Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Σαββατο 27 Φεβρουαριου 2016


H Mercedes- Benz αντικαθιστά ρομπότ με ανθρώπους σε εργοστάσιά της
26/2/2016 22.00
Σύμφωνα με πολλές δυσοίωνες προβλέψεις, η διεύρυνση της χρήσης των ρομπότ στη βιομηχανία θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας- ωστόσο αυτό ίσως να βρίσκεται πολύ μακρύτερα στο μέλλον από ό,τι πιστεύουμε. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η Mercedes- Benz, ακολουθώντας την τάση που θέλει την ειδική διαμόρφωση ανάλογα με τις προτιμήσεις «κλειδί» στη σύγχρονη αγορά, έχει αρχίσει να αντικαθιστά ρομπότ με ανθρώπινα χέρια στις γραμμές παραγωγής της. Όπως τονίζει ο Μάρκους Σάεφερ, επικεφαλής παραγωγής της γερμανικής εταιρείας, τα ρομπότ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επιπέδων εξατομίκευσης που υπαγορεύει η αγορά, ούτε στη μεγάλη ποικιλία μοντέλων. «Εξοικονομούμε χρήματα και διασφαλίζουμε το μέλλον μας προσλαμβάνοντας περισσότερους ανθρώπους». Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σιντελφίνγκεν είναι το μεγαλύτερό της, και χρησιμοποιεί εκτεταμένα αυτόματα συστήματα. Ωστόσο, αν και τα ρομπότ είναι καλά στην επανάληψη συγκεκριμένων εργασιών, δεν είναι καλά στην προσαρμογή- και αυτό είναι πρόβλημα σε μια εποχή που προσφέρονται όλο και περισσότερα μοντέλα, με όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί ο Σάεφερ, η μεγάλη ποικιλία είναι πρόβλημα για τις μηχανές, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δεδομένα των πολλών επιλογών και των συχνών αλλαγών. Σύμφωνα με το Bloomberg, με την κατασκευή να επικεντρώνεται σε μια δύναμη εξειδικευμένων εργατών, η εταιρεία μπορεί να κάνει ταχύτατα αλλαγές σε μια γραμμή παραγωγής- μέσα σε ένα σαββατοκύριακο αντί για εβδομάδες που απαιτούνται για τον επαναπρογραμματισμό των ρομπότ και τις αλλαγές στις γραμμές παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Mercedes E-Class, η πώληση της οποίας αρχίζει τον Μάρτιο. Στο πλαίσιο της παραγωγής της, για την ευθυγράμμιση της heads-up display της, που προβάλλει ταχύτητα, οδηγίες πλοήγησης κ.α. στο παρμπρίζ, θα αντικατασταθούν δύο ρομπότ με ένα φορητό και ελαφρύ μηχάνημα ή έναν εργάτη. Τα ρομπότ φυσικά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά φαίνεται πως θα γίνονται όλο και μικρότερα και πιο ευέλικτα, λειτουργώντας σε συντονισμό με ανθρώπους. Η εταιρεία αποκαλεί τον εξοπλισμό των ανθρώπων εργατών με μικρού μεγέθους μηχανές «robot farming». Σε παρεμφερές πλαίσιο κινούνται η BMW AG και η Audi της Volkswagen AG.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υπό απαγόρευση η βάπτιση νηπίων;
Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Είναι δυνατόν; Κι όμως αυτή η... πληροφορία έφτασε στα αυτιά μας και οφείλουμε να την μεταφέρουμε με πάσα επιφύλαξη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγορεύει το βάπτισμα των νηπίων! Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία δημοσίευσε η ιταλική ιστοσελίδα ilgiomale.it, από το Μάρτιο του 2016, το βάπτισμα των παιδιών θα είναι αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. Τα κίνητρα για αυτή την σκανδαλώδη απόφαση είναι τα εξής: Ο νηπιοβαπτισμός παραβιάζει το άρθρο 16 της Σύμβασης σε συνδυασμό με το άρθρο 22, το οποίο αναφέρει ότι τα βρέφη, δεν μπορούν να κατανοήσουν και να ενεργούν σύμφωνα με την ελεύθερη βούληση προκειμένου να αποδεχθούν μια συγκεκριμένη πίστη. Το βάπτισμα θα πρέπει να είναι μια πράξη συνειδητή αντί να επιβάλλεται από θρησκευτικές οργανώσεις. Η εκτέλεση αυτού του Ιερού Μυστηρίου θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τζιχαντιστές λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου δύο έφηβες με την αιτία της μοιχείας
Οι άντρες με τους οποίους τις βρήκαν υπέστησαν μόνο μαστίγωμα
25.2.2016 | 19:33
Φρικτό θάνατο δια λιθοβολισμού βρήκαν δυο έφηβα κορίτσια στη Συρία από τα χέρια τζιχαντιστών με την κατηγορία της μοιχείας. Η 17χρονη Hasna και η 16χρονη Madiha βίωσαν έναν μαρτυρικό θάνατο, πεθαίνοντας από λιθοβολισμό γιατί είχαν σχέση με δυο μεγαλύτερους από εκείνες άνδρες, που σημειωτέον υπέστησαν για τις ίδιες κατηγορίες μαστίγωμα. Σύμφωνα με τον Ahmed Ramadan, τοπικό ακτιβιστή, η εκτέλεση έγινε στην περιοχή Hamidiya την Τρίτη το απόγευμα μαρτυρία εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν εκεί για να δουν από κοντά τον λιθοβολισμό των δυο κοριτσιών, σύμφωνα Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα, αξιωματικοί της Sharia μετά από έρευνα βρήκαν τις δυο κοπέλες "σε ένα σπίτι με δύο αγνώστους να διαπράττουν μοιχεία", που στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν. Στους δυο άντρες Abu Zubair al-Idlbi και Maher Hameed επιβλήθηκε τελικά πιο ελαφριά ποινή, καθώς το Δικαστήριο έκρινε πως αρκούν για την τιμωρία του 50 βουρδουλιές στον καθένα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτό προκάλεσε την οργή των κατοίκων που θεώρησαν άδικο να σκοτωθούν τα δύο κορίτσια και οι άνδρες να μαστιγωθούν απλώς και μετά να αφεθούν ελεύθεροι.
Σχολιο.- Ο νόμος της σαρία, ανεξαρτήτως φύλου, τιμωρεί με 100 μαστιγώματα τα άτομα που κάνουν σεξ εκτός γάμου και με θάνατο δια λιθοβολισμού τους μοιχούς. Σε αυτή την περίπτωση λογικά οι γυναίκες ήταν παντρεμένες και οι άντρες όχι. Ακόμα όμως και αν οι γυναίκες βιάσθηκαν η ποινή τους είναι ο θάνατος επειδή τεκμηριώνεται σεξ εκτός γάμου εφόσον αυτό καταθέσουν τουλάχιστον τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες αν είναι άντρες ή οχτώ αυτόπτες μάρτυρες αν είναι γυναίκες. Σε ένα ισλαμικό δικαστήριο η μαρτυρία ενός άνδρα μουσουλμάνου ισούται με την μαρτυρία δύο γυναικών μουσουλμάνων.
Σχολιο.- Τι σχέση μπορεί να έχει η Ορθοδοξία με την παραπάνω θρησκεία; Οπότε πρέπει να προσέχουμε τους ισλαμοφασιστες που τωρα τους αποκαλουνε «προσφυγες» Σχολιο.- Τη βαρβαρότητα του Ισλάμ δεν την πλησιάζει καμία άλλη θρησκεία. Σχολιο.- η Ορθόδοξη Εκκλήσία δεν είναι τιμωρητική, ούτε καταπιεστική Σχολιο.- Το οτι η ορθοδοξια εχει κανει τις αντιστοιχες π@@@ριες σε αλλη χιλιετια δεν σημαινει οτι δεν τις εχει κανει. Για ψαξε τι εχουν κανει ανα τους αιωνες οι καλοι χριστιανοι.
Σχολιο.- "Ποίες και πότε; Επαναλαμβάνω η Ορθοδοξία." Η καταστροφη του αρχαιου κοσμου, με διωγμους Εθνικων, καταστροφη βιβλιοθηκων και φιλοσοφικων σχολων, δημευσεις περιουσιων και ανελεητο κυνηγητο και σφαγες στους λατρεις του 12θεου, δεν σας λενε τιποτα προφανως. Ολα αυτα εγιναν απο τον 4ο αιωνα με τη νεα χρονολογηση και για αρκετους αιωνες μετεπειτα. Υπενθυμιζω οτι το σχισμα ανατολικης-δυτικης εκκλησιας συνεβη στα μεσα του 11ου αιωνα. Ασε πια το "ξεμαλλιασμα" των αιρεσεων με την επισημη εκκλησια, για το ποιος εχει συλλαβει πιο καλα την ουσια του φανταστικου Αβραμικου θεου Γιαχβε και του ιστορικα ανυπαρκτου Ιησου. Η λατρευτη σας εκκλησια εκανε παρα πολλα και τη 2η χιλιετια, μια που βαδιζε παντα χερακι χερακι με την εξουσια, ειτε αυτη ηταν οι βυζαντινες μοναρχιες, ειτε η Οθωμανικη αυτοκρατορια. Και βεβαια η εγκληματικη της δραση δεν περιοριζεται στο φυσικο εγκλημα μονο, αλλα και στο πνευματικο, αφου αποξενωσε τον ανθρωπο απο την λογικη και καλλιεργησε με την ιδεα του θεου την δουλικοτητα στην υποτιθεμενη θεεικη, αλλα και στην κοσμικη εξουσια. Χαρη στις ανθρωπιστικες και θετικες επιστημες, η θρησκεια σας ως διπτυχο εκκλησιας-θεολογιας διαβρωνεται διαρκως. Οι κοινωνιες σιγα σιγα γινονται αθειστικες. Θελετε αποδειξεις για ολα αυτα, ε; Καντε στην μπαντα τυχον ανασφαλειες και ενοχικα συμπλεγματα και μελετηστε ιστορια απο διαφορες πηγες. Η ιστορια ειναι αμειλικτη. Οταν λεω ιστορια, δεν εννοω αυτη του υπουργειου. Α, και κανεις αθεος δε χρειαζεται να χτυπιεται για κατι που εχει ημερομηνια ληξης μεσα στον αιωνα που διανυουμε. Μην σας παραπλανουν τα 2000 χρονια της, αλλες αρχαιες θρησκειες κρατησαν περισσοτερο.
Σχολιο.- Είναι το Ισλάμ ηλίθιε!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Π. Καμμένος: Μην ξεχάσετε να μαζέψετε και τους εκβιαστές δημοσκόπους
Σε νέες καταγγελίες εναντίον των δημοσκόπων προχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με αφορμή τις συλλήψεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι φέρεται να εκβίαζαν ΔΕΚΟ και τράπεζες. «Τώρα που μαζεύετε επιτέλους τους εκβιαστές εκδότες, έχει και άλλους, τους εκβιαστές απατεώνες δημοσκόπους μην ξεχάσετε από όπου τα παίρνουν» ανέφερε ο κ. Καμμένος, σε ανάρτησή του στο Twitter.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέθεσε μήνυση για εξύβριση κατά καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Τσακυρακη
25|02|2016 10:27
Μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη. Αφορμή για τη μήνηση στάθηκε ένα επικριτικό σχόλιο του καθηγητή για την ανωτάτη δικαστικό, στην προσωπική του ιστοσελίδα. Στην ανάρτησή του αυτή ο κ. Τσακυράκης σχολίαζε την επιστολή που απέστειλε η κυρία Θάνου, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον μηνυόμενο καθηγητή, η μήνυση της κ. Θάνου αφορά τον χαρακτηρισμό «αφελής» καθώς και την κρίση του κ. Τσακυράκη πως «μιλά σαν πολιτικάντης», οι οποίοι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανώτατη δικαστής στην μήνυση, της ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου, αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».
Ο κ.Τσακυράκης με αφορμή την μήνυση της κ. Θάνου υποστηρίζει σε ανάρτηση του ότι η «Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση». Αναφέρει επίσης πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην «Κατράμη κατά Ελλάδος», έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ» σημειώνει ο κ. Τσακυράκης, επισημαίνοντας ότι δεν το έκανε, διότι είναι «προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου». Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη ότι «η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη ότι «η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. «Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» παρατηρεί ο κ. Τσακυράκης και σημειώνει πως μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνης της πειθαρχική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε δικαστή.
Η απάντηση του κ. Τσακυράκη στη μήνυση της κυρίας Θάνου
«Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου. Με εγκαλεί για εξύβριση και δυσφήμηση για επικριτικό σχόλιό μου που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό μου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε, με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση. Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε ''μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω''. Το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει από το 1993 καταργηθεί και, προφανώς, το κύρος του δικού της αξιώματος και όλων των αξιωμάτων της ελληνικής πολιτείας δεν προστατεύεται από την έννομη τάξη. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην Κατράμη κατά Ελλάδος, έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα μπορούσα, επομένως, να χρησιμοποιήσω για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρκατηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ. Δεν το έκανα, διότι είμαι προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου. Το «αφελής» δεν αποτελεί ύβρη (ακούσατε σε κάποιο καφενείο να λέει κανείς «άντε ρε αφελή»;), είναι αξιολογική κρίση. Το ότι μιλά ως πολιτικάντης είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση. Αμφότερες δε οι αξιολογικές κρίσεις στηρίζονται σε στέρεη γεγονοτική βάση, αυτή της επιστολής της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι συνάδελφοί μου Καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση. Σε όλο τον κόσμο, η δικαστική εξουσία είναι ιδιαίτερα ανεκτική στα επικριτικά σχόλια που δέχεται για ευνόητους λόγους, καθώς διαθέτει την εξουσία να φιμώνει οποιαδήποτε κριτική, τιμωρώντας τους πολίτες. Η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε Δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά. Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ας προσθέσουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνη της πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή. Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Όμως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την θεωρώ, κατά κάποιο τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συρία: Η εκεχειρία δεν αφορά τους πάντες - Ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισλαμοφασιστών και κυβερνητικού στρατού
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 09:57
Ισλαμοφασιστες που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης «Μέτωπο Υποστήριξης» (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα -ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), η οποία έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. «Στο Χαλέπι, οι μαχητές άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των συνοικιών Σέιχ και Ασραφίγια, βάζοντας στο στόχαστρο και κατοικίες Κούρδων. Ο βομβαρδισμός έγινε από την Μπιν Ζίγιαντ (περιοχή υπό τον έλεγχο οργανώσεων που δεν συμφωνούν με την εκεχειρία). Στη Χομς, ισλαμοφασιστες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του κυβερνητικού στρατού. Οι βομβαρδισμοί αυτοί άρχισαν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα» ανέφερε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Οι ισλαμοφασιστες ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς μάχεται στο πλευρό του "Μετώπου Υποστήριξης"» πρόσθεσε η πηγή αυτή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ρωσική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε την παύση των βομβαρδισμών στη Συρία
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 13:02
Η ρωσική πολεμική αεροπορία σταμάτησε τους βομβαρδισμούς της στη Συρία, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία της Μόσχας και της Ουάσινγκτον και με την υποστήριξη του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε σήμερα το ρωσικό γενικό επιτελείο. «Η πολεμική αεροπορία έχει σταματήσει εντελώς τους βομβαρδισμούς της στην "πράσινη ζώνη", δηλαδή στις περιοχές όπου βρίσκονται οι ένοπλες οργανώσεις οι οποίες μας είχαν στείλει πρόταση για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σεργκέι Ρουντσκόι, ανώτερος αξιωματούχος του γενικού επιτελείου, αναφερόμενος στη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών που τέθηκε σε ισχύ μεσάνυχτα Σαββάτου και ήταν ο λόγος που σίγησαν οι κλαγγές των όπλων σε ένα τμήμα της συριακής επικράτειας για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2011, που οι δυτικοι αποικιοκρατες εβαλαν τους ισλαμοφασιστες τους να ξεκινησουν τον πολεμο στη Συρια για να την κατακτησουν.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λύνουν το μπλόκο και της Φθιώτιδας οι αγρότες
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 14:09
Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες της Φθιώτιδας, όπως και στα περισσότερα μπλόκα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για το μεγάλο μπλόκο των Τεμπών, όπου οι αγρότες αποχώρησαν προειδοποιώντας ωστόσο, ότι θα βρίσκονται στις επάλξεις για τη συνέχιση του αγώνα, υπό άλλη μορφή. To ιδιο απαφασισε και το μπλοκο της Νικαιας με εισηγηση του Μπουτα, oπου ειπε οτι τα μπλοκα διαλυωνται και οι αγροτικοι αγωνες θα συνεχιστουν με αλλες μορφες. Στη Φθιώτιδα η επίσημη αποχώρηση των τρακτέρ αποφασίστηκε να γίνει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, ωστόσο από σήμερα οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί για όσους θέλουν να ταξιδέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. «Ο αγώνας δεν τελείωσε, απλά έκλεισε ένας κύκλος. Θα ανασυνταχθούμε και θα προχωρήσουμε σε άλλες μορφές αγώνα, με αποκορύφωμα το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου...», είπε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Δημήτρης Δημογιάννης.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιράν: Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων μετείχε στις εκλογές
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016, 11:10
Αυξημένη ήταν η προσέλευση των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν για την ανάδειξη των 88 μελών του σώματος «Συνέλευση των Ειδικών», το οποίο ορίζει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη και των 290 μελών του Κοινοβουλίου. Τα δύο όργανα ελέγχονται από τους συντηρητικούς και η αλλαγή στις ισορροπίες με ενδεχόμενη επικράτηση των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών που στηρίζουν τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, θα επιτρέψει να συνεχιστεί η πολιτική του ανοίγματος προς τη Δύση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Χοσέιν-Αλι Αμιρί, τουλάχιστον 33 εκατ. εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στις κάλπες (σχεδόν το 60%), προσθέτοντας ότι «ο τελικός αριθμός θα αυξηθεί». Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν 64,2% σε όλη τη χώρα και μόνο 48% στην Τεχεράνη, καθώς οι νεοφιλελε ακροδεξιοι «μετριοπαθείς» και οι νεοφιλελε μεταρρυθμιστές είχαν «μποϊκοτάρει» τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενοι για την επανεκλογή του λαϊκου συντηρητικού προέδρου μελος των Φρουρων της Ισλαμικης Επαναστασης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε νοθεία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εκτίμησε ότι αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος για να θεωρηθούν έγκυρα. Κάλπες σε κρίσιμο σταυροδρόμι Οι βουλευτικές εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Ιράν, το οποίο πραγματοποιεί άνοιγμα προς τη Δύση με την πολιτική του μετριοπαθούς προέδρου Χασάν Ροχανί και των μεταρρυθμιστών συμμάχων του.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και μια ευχαριστη ειδηση μια μεγαλη νίκη ! Ο παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος Μοχάμεντ Αλ Κικ σταματάει την απεργία πείνας μετά από 94 ημέρες.
ΒΗΘΛΕΕΜ (Ma'an) - O παλαιστίνιος κρατούμενος απεργός πείνας Μοχάμεντ Αλ Κικ σταμάτησε σήμερα Παρασκευή την εξαντλητική απεργία πείνας 94 ημερών που τον έφερε κοντά στο θάνατο, αφού οι δικηγόροι του επέτυχαν συμφωνία με το Ισραήλ μετά από 11 ώρες συζήτησης.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσκόπηση ΠΑ.ΜΑΚ: Μπροστά η ΝΔ, έξω Ποτάμι - ΑΝΕΛ, πιο δημοφιλής ο Λεβέντης
Παρόλο που η Ένωση Κεντρώων και Δημοκρατική Συμπαράταξη ισοψηφούν στην πέμπτη θέση με 4,5%, πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός προκρίνεται ο Βασίλης Λεβέντης. Προβάδισμα της ΝΔ και σε δημοσκόπηση της Μetron Analysis. Αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης θέλουν οι πολίτες με δημοσκόπηση της PRORATA
Φεβρουάριος 27 2016 09:39
Με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 2 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Παρόλο που η Ένωση Κεντρώων και Δημοκρατική Συμπαράταξη ισοψηφούν στην πέμπτη θέση με 4,5%, πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός προκρίνεται ο Βασίλης Λεβέντης, με το 27% των ερωτηθέντων να έχει θετική ή πολύ θετική άποψη για αυτόν. Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 25,5% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, συγκεντρώνοντας 23%. Δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι όχι μόνο η πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντων κατά 87%, αλλά και της ίδιας της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74%. Εξίσου απαισιόδοξη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη και ως προς την οικονομική προοπτική της χώρας, με το 80,5% να μην πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο μέχρι το τέλος της τετραετίας. Προβάδισμα της ΝΔ Αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης δηλώνει ότι θα ήθελε το 58% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Συντακτών. Με την ίδια δημοσκόπηση το 78% τάσσεται κατά της προκήρυξης εκλογών τους επόμενους μήνες. Στην άποψη ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων», το 38% δηλώνει ότι διαφωνεί πλήρως και το 20% μάλλον διαφωνεί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 4,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7%, ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,4%, Χρυσή Αυγή με 5,1%, ΚΚΕ 4,7% , Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3% και ΠΟΤΑΜΙ με 2,2%.
Σχολιο.- Η είδηση που βγαίνει απ΄ αυτή τη δημοσκόπηση είναι ότι ενώ η ομαδα του Τσίπρα έχει διαλύσει τη δύσμοιρη αυτή χώρα, υποστηρίζουν έναν Κούλη τρισχειρότερο από τον Τσίπρα, ξενοκινητο οργανο της γερμανικης κομαντατουρας! Δεν υπαρχει καμια σωτηρια για τη χωρα!
Σχολιο.- Η ειδηση που βγαινει, ειναι οτι μετα απο πλεον αποδεδειγμενα στημενες δημοσκοπησεις του προσφατου παρελθοντος, οι δημοσκοπησεις εχουν απηχηση μονο σε σαλεμενες γριες και χρυσαυγουλα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Ο ΓΑΠ, οι λινάτσες των μνημονίων ΚΑΙ το κάθαρμα Σημίτης στο συνέδριο του "νέου" και "άφθαρτου" Θεοδωράκη!
Μιλάει το κάθαρμα που μας έμπλεξε στη περιπέτεια του Μάαστριχτ και του Ευρώ! Μιλάει το κάθαρμα που ανέβασε το δημόσιο χρέος στο Θεό! Μιλάει το κάθαρμα του Χρηματιστηρίου! Το κάθαρμα των Ιμίων που έβαλε τους Τούρκους στο παιχνίδι του Αιγαίου! Το κάθαρμα που... έδωσε τον Οτσαλάν όπως οι ρουφιάνοι με τις κουκούλες, στους πατριώτες στη κατοχή!Το κάθαρμα των Ολυμπιακών έργων και των μιζών. Το κάθαρμα της Siemens! Το κάθαρμα των εξοπλιστικών! Σήμερα μας κυβερνούν ανόητοι αλλά πριν από αυτούς μας κυβερνούσαν απατεώνες. Και αντί να είναι στη φυλακή είναι έξω και πουλάνε και πνεύμα. Γι' αυτό και ο κατήφορος συνεχίζεται. Παρεμπιπτόντως, ο Σημίτης σε συνέδριο του "νέου" και "άφθαρτου" Θεοδωράκηm της γνωστης δουλαρας του Ψυχαρη; Πέφτουμε απ' τα σύννεφα...!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακόμη περισσότερη σοσιαλδημοκρατία... πρότεινε στον ποτάμη των νταβατζήδων δημοσίων έργων ο ΓΑΠ, ο πατροκτόνος, εθνικός καταστροφεας!
Ο ΓΑΠ ο πατροκτόνος εθνικός καταστροφεας... δεν ντρέπεται με τίποτα! "Εμείς πιστεύουμε ότι, για να βγει και η Ευρώπη και η Ελλάδα από τη σημερινή κρίση, χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία. Και ακόμη περισσότερη Σοσιαλδημοκρατία..."
Ανδρέας Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα σοσιαλδημοκρατικό. Είναι κόμμα σοσιαλιστικό. Η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί σωσίβιο του σύγχρονου μονοπωλιακού καπιταλισμού»! Οι σημερινοί λαθρεπιβάτες, οι σώγαμπροι, τα πολιτικά λαμόγια ΟΛΟΥ του νέου ΠΑΣΟΚ -συμπεριλαμβανομένου του πατροκτόνου εθνικού καταστροφέα ΓΑΠ (τέτοιο μίσος γιου προς πατέρα, σπάνια συναντάς)-, τι σχέση έχετε με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ;
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για "αστοχία" μίλησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αναφορικά με την βοήθεια που δόθηκε στους φονιάδες μισθοφόρους στη Συρία! Οι ελληνόφωνες δημοσιογραφικές πόρνες σιωπούν και δεν μιλούν για την στήριξη των φονιάδων μέχρι σήμερα, από την αποικία Ελλάδα!
Η "ανθρωπιστική" βοήθεια του ΟΗΕ στους κατοίκους της Deir Ezzor, στην ανατολική Συρία, ενίσχυσαν τη φονική οργάνωση Daesh. 21 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων (έτσι λένε επισήμως... δεν μιλούν για οπλισμό), ρίχθηκαν στις περιοχές που ακόμη ελέγχει η δολοφονική οργάνωση Daesh και ο εκπρόσωπος-σύμβουλος του ΟΗΕ για την Συρία Jan Egeland, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "υπήρξε αστοχία"... Αφού βέβαια, έγινε γνωστό σε όλους πως η "βοήθεια" του ΟΗΕ πήγε στους φονιάδες! Η εκπρόσωπος της WFP, Bettina Luescher., τόνισε πως "Οι πιλότοι ήταν πολύ έμπειροι, αλλά πάντα υπάρχει ρίσκο αστοχίας"... Να γελάς ή να κλαις με τα τσογλάνια του ΟΗΕ; Φυσικά, αυτές οι ειδήσεις δεν φθάνουν στην αποικία Ελλάδα... και οι αργυρώνητοι "δημοσιογράφοι" κάνουν καλά τη... δουλειά που τους έχει ανατεθεί... Όπως φυσικά, ενώ μιλούν για το δράμα των "προσφύγων", κανείς δεν λέει λέξη για το ότι η Ελλάδα επί 5 χρόνια -ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ- στηρίζει επίσημα τα ανθρωπόμορφα κτήνη της δύσης, που προκάλεσαν το "προσφυγικό"!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Ερντογάν απαιτεί από το 4ο Ράιχ μέρισμα από την αποικία Ελλάδα... αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση...
Συνεχίζεται στο Αιγαίο ο «πόλεμος» διαρκούς αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις NAVTEX και τις NOTAM που εκδίδει καθημερινά η Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα, και απαιτεί την... αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ένα από τα τελευταία περιστατικά είναι η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και νότια της Κρήτης, καθώς παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δια του αρμοδίου Κέντρου του Ηρακλείου με την NAVTEX 260/2016 ακύρωσε την τουρκική αναγγελία, η τουρκική NAVTEX 141/16 παραμένει σε ισχύ. Συγκεκριμένα: οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για την πραγματοποίηση εργασιών πόντισης καλωδίων σε μια μεγάλη περιοχή που αφορά κυρίως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης, αμφισβητώντας πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Τις εργασίες πόντισης θα πραγματοποιήσει το σκάφος CS TELIRI και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Απριλίου. Οι ελληνικές αρχές στις 22 Φεβρουαρίου που ήταν η ημέρα έναρξης ισχύος της τουρκικής αναγγελίας, εξεδωσαν NAVTEX με την οποία επισημαίνεται ότι η NAVTEX 141/16 μεταδόθηκε από «αναρμόδιο» σταθμό και περιγράφεται όλη η περιοχή στην οποία υπάρχει η επικάλυψη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στην ελληνική NAVTEX επισημαίνεται ότι οι «μοναδικοί εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και ΙΗΟ σταθμοί NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί Λήμνος (L), Ηράκλειο (Η), και Κέρκυρα (Κ).Στα πλαίσια εφαρμογής του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Ερευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX» και καλεί όλους τους ναυτιλομένους να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Πειραιά. Συγχρόνως όμως η Τουρκία με διαρκείς ΝΟΤΑΜ επιχειρεί ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί η Νατοϊκή Δύναμη στο Αιγαίο, να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ετσι με την ΝΟΤΑΜ Α0917/16 η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ελληνική «πρακτική» καθορισμού των χωρικών υδάτων σε 6 ν.μ. και του εναέριου χώρου στα 10 ν.μ. που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς εναέριου χώρου, καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο εναέριος χώρος επί του οποίου ένα κράτος μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα περιορίζεται σε εκείνη την περιοχή που εκτείνεται πάνω από την επικράτεια του και τα χωρικά ύδατα του. Για τους λόγους αυτούς η ελληνική απαίτηση είναι άκυρη και μη αποδεκτή». Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ έχει διάρκεια από 1 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου και εκδόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου.
Με μια άλλη ΝΟΤΑΜ Α0888/16 (24 Φεβρουαρίου) η Τουρκία απαντώντας σε ελληνικές ΝΟΤΑΜ επέμεινε στην διεξαγωγή ασκήσεων που είχε εξαγγείλει από τον Ιανουάριο σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου που επικαλύπτουν ελληνικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ. είναι διεθνής εναέριος χώρος και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο σχεδιασμός για την διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης Στις 23 Φεβρουαρίου η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0875/16 με αφορμή ελληνική άσκηση, επανάφερε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Συγκεκριμένα η Τουρκία αναφέρει ότι με την άσκηση παραβιάζεται η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των Εξι Δυνάμεων του 1914 και της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και συνεπώς δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων τα νησιά ‘Αγιος Ευστράτιος και Θάσος». Ολες αυτές οι απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις απαντήθηκαν αρμοδίως από τις ελληνικές αρχές αλλά πάντως αποκαλύπτουν τις τουρκικές προθέσεις και διαθέσεις…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο βρώμικος δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι. Απλώς, να απλώσει τα χέρια να σε ακουμπήσει
Του Κώστα Βαξεβάνη
Πρέπει να είσαι ηλίθιος ή αυτάρεσκα αφελής, να είσαι μειωμένης αντίληψης ή ναρκισσιστικά προσηλωμένος στο μαχητικό εαυτό σου, να είσαι επιπόλαιος ή βλάκας, για να πιστεύεις πως μπορείς να τα βάζεις με τα θηρία και να βγαίνεις χωρίς γρατζουνιά. Να τα βάζεις με Βενιζέλους, με Βγενόπουλους, με Ψυχάρηδες, Αλαφούζους, Λάτσηδες, Σάλλες, με τραπεζίτες και εργολάβους, με διεφθαρμένους και ισχυρούς, με αυτούς που κρατούν τη χώρα στα χέρια τους μαζί με τις ζωές των ανθρώπων της και να περιμένεις απλώς να σε χειροκροτήσουν αυτοί που είναι θεατές στη μάχη, επειδή απλώς παλεύεις γι’ αυτούς. Η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Όταν ξεκινάς μάχη με τα θηρία, πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβεις πως απέναντί σου έχεις θηρία. Ακόμη και το φοβισμένο και πληγωμένο θηρίο, παραμένει θηρίο. Αυτό το γνώριζα όταν πριν από μερικά χρόνια με μια μικρή ομάδα ανθρώπων, αποφασίσαμε να τα βάλουμε με τη διαπλοκή όταν διαπιστώσαμε πως πίσω από κάθε πρόβλημα της χώρας υπάρχουν οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια συμφέροντα. Το συνειδητοποίησα, όταν στη συνέχεια μετά από κάθε αποκάλυψη έβλεπα τη σιωπή των πάντων (κυρίως των συναδέλφων μου), τις επιθέσεις «αγανακτισμένων πολιτών» που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια και άκουγα σιγά σιγά τις φήμες πως «για να αντέχει αυτός κάποιος είναι από πίσω του».
Το πλεονέκτημα του βρώμικου είναι πως δεν χρειάζεται να πείσει για κάτι. Αρκεί να απλώσει τα βρώμικα χέρια του και να σε λερώσει. Υπήρξαν επιθέσεις, μηνύσεις και αγωγές, ακόμη και μια δολοφονική απόπειρα εναντίον μου για την οποία κανένας δεν έκανε τον κόπο να γράψει ένα μονόστηλο ακόμη και όταν υπήρξαν διώξεις από τη Δικαιοσύνη. Κυρίως όμως υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης δια της αμφιβολίας. «Έλα μωρέ ποιός νομίζει πως είναι», «σιγά τον αδέκαστο», «όλοι ίδιοι είναι», «σίγουρα τα παίρνει και αυτός» και άλλα πολλά που δεν επένδυαν στη λογική ή στην απόδειξη, αλλά στην τάση που έχουν οι άνθρωποι να πιστέψουν το κακό πολλές φορές για να δικαιολογήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό που δεν στέκεται στο ύψος του. Νομίζω πως σε γενικές γραμμές απέτυχαν. Γνωριζόμαστε όλοι σε αυτή τη χώρα. Αλλά ξαναλέω, ακόμη και το πληγωμένο θηρίο, αυτό που χαροπαλεύει, παραμένει θηρίο. Έτσι την Πέμπτη, έδωσε τα ρέστα του με πρωταγωνιστή το Βγενόπουλο. Σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από (τον δανειοδοτημένο με 15 εκατομμύρια από το Βγενόπουλο) ΣΚΑΙ, προσπάθησαν να προχωρήσουν σε αυτό που οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλούν «δολοφονία χαρακτήρα». Σε μια αίθουσα όπου το ρόλο της ενημέρωσης των πολιτών ανέλαβαν όλοι οι πρωταγωνιστές της ενημέρωσης των ευκαιριών του παλιού σκανδάλου του χρηματιστηρίου, ο Βγενόπουλος ανέλαβε να παράξει την πραγματική βάση της εξόντωσής μου. Την εποχή ακριβώς που αποκαλύπτεται πως δημοσιογράφοι εκβιαστές τα έπαιρναν από επιχειρηματίες και ΔΕΚΟ για να μην ανεβάζουν αρνητικά δημοσιεύματα γι’ αυτούς, ο Βγενόπουλος, βγήκε να πει πως «ο Βαξεβάνης σε συνάντησή μαζί μου, μου πρότεινε να φιλοτεχνήσει το προφίλ μου και επειδή δεν δέχθηκα άρχισε να με χτυπάει». «Δεν λέω ότι με εκβίασε» είπε δύο φορές πιστεύοντας πως έτσι αποφεύγει τις ποινικές ευθύνες και δίνει με ασφάλεια την απαραίτητη τροφή και ευκαιρία για την ηθική μου εξόντωση. Ως μάρτυρα δε, επικαλέστηκε ένα δημοσιογράφο τον οποίο πληρώνει με χιλιάδες ευρώ για να του κάνει τις δημόσιες σχέσεις. Είναι δηλαδή σα να δώσω εγώ συνέντευξη Τύπου και να πω πως ο «Βγενόπουλος μου κάνει μηνύσεις γιατί μου ζήτησε να έχουμε σεξουαλική σχέση και αρνήθηκα» και να επικαλεστώ τη μαρτυρία της αρχισυντάκτριάς μου η οποία είναι στενή μου συνεργάτιδα πάνω από 10 χρόνια.
Ο Βγενόπουλος ούτε ήθελε, ούτε φυσικά μπορούσε να αποδείξει κάτι τέτοιο λέγοντας πως η εταιρεία που διαχειρίζεται το Κουτί Πανδώρας έχει ως δραστηριότητα τη δημιουργία πολιτικού προφίλ. Ο Βγενόπουλος ήθελε να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα Μέσα της διαπλοκής που περίμεναν στη γωνία, να παράξουν δημοσιεύματα και τίτλους, μαύρες εικόνες και αμφιβολίες για μένα χωρίς να κινδυνεύουν. Πριν μπω στην ουσία του θέματος, (γιατί ανεξάρτητα από την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη οφείλω ως δημόσιο πρόσωπο να απαντήσω), θέλω να σχολιάσω την εικόνα της συνέντευξης Τύπου. Η μεγάλη επιτυχία του Βγενόπουλου, ήταν πως ξέθαψε ακόμη και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ο οποίος ήταν πρώτο τραπέζι πίστα, χωρίς όμως πια το βιονικό του γιλεκάκι. Βρήκε και αυτός την ευκαιρία παρά την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει να κάνει μια εμφάνιση έστω και χωρίς καμία αίγλη. Ολόγυρα δημοσιογράφοι και «δημοσιογράφοι», στην πλειοψηφία τους από τα λεγόμενα οικονομικά sites τα οποία παραδόξως ανθούν ενώ δεν ανθεί η οικονομία καταναλώνοντας ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό χρήμα από διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δημοσιογραφικούς συγγενείς των προσφάτως συλληφθέντων. Τα περισσότερα από αυτά είχαν και ζωντανές συνδέσεις. Διέκρινα μερικούς δημοσιογράφους που προσπάθησαν να ρωτήσουν με κάποια σοβαρότητα χωρίς αποτέλεσμα. Άκουσα και κάποιον επίδοξο κλώνο του παραπαίοντα Τριανταφυλλόπουλου να λέει στο Βγενόπουλο «κύριε Βγενόπουλε να διευκρινίσω πως εμείς δεν θεωρούμε τον Βαξεβάνη συνάδελφό μας». «Ευτυχώς» θα φώναζα αν ήμουν σε κάποια γωνιά, γιατί δεν θα ήξερα τι να πω στα παιδιά μου. Κανένας δεν ρώτησε ποιές είναι οι αποδείξεις για όσα λέει ο Βγενόπουλος για μένα, για τον Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον Εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή αλλά και την κυβέρνηση. Κανένας δεν ρώτησε –παρότι είναι δημοσιευμένο- τι έχει να πει ο Βγενόπουλος για την αναφορά του Αγγελή στην Εισαγγελία. Κυρίως όμως, κανένας δεν ρώτησε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η νομική σχιζοφρένια, την ώρα που η Κύπρος βγάζει εντάλματα σύλληψης και ανάκρισης και το ελληνικό δικαστήριο επικυρώνει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Βγενόπουλου για 3,7 δις ευρώ, η εξαίρετη εισαγγελέας Τσατάνη κατά τον κύριο Βγενόπουλο, να βάζει την υπόθεση στο αρχείο. Κανένας δεν ρώτησε τον αθώο κύριο Βγενόπουλο γιατί συνεχώς προσφεύγει σε νομικά μέτρα για να μην ανακριθεί από τις Κυπριακές Αρχές και να μην υπάρξει δικαστική συνδρομή προς την Κύπρο. Πώς το αντέχει η αθωότητά του; Ας πάμε τώρα στην ουσία της κατηγορίας Βγενόπουλου ότι ήθελα να του παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες. Κατ’ αρχήν το πανελλήνιο γνωρίζει πως δεν έχω ιδιαίτερη ικανότητα να φιλοτεχνώ προφίλ, αντιθέτως τα αποδομώ με τις αποκαλύψεις που δεν αρέσουν καθόλου. Γι’ αυτό δεν είμαι πλούσιος, για αυτό παραμένω δημοσιογράφος.
Το Δεκέμβριο του 2011, η ομάδα της τηλεοπτικής Πανδώρας (είχαμε εκπομπή στην ΕΡΤ) αποφασίσαμε να κάνουμε δύο εκπομπές απάντηση σε εκπομπές του ΣΚΑΙ που εμφάνιζε το Βατοπέδι ως «μη σκάνδαλο». (Ενημερωτικά, πρόσφατα το δικαστήριο Ροδόπης απεφάνθη τελεσίδικα πως η Βιστωνίδα ήταν κρατική περιουσία και σκανδαλωδώς δόθηκε στο Βατοπέδι αλλά ο ΣΚΑΙ όπως και οι υπόλοιποι δεν έβγαλαν κιχ). Μια σοβαρή πλευρά της υπόθεσης του Βατοπεδίου ήταν η δανειοδότησή τους από τη Marfin του Βγενόπουλου, με 154 εκατομμύρια ευρώ μέσω offshore εταιρειών. Ζητήσαμε λοιπόν εξηγήσεις από το Βγενόπουλο. Ο Αντρέας Βγενόπουλος δέχθηκε να με συναντήσει στις 12 Ιανουαρίου 2012 στα γραφεία της MIG στην Εκάλη. Η συνάντηση έγινε παρουσία του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, υπεύθυνου δημοσίου σχέσεων του Βγενόπουλου και συστηματικού μάρτυρα στις δίκες εναντίον μου. Ο Βγενόπουλος εμφανίστηκε με ένα σβησμένο πούρο και μια χρυσή αλυσίδα περιπλεγμένη στο χέρι και αφού με χαιρέτισε μου είπε «κύριε Βαξεβάνη μου αρέσουν όσα έχετε κάνει στη ζωή σας, αλλά δεν μου αρέσουν όσα λέτε». Του απάντησα στο ίδιο ύφος «κύριε Βγενόπουλε εμένα αντιθέτως παρότι μου αρέσουν όσα λέτε κατά καιρούς, δεν μου αρέσουν όσα κάνετε και γι’ αυτό είμαι εδώ». Συνεχίσαμε μια συζήτηση την οποία ο Βγενόπουλος χαρακτήρισε ανεπίσημη, και στην οποία μου εξήγησε πως αυτός ως επιχειρηματίας έκανε απλώς μπίζνες με τους καλόγερους και δεν έκανε τίποτα κακό. Μετά το τέλος της συζήτησης ζήτησα από το Βγενόπουλο να μου απαντήσει και επίσημα αλλά δήλωσε πως δεν θέλει. Χρόνια μετά, το Μάρτιο του 2015, έμαθα στο δικαστήριό μου με το Βγενόπουλο, όπως κατέθεσε ο συνεργάτης του, πως ήθελα να του ζητήσω χορηγία για την εκπομπή μου. Όταν τον ρώτησα στη δίκη πώς θα έπαιρνα χορηγία για την ΕΡΤ αφού οι δημοσιογράφοι δεν έχουν χορηγίες στη δημόσια τηλεόραση τότε διόρθωσε πως ήθελα να του φτιάξω το προφίλ. Στις 20 Ιανουαρίου του 2012, η δημοσιογραφική ομάδα, έστειλε στο Βγενόπουλο φαξ με ερωτήσεις στις οποίες επιμέναμε να απαντήσει επίσημα για το Βατοπέδι. Ο Βγενόπουλος δεν απάντησε.
Στις 31 Ιανουαρίου και τις 7 Φεβρουαρίου, δύο εκπομπές με τίτλο «το Βατοπέδι σε νούμερα» έπαιξαν στην ΕΡΤ. Οι εκπομπές αναφέρονταν και στη δανειοδότηση της Μονής από το Βγενόπουλο και στηρίχτηκαν σε επίσημα έγγραφα της Βουλής των Ελλήνων. Στις 21 Μαΐου του 2013, ένα καλάθι γεμάτο μπουκάλια με κρασιά έφτασε στο γραφείο μου, με μια κάρτα με χρόνια πολλά για τη γιορτή μου από το Βγενόπουλο. Γύρισα την κάρτα από την πίσω πλευρά και έγραψα «ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά, αλλά δώρα δέχομαι μόνο από φίλους μου» και είπα στους συνεργάτες μου να στείλουν το καλάθι πίσω στο Βγενόπουλο. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ο συνεργάτης του Βγενόπουλου. Δεν δέχθηκα ποτέ δώρο από κανέναν, ούτε ένα μπουκάλι κρασί, αλλά κατά το Βγενόπουλο ήμουν αυτός που ήθελα να πάρω χρήματα για να του φτιάξω προφίλ. Για να τελειώνω με τα ιστορικά της υπόθεσης, ουδέποτε έχω κάνει άλλη δουλειά από δημοσιογραφία και τη συγγραφή και δεν με ενδιαφέρει να κάνω. Το καταστατικό της εταιρείας (το συνέταξε ο λογιστής) περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, από έκδοση βιβλίων έως κινηματογραφικές παραγωγές και είναι ένα τυπικό καταστατικό. Αντίστοιχο έχουν όλες οι εκδοτικές εταιρίες και είναι τυποποιημένο. Αντιγράφω για παράδειγμα από το καταστατικό της Real News του Νίκου Χατζηνικολάου στις 11/7/2008 (ΦΕΚ 7263) ακριβώς την ίδια τυποποιημένη διατύπωση πως αντικείμενο της εταιρείας του Νίκου είναι και η «παροχή υπηρεσιών συμβούλων επικοινωνίας προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου». Θέλει να πει ο Βγενόπουλος πως οι εμφανίσεις του στο Νίκο Χατζηνικολάου είχαν κάποιο αντάλλαγμα επειδή έχει αυτό στο καταστατικό του; Θα γελάνε και τα πλακάκια στο γραφείο της καλής εισαγγελέως Τσατάνη. Όποιος όμως έχει να μου καταλογίσει πως έχω φτιάξει προφίλ ή δημόσιες σχέσεις σε κάποιον, έχει όσο χώρο θέλει να το αποδείξει στο site μου.
Δυστυχώς για τον Αντρέα Βγενόπουλο, δημοσιογραφία δεν είναι το προστατευμένο περιβάλλον το οποίο τον παρουσίασε σε εθνικό δίκτυο σε παραλήρημα να βρίζει όποιον τον έχει ενοχλήσει. Δημοσιογραφία είναι αυτό που νιώθει στο πετσί του και αυτό που θα συνεχίσει να νιώθει από την ομάδα του HOT DOC. Έχει κάνει 17 μηνύσεις και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσει να κάνει. Άραγε αυτός ο εκβιαστής του που «δεν ήταν εκβιαστής», αφού είναι αργυρώνητος και τα παίρνει δεν δέχθηκε να κάνει πίσω για να αποφύγει έστω τις μηνύσεις; Το κλείσιμο (νομίζω προσωρινό) της υπόθεσης από την Τσατάνη δεν σημαίνει και κλείσιμο της δημοσιογραφίας. Ο Βγενόπουλος θα ανακριθεί από τις Κυπριακές Αρχές (ζήτησε πάλι προθεσμία) είτε το θέλει είτε όχι. Η υπόθεση θα βγαίνει στη δημοσιότητα, είτε το θέλει είτε όχι. Η αγωνία του Βγενόπουλου στο παραλήρημά του να δηλώσει αλληλέγγυος με Ψυχάρηδες και Παπασταύρου, ήταν απλώς μια προσπάθεια να δώσει το μήνυμα στο σύστημα πως είναι παρών και σίγουρα μαζί του. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια υπενθύμιση για το ποιος είναι ο Βγενόπουλος. Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο βήμα που τόσο του έλειπε, δεν μπόρεσε να αφήσει στην άκρη την πρόκληση ότι βγαίνει στην επιφάνεια με τα μέσα που του παρέχουν οι ισχυροί της διαπλοκής και εξετέθη ανεπανόρθωτα. Ίσως στη συνέντευξη Τύπου, Τριανταφυλλόπουλοι και Προβόπουλοι, Ψυχάρηδες και Αλαφούζοι νόμισαν πως παίρνουν το αίμα τους πίσω. Η μάχη τώρα αρχίζει. Και εύχομαι να βγάζουν συνεχώς Μπογδάνους και Πορτοσάλτε, Πρετεντέρηδες και Χιώτηδες ως όπλα τους εναντίον μου. Μπορεί να μην είναι ενδιαφέρον αλλά είναι άκρως αποκαλυπτικό. Και κάτι τελευταίο. Δεν πρόκειται για ηρωισμό. Πρόκειται για την ξεροκεφαλιά μου και το χαρακτήρα μου, που αρνείται να τους χαρίσει αυτή τη χώρα και να κάνει το θλιβερό κολίγο που τους κοιτάει στα μάτια παρακαλώντας να του χαμογελάσουν. Μου ταιριάζει περισσότερο να τους δείχνω εγώ τα δόντια μου.
Υ.Γ. προς συναδέλφους: Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω πως σας αξίζει μια καλύτερη τύχη, από την αγωνία αν θα πεθάνει το θηρίο για να απελευθερωθείτε εσείς.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Συμφωνία για τερματισμό απεργίας πείνας, στις κατοχικες σιωναζιστικες φυλακες, μετά από 94 μέρες
ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο 33χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ Κικ τερμάτισε χτες την απεργία πείνας που πραγματοποίησε επί 94 μέρες, διαμαρτυρόμενος για την άδικη σύλληψη και φυλάκισή του, που έγινε τον Νοέμβρη με τη δικαιολογία της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που γίνεται από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη και μπορεί να ανανεώνεται επ' αόριστον ανά εξάμηνο. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Μοχάμεντ αλ Κικ, οι ισραηλινοναζιστικές αρχές συμφώνησαν να τερματίσουν την «διοικητική κράτηση» του δημοσιογράφου στις 21 Μάη και να μην την ανανεώσουν επουδενί. Από κει και έπειτα, οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία που να δικαιολογούν την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του ή να τον αφήσουν ελεύθερο. Ο 33χρονος δημοσιογράφος, που ήταν ανταποκριτής σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου, έχει υποστεί ανήκεστες βλάβες στην υγεία του από τη μαραθώνια απεργία πείνας, καθώς έως χτες έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο αρχισυντάκτης της «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντιουντάρ, και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, αφέθηκαν προχτές αργά τη νύχτα ελεύθεροι. Είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβρη και σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», μετά από δημοσιεύματα για τη στήριξη της Τουρκίας στο «Ισλαμικό Κράτος». Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν βασικά τους δικαιώματα και διέταξε την αποφυλάκισή τους, ωστόσο έχει απαγορευτεί η έξοδός τους από τη χώρα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΡΙΑ
Σύρος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι χτες ο συριακός στρατός ανέκτησε ακόμη τρία σημαντικά χωριά πέριξ της πόλης Κχανασέρ, προς τα βόρεια προάστια της πόλης Χαλέπι και αφετέρου ότι Σύροι στρατιώτες ξεκίνησαν τις προσπάθειες ανοίγματος του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Χαλέπι με την Κεντρική και Δυτική Συρία.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σόφια, Βουλγαρία - Απαγορεύτηκε στον παλαιστίνιο Πρέσβη Ahmad al-Madhbouh, να προχωρήσει σε αυτοψία του Omar Nayef Zayed , όπως ανέφεραν σήμερα παλαιστινιακά και βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Omar Shehadeh, από την εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η δηλωμένη αιτία που δόθηκε ήταν ότι το βουλγαρικό δίκαιο αποκλείει τη συμμετοχή οποιουδήποτε Παλαιστίνιου ή μη-Βούλγαρου γιατρού.
Η ΟΑΠ σχημάτισε μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που πρόκειται να μεταβεί σήμερα στη Σόφια για να διερευνήσει τις συνθήκες της δολοφονίας του Omar Nayef Zayed. Ο Shehadeh είπε ότι η αντιπροσωπεία θα διερευνήσει την ευθύνη των παλαιστινίων υπαλλήλων της πρεσβείας στην άσκηση των καθηκόντων τους καθώς και το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι η κατάσταση και το αποτέλεσμα δείχνει σαφώς την αποτυχία τους στην προστασία του Nayef Zayed. Επιπλέον, ο Shehadeh δήλωσε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα ερευνήσει την ισραηλινή ευθύνη για τη δολοφονία του Nayef Zayed και το ρόλο των βουλγαρικών αρχών που απέτυχαν να τον προστατεύσουν στη Βουλγαρία. Η οικογένεια του Ομάρ έχει καταγγείλει το ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής, λέγοντας ότι η ΠΑ και η Παλαιστινιακή Πρεσβεία είναι υπεύθυνη, μαζί με το Ισραήλ για τη δολοφονία του Nayef Zayed, αφού αδιαφόρησε να παράσχει την κατάλληλη προστασία , καθιστώντας τον υπό συνεχή πίεση ενώ βρισκόταν στην πρεσβεία.
Ο Ahmad Nayef, ο αδελφός του Ομάρ, δήλωσε ότι "ο αδελφός μου έλεγε πως άμεσα και έμμεσα απειλείτο από ορισμένα άτομα στην πρεσβεία - ειδικά τον πρέσβη - που τον ζητούσε να φύγει από την πρεσβεία όπου διέμενε εφόσον ήταν υπό την απειλή της Μοσάντ. " Ο Hamza Nayef, ο άλλος αδελφός του Ομάρ, δήλωσε ότι " το Ισραήλ έχει την πλήρη ευθύνη για τη δολοφονία του Ομάρ και κατηγορούμε επίσης την παλαιστινιακή πρεσβεία που δεν τον προστάτεψε, διευκολύνοντας έτσι τη δολοφονία του."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Βενεζουέλα κινδυνεύει να γίνει… Ελλάδα
Καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αρκετοί (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης) κήρυξαν εναντίον της έναν ιδεολογικό πόλεμο. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια και πού ξεκινά η προπαγάνδα; «H Βενεζουέλα οδεύει προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία (default) στην ιστορία, μετά την Ελλάδα» έγραφε χαιρέκακα ο «Tyler Durden» - το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν οι συντάκτες του περίφημου οικονομικού blog Zero Hedge. «Τα πενταετή spreads», συνέχιζε ο συντάκτης, «εκτοξεύτηκαν στα επίπεδα που είχαν φτάσει και τα ελληνικά το 2011, πριν από το ελληνικό default». Είναι πλέον σύνηθες όταν κάποιος θέλει να περιγράψει την τραγική κατάσταση μιας οικονομίας να τη συγκρίνει με την Ελλάδα. Αντί όμως να κοιτάμε τα χάλια μας, η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα σκέφτηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσει στον λαιμό την παρακαταθήκη των Τσάβες και Μοράλες. Σε κείμενό του στην «Αυγή» με τίτλο «Η Βενεζουέλα και η σιωπή των δραχμιστών» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ Μάρδας, πάσχιζε να εξηγήσει ότι «η επιστροφή (της Ελλάδας) στο εθνικό νόμισμα και η αποκοπή του από τον μηχανισμό στήριξης του ευρώ» θα οδηγήσει και την Ελλάδα σε δυσθεώρητα επίπεδα πληθωρισμού και υποτίμηση του νομίσματος, η οποία θα είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Το πώς μπορεί κανείς να συγκρίνει την ελληνική οικονομία, που αντιμετωπίζει πρόβλημα αποπληθωρισμού, με την πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα του υπερπληθωρισμού και να αποδίδει όλα τα δεινά της τελευταίας στην έλλειψη μιας νομισματικής ένωσης είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει την επιστήμη (και όχι αναγκαστικά την οικονομική).
Αλλωστε με το ίδιο σκεπτικό η πλειονότητα των χωρών του πλανήτη που έχουν εθνικό νόμισμα θα έπρεπε να βρίσκονται στην κατάσταση της Βενεζουέλας. Το κείμενο εντάσσεται σε μια μακρά λίστα αναλύσεων που αποδίδουν την κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας είτε στις εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων (που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο) είτε στις κοινωνικές παροχές (που ανέσυραν εκατομμύρια πολίτες από την απόλυτη ένδεια) είτε στη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας είτε σε συνδυασμό όλων των προηγούμενων. «Δεν κατέστρεψε το πετρέλαιο την οικονομία της Βενεζουέλας, ο σοσιαλισμός το έκανε» έγραφε πρόσφατα το περιοδικό «The Week». Θα πρέπει κατ' αρχάς να σημειώσουμε ότι ο σοσιαλισμός δεν πέρασε ούτε από την πόρτα της Βενεζουέλας. Οπως εξηγούσε πριν από χρόνια στο Infowar ο Ταρίκ Αλί, η κυβέρνηση Τσάβες εφάρμοσε την πολιτική που ακολουθούσαν σοσιαλδημοκρατικές ή και χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις στη μεταπολεμική Ευρώπη. Είναι λοιπόν η δική μας δεξιά νεοφιλελεύθερη στροφή που την κάνει να φαντάζει ριζοσπαστική. Αξίζει όμως να δούμε ορισμένες από τις αλήθειες και τις μισές αλήθειες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Πολύ μεγάλος ντόρος έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 6.000%. Πολύ λιγότεροι θυμήθηκαν βέβαια ότι ακόμη και έτσι η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να προσφέρει στους πολίτες της τη φθηνότερη βενζίνη στον πλανήτη – ακόμη και σε σχέση με τις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου που έχουν ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος εξόρυξης. Στις ίδιες αναλύσεις διαβάζουμε ότι το Καράκας εξάγει αποθέματα χρυσού προκειμένου να εγγυηθεί την παροχή ρευστού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ξεχνούν πάλι να αναφέρουν ότι πρόκειται μόνο για τμήμα του χρυσού, που ο Τσάβες είχε καταφέρει να επαναπατρίσει έως το 2012. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας φαντάζει τραγική καθώς το ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 700%. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούσε η Φράνσις Κόπολα στο «Forbes», το ΔΝΤ δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αυτή την πρόβλεψη, αφού το Καράκας έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί του εδώ και μια δεκαετία. Αυτό δεν μειώνει βέβαια το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ο πληθωρισμός έφτασε ήδη το 180% και πιθανότατα θα συνεχίσει να καλπάζει. Ο πληθωρισμός όμως αποτελεί δομικό πρόβλημα της οικονομίας της χώρας από τη δεκαετία του '80 και οφείλεται στη λεγόμενη «ολλανδική ασθένεια», το γεγονός δηλαδή ότι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, όπως το πετρέλαιο, αυξάνεται δυσανάλογα με τη βιομηχανική ή τη γεωργική παραγωγή. Είναι γεγονός ότι ούτε ο Τσάβες ούτε ο Μαδούρο επιχείρησαν ποτέ να βρουν γιατρειά και η χώρα πληρώνει το κόστος λόγω της κατάρρευσης των τιμών πετρελαίου. Προβλέψεις χρεοκοπίας όμως για τους ίδιους λόγους έχουν διατυπωθεί και για τη Σ. Αραβία (η οποία παρεμπιπτόντως πυροδότησε την κατρακύλα των τιμών πνίγοντας την αγορά στον μαύρο χρυσό). Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι ο Τσάβες παρέλαβε πληθωρισμό άνω του 50% (που έφτανε και το 100%) και τον διατήρησε κοντά στο 20% σε όλη τη θητεία του.
Την ίδια περίοδο η φτώχεια μειώθηκε από το 50% στο 30% και το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν στην απόλυτη ένδεια έπεσε από το 21% στο 5,4%. Χιλιάδες Βενεζουελάνοι είχαν για πρώτη φορά στη ζωή τους δωρεάν ιατρική περίθαλψη, ενώ μόνο από το 2010 η κυβέρνηση έχτισε 670.000 κατοικίες. Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι βαθιά «σακατεμένη» και η κατάσταση θα επιδεινωθεί πιθανώς και με άγρια ξεσπάσματα κοινωνικών αναταραχών. Οπως εξηγούσε όμως ο οικονομολόγος Μαρκ Βάισμπροτ στο «Fortune», μπορεί ακόμη να διασωθεί. Το γεγονός άλλωστε ότι μια οικονομία «ξανακυλά» σε παλιές ασθένειές της κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων δεν σημαίνει ότι ο πυρήνας της πολιτικής της ήταν λανθασμένος. Η Αργεντινή βρέθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με διεθνείς κερδοσκόπους αλλά ας τολμήσει κανείς να σκεφτεί πού θα βρισκόταν χωρίς την παύση πληρωμών που της προσέφερε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης για μια δεκαετία. Οσο για τις «αριστερές» κυβερνήσεις που καταφεύγουν στις θεωρίες του «κωλόχαρτου» για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους καλά θα κάνουν να βρουν πιο επιτυχημένα παραδείγματα σύγκρισης.