Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πεμπτη 26 Μαρτιου 2015


Σοβαρά ερωτήματα από τη στάση του δικηγόρου του ΥΠΟΙΚ στο ΣτΕ για τη Siemens
Μείζον θέμα προκύπτει από τη στάση που κράτησε δικηγόρος – εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αναστάσιος Μπάνος στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αμφισβητούμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens, όπως αποκαλύπτει το Κόκκινο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τις ενέργειες της Siemens στην Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens έγινε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, ευθυγραμμιζόμενος με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής ισχυριζόμενος ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και μιας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Eλλήνων φορολογουμένων. Ας σημειωθεί ότι τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ της σχετικής συμφωνίας έπρεπε να καταβληθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα κατά της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Siemens είχε αναλάβει την ευθύνη να μην κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα 90 εκατομμύρια ευρώουδέποτε κατεβλήθησαν στις εν λόγω οργανώσεις, αντιθέτως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Siemens Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσουν την λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Μπάνος είναι γνωστός από τη νομική γνωμοδότησή του υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, την οποία είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από την εμπλοκή του στη νομική στοιχειοθέτηση μνημονιακών μέτρων όπως το χαράτσι. Στο Βερολίνο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, επικαλέστηκε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens. «Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την ελληνική πλευρά και εμπίπτουν στους κανόνες και τα κριτήρια της δικαστικής συνδρομής, τότε βεβαίως θα εξεταστούν και θα ανταποκριθούμε», είπε η Κριστιάνε Βιρτς. Για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου είπε πως αν υπάρχει σχετικό αίτημα, πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τα νομικά κριτήρια.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ραχήλ Μακρή: «Δε θα ψηφίσω περικοπές μισθών και συντάξεων»
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή αμέσως μετά την παρέλαση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου που παρακολούθησε στην εκλογική της περιφέρεια στην Κοζάνη. «Δε θα ψηφίσω περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, απολύσεις υπαλλήλων, με όποιο πολιτικό κόστος» τόνισε μεταξύ άλλων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παναγιώτης Καρατζάς 1776 – 1821
Αγωνιστής του ‘21, που διακρίθηκε για την πολεμική του ανδρεία κι έπεσε θύμα της εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ των Αχαιών προκρίτων και των οπλαρχηγών.
Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 1776 στην Πάτρα. Έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο Καρατζάς, το οποίο στα τουρκικά σημαίνει το ζαρκάδι και τον μελαχρινό άνδρα, ίσως εξαιτίας του ατίθασου χαρακτήρα του ή του χρώματος του δέρματός του. Από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να δημιουργεί επεισόδια με τους κατακτητές και ουδέποτε έμενε αδιάφορος για την κακομεταχείριση των χριστιανών από τους Τούρκους.
Το 1805 παντρεύτηκε και απέκτησε πολυμελή οικογένεια. Τον Σεπτέμβριο του 1809, έπειτα από συμπλοκή στην αγορά της Πάτρας, αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου άσκησε το επάγγελμα του υποδηματοποιού. Λίγους μήνες αργότερα κατατάχθηκε στην Ελληνική Λεγεώνα, που είχαν συστήσει στη Ζάκυνθο οι Άγγλοι. Χάρη στις ικανότητές του έφθασε στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, αλλά το 1812 παραιτήθηκε και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην Πάτρα και στο παλαιό του επάγγελμα. Στις 21 Μαρτίου 1821 εκατό Τούρκοι από τη φρουρά του Ρίου εισήλθαν στην Πάτρα και άρχισαν να διαπράττουν φόνους και λεηλασίες. Στη συνέχεια αναζήτησαν το σπίτι του πρόκριτου Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου. Το βρήκαν άδειο και αφού σκότωσαν τον φύλακα το πυρπόλησαν. Τότε ανέλαβε δράση ο Καρατζάς, που ανήκε στο περιβάλλον του Παπαδιαμαντόπουλου. Διαπνεόμενος από επαναστατικό πνεύμα και βοηθούμενος από τους Βασίλειο Λιβαδά και Νικόλαο Γερακάρη, κατόρθωσε να αποκρούσει τους εισβολείς και να τους αναγκάσει να καταφύγουν στο φρούριο της Πάτρας. Τρεις ημέρες αργότερα, οι προύχοντες της Αχαΐας με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό εισήλθαν στην Πάτρα και σχημάτισαν το «Αχαϊκόν Διευθυντήριον» χωρίς την παρουσία του Καρατζά, ο οποίος, προφανώς, θεωρήθηκε παρακατιανός, αν και είχε καταθέσει στο πεδίο της μάχης τα στρατιωτικά του προσόντα.
Ο παραγκωνισμός του Καρατζά αναπτέρωσε το ηθικό των Τούρκων, οι οποίοι με τον ερχομό του Γιουσούφ Πασά ανάγκασαν του Έλληνες επαναστάτες να λύσουν την πολιορκία της Πάτρας (3 Απριλίου 1821). Λίγες ημέρες αργότερα, το στρατόπεδο των επαναστατών αναδιοργανώθηκε και στον Καρατζά ανατέθηκε η φύλαξη της στρατηγικής θέσης Ζωνιτάδα. Παράλληλα, ο Καρατζάς πραγματοποιούσε νυχτερινές επιθέσεις στην Πάτρα, αποσπώντας λάφυρα και σκορπώντας τον τρόμο στους Τούρκους. Γράφει σχετικά ο Παλαιών Πατρών Γερμανός: Ο Καρατζάς τους επροξένει φρίκην, επειδή όχι μόνον εις το πεδίον του πολέμου εδείκνυε την ανδρείαν του και την στρατηγική του επιδεξιότητα, αλλά δια νυκτός εισήρχετο συνεχώς εις την πόλιν με ολίγους στρατιώτας, ήρπαζεν αιχμαλώτους και εφόνευεν εξ αυτών, εχαλούσε τους μύλους και ενί λόγω τους έβλαπτε καιρίως. Στις 15 Ιουλίου 1821 οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Μονή της Παναγίας της Γηροκομίτισσας (Μονή του Γηροκομείου, όπως είναι πιο γνωστή), στους πρόποδες του Παναχαϊκού. Ο Καρατζάς με 300 άνδρες επεχείρησε την ανακατάληψή της με τη βοήθεια του ρουμελιώτη οπλαρχηγού Θοδωράκη Γρίβα. Την 1η Αυγούστου άρχισε την επίθεση με μεγάλες απώλειες για τους Τούρκους, που είχαν πάνω από 100 νεκρούς. Στις 6 Αυγούστου οι Τούρκοι ενισχύθηκαν από τον ίδιο τον Γιουσούφ Πασά, αλλά την επομένη ο Καρατζάς με τους άνδρες του κατόρθωσε να καταλάβει τη Μονή, αφού προξένησε μεγάλη φθορά στο στρατόπεδο των Τούρκων.
Η μεγάλη επιτυχία του Καρατζά προκάλεσε τον φθόνο κάποιων οπλαρχηγών, με τους οποίους δεν είχε καλές σχέσεις, επειδή εθεωρείτο άνθρωπος των προκρίτων. Εκτός αυτού, οι αδελφοί Κουμανιώτη (Χρυσανθακόπουλος το πραγματικό όνομα της οικογένειας από το Κούμανι Αχαΐας), πίστευαν ότι ο Καρατζάς ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του αδελφού τους Σταμάτη κατά τις συγκρούσεις με τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821 στην Πάτρα. Ο Σταμάτης Κουμανιώτης είχε βρεθεί χτυπημένος πισώπλατα, προφανώς από απροσεξία των συμπολεμιστών του. Αλλά η υποψία και συκοφαντία οργίαζαν τότε μεταξύ των Ελλήνων, όπως παρατηρεί ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως». Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι πρόκριτοι δεν έκαναν και πολλά πράγματα για να αποφευχθεί η εμφύλια σύγκρουση. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1821, ο Θάνος Κουμανιώτης περίμενε τον Καρατζά στη Μονή Ομπλού, στα νοτιοανατολικά της Πάτρας επί του ομωνύμου όρους. Μόλις ο Καρατζάς πέρασε τη σιδερένια πύλη του μοναστηριού και ήλθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του άρχισε να χορεύει με τα οπίσθιά του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη εξεμάνησαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Η δολοφονία Καρατζά είχε διαλυτική επίδραση στο αχαϊκό στρατόπεδο κι έπληξε την ενότητα των αγωνιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λαϊκή μούσα απαθανάτισε τη δολοφονία του παλικαριού με το ακόλουθο τραγούδι:
Τρεις περδικούλες κάθονταν στης Κούκουρης τη ράχι η μια τηράει τα πέλαγα κι άλλη κατά την Πάτρα κι η τρίτη η καλύτερη μοιρολογάει και λέει: Θε μου ο Καρατζάς τι γίνηκε, αυτός ο καπετάνιος; Μάιδε στην Πάτρα φαίνεται μάιδε στο Σαραβάλι. Μας είπαν πως τον σκότωσαν μεσ’ στου Ομπλού την πόρτα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πλημμύρισε η Μαδρίτη κόσμο που ζητά «Ψωμί δουλειά αξιοπρέπεια». Τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν «άκουσαν» όμως τίποτε!!
22/3/2015
Πάρα πολλοί Ισπανοί έφθασαν στη Μαδρίτη ακόμη και με με τα πόδια έπειτα από πορεία πολλών ημερών, στις 22 του μηνα, άλλοι με ΜΜΜ από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Κρατώντας τις κόκκινες-κίτρινες-μωβ σημαίες των Δημοκρατικών στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, της Ανδαλουσίας, των συνδικάτων, των κομμάτων της αριστεράς, της Χιλής με μία εικόνα του Τσε Γκεβάρα. Μία ημέρα πριν τις τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πρωτεύουσα της Ισπανίας σε «πορείες για την αξιοπρέπεια» κατά της λιτότητας, , που θεωρούνται σαν κρίσιμα τέστ για την έκφραση του κύματος της δυσαρέσκειας στην Ισπανία. Το πανό που προπορευόταν σε μία από τις πορείες έγραφε «Ψωμί, δουλειά, στέγη και αξιοπρέπεια» , στην λεωφόρο Αλφόνσο XII, δίπλα στο πάρκο Ρετίρο. Οι διαδηλωτές που κατήγγειλαν τα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας, η οποία έφερε περικοπές στους τομείς της της δημόσιας υγείας, εκπαίδευσης, στα κοινωνικά επιδόματα, κατευθύνθηκαν από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας στην πλατεία ντε Κολόν στο κέντρο της πόλης.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτά τα καραγκιοζικα συνθηματα που φωναζανε τα ΟΥΚ και οι δοκιμοι στην παρελαση, είναι φαινομενο των τελευταιων χρονων. Ξερουμε πολύ καλα τι συνθηματα βαζουν να φωναζουν τα ΟΥΚ στην εκπαιδευση τους. Αλλα άλλο πραγμα η παρελαση, και άλλο το στρατοπεδο. Δεν θα κανουμε την παρελαση καραγκιοζ-μπερντε! Παλια δεν γινοντουσαν αυτά στις παρελασεις! Και εκτος αυτου, αυτά τα συνθηματα, εχουν απαγορευτει με στρατιωτικη διαταγη εδώ και 30 χρονια! Μεσα στα στρατοπεδα εννοειται. Οσο για καποιους δημοσιοκαφρους κουστουμαρισμενους της ΝΕΡΙΤ οι οποιοι βγαινουν φανατικα να υποστηριξουν τετοιες αποψεις, μαλλον πρεπει να επιληφθει ο αρμοδιος υπουργος ραδιοτηλεορασης. Να καταλαβουνε τα φασιστομουτρα δημοσιοκαφρακια της ΝΕΡΙΤ, αφου φανε την απολυση τους και πανε στον ιδιωτικο τομεα (γιατι δεν προκειται να χαθουν αυτοι οι αλητες), ότι άλλο πραγμα είναι οι δημοσια ραδιοτηλεοραση, οπου τους πληρωνουμε τους αληταραδες ολοι, και άλλο πραγμα τα ιδιωτικα βοθροκαναλα!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεθυσμένοι δήλωσαν οι δύο μαϊμού στρατιώτες που ζητούσαν καλο σεξ
Σε κατάσταση μέθης υποστηρίζουν οι δύο νεαροί 20 και 24 χρονών, ότι βρίσκονταν όταν μπήκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Βόλου ντυμένοι στρατιώτες και άφησαν το τηλέφωνό τους για τη δημοτική σύμβουλο που κάνει καλό σεξ… Παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Νικολάου με τον δικηγόρο τους. Η αστυνομία τους είχε ταχτοποιήσει από το οπτικό υλικό που υπήρχε και προχώρησε σε έρευνα στα σπίτια τους όπου βρήκε τις στολές παραλλαγής που χρησιμοποίησαν.
Μάλιστα υποστήριξαν ότι πήραν αυτοβούλως την πρωτοβουλία και δεν τους είπε κανείς τι να κάνουν, ενώ αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντιποίησης αρχής και της εξύβρισης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Σημειώνεται ότι οι δύο νεαροί κρύβονταν για να αποφύγουν την σύλληψή τους στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, που παρήλθε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και δεν εντοπίστηκαν, αν και είχαν ταυτοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μη συλληφθούν. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες οι δύο νεαροί είναι μέλη του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού, όπως είχε καταγγείλει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς.
Σχολιο.- Μιλάμε αληθοφανέστατη η κατάθεσή τους. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι τους έβαλε ο Μπέος!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αντιδράσεις στον Σύριζα για τα εθνικιστικά συνθήματα των ΟΥΚ που θέλανε να μπουν στην Πόλη
«Και το όνειρο μας είναι, στην Πόλη εμείς να μπούμε, σημαία να υψώσουμε τον ύμνο εμείς να πούμε»
Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, τμήμα των βατραχανθρώπων των ΟΥΚ έκρινε σκόπιμο να βροντοφωνάξει εθνικιστικά συνθήματα, μεταξύ άλλων ότι θέλει να μπει στην Πόλη (στο βίντεο ακούγεται στο 1.24). Επίσης, από τμήμα της Σχολής Ευελπίδων ακούστηκε και το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα,που έδιωξες τους βάρβαρους κι ελεύθερη είσαι τώρα»! Τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν επικριτικά σχόλια, μεταξύ άλλων και από τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Βασιλική Κατσιβάνου, που με ανάρτηση τους στο twitter δήλωσε ο Παπαδημούλης πως η κυβέρνηση πρέπει να βάλει φρένο σε τέτοια προκλητική εθνικιστική συμπεριφορά που εκθέτει τη χώρα. Και η Κατριβάνου πως τα ακροδεξιά συνθήματα των ΟΥΚ ("να μπούμε στην Πόλη!") είναι ευθεία πρόκληση για τη δημοκρατία. Η ανάγκη τιμωρίας άμεση
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι Λέαινες της Συρίας: Τα θηλυκά κομάντο που χειρίζονται Καλάσνικοφ και οδηγούν τανκς
H επίλεκτη στρατιωτική μονάδα γένους θηλυκού που στελεχώνει τα στρατιωτικά φυλάκια της Συρίας
Μάρτιος 26 2015 08:28
Πριν από τέσσερα χρόνια θα φάνταζε αδιανόητο για μια γυναίκα να συμμετέχει στον στρατό της Συρίας, πόσω μάλλον να οδηγήσει τάνκς και να ρίχνει ρουκέτες. Ωστόσο, εδώ και ένα χρόνο, άρχισαν να κατατάσσονται και γυναίκες στην επίλεκτη ομάδα των στρατιωτών- το μόνο τάγμα που επιτρέπεται στα σύνορα της Δαμασκού. Οι εικονιζόμενες γυναίκες, είναι οι λεγόμενες "Λέαινες της Εθνικής Άμυνας", οι οποίες ανήκουν στην πιο επίλεκτη στρατιωτική μονάδα της Συρίας η οποία είναι επιφορτισμένη με το να φυλάει τα προάστια της Δαμασκού από επιθέσεις ισλαμοφασιστών των αποικιοκρατων, ενώ εκτελεί μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα, 800 γυναίκες βρίσκονται στο δρόμο της Συρίας, καταλαμβάνοντας τις θέσεις των αντρών συνάδελφων τους στα κατά τόπους φυλάκια, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να προωθηθούν σε πιο μάχιμες θέσεις. Οι γυναίκες περιπολούν τα προάστια της πόλης, ελέγχουν τη παραμικρή ύποπτη κίνηση ενώ ξέρουν να χειρίζονται Καλάσνικοφ, πολυβόλα , να ρίχνουν ρουκέτες, μέχρι να οδηγούν τανκς. Η επίλεκτη ομάδα αυτή τη βδομάδα συγκρούστηκε με ισλαμοφασιστες στη περιοχή του Jobar , στην ανατολική Δαμασκό- μια ακόμη μάχη μέσα σε αυτά τα 4 εμπόλεμα χρόνια της αποικιοκρατικης επεμβασης των δυτικων ιμπεριαλιστων που έχει αφήσει πάνω από 220.000 νεκρούς.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Υεμένη: Οι δουλικές προς τους αποικιοκρατες δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο του Άντεν
Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον υπό τη Σαουδική Αραβία αραβικό συνασπισμό που εχουν στησει οι αποικιοκρατες κατά των ανταρτών Χούτι και του Υεμενιτικου στρατου στην Υεμένη. Ανακατάληψη του αεροδρομίου του Άντεν από τις δουλικές στους αποικιοκρατες δυνάμεις
Μάρτιος 26 2015 09:17
Οι πιστές στον «πρόεδρο» των αποικιοκρατων Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ανακατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν , από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του σιιτικού κινήματος Χούτι και ο υεμενιτικος στρατος, δήλωσε τοπικός επικεφαλης των δουλων των αποικιοκρατων. Σύμφωνα με τον δουλο αξιωματούχο των αποικιοκρατων, η 39η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, που είχε προσχωρήσει στις δυνάμεις των Χούτι αποσύρθηκε από το αεροδρόμιο, το οποίο ανακατελήφθη σήμερα από τις δυνάμεις των "λαϊκών επιτροπών" (οι οποίες συνεπικουρούν τους πιστους στον Χάντι και τους αποικιοκρατες παραστρατιωτικους). Το διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν είχε καταληφθεί χθες από δυνάμεις πιστές στον πρώην σουνιτη πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχο των Χούτι, που διατηρεί σημαντική επιρροή στην Υεμένη παρά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2011 μετα από εκβιασμους και πραξικοπημα των αποικιοκρατων. Η καθυστερημενη Σαουδική Αραβία γνωστη δουλαρα των αποικιοκρατων εξαπέλυσε τη νύκτα αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των Χούτι, κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας πολεμική επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν δέκα χώρες, σύμφωνα με το Ριάντ. Η πραξικοπηματικη Αίγυπτος επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή της στον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που εχουν φτιαξει οι αποικιοκρατες για την υποστήριξη του δουλου-«προέδρου» που εχουν εγκαθιδρυσει οι αποικιοκρατες στην Υεμένη Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέναντι στην προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από τον στρατο της Υεμενης. "Η δουλαρα των αποικιοκρατων Αίγυπτος ανακοινώνει την πολιτική και στρατιωτική της υποστήριξη προς τη δράση του συνασπισμού των χωρών των αποικιοκρατων που υποστηρίζουν τη «κυβέρνηση» της Υεμένης που προσκυναει τους αποικιοκρατες", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο των Εξωτερικών στο Κάιρο. "Υπάρχει συντονισμός με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου για την προετοιμασία της συμμετοχής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, καθώς και χερσαίας στρατιωτικής δύναμης, εάν το επιβάλει η κατάσταση, στο πλαίσιο της δράσης του συνασπισμού", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. Εδώ και μήνες η σουνιτικη Αίγυπτος ζητεί μετ΄επιτάσεως τη σύσταση κοινής σουνιτικης αραβοφασιστικής στρατιωτικής δύναμης για την "αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων", κυρίως του σουνιτικου Ισλαμοφασιστικού Κράτους που εχουν φτιαξει οι αποικιοκρατες, και το Κάιρο παρουσιάζει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, τις πολυπληθέστερες και καλύτερα εξοπλισμένες στην περιοχή, ως άξονα του σχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί κατά την ετήσια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο στο Σαρμ ελ-Σέιχ, το θέρετρο στο αιγυπτιακό Σινά.
Μεγάλη επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη
Δέκα χώρες θα συμμετάσχουν συνολικά στην μεγάλη επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία ενώ οι ΗΠΑ θα ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη
Μάρτιος 26 2015 08:21
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. "Η Ιορδανία, το Σουδάν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Πακιστάν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επιχείρηση", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Spa. Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία. Το σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν συμμετέχει στην επιχείρηση. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νύκτα ότι ενεργούν σε στενό συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των δυνάμεων του κινήματος Χούτι προσφέρονατς επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε την άδεια για την παροχή επιμελητειακής βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των πληροφοριών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν λαμβάνουν μέρος απευθείας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, επεσήμανε η Μπερναντέρ Μίχαν, αλλά "έχουν συστήσει κοινό πυρήνα σχεδιασμού με τη Σαουδική Αραβία για τον συντονισμό της αμερικανικής υποστήριξης". Η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε τη νύκτα σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων που κατέχουν οι αντάρτες Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά, στο αεροδρόμιο, σε αεροπορική βάση και στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων. Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα και επέτρεψε την "εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας των ανταρτών Χούτι, έπληξε την αεροπορικής βάση Αλ-Νταϊλάμι, κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών σε συνοικία της Σαναά.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΤΡΑ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ
Στην κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Αντέννα Πάτρας 105,3» προχώρησαν αντιεξουσιαστές το μεσημέρι της Πέμπτης (26/03). Η ομάδα των αντιεξουσιαστών κατέλαβε τον ραδιοσταθμό τη στιγμή που μεταδιδόταν ενημερωτική εκπομπή και ζήτησε να μεταδοθεί ηχητικό μήνυμα, μέσα από το οποίο οι αντιεξουσιαστές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τουςσεκρατούμενους φυλακών που κάνουν απεργία πείνας ενώ ζήτησαν και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Η εκλογική νίκη και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι παίρνουμε την εξουσία, ελέγχουμε τον κρατικό μηχανισμό και παύουν να υπάρχουν θύλακες που κινούνται διαφορετικά, υπηρετώντας συμφέροντα ή αντίπαλες κατευθύνσεις, σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα δώσει κατευθύνσεις, συνέχισε ο κος Παπαδημούλης ο οποίος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ζήτησε να επιληφθεί "και του χθεσινού κρούσματος, όταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής στρατιωτικής παρέλασης, ακούστηκαν από τα ΟΥΚ εθνικιστικά συνθήματα, πολεμοκάπηλα, ακροδεξιάς κοπής. Είναι μια πρακτική που βρίσκεται σε αντίθεση με την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας, όλων των κυβερνήσεων μετά την πτώση της Χούντας. Περιμένω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνει τις αντίστοιχες ενέργειες. Το περιστατικό αυτό είναι ανησυχητικό", κατέληξε.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν την πλατιά λαϊκή στήριξη, επανέλαβε ο ευρωβουλευτής. "Οι πολίτες μάς ζητούν να διαπραγματευτούμε σκληρά και να βρούμε λύση με τους έξω, γιατί η εξασφάλιση ρευστότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε -έστω και με κάποιες καθυστερήσεις- το κυβερνητικό πρόγραμμα και να συγκρουστούμε αμείλικτα με τις εσωτερικές παθογένειες, τα συμφέροντα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά", είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις είπε ότι "πρέπει να τρέξουμε τις αλλαγές που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα θα έχουν οικονομικό όφελος". Επανέλαβε ότι αυτά έχουν δρομολογηθεί, "γι' αυτό και η στήριξη στην κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τις υποχωρήσεις, είναι μεγαλύτερη. Και πρακτικά μιλώντας, πρέπει να πασχίσουμε για να υλοποιηθούν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στην επταμερή και ήταν για εμάς μια επιτυχία". Μένει να κατατεθεί και να εγκριθεί η λίστα - κατέληξε - να υπάρξει ρευστότητα, να ακυρωθεί οριστικά το σενάριο του στραγγαλισμού και του Grexit και να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά μας. Τέλος διαμήνυσε ότι "το στοίχημα είναι, μετά από έναν χρόνο διακυβέρνησης, να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, λιγότερη ανεργία, περισσότερη δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και δημοκρατία".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ: H AIRBUS ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΒΥΘΙΣΕΙΣ ΤΩΝ Α320
Προειδοποίηση είχε εκδόσει η Airbus για τις ξαφνικές και ανεξέλεγκτες βυθίσεις που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τύπος αεροπλάνου. Το Mega Channel παρουσίασε το έγγραφο - ντοκουμέντο, με ημερομηνία 9/12/2014, που δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση ξαφνικής απώλειας ύψους. Οι οδηγίες ήρθαν μετά από ένα ανάλογο περιστατικό, το Νοέμβρη του 2014, όταν ένα Airbus A321 της αδερφής εταιρείας της Germanwings, της Lufthansa έκανε ανεξέλεγκτη βουτιά τεσσάρων χιλιάδων ποδών σε ένα λεπτό, πετώντας βορείως της Παμπλόνα, στην Ισπανία. Το αεροσκάφος της Lufthansa που μετέφερε 109 επιβάτες και εκτελούσε δρομολόγιο από το Μπιλμπάο προς το Μόναχο, είχε χάσει απότομα ύψος, πέφτωντας από τα 31.000 στα 28.000 πόδια μέσα σε ένα λεπτό. Σε εκείνη την περίπτωση, η αεροπορική τραγωδία αποσοβήθηκε, με τους πιλότους να συνειδητοποιούν πως τα συστήματα του αεροσκάφους παρείχαν λάθος στοιχεία και να απενεργοποιούν εγκαίρως τους υπολογιστές, κατορθώνοντας να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους στα 28.000 πόδια.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Χανιά: Τρεις συλλήψεις για την επίθεση εναντίον γιατρού
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015, 17:34
Τρεις νεαροί φέρονται ως οι δράστες της επίθεσης σε βάρος γιατρού, το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Δασκαλογιάννη κοντά στην πλατεία της Σπλάντζιας των Χανίων. Οι φερόμενοι ως δράστες ηλικίας 26, 28 και 24 ετών συνελήφθησαν αργά τη νύχτα από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, οι οποίοι έδρασαν αστραπιαία αξιοποιώντας τις μαρτυρίες των περιοίκων και των περαστικών. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις νεαροί χτύπησαν άγρια τον γιατρό όταν εκείνος υπερασπίστηκε μετανάστες που υφίσταντο ρατσιστική επίθεση από αυτούς, ενώ ακολούθησε επίθεση σαν ανταπαντηση για την επιθεση στο γιατρο απο 100 ατομα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στο Μουσείου Εθνικής Ελλάδος του Γαλανόλευκου Φάρου. Για τους τρεις νεαρούς θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανακοίνωση εργαζομένων στο Π.Γ.Ν. Αττικόν για νοσηλευόμενους απεργούς πείνας
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015, 16:52
Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι στο νοσοκομείο μας νοσηλεύονται δύο απεργοί πείνας κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Διανύουν ήδη την 25η μέρα της απεργίας πείνας. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται κρίσιμη για την υγεία τους. Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων που αποτελούν και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα όλης της κοινωνίας και αφορούν: -Την κατάργηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας ειδικών φυλακών τύπου Γ (ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο). -Την κατάργηση του «τρομονόμου»και του “κουκουλονόμου” που ενοχοποιεί ανθρώπους και τις οικογένειες τους, μόνο και μόνο επειδή είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους σε μια διαδήλωση. -Την κατάργηση της εισαγγελικής διάταξης που επιβάλλει τη βίαιη λήψη του DNA από “δυνάμει” κατηγορούμενους. Θεωρούμε ότι όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών απεργών πείνας, την προσωπική τους θέληση για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας και το ιατρικό απόρρητο, κάνει όλες τις προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες νοσηλείας αυτών των συμπολιτών μας».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πως εξαφανίστηκε η Αρχαία Σπάρτη….μια όχι και τόσο γνωστή ιστορία
Θησαυροί της αρχαίας ελληνικής τέχνης καταστραφήκαν και λεηλατηθήκαν, όπως είναι γνωστό, από ρωμαίους, φράγκους σταυροφόρους, από τον ενετό στρατηγό Μοροζινι και από τον Άγγλο (Σκωτο για την ακρίβεια) Έλγιν. Εξίσου μεγάλη καταστροφή επήλθε από περιηγητές και απεσταλμένους μουσείων, πανεπιστημίων και βασιλιάδων της Ευρώπης, που ηλθαν στην Ελλάδα στους χρόνους της τουρκοκρατίας, για να αποθησαυρίσουν νομίσματα, χειρόγραφα, επιγραφές και έργα τέχνης. Όλους αυτούς υπέρβαλε σε απληστία και σε καταστροφές που προκάλεσε στους προγονικούς θησαυρούς της Ελλάδας ο αββας Michel Fourmont (1690/1746), απεσταλμένος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου IE”. Ο αββάς Fourmont ξεπερνάει και τον Έλγιν όσο αφορά στο βάναυσο τρόπο της καταστροφής των μνημείων, που κυριολεκτικά αφάνισε, αλλά και στον απίστευτο αριθμό των αρχαιοτήτων που κατάστρεψε. Στην προσπάθειά του να φανεί αρεστός στο βασιλιά του και να εξασφαλίσει αποκλειστικά για εκείνον μονό το δικαίωμα της μελέτης και της ερευνάς επιγραφών και μνημείων, μετά την καταγραφή τους επιδιδόταν με, παρανοϊκή στην κυριολεξία, μανία στην καταστροφή τους επιχαίροντας μάλιστα γι′ αυτήν. Ο Fourmont αναζήτησε επιγραφές στην Αθηνά, στη Σαλαμίνα, στα Μέγαρα και στην Πελοπόννησο, οπού διείσδυσε ακόμη και στα αγριότερα μέρη της Μάνης.
Ο ίδιος ομολογεί σε χειρόγραφο του, που σώζεται μαζί με το ημερολόγιο του, ότι συγκέντρωσε πάνω από 1.500 επιγραφές στην περιήγηση του το 1729 στην Ελλάδα. Σε επιστολή του προς τον κόμη Maurepas, o Fourmont καυχιέται ότι κατέστρεψε(!) τις επιγραφές, για να μην αντιγραφούν από μελλοντικό περιηγητή!!! (…)(…) Όσα γραφεί ο fourmont για την καταστροφή που έκανε στη Σπαρτή εξηγούν και τη σπανιότητα των αρχαιοτήτων σήμερα στη φημισμένη πόλη. Σημειώνει λοιπόν ο αββας τα εξής απίστευτα: «επί 30 μέρες και πλέον 30, 40 και 60 εργάτες εκθεμελιώνουν, καταστρέφουν, εξαφανίζουν την πόλη της Σπάρτης. Μου υπολείπονται 4 μονό πύργοι να καταστρέψω… Προς το παρόν ασχολούμαι με την καταστροφή των τελευταίων αρχαιοτήτων της Σπάρτης. Καταλαβαίνετε (αποτείνεται στο Maurepas) τι χαρά δοκιμάζω(!). Αλλά να η Μαντινεία, η Στυμφαλία, η Τεγέα και ιδιαίτερα η Νεμέα και η Ολυμπία αξίζουν την εκ βάθους εκθεμελίωση. (!!!!!!!!!)Έκανα πολλές πορείες αναζητώντας αρχαίες πόλεις αυτής της χωράς και έχω καταστρέψει μερικές. Ανάμεσα τους την Τροιζηνα, την Ερμιόνη, την Τύρινθα (tyrins στο χειρόγραφο αντί tiryns), τη μισή ακρόπολη του Άργους, τη Φλιασιά, το φενέο… Εισέδυσα στη Μάνη.Εδώ και έξι εβδομάδες ασχολούμαι με την ολοκληρωτική καταστροφή της Σπάρτης! Γκρεμίζοντας τα τείχη, τους ναούς της, μην αφήνοντας πέτρα στην πέτρα θα κάνω και την τοποθεσία της άγνωστη στο μέλλον, για να την ξανακάνω εγώ γνωστή. Έτσι θα δοξάσω το ταξίδι μου. Δεν είναι αυτό κάτι;». Και πιο κάτω: «η Σπάρτη είναι η πέμπτη πόλη που κάτεσκαψα. Ασχολούμαι τώρα με την καταστροφή των βαθύτερων θεμελίων του ναού του Αμυκλαίου Απόλλωνα. Θα κατέστρεφα και άλλους αρχαίους τόπους το ίδιο εύκολα, αν με άφηναν. Τον πύργο τον γκρέμισα ολοκληρωτικά.»
Για την Τροιζήνα αναφέρει: «γκρέμισα ότι απέμεινε από τα οχυρά και τους ναούς της.». Και με απίστευτη αφέλεια ομολογεί: «από τους περιηγητές που προηγήθηκαν δεν θυμάμαι να τόλμησε κανείς να κατεδαφίσει πύργους και άλλα μεγάλα κτίρια!». Παρανοϊκός; ημιμαθής; φανατικός εχθρός του αρχαίου πνεύματος; δεν ξέρει κανείς την ακριβή απάντηση. Ίσως λίγο από όλα.Το βέβαιο ωστόσο είναι πως η καταστροφή που προκάλεσε είναι κολοσσιαία και σ” αυτήν οφείλεται η εξαφάνιση της αρχαίας Σπάρτης, της Τροιζήνας και της Ερμιόνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ο ίδιος δίνει, μόνο στη Σπάρτη πλήρωσε 1.200 ημερομίσθια για το γκρέμισμα των μνημείων και των κτιρίων που σώζονταν ακόμη. Ανατριχιάζει κανείς με τη σκέψη ότι θα μπορούσε ο Fourmont να μεταφέρει το βαρβαρικό μένος στην Ολυμπία, που την επίσκεψη της μάλιστα είχε προγραμματίσει. Αλλά ανακλήθηκε, ευτυχώς, στη Γαλλία λίγο αργότερα. (…)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Εμαθα ότι η εξουσία είναι επικίνδυνη»
«Από την πρώτη μέρα που πήγαν ο ξάδελφός μου ως κηδεμόνας μου και η αδερφή μου ως η μία από τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά μου, για να υπογράψουν την καρτέλα μου, η διεύθυνση δεν είδε αυτή την οικογένεια με καλό μάτι» λέει ο Βαγγέλης Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ταξίδεψε στο Παρίσι και συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, με θέμα την καλλιέργεια πνεύματος δημοκρατίας και κοινωνικής ανοχής στα σχολεία της Ευρώπης, σε μία βδομάδα φορτισμένη από την αποκάλυψη του τραγικού θανάτου του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Την αδικία και τον αποκλεισμό ένιωσε για ακόμη μία φορά στα λίγα χρόνια της ζωής του και ένας άλλος Βαγγέλης. Οταν ήταν έξι χρόνων έχασε τη μητέρα του. Καθώς περίμενε ένα ταξί κάπου στην Πειραιώς, δύο αυτοκίνητα που τα οδηγούσαν πιωμένοι οδηγοί έπεσαν πάνω της. Ζούσε ακόμα η γιαγιά του, η οποία ανέλαβε αυτόν και τις δύο του αδελφές (ήταν ακόμα όλοι ανήλικοι) στα 88 της χρόνια... Μετά έμαθε να κρατάει τη γιαγιά του, να την ταΐζει, να την αλλάζει, κι ας ήταν μόνο δέκα. Ηξερε ότι έπρεπε και να μένει παιδί αλλά και να μεγαλώνει με ευθύνες διαφορετικές από τα άλλα παιδιά.
Και μετά ήρθε στο Γυμνάσιο (5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου) και γνώρισε τους καθηγητές και τους συμμαθητές του. Είχε τώρα μια οικογένεια λίγο πιο διαφορετική... όμως οικογένεια. Οπως περιγράφουν με επιστολή τους ο διευθυντής και ο σύλλογος καθηγητών του Γυμνασίου, ο Βαγγέλης ήρθε στο σχολείο το 2012 και από την πρώτη στιγμή κέρδισε την αγάπη των συμμαθητών και των καθηγητών του. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Βαγγέλης όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά κατάφερε να μείνει όρθιος, δυνατός, γελαστός, διακρίθηκε τόσο για την επίδοσή του (αποφοίτησε από τη Β’ τάξη με βαθμό «Αριστα 19 4/13» και από τη Γ’ τάξη με βαθμό «Αριστα 19») όσο και για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του.
Η καρτέλα Ο Βαγγέλης αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου τον Ιούνιο του 2014. Και ξεκίνησε να γραφτεί στο Λύκειο. Και εκεί άρχισαν όλα. «Από την πρώτη μέρα που πήγαν ο ξάδελφός μου ως κηδεμόνας μου και η αδερφή μου ως η μία από τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλειά μου, για να υπογράψουν την καρτέλα μου, η διεύθυνση δεν είδε αυτή την οικογένεια με καλό μάτι. Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να δει τις δύο σελίδες της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που αναθέτουν την επιμέλεια και τη μία σελίδα που ορίζει την κηδεμονία μου... Και αποφάσισε ότι αυτός δεν μπορεί να αναγνωρίσει αυτού του είδους τα “νέα” σχήματα!» Στην πορεία ο φάκελος για την επιμέλεια χάθηκε. Μετά βαφτίστηκε η υπεύθυνη για τα σχολεία της περιφέρειας «νομική υπηρεσία του υπουργείου». Αυτή πάλι στην αρχή έλεγε ότι «είναι ο λόγος του Βαγγέλη εναντίον του λόγου του σχολείου». Στην πιο πρόσφατη όμως επικοινωνία «είχε σοβαρότερες δουλειές να κάνει» και «δεν ήθελε να ανοίξει φιλολογική κουβέντα» για το ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου, των διδασκόντων και το πόσο σοβαρό είναι να ακυρώνει η διεύθυνση συστηματικά την οικογένειά του, για την οποία ο ίδιος ήταν τόσο περήφανος. Εγιναν κι άλλα. Και ο Βαγγέλης κατάλαβε καλά ότι δεν ήταν εύκολο να δικαιωθεί. Τότε έγραψε ένα γράμμα που το απηύθυνε στους συμμαθητές που είχε από το Γυμνάσιο αλλά και στους καθηγητές του Γυμνασίου: «Εμαθα ότι η εξουσία είναι τις περισσότερες φορές επικίνδυνη, αλλά ότι όλοι την φοβούνται. Ετσι αποφάσισα να φύγω. Και λυπάμαι μόνο για εσάς! Εσείς θα μου λείψετε! Αλλά αν θέλετε κι εσείς, δεν είναι τόσο δύσκολο να συνεχίσουμε! Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις φοβερές (και τρομερές) στιγμές που ζήσαμε μαζί αυτά τα χρόνια. Ο δικός σας Βαγγέλης».
«Ο δικός μας Βαγγέλης» Το παλιό του σχολείο, το 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, ανταποκρίθηκε αμέσως στο γράμμα του πρώην μαθητή του και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του: «Αγκαλιάσαμε από την αρχή τον Βαγγέλη, γνωρίζοντας τα προβλήματα που τον “φόρτιζαν”. Και τον βλέπαμε να προοδεύει, να μαθαίνει, να κοινωνικοποιείται, να αγαπάει αυτήν την καινούργια “οικογένειά” του και να δίνει σ’ αυτήν κομμάτια του εαυτού του. Εμείς, οι καθηγητές του Γυμνασίου, θέλουμε να του πούμε ότι τον σκεφτόμαστε, τον στηρίζουμε, του συμπαραστεκόμαστε. Είναι και για μας “ο δικός μας Βαγγέλης”. Ας θεωρήσει ότι η τωρινή περιπέτειά του είναι κάτι που θα τον κάνει πιο δυνατό. Και ας γνωρίζει ότι θα μείνουν κέρδος στην ψυχή του οι άνθρωποι που τον αγάπησαν και τον αγαπούν…»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καμμένος: «Τα έξοδα της παρέλασης ήταν όσο 3 εκπομπές του Θεοδωράκη»
Μιλώντας σήμερα 26-03-15, στον Alpha 989 και την Γιάννα Παπαδάκου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μίλησε για την χθεσινή παρέλαση, για τους φακέλους των εξοπλιστικών στη Δικαιοσύνη κ.α. Επίσης σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα έξοδα της παρελάσεως ανέφερε ότι: «Τα έξοδα της παρέλασης είναι 3 εκπομπές του κ. Θεοδωράκη στους "Πρωταγωνιστές", όσα έπαιρνε γύρω στις 30.000 ευρώ περίπου το επεισόδιο ήταν τα έξοδα της παρέλασης».
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και πάλι για τη σιωπή της ευρωπαϊκής Αριστεράς
Πολέμησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους υποχρέωσαν να φύγουν από την Υεμένη, αλλά συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον στρατό του καθεστώτος που συνδέεται στενά με το σκοταδιστικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα εξίσου μεσαιωνικά εμιράτα του Κόλπου, που είχαν εξοπλίσει το Ισλαμικό Κράτος. Και όταν οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, η Σαουδική Αραβία και τα εμιράτα άρχισαν τους βομβαρδισμούς. Ισοπεδώνοντας, μέσα σε λίγες ώρες από σήμερα το πρωί, συνοικίες ολόκληρες. Προκαλώντας τον θάνατο σε δεκάδες άμαχους. Έχοντας πλήρη στήριξη από ΗΠΑ και Ε.Ε. Και με τη σιωπή της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτής της Αριστεράς που αδιαφορεί παγερά για τα εγκλήματα του νεοφασιστικού καθεστώτος του Κιέβου και συναινεί στην οικονομική του ενίσχυση από την Ε.Ε. για τη συνέχιση του πολέμου κατά των αντιφασιστών του Ντονμπάς. Μια ευρωπαϊκή Αριστερά που φαίνεται να έχει επιλέξει τη συμπόρευση με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν σε χώρες και λαούς εκτός Ε.Ε. Μια ευρωπαϊκή Αριστερά που θυμίζει επικίνδυνα τη σοσιαλδημοκρατία του 1914…
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ΟΥΚάδες με τα εθνικιστικά συνθήματα παραβίασαν διαταγή του ΑΓΕΝ Αποστολάκη;
Στο μεταξύ έγινε γνωστό από αρμόδια στρατιωτική πηγή ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε δώσει αυστηρές διαταγές να μην ακουστεί σύνθημα από την ΜΥΚή και άλλους παρελαύνοντες με εθνικιστικό περιεχόμενο - κατι που αν ισχύει και έφθασε η διαταγή τότε έχουμε ευθεία παραβίαση από τους άνδρες των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού Για αυτό τον λόγο ο Α/ΓΕΝ έχει διατάξει εξέταση σε διοικητικό επίπεδο. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν πάνε στο Ναυτοδικείο τους εθνικιστές στρατιωτικούς που παραβίασαν το Νόμο και τις σχετικές διαταγές
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πήραν την παραγωγή στα χέρια τους
Από τη συνεργατικότητα στον συνεταιρισμό. Αυτός είναι ένας από τους στόχους που θέτει για το επόμενο διάστημα η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων από τη στιγμή που έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα: να βγάλει στην αγορά το δικό της γάλα. Ενας μικρός πυρήνας κτηνοτρόφων που καθημερινά όλο και διευρύνεται, πήρε το ρίσκο και προχώρησε στη διαχείριση της δικής του παραγωγής. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες διανέμει τα προϊόντα υπό την επωνυμία «Γιαννιώτ’κο», αξιοποιώντας μια παραγωγή περίπου 1,5 τόνου γάλακτος την ημέρα σε τέσσερα προϊόντα (γάλα, πλήρες και ελαφρύ, και γιαούρτι, αγελαδινό και πρόβειο).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε κίνδυνο η ζωή των απεργών πείνας
ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ Η υπογράφουσα γιατρός σήμερα 25/3/2015 επισκέφτηκα κατά σειρά τους:
Αντώνη Σταμπούλο (ετών 32) κρατούμενο στις φυλακές Λάρισας Αναστάσιο Θεοφίλου (ετών 32) και Νικόλαο Μαζιώτη (ετών 44) κρατούμενους στη φυλακή Δομοκού και στην πτέρυγα Ε1 των φυλακών Δομοκού (τύπου ‘Γ) αντίστοιχα και τους Κουφοντίνα Δημήτρη (ετών 57) και Γουρνά Κωνσταντίνο (ετών 34) νοσηλευόμενους φρουρούμενους στο Γ.Ν. Λαμίας, απεργούς πείνας από 2/3/2015 εώς σήμερα. Όλοι οι προαναφερθέντες απεργοί πείνας διανύοντας την 24η μέρα απεργίας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης του οργανισμού τους που ενδέχεται να απειλήσει την κατάσταση της υγείας τους ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Όλοι οι απεργοί έχουν χάσει από 13%-15% του αρχικού σωματικού βάρους τους, αναφέρουν αίσθημα αδυναμίας καταβολής, δύσπνοιας, και κόπωσης στην ελάχιστη προσπάθεια. Παρουσιάζουν υπόταση, υπογλυκαιμία, υπερουριχαιμία, κετονουρία, ήπιες ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ωχρότητα βλεννογόνων. Συνεκτιμώντας την κλινική εικόνα, τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου και τα ιδιαίτερα προβλήματα ενός εκάστου, (από το ατομικό ιστορικό τους) επισημαίνω τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, και καλώ τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί άμεσα,προς αποφυγήν οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης.
Η ιατρός Παντελία Βεργοπούλου
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αϊτή: Η μικρή δημοκρατία των μαύρων, πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση
Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική ανεξαρτησία, το 1822, ήταν η Αϊτή. Η μικρή δημοκρατία των μαύρων στην Καραϊβική, που πριν δεκαεννιά χρόνια, το 1803, είχε σπάσει τα δεσμά της δουλοκτησίας και είχε διώξει τους γάλλους δουλοκτήτες από το έδαφός της. Η επαναστατική αυτή δημοκρατία των φτωχών μαύρων έστειλε, για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης, τα χρήματα από την πώληση 49 τόννων καφέ, ενώ 100 αϊτινοί εθελοντές ξεκίνησαν για την Ελλάδα, για να πολεμήσουν για την ελευθερία της. Σύμφωνα με μια εκδοχή, πέθαναν κατά το ταξίδι. Σύμφωνα με μια άλλη, περισσότερο πειστική, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί το σκάφος που τους μετέφερε δεν ήταν σε θέση να διασχίσει τον Ατλαντικό. Η αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης έγινε με επιστολή του προέδρου της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, προς την Ελληνική Επιτροπή των Παρισίων, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Αδαμάντιος Κοραής, Κ. Πολυχρονιάδης, Α. Βογορίδης και Χρ. Κλωνάρης. Είχε προηγηθεί επιστολή του Κοραή και άλλων επιφανών Ελλήνων των Παρισίων προς τον Μπουαγιέ, με την οποία του ζητούσαν βοήθεια για την Επανάσταση, κατόπιν συστάσεων του στρατηγού Λαφαγιέτ και του επισκόπου Γρηγορίου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κρατούμενοι στη φυλακή τύπου Γ καταγγέλλουν την απεργία πείνας
Με επιστολή προς την εφημερίδα «Έθνος», που συνυπογράφουν 14 κρατούμενοι της πτέρυγας Ε2 των φυλακών Δομοκού , καταγγέλλεται η απεργία πείνας των συγκρατουμένων τους. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι και οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Βασίλης Τζωρτζάτος, φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απόφαση για την απεργία πείνας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι ίδιοι οι κρατούμενοι στη φυλακή τύπου Γ, δηλαδή την Ε2 πτέρυγα. «Τα τελευταία χρόνια η σωφρονιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων οδηγούσε σε σκληρότερα μέτρα, σε αυστηρούς περιορισμούς των ελάχιστων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Για πρώτη φορά μία νέα κυβέρνηση υποστηρίζει μέτρα που οδηγούν προς την αντίθετη πορεία, προς τη χαλάρωση, προς κάποια φιλελευθεροποίηση. Και οι κρατούμενοι ξεσηκώνονται; Πού το πάνε τελικά;», καταλήγει η επιστολή.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής: Τις τελευταίες μέρες διάφορες ενέργειες όπως η απεργία πείνας μιας ελάχιστης μειονότητας κρατουμένων, η κατάληψη γραφείων κόμματος, η κατάληψη ραδιοσταθμού και τα λοιπά μας προβληματίζουν έντονα. Γιατί έχουν ως κύριο αίτημά τους την κατάργηση φυλακής Γ” τύπου του Δομοκού. Εμάς,όμως, που είμαστε το σύνολο των 14 κρατουμένων της πτέρυγας Ε2 αυτής της φυλακής κανείς δεν μας ρώτησε. Εμείς είμαστε τα θύματά της και εμείς είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την κατάργησή της. Αν αυτές οι ενέργειες είχαν πραγματοποιηθεί τη χρονική περίοδο ανάμεσα στην ψήφιση του νόμου τον Ιούλιο του 2014 και στις εκλογές της 25ης Γενάρη, θα είχαν κάποιο νόημα. Θα στρέφονταν ενάντια στον νόμο μιας κυβέρνησης ΝΔ που τον ψήφισε και που θα τον εφάρμοζε κατά δήλωσή της. Καμιά όμως παρόμοια ενέργεια δεν έγινε τότε για να εμποδίσουν την εφαρμογή του. Αντίθετα, γίνονται σήμερα, ενώ έχει εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση που έχει υποσχεθεί την κατάργησή του. Τι νόημα έχουν λοιπόν αυτές οι ενέργειες; Είναι θέατρο για την προβολή ορισμένων; Ή μήπως αποσκοπούν στον αντίθετο από τον διακηρυγμένο στόχο, δηλαδή να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν την κυβέρνηση να συζητήσει και να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο μέσα σε ένα κατασκευασμένο κλίμα; Η απορία μας μεγαλώνει όταν μαθαίνουμε ότι αυτοαποκαλούνται »αντιεξουσιαστές» και »αναρχικοί». Γιατί αυτοί ήταν πάντα υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας. Ενώ εδώ έχουμε σταλινικό καπέλωμα, καθαρό νταβατζιλίκι. Ενέργειες που μας αφορούν, αποφασισμένες εν αγνοία μας. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας σ” αυτές τις ενέργειες. Ζητάμε να τις σταματήσουν και να πάψουν να παρουσιάζουν ως κύριο αίτημά τους την κατάργηση της φυλακής Γ” τύπου. Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζουν, ζημιώνουν την υπόθεση της κατάργησής της. Τα τελευταία χρόνια η σωφρονιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων οδηγούσε σε σκληρότερα μέτρα, σε αυστηρούς περιορισμούς των ελάχιστων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Για πρώτη φορά μία νέα κυβέρνηση υποστηρίζει μέτρα που οδηγούν προς την αντίθετη πορεία, προς τη χαλάρωση, προς κάποια φιλελευθεροποίηση. Και οι κρατούμενοι ξεσηκώνονται; Πού το πάνε τελικά; Φυλακές Τύπου Γ” Δομοκός, 24 Μαρτίου 2015 
Γιωτόπουλος Αλέκος, Τζωρτζάτος Βασίλης, Δανίκας Αλέξης, Καρέτζος Πέτρος, Κασίμι Ντάσι, Μεμάι Χρήστος, Τσάρα Ρόλαντ, Μάρκου Φλορίν, Πασκαρίου Ντουμιτρέλ, Αββάς Καμάρ, Τζουκάλ Καμάρ, Ζουλαφκάρ Αλί, Καλάμ Σέικ, Σοαΐμπ Αχμέτ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Κόκκινοι φασίστες", "αριστεροί φασίστες"... Χαρακτηρισμοί που εκτοξεύονται με καταπληκτική ευκολία, από δεξιους κάθε που κάποιος θα διαφωνήσει με κάτι που λένε. Θεωρώντας, ίσως, πως φασισμός είναι να έχεις μια άποψη και να την υπερασπίζεσαι. Σε μας, τους κομμουνιστές και τους αριστερούς, οι χαρακτηρισμοί αυτοί ξυπνάνε οδυνηρές μνήμες. Για να δικαιολογήσουν τη φασιστικού τύπου τρομοκρατία, τις εξορίες, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις εκτελέσεις, από τα χρόνια του Εμφυλίου μέχρι και αυτά της χούντας, "κόκκινους φασίστες" και "αριστερούς φασίστες" μας χαρακτήριζαν. Και φυσικά, οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν είναι ανεκτοί. Μυρίζουν αίμα... Πολύ αίμα...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενοχλήθηκαν χθες οι Κουτσουμπίστας,που ο Ελληνικός Λαός,χόρευε τσάμικα,στο Σύνταγμα... Την επομένη...θα ρωτήσουμε,τον Περισσό,πρώτα!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πλειστηριασμός SOS!!! ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΗ!!!
Συνάνθρωποι, φίλοι μου και συναγωνιστές! Σας΄παρακαλώ πολυ, ζητώ και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να σταματήσουμε τον πλειστηριασμό των σπιτιών της οικογένειας μου την Τετάρτη 1η Απριλίου στο Ειρηνοδικείο της Νέας Ιωνίας στο εμπορικό κέντρο στον δεύτερο όροφο, βγάζουν στον δρόμο τους γονείς μου (ηλικιωμένους ανθρώπους), ο πατέρας μου είναι καρκινοπαθής, η μητέρα μου με σοβαρά κινητικά προβλήματα! και την αδελφή μου (ΑΝΕΡΓΗ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ).
Πλειστηριάζουν τα σπίτια για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες!!!!! Υπολογίζω στην βοήθεια σας και αναμένω την... συμμετοχή σας!!!!
Πρέπει να είμαστε εκεί στις 3:15 μ.μ για να εμποδίσουμε συμβολαιογράφους και κοράκια να μπουν στην αίθουσα όπως και την προηγούμενη φορά!
Αν πετάξουν τους γονείς μου από το σπίτι ξέρω ότι θα πεθάνουν και οι δυο την ίδια στιγμή....! ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ!!!! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όταν είσαι απόγονος οικογένειας συνεργατών των ναζί και του κατοχικού πρωθυπουργού Τσολάκογλου, έχει υπηρετήσει ΓΑΠ & Σημίτη... μπορείς να καταδικαστείς;
Ο παππούς Γ. Παπακωνσταντίνουπήρε άδεια ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα απευθείας από τον κατοχικόπρωθυπουργό Τσολάκογλου. Ο ανιψιός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ήταν διερμηνέας των Γερμανών, γνωστός ως «μποτάκιας». Ο εγγονός Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει τη χώρα στην τρόικα και «εξαφανίζει» τη λίστα Λαγκάρντ. Παραπέμπεται και φυσικά δεν κάνει ούτε μία (1) ώρα φυλακή! Μπορούσε η "συντεχνία" με τις μασονικες ποδίτσες να τιμωρήσει έναν τέτοιο απόγονο ιστορικής οικογένειας, με προσφορά στο "έθνος" και την "πατρίδα", αλλά του 3ου και 4ου Ράιχ; Αν πουλούσε κουλούρια χωρίς άδεια, γιατί ήταν άνεργος, εξαθλιωμένος από τα μνημόνια... οι "αδέκαστοι" δικαστές πόσα χρόνια -άντε μήνες- θα του έδιναν;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Aριστείον Μπαλτά... O Στάθης αποδομεί & κάνει ρόμπα τον νέο υπουργό Παιδείας, με αφορμή το '21...
-Συγκινητικός ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς στις θεσμικές -ως υπουργός- και επιστημονικές παροτρύνσεις τους προς τους καθηγητές και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης για το νόημα της Επανάστασης του 1821 και τους τρόπους εορτασμού της επετείου. Γενναίος ο κ. Υπουργός, επισημαίνει εκ προοιμίου τον κίνδυνο αυτές οι επέτειοι να ’ναι αμφίκοπες, δηλαδή σχολαστικές και στείρες ή ένας ανούσιος πανηγυρικός. Προσέτι, ακόμα πιο γενναίος ο κ. Μπαλτάς, προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν τις... σκέψεις του κατά την κρίση τους κι όχι υποχρεωτικώς.
-Ευφυής πρόνοια καθότι ο κύριος Μπαλτάς αποφαίνεται ότι «η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του διαφωτισμού». Μόνον; Δεν υπήρξε στις γενεσιουργές αιτίες της Επανάστασης η λαϊκή ιδιοπροσωπία; Δεν υπήρξε η λαϊκή παράδοση, οι θρύλοι του μαρμαρωμένου βασιλιά; Δεν υπήρξε η κλεφτουριά; Ούτε η κιβωτός των κοινοτήτων με τα εκκλησιαστικά κολλυβογράμματα; Ηταν η «ελληνική επανάσταση τέκνο του διαφωτισμού» ορφανή απ’ τις προγενέστερες επαναστάσεις, ήδη απ’ τις αρχές του 1600, όπως η εξέγερση του Διονυσίου του Σκυλόσοφου, ή αργότερα του Κατσαντώνη, ή των Ορλοφικών; Μόνον με τον διαφωτισμό έχει να κάνει η Επανάσταση, ούτε με τον θρήνο της Αλωσης; ούτε με τους χιλιάδες νεομάρτυρες; Και ο Ρήγας τέκνο του διαφωτισμού, και η Φιλική Εταιρεία στο φως του διαφωτισμού στημένη, άμοιροι ήταν όλης της υπόλοιπης ιδιοσυστασίας του Γένους; Δεν γνώριζαν από δημοτικά τραγούδια; Γιατί τέτοια αιδώς, κύριε Υπουργέ, για τη λαϊκή καταγωγή της Επανάστασης; Ποιος μαρξιστής ιστορικός δεν τονίζει και τις δύο μήτρες του 1821, τα πάθια της σκλαβιάς τόσον, όσον και τον διαφωτισμό; Ποιος δεν επισημαίνει τον εθνικό και κοινωνικό της χαρακτήρα; Πριν να καζαντίσουν οι έμποροι «και να φέρουν τα βιβλία», που έλεγε ο Κολοκοτρώνης, τι ήταν οι πατεράδες τους; Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα που σέρνονταν στις φιλόξενες εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
-Αλλά αμέσως παρακάτω λέτε: «Ολες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν». Προφανώς εννοείτε τους υπηκόους (οποιουδήποτε) που με την επανάσταση αναβάθμισαν τους εαυτούς τους σε πολίτες, οργανώθηκαν σε έθνος, απέκτησαν αυτεξούσιο και ενίοτε επέβαλλαν τη λαϊκή κυριαρχία, διά της δημοκρατίας, καθώς και την εθνική ανεξαρτησία. Και γιατί δεν τα λέτε έτσι; Γιατί λέτε ότι η επανάσταση δημιούργησε τον λαό της; Πριν λαός δεν υπήρχε; -Ανεξαρτήτως της πολιτικής του κατάστασης, λαός δεν ήταν εκείνος που εν τέλει έκανε την Επανάσταση; Εκτός κι αν η Επανάσταση ήταν η κότα και ο λαός το αυγό, όπως συνέβη με την Αμερικανική Επανάσταση (που γέννησε ένα έθνος), αλλά δεν συνέβη ούτε με την αγγλική ούτε με τη γαλλική, που τις έκαναν ο αγγλικός λαός και ο γαλλικός λαός, όπως άλλωστε ο ελληνικός λαός έκανε την ελληνική.
-Λέτε ότι «ένα έθνος με την επανάσταση εγκαινιάζει την ύπαρξή του». Δηλαδή ο Πλήθων έλεγε μπαρούφες, ο Ερωτόκριτος το ίδιο, ο Ελ Γκρέκο θα μπορούσε να λέγεται Αλ Πατσίνο κι απ’ το Ζάλογγο πηδάγανε άλμα εις βάθος; Με την επανάσταση ένα έθνος, αγαπητέ μου κύριε Υπουργέ, «δεν εγκαινιάζει την ύπαρξή του», εγκαινιάζει την ελευθερία του. Οσο για την «ύπαρξή» του, πριν αυτή να γίνει «πολιτική ύπαρξη», διά της Επανάστασης, εξακολουθούσε να υπάρχει, όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει του «Κίτσου η μάνα», ακόμα και μέσα απ’ τον θρήνο του και μέσα απ’ το πένθος του. Δεν λέω για τη γλώσσα του, λόγια και δημώδη. Πόσα αρχαία αποφθέγματα είχαν μεταπλασθεί σε λαϊκές παροιμίες; Στο πλαίσιο ποιας ασυνέχειας και ποιου διασπασμένου πολιτισμού;
-Αλλά τι να λέμε μέρα που είναι σήμερα και να σας χαλάμε τη γιορτή... Οι ομοϊδεάτες σας είναι πιο προσεχτικοί, να μη χαλάνε καρδιές. «Οι Ελληνες είμαστε ένας πληθυσμός(!) παλαιός» γράφει ο ένας. Σωστόν! Και ο πληθυσμός των Νεάντερταλ παλαιότερος! «Ο λαός υπάρχει διότι έχει ηγέτη» γράφει ο άλλος. Χρονιάρες μέρες και οι εφημερίδες βρίθουν απ’ τη φιλελεύθερη αστική αντίληψη που εκπροσωπείτε. «Ανάμεσα στον λαό και τον ηγέτη οι θεσμοί περιττεύουν». Λογικόν. Διότι ο λαός είναι λαϊκιστής κι αν δεν έχει τον «πατερούλη του» τα χάνει. «Ο λαός είναι μια έννοια πιο ρευστή και μυστήρια απ’ το έθνος»! Σωστόν και νουνεχές. Πιο μεταφυσικά δεν θα το έλεγαν ούτε οι φασίστες.
-Ομως, μη σας στεναχωρώ, μέρα γιορτής. Και ποιος είμαι άλλωστε εγώ να αντιλέγω στο στερεότυπο που τριάντα χρόνια τώρακυριαρχεί στο κράτος (που θέλει ραγιάδες), στα ΑΕΙ (που θέλουν «αυλές») και στις τέχνες (που επιδοτούνται). Κύριε Υπουργέ, σας ομολογώ ότι κουράστηκα και βαρέθηκα να κάνω την ασπιρίνη απέναντι στον καρκίνο. Μια ακόμα ηττημένη φωνή είναι οι εθνολαϊκιστές φαιοκόκκινοι σαν και του λόγου μου. Κάντε δουλειά σας, κάντε δουλειά σας! και ζήτωσαν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Μάξιμος ο Γραικός και η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, όλοι τους ένδοξα τέκνα του διαφωτισμού...
-Στάθης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παπαντωνίου και Στουρνάρας, “κολλητοί” στην... τύχη και τις βίλες
Δυο πρόσωπα-κλειδιά του “συστήματος Σημίτη”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κι Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου κι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αγόρασαν οικόπεδα-φιλέτα στη Σύρο στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, σε τιμές που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα. Το HOT DOC παραθέτει όλα τα γεγονότα και θέτει τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι ελεγκτικές αρχές. Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας φέρονται να αξιοποιούν τις γνωριμίες τους με παράγοντες του Χρηματιστηρίου Αθηνών για να αγοράσουν από τον ίδιο άνθρωπο οικόπεδα-φιλέτα σε περιοχή που είχε πρόσφατα αποχαρακτηρισθεί από δασική, σε τιμή υποπολλαπλάσια από την... τρέχουσα εμπορική. Πλήρωσαν περισσότερα κι έκλεψαν την εφορία ή συμβαίνει κάτι άλλο; Μάλιστα στην τοποθεσία που ονομάζεται Τρία Λαγγόνια η οικογένεια Παπαντωνίου αγόρασε οικόπεδο και για τα παιδιά της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου ενώ παραπλήσιο οικόπεδο αγόρασε κι ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα κι άνθρωπος-κλειδί της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μορίς Ριπέρ.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες του θέματος στο τεύχος 73 του HOT DOC που κυκλοφορεί και δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από τις βίλες πάνω στο κύμα των Στουρνάρα και Παπαντωνίου.