Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Παρασκευη 6 Νοεμβριου 2015


Συγκρούσεις στο Λονδίνο τη νύχτα του Guy Fawkes
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 6 Νοέμβριος, 2015 - 09:08
15 προσαγωγες
Τους δρόμους του Λονδίνου αλλα και άλλων πόλεων ανά τον κόσμο πλημμύρισαν οι χιλιάδες διαδηλωτές στα πλαίσια της επετείου του θανάτου του Γκάι Φωκς – του στρατιώτη που συνέδεσε το όνομά του με τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στη Βρετανία. Διαδηλωτές φορώντας μάσκες του Γκάι Φωκς και κρατωντας μαυρες αναρχικες σημαιες με το Α, κατέβηκαν το βράδυ της Τετάρτης στους δρόμους του Λονδίνου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό και την υποστήριξή τους στο κίνημα των χακτιβιστών «Anonymous», από τους οποίους έχει γίνει και το κάλεσμα. Στο πλευρό των διαδηλωτών στο Γουεστμίνστερ βρέθηκε και ο γνωστός Βρετανός κωμικός ηθοποιός Ράσελ Μπραντ. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των κλομπ τους κατά των διαδηλωτών, ενώ πλαστικοί κώνοι και οδοφράγματα είχαν στηθεί κατά μήκος της πλατείας Τραφάλγκαρ την ώρα που οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης έπεφταν «βροχή». Από την πλευρά των διαδηλωτών, μερικών εκ των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνούσε τα 14 χρόνια, κλωτσούσαν βαν της αστυνομίας, σχημάτιζαν επαναστατικά γκράφιτι σε σταθμευμένα φορτηγάκια και πετούσαν τα οδοφράγματα, φωνάζοντας «μία είναι λύση, η επανάσταση» (one solution, revolution). Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει και 15 προσαγωγές.
------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ξυλοδαρμός του Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα
05 Νοεμβρίου 2015 - 19:03
Άνανδρη επίθεση από μερίδα 30 ακραίων διαδηλωτών της Χρυσης Αυγης δέχθηκε μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το απόγευμα της Πέμπτης. Εκείνη την ώρα στο σημείο βρισκόταν η πορεία των ποντιακών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη. Όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία του Γιώργου Κουμουτσάκου στον χώρο μερικοί από τους διαδηλωτές των ναζι της Χρυσης Αυγης που συμμετειχαν στη διαδηλωση διαμαρτυριας για τις απαραδεκτες δηλωσεις Φιλη, κινήθηκαν εναντίον του με απειλητικές διαθέσεις, χωρις να εχει προηγηθει τιποτε. Άλλοι τον προπηλάκισαν λεκτικά, ενώ τουλάχιστον δυο άτομα, μπροστά στα μάτια των απαραδεκτων αστυνομικών των ΜΑΤ που υποτιθεται φύλασσαν το σημείο και την ταξη, και δεν αντεδρασαν αρχικα καθολου, του επιτέθηκαν. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, πεντε-εξι τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι, ενώ μια γυναίκα τραβούσε με μανία το σακάκι του βουλευτή της ΝΔ σκίζοντάς το. Μόνο μετά από αρκετή ώρα και αφού υπήρξε παρέμβαση πιο ψύχραιμων παριστάμενων ο Γιώργος Κουμουτσάκος και υπό την προστασία της απαραδεκτης αστυνομίας των ΜΑΤ, που αποφασισε επιτελους να τον προστατεψει, η οποια δεν συνελαβε ουτε εδειρε κανενα, όπως κανει σε ολες τις περιπτωσεις, φυγαδεύτηκε στο κτίριο της βουλής.
----------------------------------------------------------------------------------------
Ενώ εσύ ασχολιόσουν με τις δηλώσεις αντιπερισπασμού του Φίλη, τι υπεγράφη χωρίς ντόρο;
4/11/2015
Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) η κυβέρνηση ανάβει το «πράσινο φως» για τις δύο συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Slentel. Πρόκειται για την Πράξη 39 της 2−11−2015, η οποία ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας της με τους εταίρους και δανειστές, καθώς και σχετική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία FRAPORT A G − SLENTEL Ltd. Η ΠΥΣ δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κάνει λόγο για την «ανάγκη άμεσης έγκρισης των σχεδίων σύμβασης παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου (Ομάδα Α) και Αιγαίου (Ομάδα Β)», καθώς και «το γεγονός ότι όρος για τη θέση των συμβάσεων παραχώρησης σε ισχύ αποτελεί η με νόμο κύρωσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων». Κατόπιν τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά στη «συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο των σχεδίων σύμβασης παραχώρησης ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το ίδιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω συμβάσεις». Επίσης, η ΠΥΣ παρέχει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υποδομών «για τη συνυπογραφή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των συμβάσεων παραχώρησης καθώς και τυχόν άλλων συμβάσεων τροποποιητικών, παρακολουθηματικών ή εκτελεστικών». Τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη έναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2014, η ελληνογερμανική κοινοπραξία, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ” έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Τον Οκτώβριο του 1941 κοντά στη Μόσχα, έγινε σαφές ότι ο κεραυνοβόλος πόλεμος απέτυχε, στα τέλη του 1942, αρχές 1943, ύστερα από τη μάχη του Στάλινγκραντ όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι ο σοβιετικός στρατός είναι ικανός να επιφέρει στον γερμανικό συντριπτικές ήττες. Τέλος, το 1943 στο Κουρσκ ο γερμανικός στρατός δέχτηκε ένα τέτοιο πλήγμα, από το οποίο δεν μπορούσε πλέον να συνέλθει. Όλες αυτές οι ημερομηνίες έχουν την ίδια ιστορική σημασία. Ηταν τα βήματα προς τη νίκη, τα σκαλοπάτια που ανέβηκε ο σοβιετικός στρατιώτης για να φτάσει στο αποκορύφωμα της δόξας του.
Κουρσκ: Το Βατερλώ του Χίτλερ 23 Αυγούστου 2012 Πάβελ Αξιόνοφ, Lenta.ru
Η μάχη του Κουρσκ, η Μαχη των Αρματων όπως είναι γνωστη στους ειδικους, οπου διαλυθηκαν όλα τα τεθωρακισμενα των χιτλερικων, ήταν μια από τις σημαντικότερες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσον αφορά το μέγεθός της, τις δυνάμεις και τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, την ένταση, καθώς και τις στρατιωτικοπολιτικές συνέπειές της. Κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Θεωρείται ως σημείο καμπής του, καθώς ύστερα από αυτή, η Γερμανία δεν κατάφερε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Ήταν η τρίτη μετά τη σοβιετική αντεπίθεση κοντά στη Μόσχα και τη μάχη του Στάλινγκραντ, επιχείρηση, η οποία καθόρισε οριστικά την έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΣΣΔ και του Τρίτου Ράιχ. Ωστόσο, από μόνη της, πέρα από την ιστορική σημασία της, αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα στην πολεμική ιστορία της ανθρωπότητας. Έγινε αντικείμενο ανάλυσης σε πολλές στρατιωτικές Ακαδημίες του κόσμου ως παράδειγμα καλοσχεδιασμένης αμυντικής επιχείρησης, και ουσιαστικά της μεγαλύτερης αρματομαχίας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Σύμφωνα με πολλούς στρατιωτικούς ιστορικούς, η μάχη του Κουρσκ ήταν η μια από τις δύο πιο επιτυχημένες αμυντικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η ΕΣΣΔ σε ολόκληρο τον πόλεμο, μαζί με την εξαιρετική σε σχεδιασμό μάχη κοντά στη λίμνη Μπαλατόν στην Ουγγαρία. Τότε όμως, το 1945, τα γερμανικά και ουγγρικά στρατεύματα δεν αποτελούσαν πια εκείνη την απειλητική δύναμη που στο Κουρσκ είχε προσπαθήσει να περικυκλώσει και να συντρίψει ένα μεγάλο αριθμό σοβιετικών στρατιών. Την άνοιξη του 1943 ο Χίτλερ είχε ακόμη κάποιες αμυδρές ελπίδες για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου. Όμως οι καιροί που οι σοβιετικές μεραρχίες περικυκλώνονταν και εξουδετερώνονταν από τους Γερμανούς είχαν πλέον παρέλθει. Το διάστημα εκείνο ο Κόκκινος Στρατός είχε διδαχθεί να πολεμά με τρόπο που δεν άφηνε στη Γερμανία καμία ελπίδα για νίκη.
Η μεγάλη ήττα του Χίτλερ. Την άνοιξη του 1943, όταν η γερμανική στρατιωτική διοίκηση συνέλαβε την ιδέα πραγματοποίησης του σχεδίου «Tsitadél» («Κάστρο»), η κατάσταση στα μέτωπα είχε σταθεροποιηθεί. Όλοι κατανοούσαν ότι μετά το Στάλινγκραντ η Γερμανία θα έπρεπε να σημειώσει όχι απλά μια μεγάλη νίκη, αλλά ότι ο Χίτλερ ήταν αναγκαίο να σημειώσει σε βάρος του Κόκκινου Στρατού μια συντριπτική νίκη, από την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ δεν θα κατάφερναν να ανακάμψουν. Και παρ’ ότι η τοποθεσία του Κουρσκ ήταν άγνωστη στους περισσότερους Ευρωπαίους, ο πειρασμός για τον Χίτλερ να εκδικηθεί τους Ρώσους για το Στάλινγκραντ ήταν πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό επιλέχθηκε για την επίθεση συγκεκριμένα το Κουρσκ. Ο Χίτλερ είχε ανάγκη από μια πολιτική νίκη, η οποία θα αποκαθιστούσε για το γερμανικό στρατό την εικόνα της «ανίκητης αρμάδας». Όμως η σοβιετική διοίκηση κατάφερε να μαντέψει τον τόπο που ο Χίτλερ θα εξαπέλυε τη γενική επίθεση, όπως και τους στόχους στους οποίους ήθελε να επιφέρει τα κυριότερα πλήγματα. Τα στοιχεία αυτά που είχαν περιέλθει στα χέρια της από τον Μάρτιο, επέτρεψαν να αρχίσει η προετοιμασία για την άμυνα στο Κουρσκ πολύ πριν από το ξεκίνημα της επιχείρησης «Tsitadél».
Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα των γερμανών στρατηγών, ο Χίτλερ είχε βασίσει τις περισσότερες ελπίδες του στα νέα τεθωρακισμένα, θεωρώντας ότι αυτά θα αντισταθμίσουν τη γενική έλλειψη σε άρματα μάχης και προσωπικό. Ωστόσο, ούτε τα «Tigers», ούτε τα «Panthers», ούτε τα «Ferdinand» δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση «Tsitadél». Ο αριθμός των «Tigers» (150 συνολικά) δεν ήταν αρκετός για τις ανάγκες του στρατού. Τα 210 «Panthers» που ήταν έτοιμα ακριβώς πριν από τη μάχη, αποδείχθηκαν τόσο αναξιόπιστα ώστε στη διάρκειά της μόνο από μηχανικές βλάβες τέθηκαν εκτός 162 άρματα. Τα «Ferdinand», τα οποία στη διάρκεια της επίθεσης λογικότερο θα ήταν να τοποθετηθούν πίσω από τις φάλαγγες των υπόλοιπων αρμάτων, στάλθηκαν πρώτα με αποτέλεσμα οι επιθέσεις τους να σταματούν συχνά στα ναρκοπέδια και ακινητοποιημένα όπως ήταν να δέχονται τα πυρά των σοβιετικών αντιαρματικών όπλων.
Η μάχη των 50 ημερών. Η γερμανική επίθεση ξεκίνησε το πρωί της 5ης Ιουλίου με... τις βολές του σοβιετικού πυροβολικού. Έχοντας στη διάθεσή τους τα στοιχεία για τις θέσεις των γερμανικών τμημάτων που προετοιμάζονταν να επιτεθούν, οι σοβιετικές πυροβολαρχίες εξαπέλυσαν εναντίον τους έναν καταιγισμό πυρών. Η μάχη καθεαυτό διήρκησε περίπου 50 ημέρες και έληξε με τη νίκη του Ερυθρού στρατού στις 23 Αυγούστου 1943. Στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου υπάρχουν αρκετά γεγονότα, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως η αρχή του τέλους του Τρίτου Ράιχ. Μάλιστα, πολλοί ιστορικοί στη Ρωσία και στη Δύση πιστεύουν ότι η ίδια η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της ΕΣΣΔ αποτέλεσε την αρχή του τέλους της ναζιστικής Γερμανίας. Οι μάχες της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, όλες αυτές δηλαδή οι λαμπρές νίκες έφερναν τον Ερυθρό Στρατό όλο και εγγύτερα στο Βερολίνο. Τον Οκτώβριο του 1941 κοντά στη Μόσχα, έγινε σαφές ότι ο κεραυνοβόλος πόλεμος απέτυχε, στα τέλη του 1942, αρχές 1943, ύστερα από τη μάχη του Στάλινγκραντ όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι ο σοβιετικός στρατός είναι ικανός να επιφέρει στον γερμανικό συντριπτικές ήττες. Τέλος, το 1943 στο Κουρσκ ο γερμανικός στρατός δέχτηκε ένα τέτοιο πλήγμα, από το οποίο δεν μπορούσε πλέον να συνέλθει. Όλες αυτές οι ημερομηνίες έχουν την ίδια ιστορική σημασία. Ηταν τα βήματα προς τη νίκη, τα σκαλοπάτια που ανέβηκε ο σοβιετικός στρατιώτης για να φτάσει στο αποκορύφωμα της δόξας του.
---------------------------------------------------------------------------------------
"Ανιστόρητη" χαρακτήρισε τη δήλωση του Φίλη ο Καμμένος
Ανιστόρητη" χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη "στο ενικό" για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Από την Κέλλη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 103ης επετείου των ελευθερίων της τοπικής κοινότητας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε, μεταξύ άλλων: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική και είναι μία. Το λέω αυτό γιατί ακούγονται διάφορες μοντέρνες φωνές, οι οποίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζουν και ξεχνούν ή παραλλάσσουν την ιστορία, όπως αυτό το ανιστόρητο που ακούσαμε προχθές για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θα υπάρχουμε κι εμείς οι οποίοι θα αντιστεκόμαστε. Η Γενοκτονία των Ποντίων έγινε και σαν απάντηση της πολιτικής πράξης του υπουργού Παιδείας, εγώ δηλώνω ότι σε όλα τα στρατόπεδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα γίνουν εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και εκδηλώσεις που θα αφορούν το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, για τα οποία κάποιοι έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε βάζουμε νερό στο κρασί μας, ούτε υποχωρούμε".
-----------------------------------------------------------------------------------------
Αποτροπιασμός για την επίθεση εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου
06 Νοεμβρίου 2015 10:10
ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΗΛΙΑΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ
Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η επίθεση σε βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η ΕΛΑΣ φαίνεται να έχει «ταυτοποιήσει» τους δράστες. Παράλληλα, εκφράζονται έντονα ερωτήματα για τη μη άμεση επέμβαση της αστυνομίας την ώρα της επίθεσης. Μισή ώρα μετά τις πέντε το απόγευμα την Πέμπτη (05/11/2015) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος πλησιάζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων στο Σύνταγμα μαζί με άλλους συναδέλφους του. Προπυλακίζεται και δέχεται χτυπήματα από δράστες που βρίσκονταν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. Αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατονόμασε ως δράστες, οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Όμως και ένας ακόμη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που γλίτωσε στο «παρά πέντε» από ανάλογη επίθεση κοντά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε προβοκατορικα, και κανοντας φτηνη πολιτικη προπαγανδα όπως το συνηθιζει, πως μέλη του ΕΠΑΜ συνεπικουρούμενα από μέλη της Χρυσής Αυγής, τον κυνήγησαν μέχρι να τον χτυπήσουν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν με τον υπουργό Παιδείας αφού καταδίκασε τη… «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς στον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη» και κατήγγειλε όσους «διαχειρίζονται με τρόπο επαγγελματικό και εξοργιστικό τραμπούκικο, φασιστικό τις μνήμες των ανθρώπων», να αναρωτιέται: «Ο υπουργός Παιδείας όπλισε το χέρι των τραμπούκων;» Υποστήριξε ο Νίκος Φίλης: «Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Φύσσα; Ποιοι συνεχίζουν σήμερα να οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων; Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του φασισμού και μπροστά στους τραμπούκους που, αν και υπόδικοι, δεν υποχωρούν». Ως «ηθικό αυτουργό» της βίαιης επίθεσης υπέδειξε τον υπουργό Παιδείας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατίας για «επικίνδυνο ακροδεξιό παιχνίδι». Νωρίτερα, πάντως, προκλήθηκε έντονο επεισόδιο όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ζήτησε από τον Γιώργο Κουμουτσάκο να ανακαλέσει τις καταγγελίες για «ακροδεξιά στοιχεία που συντόνιζαν τα επεισόδια». Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε λέγοντας πως: «Επειδή ήμουν εκεί, τόσο η φρασεολογία όσο και οι πρακτικές, αλλά και το γεγονός ότι δίπλα σε αυτήν την ομάδα που ξεκίνησε τις βιαιοπραγίες ένα λεπτό πριν, ήταν μαζί τους ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος, με κάνουν να το πιστεύω». Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης υποστήριξε πως: «Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους». Όπως μετέδωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (05/11/2015) το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο ερώτημα αν υπήρχε καθυστερημένη επέμβαση της Αστυνομίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Θα το δούμε κι αυτό. Υπάρχει ένα ερωτηματικό». Ερωτήματα σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας και την προστασία του βουλευτή την ώρα της επίθεσης εκφράζεται και από μέλη της Ομοσπονδίας Πανποντιακών Σωματείων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο σημείο και διαδήλωναν. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της πως: «Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ενήργησαν άμεσα με πρωταρχικό μέλημα να προφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών και λοιπών ατόμων που δέχονταν επιθέσεις».
------------------------------------------------------------------------------------------
Τόσκας: Στον κύκλο της Χρυσής Αυγής αναζητούνται οι δράστες
06 Νοεμβρίου 2015 09:13
Στον Κύκλο της Χρυσής Αυγής διεξάγεται η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών που χτύπησαν χθες το απόγευμα τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, αφού οι ενδείξεις εκεί οδηγούν τις Αρχές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ότι η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές αλλά όχι και σε συλλήψεις, ενώ είπε ότι η αστυνομία διαθέτει ξεκάθαρες εικόνες από τη στιγμή του ξυλοδαρμού που θα βοηθήσουν στην σύλληψη των υπαίτιων. Ο κ. Τόσκας δεν θέλησε να πει περισσότερα αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε η έρευνα είναι σε εξέλιξη και η θέση του δεν το επιτρέπει.
--------------------------------------------------------------------------------------
Θέμα χρόνου η σύλληψη των δραστών της επίθεσης στον Κουμουτσάκο - Στέλεχος της ΧΑ ο ένας από αυτούς
05 Νοεμβρίου 2015 20:57
Τρεις από τους δράστες της επίθεσης στον Γιώργο Κουμουτσάκο έχει ταυτοποιήσει η αστυνομία, η οποία θεωρεί θέμα χρόνου τη σύλληψή τους συνεχίζοντας τις έρευνες. Σε σχετικές - με τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου- δηλώσεις, προχώρησε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υποστηρίζοντας ότι η Αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να τον προστατέψει. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τόσκα έχει ως εξής: «Εκφράζω τη λύπη μου για το περιστατικό που συνέβη σε βάρος βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι οι οποίοι κρύφτηκαν, καπηλεύτηκαν ειρηνική εκδήλωση για εθνικά θέματα και με δειλό τρόπο προσέβαλαν και χτύπησαν βουλευτή, έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους. Οι ίδιοι τραμπούκοι προσέβαλαν βάναυσα και τον ιερό χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Η Αστυνομία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προστασία του βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Δεν θα επιτρέψουμε παρόμοια περιστατικά που προσβάλλουν τη Δημοκρατία και τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου». Παράλληλα, ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση για τον έναν από τους δράστες, διευκρινίζοντας στην ΕΡΤ πως από την έρευνα προκύπτει πως είναι στέλεχος ακροδεξιάς οργάνωσης και συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής. Για τους άλλους τρεις που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ο κ. Τόσκας ανέφερε πως βρίσκονται στη διαδικασία της ταυτοποίησης, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει έρευνα και για περισσότερα άτομα. Σε ό,τι αφορά στη στάση της αστυνομίας, είπε ότι «ήταν η αρμόζουσα, ήταν η δέουσα», αλλά και πως «άντρες των ΜΑΤ προστάτεψαν τον κ.Κουμουτσάκο». Υπενθυμίζεται ότι η Κρατική Ασφάλεια εξετάζει βίντεο και φωτογραφίες πριν και μετά την επίθεση στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η Αστυνομία πιθανολογεί ότι πρόκειται για μέλη της Χρυσής Αυγής μερικά εκ των οποίων είναι γνωστά στις τάξεις της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αναζητείται ένα μέλος του εθνικιστικού κόμματος γνωστό με το παρατσούκλι «Γυμναστής». Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρεται: «Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν ήδη επιληφθεί και διερευνούν το περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος βουλευτών, που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν οι δράστες. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ενήργησαν άμεσα με πρωταρχικό μέλημα να προφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών και λοιπών ατόμων που δέχονταν επιθέσεις».
σχολιο.- Η αστυνομία φέρει απόλυτη ευθύνη για ότι έγινε! Όλος ο κόσμος το είδε!Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα τους είχε τουλουμιάσει στο ξύλο τους αλήτες, θα τους είχε κάνει τη μούρη μπλε μαρέν, και θα τους είχε κλείσει φυλακή! Και σε αυτή τη περίπτωση καθόταν και συζήταγε φιλικά με τους αλήτες ναζιστές! Και προσπαθούσαν να τους κρατήσουν, λες και ήταν τίποτα φίλοι! Ούτε γκλομπ, ούτε φυσούνες δακρυγόνων, ούτε άμεσες συλλήψεις, ούτε τίποτα! Για να μη θυμηθούμε την κατάσταση με τον 90χρονο Γλέζο και Θεοδωράκη, που τους πέταξαν φυσούνες δακρυγόνων μες στη μούρη! Εάν ο Τόσκας καλύπτει την αστυνομία για τις ενεργειές της, να παραιτηθεί! Ειδάλλως να παραπεμθούν οι υπεύθυνοι αστυνομικοί!
---------------------------------------------------------------------------------------
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΧΑ ο ύποπτος για την επίθεση στον Κουμουτσάκο
06 Νοεμβρίου 2015 10:31
Γυμναστής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθηναίων είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένα από τα πέντε τουλάχιστον άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας για την επίθεση εναντίον του Γ Κουμουτσάκου.
---------------------------------------------------------------------------------------
Λάιτ ραγιάδες (ει δυνατόν και γκλάμουρους)
Από τον Στάθη
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Απορούν πολλοί γιατί η Γενοκτονία των Ποντίων εξαιρέθηκε απ’ τη διδακτέα ύλη του Λυκείου (απ’ την οποίαν έχει εξαιρεθεί επίσης και ο «Επιτάφιος» του Περικλή). Γιατί; Ξεχνούν τις συμφωνίες Γιωργάκη - Τζεμ για τον «ήπιο» και «εποικοδομητικό» τρόπο που πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία στην Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε διά της λήθηςνα απαλυνθεί το «μίσος» που παράγει η... μνήμη
Πρωτοφανής, βεβαίως, άποψη και για ιστορικούς και για πολιτικούς, την οποίαν όμως υπεστήριξαν, στο όνομα μάλιστα της «ελευθερίας της επιστημονικής άποψης», ιστορικοί όπως ο κ. Λιάκος, η κυρία Κουλούρη, ου μην αλλά και «ιστορικοί» όπως η κυρία Ρεπούση. Στο ίδιο κλίμα συνέπλεαν και ορισμένοι πολιτικοί της Αριστεράς που σήμερα βρίσκονται στα πράγματα, όπως ο κ. Μπαλτάς και η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου. Βεβαίως η Ιστορία είναι κάθε άλλο παρά «άποψη», η πολιτική όμως, αναλόγως με τις σκοπιμότητές της, μπορεί να χρησιμοποιεί τις ιστορικές «απόψεις» ως προπαγάνδα. Ο δημόσιος λόγος σ’ αυτήν την περίπτωση είναι προνομιακό πεδίο για τον βιασμό της Ιστορίας. Να σημειωθεί ότι εκείνην την εποχή (Σημίτη, Γιωργάκη) η Ελλάδα ακολουθούσε απέναντι στην Τουρκία μια πολιτική «κατευνασμού» (με πολύ επικίνδυνα ενδεχόμενα), ενώ το Ιδρυμα Σόρος είχε δείξει ενδιαφέρον για τη συμφωνία Γιωργάκη - Τζεμ υιοθετώντας διά της χρηματοδότησης τη συγγραφή των «νέων» βιβλίων. Αναμενόμενον ότι η Τουρκία από πλευράς της δεν τήρησε την εν λόγω συμφωνία, αλλά εξακολούθησε και εξακολουθεί στην ίδια εθνικιστική λογική να διαχειρίζεται τα πεπραγμένα τόσον των Οθωμανών και των Νεότουρκων, όσον και των Τούρκων. Στην Ελλάδα δεν συνέβη το ίδιο. Ενα κύμα «αναθεώρησης» και «αναστοχασμού» της Ιστορίας απλώθηκε στα ΑΕΙ και τα ΜΜΕ (ήδη προγενέστερο του Γιωργάκη και υπαρκτό απ’ την εποχή Σημίτη), με αναφορές όχι στην αλήθεια διά της αποδείξεως της, αλλά στην αλήθεια του καθενός, την αλήθεια του «άλλου», στο «φαντασιακό», τους «αυτοπροσδιορισμούς» και όλα τα συμπαρομαρτούντα της «νεωτερικότητας», του «μεταμοντερνισμού» και του ευρωλιγούρικου πιθηκισμού των τρόπων της Δύσης. Αυτή η «σχολή» σκέψης αντλούσε τη νομιμοποίησή της από την κακομεταχείριση που είχε έως τότε υποστεί η Ιστορία στα χέρια των εθνικιστών, των πατριδοκάπηλων και των πολεμοκάπηλων, που, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, είχαν το πάνω χέρι (πάνω χέρι, κάτω χέρι) στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ετσι, στον αντίποδα του κιτς της εθνικοφροσύνης, πίσω απ’ το οποίο κρυβόταν η υποτέλεια της Δεξιάς, εμφανίσθηκε ο«εκσυγχρονιστικός αναστοχασμός», που με τη σειρά του κάλυπτε την υποτέλεια της Κεντροαριστεράς.
Συνοδοιπόροι σ’ αυτήν τη διαδικασία εμφανίσθηκαν και ορισμένοι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες της Αριστεράς, οι ίδιοι που εμφανίζονται και σήμερα στο προσκήνιο να υποστηρίζουν τα ίδια. Από την α-συνέχειατου ελληνισμού ως την υποβάθμιση γεγονότων όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, η Γενοκτονία των Ποντίων, η Κυπριακή Τραγωδία. Οι άνθρωποι αυτοί έθεσαν εκ ποδών των πατριωτισμό της Αριστεράς, «χάρισαν» την έννοια του έθνους στους φασίστες και άσκησαν ασύδοτη ιδεολογική τρομοκρατία εναντίον όσων δεν έλεγχαν(είτε κατά την ακαδημαϊκή καριέρα είτε κατά την πολιτική διαδρομή). Οι άνθρωποι αυτοί ήταν λίγοι. Ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΝ και ύστερα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν, ούτε ηαπήχησή τους στην ελληνική κοινωνία ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μηδενική. Τη δύναμή τους όμωςμεγέθυναν τα κεντρικά ΜΜΕ, οι ΜΚΟ και η παροχή υπηρεσιών στην εξουσία, όπως έκαμε η κυρία Ρεπούση, για παράδειγμα - υπό την αιγίδα της κυρίας Διαμαντοπούλου ή της κυρίας Γιαννάκου, αδιάφορον. Ομως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκαμε κυβέρνηση, οι άνθρωποι αυτού του «κλίματος», που ως τέτοιο είχε ασήμαντη απήχηση στην κοινωνία και ελάσσονα ισχύ στο κόμμα, βρέθηκαν σε νευραλγικές θέσεις. Κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα ήταν κωμικό, όπως όταν «λιαζόταν» η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, ήταν δραματικό με τον κ. Μπαλτά στο Υπουργείο Παιδείας (και τώρα Πολιτισμού) ή με τον κ. Φίλη και την κυρία Σία Αναγνωστοπούλου. Μόνον η κυρία Ρεπούση έμεινε στην απέξω, αλλά αυτό, ως φαίνεται, είναι κάτι που διορθώνεται.
Η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Αν έχει απομείνει κάτι στους Ελληνες μετά το «όχι» που τους πυρπόλησαν, είναι το σθένος τους. Το σθένος όμως δεν αρκεί, όταν ο κ. Πρωθυπουργός αναρωτιέται «αν έχει σύνορα η θάλασσα», για να εισπράξει αμέσως μετά την προτροπή (ή μήπως διαταγή;) Μέρκελ για κοινές περιπολίες Τουρκίας - Ελλάδας στο Αιγαίο. Αίφνης προχθές η κυρία Καγκελάριος ενεθυμήθη το προηγούμενο των βαλκανικών συρράξεων και το «εξόρκισε» ως πιθανότητα σήμερα και κίνδυνο να επαναληφθούν σ’ αυτήν την περιοχή (που πρώτη η Γερμανία ρήμαξε τη δεκαετία του 1990). Στο πλαίσιο της ίδιας ρητορικής και αναφερόμενη στο προσφυγικό, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η «Γερμανία θα βοηθήσει όλους όσοι αναζητούν καταφύγιο εξαιτίας των πολέμων και των διωγμών»,που εμείς εξαπολύουμε, παρέλειψε να συμπληρώσει... Παραλλήλως, η ίδια ομού με τον κ. Ολάντ διακήρυσσαν προ ημερών ότι τα «εθνικά κράτη είναι αναχρονισμός» - αλλά δεν είναι αναχρονισμός ο εθνικισμός με τον οποίον ο Γαλλογερμανικός Αξων βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία στην Ουκρανία, την Πολωνία, τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Τουρκία και αλλαχού, εκεί όπου οι δημοκρατίες... ανθούν και η κοινωνική δικαιοσύνη καλπάζει καβάλα στα άλογα του Αττίλα.
Το πένθος των Ποντίων είναι προίκα του Ελληνισμού. Διότι μας θυμίζει την τύχη των ανυπεράσπιστων, αλλά και την αξία της αντίστασης. Και ήταν άφρονες οι Αθηναίοι όταν «ζημίωσαν τον Φρύνιχο ως υπομνήσαντα οικεία κακά» (την άλωση της Μιλήτου) - δεν τους ωφέλησε η λήθη, δεν εμπόδισε τον Πέρση να φθάσει τον Μαραθώνα. Ηαντίσταση στον Πέρση ήταν που τους ωφέλησε. Ούτε η Γερμανία θα ωφεληθεί, όταν θέτει στην Ελλάδα το δίλημμα που (πάλι άφρονες) οι Αθηναίοι έθεσαν στους Μηλίους. Θα ξανακαταστραφεί η Γερμανία διότι η λήθη, όπως αυτή που επεδίωξαν οι Γιωργάκης - Τζεμ, σκοτώνει τη μνήμη, που θα μπορούσε να προφυλάξει Γερμανούς, Ελληνες, Τούρκους κι όποιους άλλους από το να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Οι λαοί έχουν κάθε συμφέρον να θυμούνται, να πενθούν και να γιορτάζουν. Οι αστικές τάξεις έχουν κάθε συμφέρον να διαχέουν στις μάζες τη λήθη, ώστε να ξαναστέλνουν τους λαούς στα σφαγεία , προκειμένου να αρπάζουν τον πλούτο των εθνών, τον πλούτο των εργατών...
Επί του πιεστηρίου: Τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με τη Γενοκτονία των Ποντίων διαφορετική από εκείνη των δραστών; τι διαφορές έχει από εκείνους που τη διέπραξαν; Δεν είναι η Χρυσή Αυγή το αδελφό κόμμα των Γκρίζων Λύκων; Δεν είναι και τα δύο κόμματα εθνικιστικά; Η Χρυσή Αυγή, ιδεολογικός επίγονος των ναζιστών, των «ηττημένων του 1945», και ταυτοχρόνως ιδεολογικός αδελφός των εθνικιστών της Τουρκίας, των Γκρίζων Λύκων, εις όσα αφορούν τις Γενοκτονίες και τα Ολοκαυτώματα, έχει σημειώσει νταμπλ. Οι Χρυσαυγίτες είναι με την πλευρά των θυτών, θύτες και δολοφόνοι καιοι ίδιοι. Είναι οι τσέτες της σύγχρονης εποχής και τα τάγματα εφόδου. Δεν υπάρχει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνει τον αγκυλωτό σταυρό απ’ τον ώμο του Κασιδιάρη, απ’ το μυαλό και την ψυχή του. Το άγριο, το βάρβαρο, το φασιστικό ξύλο που έφαγε χθες ο κ. Κουμουτσάκος από τους εθνικιστές είναι στον ίδιο παρονομαστή με τον εθνικιστικό λόγο που τα τελευταία χρόνια υψώνεται «αθώος» και υπέρ πατρίδος. Ποιας πατρίδας; εκείνης που πρόδωσαν, δολοφόνησαν, έκαψαν, βίασαν και ξέσκισαν οι ταγματασφαλίτες; Πότε οιεθνικιστές δεν συνεργάσθηκαν με τους εχθρούς της Ελλάδας;
Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή πάσχει! στραγγαλίζεται απ’ το Μνημόνιο. Ουδείς πρέπει να δίνει την ευκαιρία στους φασίστες να εμφανίζονται ως κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είναι: προβατόμορφοι λύκοι. Κι επιτέλους, όσοι Ελληνες πολίτες ψηφίζουν τα φασιστικά αυτά παλιόμουτρα, ας καταλάβουν ότι έχουν ευθύνες. Και για τις προβοκάτσιες που σκαρώνει αυτή η συμμορία, και για τους φόνους που έχει διαπράξει, και για τα νταβαντζιλίκια εις βάρος των μεταναστών, και για την ωμή βία εναντίον τους. Ο κ. Κουμουτσάκος θα μπορούσε χθες να είχε σκοτωθεί. Κάποιοι θέλουν να βάλουν φωτιά στη χώρα. Τον αγκυλωτό σταυρό στον ώμο, τα μάτια και τα μυαλά των Κασιδιάρηδων δεν τα βλέπουμε;
-----------------------------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα επιστολής του Πρίγκηπα Ανδρέα προς τον Ιωάννη Μεταξά (Ι. Μεταξά, Ημερολόγιο, Παράρτημα 1921-1922, σ. 757-60): Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, εκτός ελαχίστων. Επικρατεί Βενιζελισμός ογκώδης και κατά την l5ην Δεκεμβρίου [σημ.: εορτή του Αγίου Ελευθερίου] είχον κλείσει σχεδόν όλα τα καταστήματα. Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους, οι οποίοι φέρονται ούτω κατόπιν του φοβερού αίματος όπερ εχύσαμεν εδώ.
Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν ο τέταρτος γιος του βασιλιά Γεώργιου Α/. Ήταν παντρεμένος με την Αλίκη, Αγγλίδα πριγκίπισσα και αδελφή του λόρδου Μαουντμπάτεν και την βασίλισσας της Σουηδίας, Λουΐζας. Απέκτησε τέσσερις κόρες και ένα γιο, τον σημερινό σύζυγο της βασίλισσας της Αγγλίας, Φίλιππο. Στις 1 Νοεμβρίου 1920 παίρνει μέρος σαν υποστράτηγος στην Μικρασιατική εκστρατεία διοικώντας την ΧΙΙ Μεραρχία και στην συνέχεια προάγεται σε αντιστράτηγο και αναλαμβάνει τη διοίκηση του Β Σώματος Στρατού. Το 1921, ο Μικρασιατικός πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο πρίγκιπας Ανδρέας ( ο ίδιος χρησιμοποιούσε τον τίτλο «βασιλόπαις» ως γιος του Γεώργιου Α), ήρθε στην πρώτη ρήξη με τους επιτελείς του, όταν ο αρχιστράτηγος Παπούλας διατάσει το Β Σώμα Στρατού που διοικούσε να προχωρήσει. Ο Ανδρέας κρατάει ολόκληρο το Σώμα στάσιμο για 12 μέρες (17 έως και 28 Αυγούστου) μη εκτελώντας την διαταγή του αρχιστράτηγου, διότι κατά την κρίση του αυτό ήταν το καλύτερο. Η κύρια ρήξη όμως έρχεται όταν ο Παπούλας αναμένοντας επίθεση εναντίον του Γ Σώματος Στρατού και σχεδιάζοντας να αιφνιδιάσει τον Κεμάλ με ταυτόχρονη επίθεση των δυο άλλων Σωμάτων και διατάζει τον Β Σώμα του Ανδρέα να κινηθεί. Ο πρίγκιπας Ανδρέας έχει και πάλι διαφορετική άποψη. Χωρίς έγκριση του Παπούλα , μετακινεί το Σώμα που διοικούσε πίσω από το Γ Σώμα Στρατού, αφήνοντας πλήρως ακάλυπτο από τις πλευρές και νώτα το Α Σώμα Στρατού. Ο Ανδρέας αντικαταστάθηκε από τον Υποστράτηγο Τρικούπη και στην συνέχεια ως πολίτης εκφράζει στις 21 Δεκεμβρίου 1921 με επιστολή του προς τον Ι. Μεταξά το μίσος του για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και ευχές για νίκη του Κεμάλ ώστε να τιμωρηθούν οι Βενιζελικοί Μικρασιάτες! Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και το δράμα της Σμύρνης, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 1922 εξελίσσεται επανάσταση στη Χίο και Μυτιλήνη με ηγέτες τους Ν. Πλαστήρα και Σ. Γονατά, που απαιτούν εκθρόνιση του Κωνσταντίνου, παραίτηση της κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος παραιτείται και στις 29 Σεπτεμβρίου στον θρόνο αναβαίνει ο Γεώργιος Β και η Επαναστατική Επιτροπή, αναθέτει στον Θ. Πάγκαλο την προεδρία της ανακριτικής επιτροπής για τον καταμερισμό ευθυνών. Η Επιτροπή παραπέμπει σε δίκη, όπου καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στις 15 Νοεμβρίου 1922, οι Ν. Στράτος, Ν. Θεοτόκης (τ. υπουργός Στρατιωτικών) , Γ. Μπαλτατζής (τ. υπουργός Εξωτερικών), Δ. Γούναρης (τ. πρωθυπουργός), Π. Πρωτοπαπαδάκης (τ. πρωθυπουργός) και Γ. Χατζανέστης (τ. αρχιστράτηγος), με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», για την καταστροφή της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Ήταν η λεγόμενη «Εκτέλεση των έξι». Ο Πάγκαλος κι ενώ γινόταν η διεξαγωγή της ανάκρισης για τους πολιτικούς υπευθύνους που προαναφέραμε, δίνει εντολή στον συνταγματάρχη Χ. Λούφα να μεταβεί με αντιτορπιλικό στην Κέρκυρα και να συλλάβει τον πρίγκιπα Ανδρέα. Στις 13 Οκτωβρίου 1922 ο Ανδρέας τίθεται σε αυστηρή απομόνωση στο ανάκτορο του πρίγκιπα Γεώργιου, με φρουρά αξιωματικών της Επανάστασης δίχως να επιτραπεί στους συγγενείς του να τον δουν. Τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση των έξι, στις 19 Νοεμβρίου γίνεται η δίκη του Ανδρέα η οποία ολοκληρώθηκε αυθημερόν, η απόφαση λήφθηκε παμψηφεί και αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά λόγω απειρίας,(ηλιθιότητας εννοεί) καταδικάσθηκε σε καθαίρεση και ισόβια εξορία.
Η φυγή του Ανδρέα: Μετά από την απόφαση του δικαστηρίου ο Πάγκαλος (!) πήγε στο σπίτι του αντιστράτηγου Πάλλη, στο οποίο διέμενε ο Ανδρέας, και αφού παρέλαβε τον πρίγκιπα, την σύζυγο του και μέλη της ακολουθίας του, τους μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρισκόταν το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» επί του οποίου βρισκόταν ο Άγγλος πλοίαρχος Τ. Τάλμποτ. Το "Καλυψώ" σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει τα παιδιά του πρίγκιπα και στην στη συνέχεια το αγγλικό αντιτορπιλικό άφησε τους πρίγκιπες στο Πρίντιζι. Από εκεί έφθασαν σιδηροδρομικώς στο Παρίσι και τελικά ύστερα από δύο ημέρες έφυγαν για το Λονδίνο. Η Αγγλία που είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα εξ αιτίας της δίκης των πολιτικών, με συνεχείς και έντονες πιεστικές επεμβάσεις, είχε υποσχεθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια για την περίθαλψη των προσφύγων, σε επικείμενη θετική εξέλιξη της δίκης του Ανδρέα. (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ. 20 σελ. 246). Ο Άγγλος πλοίαρχος Τζέραλντ Τάλμποτ που είχε υπηρετήσει σαν ναυτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κάνει ξανά την εμφάνισή του στην Ελλάδα, επί δικτατορίας Θ. Πάγκαλου, το 1925, όταν εμφανίζεται ως ο μεγαλοϊδιοκτήτης της περιβόητης εταιρείας Πάουερ, προκατόχου της ΔΕΗ.
Τα μετέπειτα της εξορίας: Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσωπικής του ζωής, ο Ανδρέας έζησε μόνος του στο Μόντε Κάρλο. Η επιλογή της πόλης ίσως να μην είναι τυχαία, μιας και στην ίδια πόλη έζησε και ένα άλλο πρόσωπο που συνδέθηκε με την Μικρασιατική Καταστροφή και μάλιστα με την καταστροφή της Σμύρνης. Ο Αριστείδης Στεργιάδης. Και οι δύο, άλλος πολύ άλλος λιγότερο ήταν συνταυτισμένοι με τις τραγικές ώρες του 1922. Και τους δυο, οι Άγγλοι φρόντισαν να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές καταφύγιο μακριά από την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της κατοχής, οι Γερμανοί βολιδοσκόπησαν τον Ανδρέα, ώστε να τον στέψουν βασιλέα της Ελλάδος, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Πέθανε από καρδιακό νόσημα τον Δεκέμβριο του 1944
-----------------------------------------------------------------------------------------
Οργή προκαλεί στους ρωσους «δημοσιογραφους, που δεν πολυκαταλαβαινουν από σατιρα και αστεια, σκίτσο του «Charlie Hebdo» με το αεροπορικό δυστύχημα στο Σινά
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015, 13:10
Οργή στους Ρώσους που δεν καταλαβαινουν από σατυρα, προκάλεσε ο τρόπος που σχολιάζει το γαλλικό σατυρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» το αεροπορικό δυστύχημα στο Σινά. Οι Ρωσοι «δημοσιογραφοι» καταλαβαινουν μονο από τα κυβερνητικα ψεματα που γραφουν, ότι το αεροπλανο δεν το ερριξαν οι ισλαμοφασιστες. Τόσο τα ρωσικά κοινωνικά Μέσα, όσο και οι εφημερίδες εξέφρασαν την οργή τους για το δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού. Από το Twitter ο Ρώσος δημοσιογράφος ερωτά την σύνταξη του «Charlie Hebdo», γιατί δεν δημοσίευσαν και καρικατούρα των συναδέλφων τους που πυροβολήθηκαν από τζιχαντιστές στο Παρίσι τον Ιανουάριο. «Θα έσπαγαν πολύ πλάκα κι εκείνοι». Ρώσος βουλευτής χαρακτήρισε την γελοιογραφία, που δείχνει το ρωσικό αεροσκάφος να πέφτει δίπλα σε τζιχαντιστή οπλοφόρο του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh) «βλασφημία και προσβολή». «Πιστεύω πως είναι βλασφημία να προσβάλεις τη μνήμη εκείνων που χάνουν τη ζωή τους σε καταστροφή», είπε ο Igor Morozov μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας.
Ένα από τα σκίτσα, δείχνει τμήματα του αεροσκάφους και έναν επιβάτη να πέφτουν προς τη γη κι έναν τζιχαντιστή οπλοφόρο να προσπαθεί να καλυφθεί από τα συντρίμμια. Από κάτω η λεζάντα γράφει: «Daesh: Η ρωσική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς της». Ο Morozov είπε ακόμη πως «η τραγωδία στο Σινά δεν δίνει δικαιώματα γελοιοποίησης». Ένα άλλο σκίτσο δείχνει μια νεκροκεφαλή και αποκαΐδια του αεροπλάνου με λεζάντα: «Οι κίνδυνοι από τις φτηνές ρωσικές πτήσεις. Καλύτερα να έπαιρνα την Air Cocaine». Προφανώς το περιοδικό αναφέρεται στην ιστορία δύο Γάλλων πιλότων που διέφυγαν στην Δομινικανή Δημοκρατία για να αποφύγουν τη σύλληψη επειδή είχαν προσπαθήσει να μεταφέρουν 680 κιλά κοκαΐνης. Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Είναι άραγε κάποιος ακόμη Charlie;», θυμίζοντας το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie» («Je Suis Charlie») έκφρασης συμπαράστασης , μετά την επίθεση που είχε γίνει στο σατυρικό περιοδικό τον Ιανουάριο και τη δολοφονία από εξτρεμιστές ισλαμιστές, 12 μελών της σύνταξής του, επειδή είχε δημοσιεύσει σατυρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.
Ο Σέρβος σκηνοθέτης Emir Kusturica παρασηρθηκε από το ρωσικο κλιμα βλακειας μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό REN-TV χαρακτήρισε το τελευταίο αυτό δημοσίευμα του Charlie Hebdo «καθαρή προβοκάτσια». Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «Άρρωστο αστείο» με τις δύο καρικατούρες που προσβάλλουν τη μνήμη των 224 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία του ρωσικού αεροσκάφους. Το «Charlie Hebdo» είναι γνωστό πως δημοσιεύει προκλητικά σχόλια και καρικατούρες και είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό μετά την επίθεση στα γραφεία του στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου και τον φόνο 12 συντακτών του.
----------------------------------------------------------------------------------------
Σάλος με τη συναυλία των Τσαλιγοπούλου-Κότσιρα στο Ισραήλ
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015, 12:10
Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της συναυλίας που είχαν συμφωνήσει να κάνουν στο Ισραήλ η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας.
Με το που μαθεύτηκε ότι οι δυο δημοφιλής τραγουδιστές θα πάρουν μέρος στη μουσική γιορτή του Ισραηλινού καλλιτέχνη Idan Raichel, μέλη της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, αντέδρασαν άμεσα, στέλνοντας μια γραπτή- έκκληση στους εν λόγω καλλιτέχνες να μην το κάνουν. «Έστω και την ύστατη στιγμή αρνηθείτε να συμμετάσχετε στην συναυλία του αίσχους.Ο Idan Raichel έχει εκφραστεί υπέρ των απάνθρωπων βασανιστηρίων (Παλαιστίνιων) κρατουμένων, υπέρ του βιασμού κρατουμένων, υπέρ του ξυλοδαρμού τους. Όποτε τοποθετείται πολιτικά εκφέρει πατριωτικές και εθνικιστικές κορώνες στοχοποιώντας τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας (refuzniks), δεν είναι τυχαίο που λαμβάνει άριστης υποστήριξης από το κράτος και συντηρητικούς κύκλους. Ειδικά ο Γ. Κότσιρας που επανειλημμένα έχει πει ότι βρίσκεται κοντά στον χώρο της αριστεράς και έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης πολιτικής έκφρασης των καλλιτεχνών δεν γίνεται αντί να προάγει ενεργά το σταμάτημα του πολέμου και την διάχυση της αντιπολεμικής κουλτούρας να συμμετέχει σε κουστωδίες μιλιταριστών. Πρέπει να επιλέξετε ποια από τις δύο μορφές αλήθειας ... .[...]Όταν ο άλλος διεξάγει σφαγές εναντίον ανθρώπων που απλά θέλουν να ζήσουν αλλιώς δεν μπορείς να σταθείς σε καμία περίπτωση μαζί του»» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.
Η απάντηση της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Γιάννη Κότσιρα ήταν άμεση, αρνούμενοι τελικά να δώσουν το «παρών» στην επίμαχη συναυλία της 4ης Νοεμβρίου. Το δημόσιο «ευχαριστώ» της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης δεν άργησε να έρθει, που μέσω του blog τους, έκαναν την εξής ανακοίνωση: «Συγχαρητήρια στον Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου που έστω και την τελευταία στιγμή δεν πήγαν στην συναυλία που διοργάνωνε η Ισραηλινή Πρεσβεία με τον Idan Raichel την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Η συναυλία εντάσσεται σε ένα σύνολο πολιτιστικών δρώμενων που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του κράτους του Ισραήλ στην προσπάθεια να προβάλει ένα θετικό στίγμα και να αποκρύψει τις πραγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στην περιοχή».
-------------------------------------------------------------------------------------
Για το μεγα σκανδαλο του 2013. Με χθεσινη τροπολογια παραφραφηκαν οι ευθυνες για τα δανεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την Αγροτικη Τραπεζα. Θαλασσοδανεια, στο αρχειο εχει μπει η υποθεση με τα δανεια της Αγροτικης.
---------------------------------------------------------------------------------------
Η τροικα ζητει νεα μετρα 2 δις σε 55 μερες! Αναφερεται στη σελιδα 7 του καταστροφικου μνημονιου 3, και τωρα τιθεται προς συζητηση.
---------------------------------------------------------------------------------------
Ψυχρολουσια! Θα αγγιξει το 200% (του ΑΕΠ) το χρεος το 2016!
-----------------------------------------------------------------------------------
Εκμεταλλευτηκαν τις δηλωσεις του Ν. Φιλη για τους Ποντιους, για να μην πουν σχεδον ουτε λεξη για τα προαπαιτουμενα στη Βουλη, τα οποια παντως ψηφιστηκαν.
---------------------------------------------------------------------------------------
Δυο χιλιαδες φοιτητες και σπουδαστες του ΜΑΣ του ΚΚΕ χθες στην Αθηνα και σε ολη τη χωρα διαδηλωσαν για την παιδεια των αναγκων τους, και απαιτησαν να σταματησει τωρα η υποχρηματοδοτηση, να επιστραφουν τα αποθεματικα των σχολων που κλαπησαν το προηγουμενο διαστημα.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ξαναεπανεφερε παλι χθες ο αληταρας ο Γιουνκερ. «Κοινη φυλαξη στο Αιγαιο από Ελλαδα και Τουρκια».
-------------------------------------------------------------------------------------
Συλλαλητηριο αγροτων στην Ξανθη. Το Σαββατο 7 Νοεμβριου. Ανακοινωση της Συντονιστικης Επιτροπης Αγωνα Αγροτων Α.Μ.Θ.
--------------------------------------------------------------------------------------
Υστατη προσπαθεια των αγροτων. Συμμετοχη Ημαθιωτων στην πανελλαδικη κινητοποιηση στις 18 Νοεμβριου στην Αθηνα εναντια στα προωθουμενα μετρα της κυβερνησης σε ασφαλιστικο και φορολογικο. Σε συνεργασια με αγροτικους συλλογους από την Κρητη την Πελοποννησο την Στερεα Ελλαδα την Κεντρικη και Δυτικη Μακεδονια και τη Νησιωτικη Ελλαδα.
----------------------------------------------------------------------------------------
Κεραυνος από Γιουνκερ. «Ξεχαστε το κουρεμα του χρεους».
--------------------------------------------------------------------------------------
Απεργιες. Ανεστειλαν οι ναυτικοι – ξεκινουν τωρα οι αγροτες.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Οι αγροτες της Ηπειρου κατεβαινουν στους δρομους. Το πρωτο ραντεβου τους για κινητοποιησεις δινουν οι αγροτες της Ηπειρου την ερχομενη Δευτερα 9 Νοεμβρη στη γεφυρα Καλογηρου και μετα στην Αθηνα. Ταυτοχρονα συνεχιζονται οι ετοιμασιες για την απεργια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 12 Νοεμβριου.
-------------------------------------------------------------------------------------
18 Νοεμβρη η αποβαση των αγροτων της Κρητης στην Αθηνα.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Αψηφώντας τη χούντα, η Μποροτμπά διαδηλώνει στο Κίεβο την Ημέρα της Απελευθέρωσης από το φασισμό
Posted on 06/11/2015 by kseeath
Παρά την απαγόρευση, οι αγωνιστές της Μποροτμπά (Αγώνας) στο Κίεβο, Ουκρανία, συμμετείχαν στην πορεία και το συλλαλητήριο που έγινε προς τιμήν της Ημέρας της Απελευθέρωσης του Κιέβου από τους φασίστες κατακτητές στις 6 Νοέμβρη. «Σήμερα, στην 72η επέτειο από την απελευθέρωση της ηρωικής πόλης του Κιέβου από τους φασίστες κατακτητές, η πόλη βρίσκεται και πάλι υπό την κατοχή των ολιγαρχών και των ναζιστών συνεργατών τους. Αλλά η ώρα πλησιάζει• η ώρα που η κόκκινη σημαία του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, το λάβαρο της νίκης επί της μισητής ιδεολογίας του φασισμού θα κυματίσει ξανά με υπερηφάνεια στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας της Ουκρανίας», δήλωσαν τα μέλη της Μποροτμπά του Κιέβου. Ο μεγάλος Ουκρανός σκηνοθέτης Ολεξάντρ Ντοβζένκο έγραψε στο ημερολόγιό του στις 6 Νοέμβρη 1943: «Όσο περισσότερο κοιτάζω το Κίεβο, τόσο πιο πολύ βλέπω την τρομερή τραγωδία που έχει βιώσει. Ο πληθυσμός του Κιέβου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα ζητιάνων και φτωχών. Δεν υπάρχουν αγόρια, δεν υπάρχουν κορίτσια, δεν υπάρχει νεολαία. Μόνο ηλικιωμένες γυναίκες και ανάπηροι. Η εικόνα σε αφήνει ζαλισμένο.» Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είχε τελέσει υπό συνεχή κατοχή για δύο χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, το Κίεβο λεηλατήθηκε εντελώς από τους ναζί. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν περίπου 900,000 κάτοικοι στην πόλη. Μετά την απελευθέρωση του Κιέβου, είχαν απομείνει μόνο γύρω στις 150,000. Το Κίεβο περιμένει. Ο αγώνας συνεχίζεται!
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/11/06/defying_junta_borotba_marches/#more-2029
----------------------------------------------------------------------------------------
Αλληλεγγύη στους κομμουνιστές της Ουκρανίας! Κάτω η Χούντα του Κιέβου. Όλοι/ες το Σάββατο 7/11, 12:00 στο Σύνταγμα!
Posted on 05/11/2015 by solidarity2014
Η παράνομη δίκη με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου η κομμουνιστική ιδεολογία στην Ουκρανία και να νομιμοποιηθούν οι διώξεις εναντίον των Ουκρανών κομμουνιστών μπαίνει στην τελική της ευθεία. Το φασιστικό καθεστώς που πνίγει στο αίμα την περιοχή του Ντονμπάς και στη φτώχια την υπόλοιπη Ουκρανία, προχωράει άλλο ένα βήμα προσπαθώντας να ορίσει ως παράνομη κάθε θετική αναφορά στον κομμουνισμό, ως πολιτική ιδεολογία αλλά και στο σοβιετικό παρελθόν της χώρας. Ως Καμπάνια Αντιφασιστικής Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και το Ντονμπάς ανταποκρινόμαστε στο επίσημο κάλεσμα του ΚΚ Ουκρανίας και άλλων αριστερών/κομμουνιστικών οργανώσεων της χώρας για διεθνή αλληλεγγύη. Καλούμε τον ελληνικό λαό, τους κομμουνιστές της χώρας και κάθε οργάνωση, συλλογικότητα να συμμετέχει στηδιαμαρτυρία στο Σύνταγμα, το Σάββατο 7/11, ώρα 12:00. Όλοι/ες εκεί!
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/11/05/solidarity_ukr_communists_down_with_junta/
-------------------------------------------------------------------------------------
Σιωνισμός... ο ναζισμός της εποχής μας, με τη συμπαράσταση των ανθρωπόμορφων κτηνών της "πολιτισμένης δύσης!
Η μικρή Παλαιστίνια, με τα αλυσοδεμενα χερια και ποδια, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Το όνομά της Tamara Abu Laban... Γιατί την συνέλαβαν την 15χρονη τα σιωνιστικά κτήνη του ισραηλινού ναζιστικού καθεστώτος; Στον λογαριασμό της στο facebook, έγραψε: ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ... Έτσι, σήμερα το πρωί φυλακίστηκε από το κατοχικό ναζιστικό καθεστώς. Οι κατοχικές αρχές των σιωνιστών, έχουν κάνει πολλές συλλήψεις νεαρών παιδιών, κυρίως στην Ιερουσαλήμ, αν γραφτούν στους λογαριασμούς τους στο facebook "περίεργες" φράσεις, όπως "συγχωρέστε με", ή φωτογραφίες των μαρτύρων συγγενών τους, που δολοφονήθηκαν από τους σιωνιστές...
------------------------------------------------------------------------------------
ΙΣΡΑΗΛ Συνεχείς οι προκλήσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη
Οι προκλήσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού κλιμακώνονται καθημερινά, στην προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο Παλαιστινιακός λαός και να επιτευχθούν νέα τετελεσμένα για την εμπέδωση της κατοχής. Χτες, η πόλη Σιλουάντ, δυτικά της Ραμάλα, μπήκε στο στόχαστρο του στρατού που προχώρησε σε εισβολές σε 4 σπίτια, γεγονός που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων που όλοι μαζί αντιστάθηκαν. Η γνωστή δικαιολογία ήταν η έρευνα για όπλα σε σπίτια και για υπόπτους για επιθέσεις. Σ' ένα από αυτά που ανήκε σε φυλακισμένο 19χρονο, η συμπεριφορά τους ήταν ιδιαίτερα βάναυση προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Επίσης, χτες έγινε γνωστή η δολοφονία 22χρονου Παλαιστινίου από πυρά στρατιωτών στην Χεβρώνα το βράδυ της Τετάρτης, που θεωρήθηκε ύποπτος για τον τραυματισμό ενός στρατιώτη, επειδή έτρεξε. Αυτό ήταν αρκετό για να τον πυροβολήσουν. Επίσης, νεκρός από τα πυρά αυτή τη φορά του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου έπεσε ένας Παλαιστίνιος ψαράς, ο Φάρες Μιγκντάντ, 18 ετών, που ψάρευε στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο. Η δικαιολογία που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι παραβίασε τα ύδατα της Αιγύπτου. Στο περιστατικό τραυματίστηκε κι άλλος ένας νέος, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Αυτό το τραγικό συμβάν είναι συχνό, καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι αποκλεισμένοι και από τη θάλασσα και οι ψαράδες περιορίζονται σε μια μικρή περιοχή για αλιεία, που δεν αρκεί για τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.