς. Αν και τη διεξαγωγή των εκλογών έχει αναλάβει η κεντρώα κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποιος δεν συμμετειχε καθολου στον αγωνα της εθνικης ανεξαρτησιας, αλλα καθοταν ησυχος στο σπιτι του, η Δεξιά είναι αυτή που ευνοείται από τη διενέργειά τους υπό αυτές τις συνθήκες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μαρτίου 1946, με τις οποίες αμφισβητούσε το κατά πόσο οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι αδιάβλητες. Παρ’ όλα αυτά, και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (του οποίου ηγούνταν ο Σοφούλης) και τα κόμματα των Σοφοκλή Βενιζέλου και Γεώργιου Παπανδρέου (που έχουν αποδεχτεί ακόμη και την επάνοδο του βασιλιά) προτάσσουν ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της εαμικής Αριστεράς, όσο κι αν βλέπουν πως θίγονται και τα ίδια από την έξαρση της δεξιάς τρομοκρατίας.
Για την Αριστερά το ζήτημα της συμμετοχής ή μη στις εκλογές βιας και νοθειας τίθεται επιτακτικά όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 31ης Μαρτίου που έχει οριστεί για τη διενέργειά τους. Καθώς, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους, η κυβέρνηση Σοφούλη δεν δείχνει ικανή ή και αποφασισμένη να πάρει μέτρα για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών, από τον Φεβρουάριο το σύνολο των αριστερών πολιτικών δυνάμεων (τα κόμματα του ΕΑΜ, οι συνεργαζόμενοι με το ΕΑΜ Αριστεροί Φιλελεύθεροι και το ΣΚ-ΕΛΔ), αλλά και το κεντρώο Προοδευτικό Κόμμα του Γεώργιου Καφαντάρη, ανακοινώνουν τον προσανατολισμό τους στην αποχή. Έτσι ώστε να μη συμβάλλουν στη νομιμοποίηση ενός αποτελέσματος που δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική λαϊκή βούληση.
Πριν ακόμη πάρει σχετική απόφαση το ΚΚΕ –κύρια δύναμη του εαμικού συνασπισμού- ο προσανατολισμός για αποχή αποφασίζεται από το ΕΑΜ, στις 7 Φεβρουαρίου, με ξεκάθαρη τοποθέτηση των συνεργαζόμενων μικρότερων κομμάτων. Ανάλογη απόφαση παίρνουν και οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου ανακοινώνει πως δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές και το ΣΚ-ΕΛΔ των Σβώλου-Τσιριμώκου. Το ΚΚΕ ευθυγραμμίζεται με την απόφαση αυτή, ενώ ταυτόχρονα, κατά τη 2η Ολομέλεια της Κ.Ε., στις 12-15 Φεβρουαρίου, αποφασίζεται ο συνδυασμός της νόμιμης δράσης με μορφές αντιστασης. Πρόκειται για το περίφημο 4ο σημείο της απόφασης της Κ.Ε., που δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» με αποσιωπητικά. Ήδη, ήταν χιλιάδες οι καταδιωκόμενοι αγωνιστές που είχαν καταφύγει στα βουνά, όπου συγκροτούσαν ένοπλες ομάδες. Μία από αυτές, που βρισκόταν στην περιοχή του Ολύμπου, θα αναλάμβανε δράση τη νύχτα των εκλογών, στις 30-31 Μαρτίου, χτυπώντας τον σταθμό χωροφυλακής του Λιτόχωρου Πιερίας, σηματοδοτώντας έτσι την απόφαση να μη γίνεται, πλέον, ανεκτή η μονομερής άσκηση βίας από την πλευρά του κράτους και των παρακρατικών συμμοριών.
Ενώ η ομάδα των ανταρτών χτυπάει στο Λιτόχωρο αιφνιδιάζοντας χωροφύλακες και στρατιώτες, σκοτώνοντας δέκα από αυτούς και αφοπλίζοντας τους υπόλοιπους, οι εκλογές της άλλης μέρας αναδεικνύουν όπως ηταν σχεδιασμενο νικητή τον συνασπισμό της προδοτικης Δεξιάς με το 55% των ψήφων. Εντούτοις, η αποχή υπολογίζεται με στοιχεια πως έφτανε ή και ξεπερνούσε το 50%, παρόλο που οι δυτικοί διεθνείς παρατηρητές των εγγλεζων αποικιοκρατων ανακοίνωναν πως περιοριζόταν στο… 9%! Συνέπεια των εκλογών βιας και νοθειας, οπου οσοι πηγαιναν να ψηφισουν, παρακρατικοι προδοτες της Ελλαδας τους απειλουσαν εξω από τα τμηματα βαζοντας τους το πιστολι στον κροταφο, ήταν η ανάδειξη Βουλής υπό την πλήρη κυριαρχία της Δεξιάς, ενώ η Αριστερά βρισκόταν έξω απ’ αυτήν, κατηγορούμενη, μάλιστα –λόγω της επίθεσης στο Λιτόχωρο- πως επιδίωκε εμφύλιο πόλεμο. Πρόκειται για μια κατηγορία που βασίζεται στη σκόπιμη παράβλεψη της μεταβαρκιζιανής πραγματικότητας, κατά την οποία ο εμφύλιος διεξαγόταν ήδη μονομερώς, με τη μορφή της δεξιάς «Λευκής Τρομοκρατίας».
Η αποχή από τις εκλογές βιας και νοθειας, σε συνδυασμό με την έναρξη της ένοπλης δράσης των καταδιωκόμενων αγωνιστών, απασχόλησε και τότε και επί δεκαετίες στη συνέχεια, και συνεχίζει να απασχολεί δεξιους και αναθεωρητες ιστορικούς, που προσπαθουν εκτοτε να εμπεδωσει ο κοσμος πως η αποχη ηταν λαθος, παραβλεποντας την βια την τρομοκρατια και τη νοθεια. Υποστηρίζουν πως ακόμη και με τις δεδομένες συνθήκες βίας και νοθείας, η Αριστερά θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό, που θα της επέτρεπε να χρησιμοποιεί και το βήμα της Βουλής στον αγώνα της κατά του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος. Επιπλέον, η συμμετοχή του αριστερού κόσμου στις εκλογές, ο οποιος αντικειμενικα δεν μπορουσε να συμμετασχει γιατι θα δολοφονουσαν οι προδοτες της Ελλαδας οποιον επιχειρουσε να ψηφισει, θα καθιστούσε αδύνατη την παντοδυναμία της Δεξιάς. Το λαθος ερώτημα, που βαζουν είναι αν η συμμετοχή στις εκλογές θα μπορούσε να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο. Αν υπήρχαν στην Ελλάδα του 1946 οι όποιες –έστω και ελάχιστες- προϋποθέσεις για μια ομαλή δημοκρατική εξέλιξη. Κι αυτό το ερώτημα εχει απαντηθει από την ιδια την ιστορια.
Παραμένει πάντα το καίριο ζήτημα που διαφοροποιεί την ελληνική περίπτωση από αυτές χωρών όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, όπου, αν και μέσα από την Αντίσταση βγήκε μια ισχυρή Αριστερά, μπόρεσαν να υπάρξουν ομαλές εξελίξεις και αποφεύχθηκε η αντιπαράθεση, γιατι δεν ηταν αποικιες των εγγλεζων όπως η Ελλαδα. Η διαφορά έγκειται στο ότι εδώ δεν είχαμε απλώς μια ισχυρή Αριστερά, αλλά ένα γιγάντιο λαϊκό κίνημα που θα μπορούσε –σε περίπτωση που δρομολογούνταν ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις- να διεκδικήσει νόμιμα την εξουσία. Επιπλέον, απέναντί του αυτό το κίνημα δεν είχε έναν Ντε Γκολ ή έναν Ντε Γκάσπερι, οι οποιοι δεν ηταν δουλοι των εγγλεζων και των αμερικανων. Η ελληνική Δεξιά –στο μεγαλύτερο μέρος της- όχι μόνο δεν συμμετείχε στην Αντίσταση, αλλά συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Ενδεχόμενη άνοδος στην εξουσία του εαμικού συνασπισμού θα σήμαινε και την εκκαθάριση κι αυτών των λογαριασμών. Όχι μόνο με όσους ένοπλα στήριξαν τη φασιστική κατοχή, αλλά και με εκείνους που πλούτισαν απ’ αυτήν, συγκροτώντας τον πυρήνα της νέας μεταπολεμικής αστικής τάξης και μεγάλου μέρους των μεσοστρωμάτων.
Καθώς μια ενδεχόμενη –και πολύ βάσιμη- κυριαρχία της Αριστεράς θα είχε ως συνέπεια και την αναδιάταξη των διεθνών σχέσεων της χώρας μας, σε συνθήκες κατά τις οποίες οι γειτονικές μας χώρες στη Βαλκανική ήδη ανακηρύσσονταν λαϊκές δημοκρατίες, ενώ είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται τα πρώτα σημάδια του Ψυχρού Πολέμου, εκτός από τον ελληνικό αστισμό, ήταν και άλλες ισχυρότερες ξένες δυνάμεις που ενδιαφέρονταν για την αποτροπή μιας ομαλής εξέλιξης στην ελληνική πολιτική ζωή. Κατά συνέπεια, μπορούμε να πούμε πως η ένοπλη εμφύλια αντιπαράθεση ήταν αναπότρεπτη. Το ζήτημα είναι αν θα συνεχιζόταν μονομερώς από την πλευρά των καθεστωτικών δυνάμεων ή αν θα επιδίωκε και το λαϊκό κίνημα να αμυνθεί ή και να διεκδικήσει τη μόνο διέξοδο που του απέμενε: την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας. Μονο που βεβαιως, για κατι τετοιο ειχε αργησει, παραδιδοντας τα οπλα στους εγγλεζους, τα οπλα που ο ιδιος ο λαος ειχε κατακτησει με αιμα από τους γερμανους, στη προδοτικη συμφωνιας της Βαρκιζας, και πιο πριν, στις προδοτικες συμφωνιες με τους εγγλεζους στην Καζερτα και στο Λιβανο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντικομμουνισμός και παραχάραξη της Ιστορίας: Τα «Σύμφωνα» Πετριτσίου, ΕΑΜ-ΣΝΟΦ, Γερμανών-ΕΛΑΣ, Γερμανών-Σιάντου αποδομούνται
https://erodotos.wordpress.com/2012/09/09/antikommoynismos-katoxi/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέες μάχες με τους "εξεγερμένους" της Συρίας, στον προσφυγικό Παλαιστινιακό καταυλισμό Yarmouk, στην περιφέρεια της Δαμασκού...
Mετά την απελευθέρωση της Παλμύρας, οι τζιχαντιστές που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν προς την Τουρκία, αλλά και να προσεγγίσουν την Καλλινίκη (Ράκα) [Ποια είναι η “Καλλινίκη” (Ράκα), που “ανακάλυψαν” οι δημοσιογράφοι;] κι έτσι προσπάθησαν να διεισδύσουν στον Παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ, με μια ισχυρή συγκέντρωση δυνάμεων. Δόθηκαν σκληρές μάχες με τις δυνάμεις υπεράσπισης του καταυλισμού-πόλης (αριθμούσε 250.000 κατοίκους, πριν την "αραβική άνοιξη made in USA" και σήμερα μόλις 18.000), ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις δυνάμεις του Αραβικού στρατού της Συρίας, υποστηριζόμενες από τις Παλαιστινιακές οργανώσεις του PFLP-GC (Λαϊκού Μετώπου), PLA (Στρατός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης), Fatah Al-Intifada και τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή - NDF. Οι "εξεγερμένοι" (τζιχαντιστές) είχαν σοβαρές απώλειες κι αναγκάστηκαν σε υποχώρηση... Η εξάλειψη της τρομοκρατίας στη Συρία... έχει δρόμο μπροστά της, μιας κι η δύση δεν μπορεί ακόμη να "χωνέψει" την ήττα της "αραβικής άνοιξης" στη χώρα των Σελευκιδών...
* Για την "ιστορία"... Την πόλη-καταυλισμό Γιαρμούκ, των Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία, όπου οι Παλαιστίνιοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Σύρους πολίτες (σε αντίθεση με όλους τους άλλους Παλαιστινιακούς καταυλισμούς σε όλες τις αραβικές χώρες), δηλαδή δικαίωμα εργασίας, ταξιδιωτικά έγγραφα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία... είχε επισκεφθεί ελληνική αντιπροσωπεία (Μάρτης 2009), λίγο πριν εκδηλωθεί στη Συρία το "κίνημα εκδημοκρατισμού" των "εξεγερμένων" φονιάδων και τιμήθηκαν από την Διοίκηση του καταυλισμού-πόλης:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα υστερνά τιμούν τα Πρώτα!
Αναδημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή των Θωμά Χ. Ε. Γκιάτα, Κωνσταντίνου Δ. Σαμοΐλη και Οδυσσέα Κέλλογλου προς τον Κώστα Ζουράρι
Μαρτίου 30, 2016
Αγαπητέ δάσκαλε Κωνσταντίνε Ζουράρι, συνδεθήκαμε σε στιγμές καθοριστικές και δύσκολες! Όταν σοβούσε το θέμα της κλεψίτυπης ονομασίας του υβριδικού κρατιδίου των Σκοπίων (καρκινώματος που μας θυμίζει τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής) τήρησες από τις στήλες της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ πατριωτική και ανδρεία στάση. Η φράση σου «παραχώρηση ονόματος ισοδυναμεί με παραχώρηση εδάφους», έκλεινε τα στόματα των χλιαρών ριψάσπιδων, αναρριχώμενων σαλιαγκών!
…..
Κώστα Ζουράρι, επειδή η πολιτική είναι γλυκεία αλλά έχει πικρούς καρπούς, επειδή η μετάλλαξη που προκαλεί είναι ύπουλη και δυσδιάκριτη, επειδή η υστεροφημία είναι προτιμότερη της πρόσκαιρης δόξας, εμείς οι παλιοί συν- Αδελφοί, σε καλούμε να: 1) Προβείς σε δημόσια αυτοκριτική και παραδοχή των ατοπημάτων σου, ζητώντας συγγνώμη από λαό και Θεό! 2) Εξομολογηθείς λόγω μεγάλης Σαρακοστής, διότι η ορθοπραξία δεικνύει την ορθοδοξίαν, η οποία προσεγγίζεται βεβαίως καρδιακά και οντολογικά και όχι φιλολογικά. 3) Να παραιτηθείς από το βουλευτικό σου αξίωμα εγκαταλείποντας το σκάφος, πριν από τους ποντικούς και πριν αυτό βουλιάξει, διότι και κατά κόσμον πλείστην δόξαν έλαβες και χρήματος ουκ υστέρησας! Τα υστερνά τιμούν τα πρώτα, αδελφέ Κώστα! Συγχώρεσέ μας και μη μας απογοητεύεις άλλο!
Θωμάς Χ. Ε. Γκιάτας, δάσκαλος Κωνσταντίνος Δ. Σαμοΐλης, δάσκαλος, Οδυσσέας Κέλλογλου, καθηγητής γερμανικών.
http://ardin-rixi.gr/archives/198197
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου του 1822, αποβιβάστηκε ο οθωμανικός στρατός στη Χίο και ξεκίνησε η σφαγή των επαναστατημένων Χιωτών, που κράτησε εβδομάδες ολόκληρες. Οι αριθμοί δεν αναφέρονται πουθενά με απόλυτη βεβαιότητα, φαίνεται πάντως πως από τους 120.000 Χιώτες, το νησί έμεινε με 2 χιλιάδες μόνο, οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν, δεκάδες χιλιάδες μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στην τουρκική ενδοχώρα και πουλήθηκαν ως σκλάβοι, κάποιοι γλύτωσαν γιατί διέμεναν στο εξωτερικό (εκτός από τους επιφανείς Χιώτες της Κωνσταντινούπολης που αποκεφαλίστηκαν δημόσια για παραδειγματισμό), κάποιοι λίγοι φυγαδεύτηκαν στη Σμύρνη ή στα Ψαρά και σώθηκαν. Χιλιάδες, ειδικά γυναικόπαιδα, κατέφυγαν στα μοναστήρια του νησιού και τους έκρυψαν οι μοναχοί, όμως οι Τούρκοι τους κυνήγησαν μέχρι εκεί, τους έσφαξαν ή τους έκαψαν. Στον Άγιο Μηνά μπορεί να δει κανείς ώς σήμερα τα σημάδια από τα καμμένα κορμιά στα μάρμαρα της εκκλησίας. Μπορεί να δει και τα οστά και τα κρανία μικρών παιδιών. Είναι το μόνο, τροπόν τινά, μνημείο που υπάρχει στο νησί για τη Σφαγή της Χίου -- τόσο ντράπηκε και πόνεσε ο τόπος για το ξεκλήρισμα αυτό. Ιστορίες και περιγραφές της βαρβαρότητας έφτασαν ώς την Ευρώπη από τους διπλωμάτες και τους ξένους έμπορους, που βρίσκονταν στην Πόλη και αλλού, έγιναν δημοσιεύματα σε εφημερίδες, έγιναν πίνακες και ποιήματα, που ευαισθητοποίησαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και κέρδισαν συμπάθεια και υποστήριξη για τον ελληνικό αγώνα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλόκαρε ρωσικό σχέδιο απόφασης για την Παλμύρα παρ΄ότι έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και καλεί στην αναδόμηση της πόλης. Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών κατήγγειλε την σχετική απορριπτική απόφαση.
«Αυτό δείχνει ότι η Δύση δεν ενδιαφερόταν στην πραγματικότητα ούτε για τη διαδικασία απελευθέρωσης της Συρίας από τους τρομοκράτες ούτε για να βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και πολύ περισσότερο δεν διακατέχεται από πολιτισμικές αξίες που ωστόσο αυτοί διακηρύσουν με στεντόρια φωνή και σε υψηλούς τόνους. Γεωπολιτικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από όλα αυτά», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Maria Zakharova.
Τη νύχτα 29 προς 30 Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλόκαρε ένα σχέδιο απόφασης για την Παλμύρα που προετοίμασε η Ρωσία που καλούσε στην αναδόμηση της αρχαίας πόλης που καταστράφηκε από τους τρομοκράτες. Η Mόσχα δεν απογοητεύθηκε τόσο από τη θέση της Δύσης αλλά περισσότερο «προβληματίζεται από την αυθεντικότητα των προθέσεων τους απέναντι στο διακανονισμό της διαμάχης στη Συρία ». Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπενθύμισε τη σιωπή των δυτικών διευθυνόντων μετά την ανάκτηση της αρχαίας πόλης από το συριακό στρατό με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. «Εκτιμήσαμε ότι η καθυστέρηση αντίδρασης στην απελευθέρωση της Παλμύραςείναι ένα φαινόμενο συγκυριακό.Αλλά τώρα είναι προφανές ότι αποτελούσε μέρος μιας πιο συστηματικής προσέγγισης», υπογράμμισε η Maria Zakharova. RT 30.3.16 5 παραβιάσεις της εκεχειρίας σε Χαλέπι και Λαττάκια το τελευταίο 24ωρο.Η ρωσική αεροπορία σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησε 23 εξόδους κατά 54 θε΄σεις τρομοκρατών και σκότωσε 60 από αυτούς.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσιο. «Ανακαλυψαν» 178 φορεις – φαντασματα. Δεν εχουν απογραφει 178 φορεις του Δημοσιου.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αρχισε το παρτι με τα σπιτια για τους λαθρο – «προσφυγες». 80.000.000 ευρω στα ταμεια «σκοτεινων» ΜΚΟ από την Υπατη Αρμοστεια του ξεφτιλοΟΗΕ. Και ο Δημος Αθηναιων αναζητει αρον αρον 200 κατοικιες στο κεντρο. Διαγωνισμοι για την επιπλωση την ενδυση και τη σιτιση (με κουπονια). Εχουν καπαρωθει ηδη 450 διαμερισματα 60 τ.μ. και ανω. Προπληρωμενα τα ενοικια 200-400 ευρω μηνιαιως) εως το τελος του 2016. Τα ποσα για λογαριασμους τις επισκευες και για ρευμα και νερο.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ζωή Κωνσταντοπουλου συγκεντρώνει διαδικτυακές υπογραφές για να μην πληρωθεί το χρέος
Διαδικτυακή καμπάνια για την υποστήριξη του αιτήματος διαγραφής του επαχθούς χρέους έχει θέσει σε εφαρμογή η Επιτροπή Αλήθεια του Χρέους της Βουλής. Μέσω της ιστοσελίδας http://greekdebttruthcommission.org/index_el.php καλούνται όσοι το επιθυμούν να στηρίξουν με την υπογραφή τους την προσπάθεια της Επιτροπής για διαγραφή του ελληνικού χρέους. Στην καμπάνια μέχρι τώρα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 17 γλώσσες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Την ίδια ώρα, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολής τους ζητούν το πόρισμα της επιτροπής να συζητηθεί στην Ολομέλεια.
http://greekdebttruthcommission.org/index_el.php
http://greekdebttruthcommission.org/dm_vote.php
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκατομμύρια λαού διαδηλώνουν στη Σαναα της Yεμενης και τα ΜΜΕ, οι δημοσιογραφικές πόρνες, τα οικόσιτα πρεσβειών κι Υπηρεσιών... αποσιωπούν!
Ούτε μία εικόνα δεν πέρασε στα δυτικά ΜΜΕ... Ο λαός της Υεμένης σε μια διαδήλωση εκατομμυρίων πολιτών... Για την ειρηνη, εναντια στην δολοφονια του λαου της Υεμενης! Μήνυμα Αντίστασης στην ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Υεμένης!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γαλλία: Μαζική συμμετοχή και επεισόδια στις κινητοποιήσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων
Οι διαδηλωτές απαίτησαν την απόσυρση των μεταρρυθμίσεων και εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η αστυνομία προχώρησε σε 100 συλλήψεις
Μάρτιος 31 2016 22:25
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και σπουδαστές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ επεισόδια και συλλήψεις αμαύρωσαν τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τις αρχές 390.000 άνθρωποι – 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με συνδικαλιστικές ενώσεις – συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, ένας αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από την 9η Μαρτίου όταν διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις με τον ίδιο σκοπό και οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 200.000 και 450.000 ανθρώπων. Τα συνδικάτα, που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την 5η και 9η Απριλίου. «Νομοσχέδιο για την Απασχόληση, είσαι για πέταμα, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους!» ή «1916: βορά των κανονιών, 2016: βορά των εργοδοτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.
Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποτελεί ένα κακό οιωνό για την σοσιαλιστική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι οποίοι έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της αντίθεσης μιας μερίδας του εκλογικού σώματος της Αριστεράς σε αυτή τη μεταρρύθμιση, μόλις 13 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο περιθώριο των κινητοποιήσεων στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών η Ρεν και η Νάντη (δυτικά), η Ρουέν (βορειοδυτικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Λιόν (κεντροανατολικά). Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων στις οποίες επιδόθηκαν νεαροί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Αυτή η ημέρα κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν και απεργίες, ακολουθεί την πολιτική ήττα που υπέστη χθες Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποχρεώθηκε να αποσύρει, λόγω έλλειψης πολιτικής συναίνεσης, ένα σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Δυναμικό παρών επιπλέον έδωσαν σήμερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Προβλήματα καταγράφθηκαν σε περίπου 200 λύκεια όπου είτε παιδιά απέκλεισαν την είσοδο είτε η διεύθυνσή τους αποφάσισε να μη λειτουργήσουν προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές και τους καθηγητές από ενδεχόμενα επεισόδια. «Με αυτόν τον νόμο, ο εργοδότης θα επιβάλλεται στους εργαζόμενους (…) Είναι το μέλλον μας, εναπόκειται σε εμάς να κινητοποιηθούμε τώρα για το μέλλον μας (…), θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει» εξήγησε ο Γκιγιόμ, ένας μαθητής Λυκείου από τη Νάντη.
«Αποδεδειγμένα αυτό το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλει στη απαραίτητη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα γενικεύσει την ανασφάλεια και θα επιδεινώσει τις επαγγελματικές ανισότητες, ιδίως απέναντι στις γυναίκες και τους νέους» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ ελ Κόμρι, επανέλαβε ότι «ακούει τις ανησυχίες των νέων» και προασπίστηκε έναν «απαραίτητο και δίκαιο νόμο». Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί αυτή η «έξυπνη, τολμηρή κι απαραίτητη μεταρρύθμιση» δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, το μετρό και τις αερομεταφορές, όπου υπήρξαν προβλήματα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός σήμερα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Πάνω από 10.000 τόνους νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων γεμάτα απαγορευμένες ουσίες κατάσχεσαν σε 57 χώρες πράκτορες της «Interpol» και της «Europol» που συμμετείχαν σε κοινή επιχείρηση με την ονομασία «OPSON V». Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν δεκάδες κιλά εντόσθια κοτόπουλου «διατηρημένα» στη φορμόλη στην Ινδονησία, ελιές με γαλαζόπετρα για να δείχνουν πιο εμφανίσιμες στην Ιταλία, εκατοντάδες κιλά κρέας πιθήκου σε τελωνεία του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Ζαβεντέμ, δεκάδες κιλά από γρύλους και κάμπιες στη Γαλλία και σχεδόν εννιά τόνους ζάχαρης μολυσμένης με λιπάσματα στο Σουδάν.
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ξεκίνησαν χτες οι συνομιλίες ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση και την αντάρτικη οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), με ατζέντα παρόμοια με αυτή που έχει τεθεί και με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Η έδρα των συνομιλιών συναποφασίστηκε να είναι στο Εκουαδόρ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντονες αντιδράσεις προκαλεί σε συνδικάτα και αντιπολιτευόμενα κόμματα η απόφαση του ινδικού ομίλου ΤΑΤΑ να πουλήσει όλα τα εργοστάσια χαλυβουργίας που διαθέτει στη Βρετανία, βάζοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας χιλιάδων Βρετανών εργατών.
ΣΙΚΑΓΟ.-- Το δρόμο της ανεργίας σε 4.000 εργαζόμενους στο τμήμα παραγωγής εμπορικών αεροσκαφών έως τον Ιούνη αποφάσισε η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής «Βοeing Co», σε μια προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους για διατήρηση της κερδοφορίας της.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις ενάντια στην αποπομπή της Προεδρου της Βραζιλιας, Ρουσέφ, από το κυβερνητικό PT και τους συμμάχους του ανάμεσά τους και το ΚΚ Βραζιλίας, (που πηρε 1,98% στις εκλογες, εχει 10 βουλευτες και 1 γερουσιαστη), που καταγγέλλουν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Το δεξιό Κόμμα της Βραζιλιάνικης Κοιωνικοδημοκρατίας (PSDB) και άλλες δυνάμεις που εκφράζουν μερίδες του κεφαλαίου αρπάζοντας την ευκαιρία της κυβερνητικής κρίσης καλούν σε αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή.
Την ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα ενδοαστική διαπάλη καταδεικνύει το Βραζιλιάνικο ΚΚ, (που πηρε 0,07% στις εκλογες, και φυσικα δεν εχει βουλευτη), που δεν στήριξε την κυβέρνηση Ρουσέφ, γιατί και αυτή από άλλο δρόμο εξυπηρετεί το κεφάλαιο, και καλεί το λαό στις σημερινές κινητοποιήσεις, όχι για να υπερασπιστεί τη Ρουσέφ, αλλά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο, προβάλλοντας τις δικές του διεκδικήσεις.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ Υπέρ συγκυβέρνησης, κατά ομοσπονδοποίησης ο Ασαντ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ετοιμος να συνεργαστεί «με όλες τις ειλικρινείς και σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά και να δεχτεί μία νέα κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη της αποικιοκρατικης «αντιπολίτευσης», δήλωσε χτες ο Σύρος ηγέτης, Μπασάρ Ασαντ, με επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για να τον ευχαριστήσει για τις πρόσφατες δηλώσεις ικανοποίησης με αφορμή την ανακατάληψη της Παλμύρας από το συριακό στρατό. Ο Σύρος ηγέτης απέρριψε ως ανέφικτες τις προτάσεις περί ομοσπονδοποίησης της Συρίας, με το επιχείρημα ότι η χώρα «είναι πολύ μικρή» και ο λαός της δεν θα το ενέκρινε. Γεγονός είναι πάντως ότι η πρόταση Ασαντ για συγκυβέρνηση με την αποικιοκρατικη «αντιπολίτευση» απορρίφθηκε λίγη ώρα μετά τη διατύπωσή της από τον Ζορζ Σάμπρα, μέλος της «Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων» (HCN), που εκπροσωπεί τη αποικιοκρατική «αντιπολίτευση» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Ο Σάμπρα υποστήριξε ότι η Συρία έχει ανάγκη έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας «που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», χωρίς τον Ασαντ, σημειώνοντας: «Μια κυβέρνηση, είτε είναι νέα είτε είναι παλιά, όσο αυτή έχει την παρουσία του Ασαντ, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μετάβασης». Νωρίτερα, ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο ΣΠΟΥΤΝΙΚ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τους επόμενους στόχους επιχειρήσεων του συριακού στρατού, σημειώνοντας ότι ο συριακός στρατός θα πρέπει τώρα να συνεχίσει την προέλαση προς τα ανατολικά, και δη προς την επαρχία Ντέιρ Εζόρ και την πόλη της Ράκας, όπου έχουν στήσει το προπύργιό τους οι τζιχαντιστές του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους». Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολεγκ Σιρομολότοφ δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε συζητήσεις για «συγκεκριμένο στρατιωτικό συντονισμό των προσπαθειών για ανακατάληψη της Ράκας», που είναι η λεγόμενη έδρα του «Ισλαμοφασιστικού Κράτους».
Επίσκεψη του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στο Αλγέρι Στο μεταξύ, χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, συνέχισε για τρίτη μέρα την επίσημη επίσκεψή του στην Αλγερία, δηλώνοντας ότι Αλγερία και Συρία «έχουν κοινή στάση κατά της τρομοκρατίας και των ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών». Ο Αλγερινός πρωθυπουργός, Αμπντελμαλέκ Σελάλ, εξέφρασε τη «σταθερή υποστήριξη» της χώρας του στη Συρία και ελπίδα «για γρήγορη επάνοδο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τουρκία: Χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας της απεργού πείνας Fadik Adiyaman
30/3/2016
Ιστανμπούλ- Η Fadik Adiyaman έχει φυλακιστεί λόγω του ότι είναι μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου DHKP/C. Η Fadik βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 50 ημέρες. Το μόνο της αίτημα είναι να τελειώσει η απομόνωση της και να τη στείλουν στη φυλακή που βρίσκονται οι σύντροφοι της. Η δικηγόρος της Oya Aslan δήλωσε ότι η υγεία της Fadik χειροτερεύει και ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωρίζει τη κατάσταση.
Η Fadik Adiyaman είναι μια γυναίκα επαναστάτρια που υπήρξε στη πρώτη γραμμή αντίστασης ενάντια στις σφαγές, τις αστικές μεταμορφώσεις και τις πολιτικές αφομοίωσης των Αλεβίτων. Η Fadik είναι γνωστή ως η «Οροπέδια αδερφή» στη γειτονιά της. Όταν μιλάμε για την αντίσταση του Küçükarmutlu, το πρώτο όνομα που περνάει απ´το μυαλό μας είναι η Fadik. Η Fadik έχει απομονωθεί στις φυλακές Tekirdağ τύπου Τ και συνεχίζει την απεργία πείνας ενάντια στην απομόνωση εδώ και 50 μέρες. Η δικηγόρος της Oya Aslan είπε πως η κατάσταση της υγείας της Fadik χειροτέρεψε και έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες και τον υπουργό δικαιοσύνης για τη Fadik. Η Oya Aslan δήλωσε ότι το μόνο αίτημα της Fadik είναι να βρίσκεται με τους φίλους της. Παρ´όλα αυτά, δεν την έχουν στείλει στη φυλακή που είναι οι φίλοι της. Η κατάσταση της υγείας της γίνεται χειρότερη. Η Fadik άρχισε να κάνει εμετούς και να έχει αίμα στη μύτη της. Η δικηγόρος της Oya, τόνισε ότι το αίτημα της Fadik πρέπει να γίνει αποδεκτό. Επίσης, έκανε έκκληση σε όλους τους ανθρώπους να στείλουν ΦΑΞ ή γράμματα στον υπουργό δικαιοσύνης σχετικά με τη Fadik
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ
Αν στον Αριστείδη Μπαλτά είχε απομείνει ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να είχε υποβάλλει την παραίτησή του, αμέσως μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Γιαν Φαμπρ. Να ξέρει πως η απόφασή του να ξεφτιλίσει τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο, φέρνοντας από το Βέλγιο υπεύθυνο για μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις αυτού του τόπου, ο οποίος, μάλιστα, δηλώνει θρασύτατα πως θα μετατρέψει το Ελληνικό Φεστιβάλ σε βελγικό, τον καθιστά υπόλογο έναντι όχι μόνο των ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά κάθε ανθρώπου που αγωνιά για την πολιτιστική ζωή σ' αυτή τη χώρα. Ο Μπαλτάς έβγαλε το συμπλεγματικό του μίσος απέναντι στον πολιτισμό αυτού εδώ του λαού και θα αντιμετωπιστεί ως τυπική περίπτωση δωσίλογου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΗΣ
"Οι γνώσεις μου από τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είναι ανεπαρκείς. Θέλω να προσελκύσουμε νέες ιδέες, Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και σιγά σιγά να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ". Αυτά δήλωσε ο Γιαν Φαμπρ, ο Φλαμανδός εκλεκτός του κ. Μπαλτά και της κυβέρνησης Τσίπρα. Επιβάλλοντας την αποικιοκρατική παράδοση του Βελγίου, σε μια χώρα που τσαλαπατιέται πολιτικά, οικονομικά και φυσικά πολιτιστικά.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καθηγητή του Πολυτεχνείου κύριο Μπαλτά.
Κύριε Υπουργέ
Οι επιλογές σας – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση - σε πρόσωπα που καλείτε από... το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο! Μας πέταξε «στη μούρη», χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα ... ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ! με δικά του έργα, με Βέλγους καλλιτέχνες και με έξοδα τού πενιχρού Ελληνικού δημοσίου, που θα παρουσιάσει φέτος το ...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που άλλαξε και τ’ όνομά του, σε ΔΙΕΘΝΕΣ...για να ξεκαθαρίσουμε μιά και καλή με τον ντόπιο πληθυσμό... ( Διεθνιλίκι με έργα ενός ατόμου πρώτη φορά το ακούω...Τι σπουδαία ιδέα!) Για μία τετραετία θα πρέπει οι Έλληνες καλλιτέχνες να διδαχτούμε πρώτα από Βέλγους και μετά,θα δούμε τι θα γίνει, αν είμαστε καλοί μαθητές!
Υπενθυμείστε, παρακαλώ, στον κύριο καλλιτεχνικό διευθυντή ότι ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των Βέλγων η δικό του...Κάτι υπάρχει κι αλλού από Θέατρο, Μουσική, Κινηματογράφος, Ποίηση, Λογοτεχνία, Εικαστικά..... Επισημαίνω και κάτι που παρατήρησα τελευταία, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα. Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης :ΓΑΛΛΙΔΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ... η συνέχεια; Μεγαλύτερη περιφρόνηση και προσβολή για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες καλλιτέχνες, δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ! ΟΛΟΙ οι Έλληνες, καλλιτέχνες και κοινό, είμαστε απέναντί σ’ αυτή τη λογική και σ’ αυτές τις επιλογές. Στο παρελθόν είχαμε απαγορεύσεις, λογοκρισίες και τώρα αποκλεισμούς. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα και δε φαντάζομαι ότι μπορεί κανείς να επαίρεται για τη συμβολή του στον πολιτισμό της χώρας του. Οι ενέργειες αυτές κουμπώνουν απόλυτα με το λεχθέν κατά το παρελθόν ότι ο έλεγχος μιας χώρας περνάει μέσα από τον έλεγχο του πολιτισμού της.
Αλλάξτε ρότα κύριε Υπουργέ. ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! Απαλλάξτε μας από αυτές τις επιλογές. Μην εμποδίζετε με τον τρόπο σας την ελπίδα από τους δημιουργούς της πατρίδας μας. ΦΤΑΝΕΙ! Μήπως "φραγκέψαμε"; Κύριε Υπουργέ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΒΕΛΓΟΣ. Έχω την τιμή και το προνόμιο να είμαι πολίτης αυτής της δύσμοιρης χώρας. Αλήθεια, αν επεδίωκα να γίνω Βέλγος πολίτης, μήπως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ το ορατόριο μου «ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΣ», το οποίο παρακολούθησε και ο εξοχώτατος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που με κάλεσε στο γραφείο του να με συγχαρεί για το ΕΘΝΙΚΟΥ χαρακτήρα έργο μου, όπως μου ετόνισε; ΚΡΙΜΑ!
Χρήστος Λεοντής
Πιστός και αμετανόητος υπηρέτης του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.